Zobacz pełną wersję : ZD 150mm f/2 za 3000 na Allegro
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=88651099
Po pierwsze: to nie jest moja aukcja.
Normalnie bym tego na grupie nie zrobił, ale... wiem, że są na niego chętni, kosztuje 38% ceny sklepowej no i przede wszystkim możliwy jest odbiór osobisty.
łaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, niech zostanie na forum. CHolera gdzie sprzedać szybko nerke, aby dali zaliczke. Nie no okazja ROKU, ale cena jeszcze poleci.
A łyżka na to nimożliwe, jeśli cena zostanie za 8 dni jadę po to szkło. Czy to jest ZD czy może pod OM. Biorę właśnie kredyt hipoteczny to wezmę dodatkowe 3-4koła na remont. Chyba zbyt piękne by było prawdziwe.
1. fotki są tak lamerskie, że osoba wystawiająca ma go chyba "przypadkowo"
2. ktoś musiał nieźle tym obiektywem gdzieś przygrzać
3. jeśli to nie fake to już jutro go nie będzie albo i dziś - możecie pomarzyć o tygodniu
Marzenie ściętej głowy f2 hmmmmmmm
Marzenie ściętej głowy f2 hmmmmmmm jak to rozumieć ?
tak ,że dla mnie to tylko w sferze marzeń taki obiektyw, brak poważniejszej kasy , a jak coś wpadnie to muszę kupić łódkę albo porządny ponton.
A ile takie cacko kosztuje w wersji -nóweczka ???
coś koło 7 tysiączków :/ niestety :( .Muszę poszukać roboty, może kiedyś trafi się okazja to będzie mozna jakiś kredyt wziąść bo teraz to ja nic nie mogę :(
poproscie o nr seryjny obiektywu i zadzwoncie do Olympus PL czy nie jest kradziony, ew sprawdza czy byl kupowany w polsce (jesli byl kupowany w polsce sprawdza w ktorym sklepie) i tak dalej i dalej mozna bardzo prosto sprawdzic pochodzenie E-Systemu :D juz pare razy to robilem
Moga tez sprawdzic czy nie byl czasem w serwisie
ostrzegam bo strasznie dziwna aukcja, zdjecia jakies takie specjalnie spierdzielone by nic nie bylo na nich widac, cena podejzana, no i widac ze stare konto na alegro bez weryfikacji danych, no i dziwi mnie to ze obiektyw nowy ale sprzedaje tak jak jest na zdjeciu czyli bez pudelka i papierkow :D
1. fotki są tak lamerskie, że osoba wystawiająca ma go chyba "przypadkowo"
2. ktoś musiał nieźle tym obiektywem gdzieś przygrzać
3. jeśli to nie fake to już jutro go nie będzie albo i dziś - możecie pomarzyć o tygodniu
To zapewne nie jest fake. Słusznie zauważyłeś, że ktoś tym szkłem musiał nieźle uderzyć... powiem bez owijania... przypier***** do tego stopnia, że powstało poważne wgniecenie obudowy.
Zachwycacie się okazją podejrzewając wystawiającego o lamerstwo. Ja bym był ostrożny i to bardzo.
Nie wiadomo jak szkło zostało uderzone. Może być z czasem bieda, a to 3000 zł !!! Lepiej mieć nowe 50-200 z gwarancją niż uszkodzone 150.
nowy w sklepie
Olympus Zuiko Digital ED 150mm f/2 Cena brutto: 8599 PLN
z www.sklepfotograficzny.pl
The z00m:
kiedyś przywaliłem jednym z mniejszych aparatów i to dosyć mocno. nie stało się nic, lekko się otarł na kawędzi.
daje mi to obraz z jaką siłą ktoś musiał przyyyyyebać tym ZD 150 żeby powstał taki wgniot. kwestia czy to nie był upadek .
większość pomyśli i przejdzie obok, ale na pewno znajdzie się ktoś kto to chwyci - nie ma bata.
IMO po obejrzeniu go już po ochłonięciu że takie cudo w takiej cenie ktoś wystawia, stwierdzam że towar jest 'gorący'.
Że tak zapytam czy ktoś już pisał do tego sprzedwacy i prosił o szczegóły ?
Ja już napisałem do niego. Może niech jeszcze ktoś napisze i zapyta o szczegóły(nr seryjny, gwrancja) itp.
napisałem rano, dla beki - i tak bym tego nie kupił, chyba że do odsprzedaży... jak przyjdzie jakieś info, to dam znać...
wątpię żeby ktoś Ci serial podał tak za free...
napisałem rano, dla beki - i tak bym tego nie kupił, chyba że do odsprzedaży... jak przyjdzie jakieś info, to dam znać...
wątpię żeby ktoś Ci serial podał tak za free... o seriala nie pytałem bo to by było dość podejrzane.
Zobaczymy co odpisze :) , dam znać
CHyba się domyślam skąd gościo ma sprzęt. Zobaczcie kilka aukcji ostatnich gościa. Aparaty które sprzedwał to powystawówki z niemiec, albo sprzęt używany też stamtąd. Możliwe że i ten obiektyw kupił tam za grosze. ;)
Jak dla mnie oferta byłaby extra, gdyby nie to wgniecenie. Bałbym się wyłożyć tyle kasy na tak niepewny sprzęt. Zresztą, gdyby był to obiektyw z papierami, gwarancją to inna sprawa. Z drugiej strony żaden serwis nie uznalby gwarancji po zobaczeniu tego wgniecenia.
..wydaje mi sie ze troche za goraco podchodzicie do tematu :wink:
po pierwsze - do zakonczenia aukcji jest jeszcze kawal czasu i w tym wypadku obecna cena nic nie znaczy,
po drugie - to ze sprzedajacy oznajmil ze jest sklonny skonczyc aukcje wczesniej nie oznacza ze odda szklo za cene wylicytowana w danym momencie..
..nauczcie sie czytac opisy -UNIKAJCIE DOMYSLOW (niekiedy w opisie jest mnostwo sugestii) - a jesli sa metne - zadawajcie pytania sprzedajacemu zeby bylo wszystko jasne, pytanie o "serial number" nie jest niczym nadzwyczajnym (mnie zdarza sie prawie zawsze w wypadku drogich szkiel)..to tylko kilka uwag na goraco - powodzenia.. :wink:
Rafał Czarny
24.02.06, 19:43
Fotomic napisał:
CHolera gdzie sprzedać szybko nerke, aby dali zaliczke.
Obawiam się, że za swoją nie dostałbym zaliczki na Heliosa :wink: .
A tak na poważnie, to ja nie marzę o takim obiektywie. Bo go do niczego nie potrzebuję. Na razie muszę zmnienić 14-45 na 14-54 (głównie ze względu na światło).
Pozdrawiam
A tak na poważnie, to ja nie marzę o takim obiektywie.
W przeciwieństwie do mnie, to szkło to moje marzenie ;)
Dostąłem info od sprzedawcy, szkło zakupił w Niemczech. O seryjny numer nie pytałem. ALe możno zapytać jak ktoś się interesuje chociażby do sprawdzenia jego histroii(czy był w serwisie) itp.
Gość ma samo szkło.
Czy macie jakieś sample z tego 150f2?
To lepiej poczekam na sigmę 150f2,8 macro ciemniejsza o jedną działkę ale macro.
http://cgi.ebay.ca/SIGMA-150MM-F2-8-MACRO-LENS-FOR-NIKON-MOUNT_W0QQitemZ7592689878QQcategoryZ106842QQrdZ1QQ cmdZViewItem
a spróbuje, bo mam pare złoty do wydania, jak sie uda to odbiore i wykonam sample, (bo to szkło to też moje marzenie)
a spróbuje, bo mam pare złoty do wydania, jak sie uda to odbiore i wykonam sample, (bo to szkło to też moje marzenie)
Szkło ponoć "nowe", baz pudełka, bez gwarancji. Jesteś odważny :twisted: Koniecznie spisz umowę. Wtedy zyskujesz rękojmię. Umowa daje Ci pewien komfort. W innym przypadku możesz umoczyć sporo kasy.
Bez wchodzenia w szczegóły:
"Rękojmia za wady fizyczne i prawne, to odpowiedzialność sprzedawcy względem kupującego, która wynika z ustawy (KC art. 556 - 576), a nie z umowy stron i dotyczy zarówno rzeczy nowych, jak i używanych."
Jak będziesz chciał porady to pisz po zakończeniu licytacji na priva.
Dzieki wielkie, ale na razie nie wiem , czy w ogóle dojdzie do transakcji, na razie dostałem info, że ileś tam osób sie interesuje i nawet ktoś ma do kobiety (bo to kobieta :) przyjechac i obejrzeć. Szkoda tylko, że nie dzieje sie to oficjalnie na allegro tylko kuluarowo, jak to u nas w kraju :)
podobno cena jest teraz na poziomie 4500, więc dla mnie jak za stuknięte szkło za dużo, no ale zobaczymy jak sie dalej akcja potoczy, będę relacjonował.
Taka umowa ma sens kiedy ją zarejssrujesz w Urzędzie Skarbowym i zaplacisz 2% podatku . A ponad 1000 zl jest taki obowiązek.
a wiecie ze istnieje obiektyw Olympus OM 250 F:2,0 :)
to jest poezja:)
a wiecie ze istnieje obiektyw Olympus OM 250 F:2,0 :)
to jest poezja:) a co dopiero mówić o 350 F:2.8 :)
4500pln Tym bardziej się skłaniam do 150macro sigmy cena 800$ a sample bardzo zachęcające.
4500pln Tym bardziej się skłaniam do 150macro sigmy cena 800$ a sample bardzo zachęcające.
Chyba o jednym zapominaćie...
Czy ta sigma nie jest przypadkiem koszmarnie wolna???
(Wiem, że 100 f2.8 jesŧ ślamazarna)
Taka umowa ma sens kiedy ją zarejssrujesz w Urzędzie Skarbowym i zaplacisz 2% podatku . A ponad 1000 zl jest taki obowiązek.
Pamiętaj: KAŻDA UMOWA SPISANA MA SENS. Umowa stanowi ślad transakcji. Sprzedający w umowie powinien bezwzględnie zaświadczyć, że jest właścicielem przedmiotu. Przy tego rodzaju zakupach nie sporządzenie umowy sprzedaży to dla mnie idiotyzm. Nie dość, że tracimy rękojmię to jeszcze nie zabezpieczamy się na wypadek oskarżenia o paserstwo lub kradzież w przypadku, gdy przedmiot pochodzi z kradzieży.
To, że po sporządzeniu takiej umowy trzeba zapłacić podatek to oczywiste. Tylko wydając 4000 zł warto ponieść dodatkowy koszt 80 zł na opłacenie podatku. Zresztą można podzielić koszt na sprzedającego i kupującego (deklaruje jeden, ale drugi rozlicza się z nim opuszczając te 50% sumy jaka pójdzie na podatek).
Wszystko kwestia podejścia... później często ludzie płaczą jak im sprzęt zdechnie lub ktoś stwierdzi, że to sprzęt, który mu zaje**** podczas pobytu przykładowo na giełdzie fotograficznej. Jedni skaczą ze spadochronem, inni kupują sprzęt bez papierów za kilka tysiaków bez sporządzenia umowy sprzedaży. W pierwszym przypadku jest to kwestia adrenaliny, w drugim niefrasobliwości lub brutalnie to określając głupoty.
jak tylko do czegoś dojdzie nie omieszkam sporządzić :), ale na razie marne szanse. zreszta w obliczu ostanich rewelacji systemowych, poczekam spokojnie na rozwoj wydarzen[/list]
To sample 150f2,8 sigmy z markII.
http://www.pbase.com/fujis2john/verity
niektóre
Szkoda że nie wypuścili sigmy100-300f4 chyba najlepsza z długich zoomów.