Zobacz pełną wersję : Kiedy E-3
kallafiorr
17.02.06, 11:58
Czy wiecie, kiedy pojawi się E-3? Na jednej ze stron internetowych, własciwie na forum, znalazłem szczątkowe informacje o nowym Olku, podobno ma miec 12,5 mpx, optical image stabilizer(!) i matryce cmos Panasonica. Czy wiecie cos więcej?
podaje link do strony, gdzie znalazłem, m.in. fotke nowego E-3
http://skocz.pl/ayis
kallafiorr
17.02.06, 12:12
ploty ;)
a widziałeś link?
widzialem. ale jako zywo przypomina mi to wszelkiego rodzaju ploty i fotomontaze , ktore sa przed premiera urzadzen roznych firm. Przerabialem juz to sledzac kamery panasonica i jvc czy komputery apple. Nigdy sie to nie sprawdza dlatego czekam zawsze na pierwsze oficjalne zapowiedzi.
Za 9 dni fimra powinna podac pierwsze oficialne informacjie o następcy E1. Tylko to będą informacje !! ;) Z tego co wiadomo to nsatepca ma się ukazać na photokina.
ni hu hu , nie będzie w najbliższym czasie żadnego następcy E1 - fakt szkoda , ale chyba taka jest strategia firmy. Dopieścić amatorów do bólu.
kallafiorr
17.02.06, 15:52
Ale gdyby to było 12,5 mpx i stabilizer to nie byłoby zle...
Ale gdyby to było 12,5 mpx i stabilizer to nie byłoby zle...
Stabilizator nie byłby zły ... ale to sprawa drugorzędna ...
Bardziej bym się bał o te 12 mpix ... upchanie 8 na tej powieżchni to już nie jest zbyt dobre rozwiązanie ... a co dopiero 12. Wtedy prawdopodobnie potoczyłoby sie w ten sposób - większe szumy -> mocniejszy filtr antyszumowy -> bardziej mydlane zdjęcia -> konieczność zakupu (i prawdopodobnie produkcji) droższych i ostrzejszych szkieł -> duuużo wyższe koszty posiadania systemu. Podejrzewam, że amatorskie ZD mają zbyt mała rozdzielczość dla takiej matrycy, ale ciekawe jak jest z semi-profi i profi.
Wg mnie wielkość matrycy w systemie 4/3 to zdecydowanie największy błąd (złe założenie?). Tak czy inaczej prawdopodobnie będzie musiało dojść do jej fizycznego zwiększenia (jeżeli nie opracują nowej, lepszej technologii produkcji.
Ciekawe jak się będzie dawał "skalować" LiveMOS ?
Pozdr.
R.
kallafiorr 12, 5 Mpix - sporo ??? dla mnie wystarcza zdecydowanie 8 no max 10 Mpix , ale patrzac na konkurencje jakos sie zatrzymali na 6 Mpix - nawet najnowszy PentaX
Żal serce ściska co sie w tym Olympusie wyrabia . Nie wie lewica co robi prawica . Rozszaleli się konstruktorzy obiektywów , a body choćby trochę do tych ciekawych konstrukcji przystającego nie ma i pewnie nie będzie.
RobertW3D same proporcje matrycy 4/3 to jak najbardziej słuszne założenie , inną sprawa jest jej za mały fizyczny rozmiar. Jak zwiekszą rozmiar matrycy , SHIt !!! co z optyką ??? Na tej małej już więcej piksusi nie powinni zasiewać.
RobertW3D same proporcje matrycy 4/3 to jak najbardziej słuszne założenie , inną sprawa jest jej za mały fizyczny rozmiar. Jak zwiekszą rozmiar matrycy , SHIt !!! co z optyką ??? Na tej małej już więcej piksusi nie powinni zasiewać.
Co do proporcji 4:3 to mam dość mieszane uczucia - jak wszędzie, są minusy i plusy takiego rozwiązania ... szczególnie jeżeli trzeba robić odbitki w proporcjach 3:2, ale wielkość matrycy to jak powiedziałem - problem bardzo bliskiej przyszłości. Wg mnie amatorowi nie potrzeba więcej niż 6mpix (jak dla mnie te 8 z E-500 to czasem aż za dużo), ale pro będzie potrzebował ze 2-3 razy więcej ... no i zaczną się problemy...
Ale kto wie, może to będzie dobre dla amatorów - obecne obiektywy semi pro zostaną dla mas (może spadną ceny :-D ) a dla nowych właścicieli zaprojektują nowe :-)
No to by było na tyle marzeń :-)
Pozdr.
R.
http://www.wrotniak.net/photo/oly-e/e5.html
Na tej stronce od dawna są fotki ponoć przyszłych olków.
[/img]
krążą już od dawna pobożne życzenia jaki to E... mialby być , ale to chyba same ściemki są.
A propos matryc to mnie cieszy ,że Oly w końcu może za pomoca E330 rozstanie się z Kodakiem bo ta nowa matrycka jakby mniej szumi po pierwszysch fotach pobranych z netu.
@RobertW3D,ta porzucą założenia systemu zmienią rozmiar fizyczny matrycy i zaprojektują nowe szkła dla odbioróców tymsamy stare wysyłając do lamusa bo kto bedze chciał mniejsza matryce. Ech Panowie nie piszmy bzdur to wszystko się później rozłazi,
@RobertW3D,ta porzucą założenia systemu zmienią rozmiar fizyczny matrycy i zaprojektują nowe szkła dla odbioróców tymsamy stare wysyłając do lamusa bo kto bedze chciał mniejsza matryce. Ech Panowie nie piszmy bzdur to wszystko się później rozłazi,
Ale jak nie zwieksza, to sobie sami strzela gola ... a amatorowi wystarczy i mniejsza.
Poza tym juz kiedys wprowadzili model Pen F, ktory o ile dobrze pamiętam, miał klatke połowy wielkości. I jakoś nie widać by był jeszcze produkowany.
Prawda jest taka, że zrobia co chcą. Jedyne w co wierzę, to w ich japoński rozsądek.
Pozdr.
R.
Jedyne w co wierzę, to w ich japoński rozsądek.
Nie wierzyłbym w ten rozsądek. Japończycy mają głęboko zakorzenioną tradycję harakiri ;)
pozdrawiam
blady
blady- dobre !!!! szczególnie Ci zatrudnieni w olympusie , a jeszcze bardziej Ci od Zuiko.
kallafiorr
18.02.06, 15:18
Myślicie, że polityka koncernu byłaby tak krótkowzroczna, że wielkością matrycy ograniczyliby sobie przyszłość? Myślę, że jest możliwe upchnięcie 12mln pxl, a nawet więcej. Ale jak jest naprawdę? Poza tym jeśliby nowy Olek miał 12,5 mln i stabilizator, to będzie kosztował tyle, że stać mnie będzie na prospekt.
Ano zobaczymy
kallafiorrJak zrobią piksusie o średnicy 2-3 mikrony to upchną na tej matrycy i 15MPX tylko co wtedy z dynamiką i z szumami . Chyba pujdą do lasu.
kallafiorrJak zrobią piksusie o średnicy 2-3 mikrony to upchną na tej matrycy i 15MPX tylko co wtedy z dynamiką i z szumami . Chyba pujdą do lasu.
E tam. Kiedys nikomu sie w ogole nie snilo o matrycach i co? Postep, Panie, postep.
Powiem Wam coś osobistego. Jak mnie nachodzą myśli o następnych mdelach, szumach i megapixelach, zaraz sięgam do szafy po album z fotkami z E-1. Zanim go jednak otworzę muszę usiąść, bo dobrze wiem, że zdjęcia mnie powalają :) Dlatego zamiast w puszkę wolę inwestować w oszklenie. Chołdując tej zasadzie posiadłem niedawno 50mm f/2, a dzisiaj robiłem nią zdjęcia mojej córce na pokazach tanecznych w dość ciemnej sali na czasach 90...250 i ISO 200 :D Jeśli kupię kiedyś następnego E-x to albo będzie tani jak E-1 kiedyś (a w to wątpię), albo będzie musiał szumieć na ISO 3200 jak E-1 na ISO 400 i być w znośnej cenie, czyli za jakieś 3 lata. Jestem więc człowiekiem wolnym od sprzętowego wirusa i powiem Wam, dobrze mi z tym :D
Hmmm JA i "My" też jestesmy wolni tylko tak sobie dywagujemy trochę z nudów bo pogoda kiepawa. Ruszy wiosna to wszyscy polecimy coś focić w ostrym trudnym wiosennym słoneczku. Nikt będzie nikt zaglądał na forum do jesini.
Dzisiaj bylo calkiem, calkiem sloneczko... :)
Dlatego zamiast w puszkę wolę inwestować w oszklenie.
Piotr, właściwie mogę się podpisać pod wszystkim co napisałeś. Jedyne co mnie powstrzymuje przed szeroko zakrojonymi inwestycjami to niepewność co do istnienia i dalszego rozwoju systemu 4/3. I nie chodzi tu o Mpixele bo do domowych zastosowań starczy 8 Mpix, ale jeśli nie mam na co wymienić mojego E-500, to po co inwestować w system z którym będę musiał się pożegnać, jak będę chciał mieć coś lepszego?
Dlatego czekam co Olympus powie na temat następcy E-1.
pozdrawiam
Dlatego zamiast w puszkę wolę inwestować w oszklenie.
Piotr, właściwie mogę się podpisać pod wszystkim co napisałeś. Jedyne co mnie powstrzymuje przed szeroko zakrojonymi inwestycjami to niepewność co do istnienia i dalszego rozwoju systemu 4/3. I nie chodzi tu o Mpixele bo do domowych zastosowań starczy 8 Mpix, ale jeśli nie mam na co wymienić mojego E-500, to po co inwestować w system z którym będę musiał się pożegnać, jak będę chciał mieć coś lepszego?
Dlatego czekam co Olympus powie na temat następcy E-1.
pozdrawiam też nie moge się doczekać na informację o następcy(ale do 26 już blisko ;) ). Głównie to z takich samych powodów co Ty.
Myślę, że obawy o przyszłośc 4/3 Olympusa, są nieuzasadnione. Nowe obiektywy pokazują wyaźnie, że Olek planuje coś poważnego w systemie. Samo założenie też jest niezłe, nie ma w innych systemach zoomów z takim stałym światłem a jednocześnie o wymiarach porównywalnych do obiektywów innych firm. Dzieki cropowi szkło ma w miare normalne wymiary Dla pełnej klatki przy takiej jasności trzeba by je wozić na taczce. Co do pikseli i szumów to możemy sie sami nie rozśmieszać, bo jak sobie poczytamy te posty za parę lat to bedzie niezły ubaw. Kto jeszce ładnych pare lat temu słyszał o dyskach 40 GB, a teraz taki mam w banku danych. Poste technologiczny to potęga :) Na pociechę dodam, że pływając po Mazurkach w tym roku spotkałem miłego człowieka z E-1 i 150 f:2 .Z uwagi na obiektyw nie przeszedłem obok, tylko rozwinełą sie dyskusja, bo chciałem sobie potrzymać :) I tak od słowa do słowa okazało sie , że człowiek pracuje w Olympusie Polska i że według jego wiedzy w 2006 ma sie ukazać następca e-1.
150mm 2.0... hehe, niezbyt tani sprzęcik, nie powiem, pomacałbym sobie.
nie ma co smucić. idźcie robić fotki a kolejny aparacik na pewno wyjdzie. mam pewność, że Japońcy mają łeb i nie pakowaliby keszu w system żeby go potem nie odzyskać po wielokroć.
kolejny sprzęt będzie - tego jestem pewien a ludzie mówiący inaczej lekko się zdziwią.
A WY pnowie dlej wierzycie w cud ,że będzie następca E1 . Firma teraz wyznacza nowe trendy w tanich cyfrówkach (E330) i liczy na zyski i ani myśli ładować sie w segment niby profi gdzie nikt ich aparatów nie kupi bo tak naprawdę to i E1 w stosunku do konkurencji sprzedał sie w śladowych ilościach.
OLYMPUS wie co robi musi sobie odbić inwestycje projektowe w 4/3 własnie modelem 330 i będzie go pchał na wszystkie rynki w wielkiej ilości . Do czasu, aż inni wypuszczą takie body z podglądem na LCD i tak jest ekonomia. Żadnych tam EXx sprzedajacych się od czasu do czasu. Trzba poprawic finanse działu foto nowym modelem. Oby moje słowa sie w ***** się obróciły bo tak z cicha też liczyłem w przyszłosci na jakiś mądrzejszy apart.
A WY pnowie dlej wierzycie w cud ,że będzie następca E1 . Firma teraz wyznacza nowe trendy w tanich cyfrówkach (E330) i liczy na zyski i ani myśli ładować sie w segment niby profi gdzie nikt ich aparatów nie kupi bo tak naprawdę to i E1 w stosunku do konkurencji sprzedał sie w śladowych ilościach.
OLYMPUS wie co robi musi sobie odbić inwestycje projektowe w 4/3 własnie modelem 330 i będzie go pchał na wszystkie rynki w wielkiej ilości . Do czasu, aż inni wypuszczą takie body z podglądem na LCD i tak jest ekonomia. Żadnych tam EXx sprzedajacych się od czasu do czasu. Trzba poprawic finanse działu foto nowym modelem. Oby moje słowa sie w ***** się obróciły bo tak z cicha też liczyłem w przyszłosci na jakiś mądrzejszy apart. PRzecież firma już dawno zapowiedziała że model E-x będzie na photkina,
P.S. 150mm/F2 hmmmmmmmmm poezja dla mnie :)
Dziura w rozumowaniu... tanie cyfrówki? To po co wprowadzono 35-100 f/2
90-250 f/2.8 itd....
??? dla amatorów ;)
No właśnie do czego ta kupa dobrych obiektywów, chyba tak sobie dla sztuki. Zaobaczycie ,że miałem racje. A jak nie to stawiam wszystkim piwko na jakimś wspólnym plenerku co to mam nadziej ,że uda sie zorganizować , moz eolympus polska by pomógł. W końcu nie ma lepszej reklam niż to forum
A jak nie to stawiam wszystkim piwko na jakimś wspólnym plenerku co to mam nadziej ,że uda sie zorganizować
nie zapomnij o jednym piwoszu nikoniarzu ;)
nie zapomnij o jednym piwoszu nikoniarzu ;)
Będziemy pamiętać o Tobie Gary, jak na Twojej ulubionej puszce będzie napis Olympus, a po lewej stronie nazwy firmy symbol E-3... ;)
robin102, ja już mam smaka na ten browar... 8)
o 2 piwoszach nikoniarzach...
[quote=gary]
robin102, ja już mam smaka na ten browar... 8) ja też 8) , myślę że mozna już ustalić wstępny termin spotkania na hmmmmmmmm..... jesień ?
Andrzej100
23.02.06, 01:12
PRzecież firma już dawno zapowiedziała że model E-x będzie na photkina
O jakiej firmie piszesz - bo Olympus nic takiego nie zapowiada.
Powiem wiecej - przedstawiciel Olympus Polska twierdzi, że następcy E1 w 2006r nie będzie.
Pozdrawiam:
Andrzej
No zobacz Andrzej100 a kilka postów wcześniej Lakuta pisał, że przedstawiciel O.PL mówił, że będzie E-3 w 2006... co się zmieniło w między czasie?
Tak czy siak zaczynam przyjmować zakłady - przynajmniej dobrze zarobię :wink:
nie da sie sprzedawac produktow amatorskich bez profesjonalnej linii. poza tym istnienie linii pro, nawet nie przynoszacej takich zyskow to sprawa wizerunku firmy i kuszenia amatorow, ktorzy musza miec wzorzec ( ot, taka niewinna galeryjka profi ze stron olympusa...) A i tych kilka procent zawodowcow firma raczej musi przy sobie zatrzymac, kiedys trzeba galerie wymienic :)
Dlatego nastepca e-1 bedzie, moim zdaniem...
robin102:
dla mnie może być dębowe - bardzo mnie dziwi Twoja postawa w tym temacie... chyba wybulisz na wiele browców.
PRzecież firma już dawno zapowiedziała że model E-x będzie na photkina
O jakiej firmie piszesz - bo Olympus nic takiego nie zapowiada.
Powiem wiecej - przedstawiciel Olympus Polska twierdzi, że następcy E1 w 2006r nie będzie.
Pozdrawiam:
Andrzej WIdze że co inny przedstawiciel to inne wieści puszcza w świat. Co do następcy to tak powiedzieli japonce :) jak widać na forum kilka osób tez to potwierdziło (więdzą od przedstawicieli OP 8) 8) 8) 8) ) no nic poczekamy zobaczymy
Panowie tak sobie z zaciekawieniem czytam tą dyskusję. Moja opinia w temacie następcy E1 jest następująca. Cokolwiek by nie powiedzieć E1 to kawał dobrego aparatu. A tylko 5 megowa matryca przecież to rocznik 2003 a sami wiemy jak technika idzie do przodu. Biorąc pod uwagę długoletnią tradycję i prestiż Canona i Nikona nie można jednym nawet najlepszym na świecie modelem dokonać rynkowego przewrotu i wykraść klientów konkurencji. Chociażby Olek wypuścił model z 18mpx, szumami przy 1600 takimi jak z 200 i to za ž ceny Canona o słabszych osiągach to i tak z pewnością większa część klientów poszła by w stronę Canona. Przynajmniej w pierwszym okresie sprzedaży. No bo to w końcu Canon, taka legenda. W końcu jednak ktoś się przekona. Jeden, drugi, trzeci i w końcu pomału przewaga Canona Nicona zacznie topnieć. Ale na to niestety potrzeba czasu, wytrwałości i kondycji finansowej firmy (czego szczerze życzę Olympusowi).
Tak jak wspomniał insider nie można sprzedawać tanich cyfraków bez jakiegoś flagowego TOP modelu. Tzn można ale z jakim skutkiem? Nawet najtańszy Canon w oczach amatorów ma dużo większe szanse na sprzedaż niż jakiś inny producent. No w końcu to Canon, musi być dobry. To ten od tych co robią EOS. Weźmy np Mercedesa klasy A. Co z tego że mały i obalił się na teście łosia. Przecież oni robią też SLRa, to musi być dobre. To w końcu Mercedes, legenda.
Tak więc moim zdaniem Olympus na pewno wypuści nowy model który stanie się tym jedynym TOP modelem. Chociażby po to aby „wspomóc” sprzedaż tańszych cyfrówek. I to nawet nie każdy musi się na tym znać. Wystarczy że na półce obok taniego Olka będzie stał taki Exx za np. 13tyś i już jest dobrze. Po za tym tak jak mówimy po co te wszystkie genialne szkiełka? Co do terminu prezentacji nowej maszyny trudno mi powiedzieć. Wydaje mi się że czas najwyższy. Zbyt długi oczekiwanie zniechęca klienta. Z drugiej jednak strony jestem za tym żeby wypuszczali coś rzadziej ale za to konkretnie.
Mam nadzieje że to wkrótce nastąpi i wszystkim nam opadną szczęki.
KaarooLA niech tam bedzie , stawiam , tylko ,że te dębowe to strasznie gorzkie.
Zatrzymałem się na wątku o E-330 i naszła mnie taka "gienialna" myśl, że to nie jest takie do końca bez sensu, nie wypuszczać szybko następcy E-1, tylko na jesień albo później.
Dlaczego? Badania mówią, że użytkownicy Olka to ortodoksi i nie odchodza od tej marki, właściele E-1 nie mają specjalnych powodów do zakupu E-500/330, Olek łapie sporą grupę amatorów na E-500 i będzie łapał na E-330, ta grupa będzie zdobywać doświadczenie i będzie chciała coś lepszego, ale na to żeby chcieć coś lepszego potrzeba czasu. Ponieważ użytkownicy Olka to ortodoksi więc w większości przypadków użytkownicy 330/500 i E-300 wybiorą w przyszłości E-3... ale najpierw trzeba dać im się nacieszyć modelami które zakupili.
Moim zdaniem do końca tego roku użytkownicy E-1 wytrzymają ze swoimi puszkami, wejdzie następca E-1, część się przesiądzie, a za chwilę użytkownicy E-330/500 też będą chcieli mieć lepiej i wszystko ładnie się poukłada i zazębi, będzie zachowana ciągłość sprzedaży, Olympus będzie miał coraz więcej rynku... chyba że w między czasie ropa się skończy i nie będzie z czego zrobić plastiku... ale to wersja pesymistyczna i mało prawdopodobna przed 2050 rokiem ;)
pozdro
b.
ps a ja lubię robin102 pivko niepasteryzowane...
blady:
może jest to jedna strona medalu, druga jednak jest taka, że mamy rok 2006 a klient - jak zawsze - nasz pan i swoje wymagania ma.
w niektórych zastosowaniach 5 MPIX to za mało i jakiś odsetek osób nie może sobie pozwolić na kolejny rok czekania, wskutek czego zmienia obóz...
moim zdaniem końcówka tego roku to zajebiście późno jak na wypuszczenie kolejnego okrętu flagowego. mam nadzieję że warto czekać aż tyle i sprzęt będzie dopracowany na podobnym poziomie, co E-1 i nie będzie miał więcej niż 8-9 MPIX.
ludzie - niestety - gonią za nowościami, więc OLYMPUS mógłby zarzucić coś grubszego co 2 latka, bo co 3 to już cała epoka... konkurencja wypluwa aparaty niczym pepesza (co kilka miechów coś) a OLEK tonie w tym marketingowym gąszczu.
tymczasem zaczynam rozmyślać o 11-22 albo o 8 mm - zajebisty sprzęcik, myślę że to będzie kolejny zakup kiedyś tam...
robin102:
tylko pierwsze łyki są gorzkie, potem wchodzi leciutko jak woda... lepiej zbieraj kesz, bo trochę nas tu jest.
nurek:
co do marki C, to ostatnio sprawiłem sobie rozkosz spojrzenia przez wizjer kamunia 350D mojego znajomego... to jest dopiero hardcore... światło w tunelu, jak gdzieś napisano, ten "wizjer" to chyba kiepski żart.
tendencja się lekko zmienia, zauważ ile osób na CF ma już OLKI. kiedyś polewali z marki a teraz ekipa rośnie i już nie ma bezpodstawnego opluwania. E-330 wzmocni trend.
blady ajk zaloze kiedyś firmę produkująca aparaty to Cię zatrudnie jesli pozwolisz.
Karool - kasa na browar już się chłodzi , a w ogole to lepiej na Żubra w Puszczy Białowieskiej się umówić na 2, 3 dni wciagnać do tego Olympus Polska i zrobić fajny plenerek dla sympatyków marki "O"
w koncu jesteśmy dla nich klubem promującym ich produkty.
A o CF to nie wspominaj bo mi skóra cierpnie. Toż tam dzicz i oszołomstwo do kwadratu . Sami wyznawcy C. i N. olki dawno już zjedzone. Ludziska jak otworzą tą stronke w domu to od razu im słoma z buciorów wyłazi. To nie forum , ring bokserski.
Andrzej100
23.02.06, 20:15
No zobacz Andrzej100 a kilka postów wcześniej Lakuta pisał, że przedstawiciel O.PL mówił, że będzie E-3 w 2006... co się zmieniło w między czasie?
Tak czy siak zaczynam przyjmować zakłady - przynajmniej dobrze zarobię :wink:
Przypomina mi się dowcip o wykładaniu na Politechnikce ( podlogi kafelkami) :lol:
Ja mam informacje od szefa dzialu sprzedaży systemów obrazowania Olympus Polska, który nie wie nic o nastepcy E1 i jak twierdzi najprawdopodobniej w 2006 r nic się nie zmieni w tej dziedzinie.
W kazdym razie Olympus nic nie ma w planach w tym zakresie.
Pozdrawiam:
Andrzej
...Moim zdaniem do końca tego roku użytkownicy E-1 wytrzymają ze swoimi puszkami, wejdzie następca E-1, część się przesiądzie...
Ja tam powtórze swoje: dopóki E-x nie będzie miał czystego ISO 400 (conajmniej) i nie będzie względnie tani, nie widzę najmniejszego powodu, żeby wypstrykać się dla niego z pieniędzy. E-1 jest aż nadto dobry dla własnych, amatorskich potrzeb, do 20x30 włącznie :)
Robin, mnie piwo nie wchodzi, więc poproszę sok pomidorowy 8) Chciałbym jeszcze ustalić warunki brzegowe: stawiasz wszystkim kolejkę jesli E-x pojawi się w tym roku, czy jeśli się w ogóle pojawi?
...Moim zdaniem do końca tego roku użytkownicy E-1 wytrzymają ze swoimi puszkami, wejdzie następca E-1, część się przesiądzie...
Ja tam powtórze swoje: dopóki E-x nie będzie miał czystego ISO 400 (conajmniej) i nie będzie względnie tani, nie widzę najmniejszego powodu, żeby wypstrykać się dla niego z pieniędzy. E-1 jest aż nadto dobry dla własnych, amatorskich potrzeb, do 20x30 włącznie :)
Szczerze mówiąc to myślimy podobnie, wolę zakupić najpierw szkła, a dopiero później jak będzie dostępny w normalnej cenie następnik E-1.
Robin, mnie piwo nie wchodzi, więc poproszę sok pomidorowy 8) Chciałbym jeszcze ustalić warunki brzegowe: stawiasz wszystkim kolejkę jesli E-x pojawi się w tym roku, czy jeśli się w ogóle pojawi? tak sobie myłśę że możemy zrobić
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img380.imageshack.us/img380/6857/picnic5sv.png) albo
źródło (http://img164.imageshack.us/img164/5114/barbecue4uu.png) u Robina na działeczce, może dodatkowo
źródło (http://img380.imageshack.us/img380/8581/pool8ka.png) i
źródło (http://img228.imageshack.us/img228/9716/sunnyday3bj.png). Oczywiscie nie może zabraknąć
źródło (http://img151.imageshack.us/img151/6350/photo0xw.png).
Ech było by cudownie
źródło (http://img57.imageshack.us/img57/6312/r0x2dp.png)
i wszystkich mam przekonac do nikona? bede potrzebowal duuuuzo piwa :mrgreen:
RasteR szykuj sie ;)
i wszystkich mam przekonac do nikona? bede potrzebowal duuuuzo piwa :mrgreen:
RasteR szykuj sie ;) NIE gary to My CIę przekonamy do Olka. Najpierw delikatnie
źródło (http://img291.imageshack.us/img291/6573/hypnosis8mt.png) albo
źródło (http://img158.imageshack.us/img158/9458/gypsy8cp.png), a później w razie niepowodzenia
źródło (http://img137.imageshack.us/img137/4707/zorro4nc.png)
Nie widzę żadnych przeciwwskazań , trzeba się tylko zorganizować sensownie.
gary mnie nie musisz za mocno przekonywać, a tak dla ścisłości jeśli OLY wypuści nowe body semiprofi do 1 czerwca to STAWIAM beczkę świeżutkiego Żubra prosto z browaru , tylko kufelki trzeba swoje z domu zabrać bo ma być w końcu plener , ewentualnie w te szkla wodoszczelne mozna nalać jak im tam 214-54
mnie do olka tez nie musicie przekonywac
ma system zalety i lubie z niego zdjecia
to robinie jak bedziesz cos planowal to moze dolaczymy ze swiatfoto?
Nie pije piwa, stawiajcie wodeczke!
Mnie tam taki E500, czy 330 do wszystkiego by wystarczyl. Ale jak sie udalo tanio kupic E1 to tez bedzie.
Nie takimi gratami sie focilo. ruskimi i enerdowcami, bez AF i wyswietlaczy, bazujac w ciemnosci na skali Go i bylo. To grzech gadac dzis, ze dslr to za malo, albo tego nie ma, albo czegos tam. Wszystko juz jest w tych puszkach, tylko Wam sie focic nie chce a gadac! Na cholere nastepca E1, a czego brabuje takiej E330? Wiem, wiem,zaraz powiecie, ze po to jest forum by sobie pogledzic i slusznie, pogoda straszna, siedzimy w domu i wymyslamy.
Nie wiem czy warto wypuszczac co rok nastepny model z lekka wyliftingowany jak w przypadku 30D Canona, czy D70s Nikona. Takie modele sprawiaja wiecej zawodu uzytkownikom firmy, niz radosci. Nie wymienia sie aparatu co dwa lata, bo jest nowy. By wykorzystac wiele mozliwosci kazdego modelu potrzeba wiele czasu. Zapewne moja starosc przemawia i mlodsi sa badziej gotowi na zmiany. Na dluzsza mete wyscig jest zgubny. Topowe modele wypuszcza sie rzadko! Zarowno jesli chodzi o auta, sprzet muzyczny, jak i aparaty. Nie robi sie w konia uzytkownikow systemu proponujac coraz to nowe gadzety i pozostawiajac ich w przekonaniu, iz to co posiadaja jest stare, moralnie przestarzale i do niczego. Chyba Olympus tworzy wlasna legende i marke, inaczej niz Canon. Dlatego ma swoich fanow, wiernych, ktorym nie przeszkadzaja nieco wieksze szumy.
czesc.Ch.
blady ajk zaloze kiedyś firmę produkująca aparaty to Cię zatrudnie jesli pozwolisz.
Robin102 - śmiało i z przyjemnością - trzymam kciuki za tak ambitne plany!!! ...tylko nie wiem czy będziesz ze mnie zadowolony bo większość czasu w pracy spędzam na czytaniu o aparatach i foceniu, ale ciiiii... bo się wyda.... :wink:
Na cholere nastepca E1, a czego brabuje takiej E330?
Chomsky, dobrze piszesz, tylko tutaj nie chodzi już o nowy model, tylko chodzi o to, żeby spotkać się i spożyc małeconieco :) no, a okazja gdyby pojawił się E-3, dobra by była wielce. Firma Olympus ma niebywałą zdolność budowania ogromnego ssania na rynku... 8)
Ciekawy jestem czy użytkownicy Nikona z okazji D200 albo Canona z okazji 5d, też się tak gościli czy nie? Gary jak tam u Was było? Bolała głowa po d200 czy nie bardzo?
b.
Ciekawy jestem czy użytkownicy Nikona z okazji D200 albo Canona z okazji 5d, też się tak gościli czy nie? Gary jak tam u Was było? Bolała głowa po d200 czy nie bardzo?
b.
aparat to aparat, zeby pic z powodu wyjscia modelu? dzis nikon jutro canon pojutrze (a niech to) oly
bylbym pijany na okrągło ;)
robie zdjecia, a czym dzis a czym jutro?
reasumujac - nie pilem z powodu d200 i z powodu e-3 tez nie bede :)
reasumujac - nie pilem z powodu d200 i z powodu e-3 tez nie bede
A gdzie Twoja ułańska fantazja Gary? No nic - nie to nie :cry: Mówi się trudno...
Podtrzymuję opcję niepasteryzowaną bo to radość, kiedy przy poczynionych inwestycjach w system, można przy nim zostać i nie trzeba wyprzedawać się w celu zakupienia czegoś innego... :)
ale chetnie napije sie z olympusowcami niezaleznie od wyjscia e-3 ;)
co do d200 - ciesze sie ze jest - wiem ze jesli kiedys bede chcial zmienic to jest na co, ale na razie nie czuje potrzeby zmieniac
szukam analoga i czytam o kliszach :shock:
No to może w końcu jakies spotkanko dojdzie do skutku! Byłbym bardzo zadowolony :D
Tylko proszę, nie ustalajcie teraz terminu i miejsca na forum, bo się spotkanie "rozlezie" - tak jak ostanio.
Proponuję, aby ktoś obrotny wziął sprawy w swoje ręce i za pewien czas podał termin i miejsce. Jeśli termin będzie dość odległy - np. miesięczne wyprzedzenie- wówczas każdy chętny będzie mógł go uwzględnić w swoich planach.
Co do miejsca - to przecież nie ma znaczenia. Świat jest globalną wioską, a co dopiero nasz wspaniały kraj.
Oczywiście w całą zabawę dobrze byłoby włączyć przedstawiciela (kę) Olympus Polska. Może przy Dębowym pęknie i poda jakieś "tajemne" informacje dotyczące nowych modeli (ek).
Pozdrawiam
aranekja mogę na siebie wziąć sprawy organizacyjne , ale na swoim terenie , czyli ewentualnie Białowieski Park Narodowy, Biebrzanski lub Narwiański. Moim zdaniem najlepiej jednak myśle o Białowieży. To fakt ,ze dla ludzi z Polski to kawal drogi , ale mozna sie porozumieć i jechać autkami z różnych stron współdzieląc koszty. Olympus Pol... mógłby jakiś patronat na tym roztocczyć. Chlopaków zaglądajacych na www.światfoto.pl też można by zgarnąc bo to w sumioe przytomni ludzie , a często Ci sami co na naszym forum. Termin ??? Moze jakiś piątek, sobota , niedziela pod koniec maja ???Moze ostatni weekend. Będzie trochę taniej, a poza tym wiosna w puszczy jest najciekawsza i jest trochę później niż w centrum Polski.
Myśle ,że że 20-30 osób by się zebrało. Wiecej to już chyba nie bo mi kasy na następną beczkeŻubra nie Starczy.
Gary Ale to ma być piweczko , z "zakładu publicznego" , a nie z okazji wypuszczenia nowego aparatu. Stwiam piwko jak nie będzie nowego body nastepcy E-1
Gary Ale to ma być piweczko , z "zakładu publicznego" , a nie z okazji wypuszczenia nowego aparatu. Stwiam piwko jak nie będzie nowego body nastepcy E-1
przepraszam - to ja trochę namieszałem w związku z okazją spożycia...
Pierwotnie chodziło o zakład i nadal oczywiście o to chodzi!
Co do pozostałych kwesti to nadal jestem za niepasteryzowanym... :wink: a reszta mi pasuje bo ja lubię podróże zagraniczne poza miasto na safari ;)
b.
...Białowieski Park Narodowy, Biebrzanski lub Narwiański. Moim zdaniem najlepiej jednak myśle o Białowieży...
Rewelacja! Zawsze marzyłem o foto-wyprawie w te okolice. Sami zobaczcie http://www.wrotapodlasia.pl/galerie/wolkow/index.html
Pozostaje tylko kwestia samopoczucia fotografów "następnego dnia, rano" i trzymania pionu w kadrze, bo z tego co widzę, to nawet nie-wypuszczenie E-x, czyli jeśli Robin wygra zakład, nie będzie powodem do abstynencji :wink:
Wołkow jest świetny, Jeszcze Jerzy Fedorowicz tu lubi poszalec z Aparatem.Napewno w Naszym kraju jest kupa innych fajnych miejsc do focenia. Ale ja jestem tu i teraz i mgę załatwic sensowne noclegi i jakieś mniamnianko. Myśle że tak 3 dni z 2 noclegami to by było akurat a jakby ktoś był przy forsie to można np. tu poszaleć piwnie ,kulinarnir i fotograficznie się wyżyć. Albo na kwaterach u Rzędziana w Rzędzianach tak u tego Rzędziana.
http://www.dworek.com.pl/
Pierwszy termin z dużym wyprzedzeniem to ostatni weekend maja.Ma ktoś jakieś dojście do Olympus Polska ??
No kurcze naprawdę mam ochotę się stawić na tkaim spotakniu. Robin świetny pomysł. Kurcze aby nie zapeszyć, muszę też szybko robote znaleźć :). Takie widoczki do tego
źródło (http://img516.imageshack.us/img516/754/3633179vs.gif), może i
źródło (http://img522.imageshack.us/img522/3387/363356tp.gif), oczywiscie nie może zabraknąć
źródło (http://img522.imageshack.us/img522/3527/363327sy.gif). A później rozmowy przy
źródło (http://img516.imageshack.us/img516/1170/3613163ec.gif), przy
źródło (http://img516.imageshack.us/img516/5551/3613185qc.gif). A po dojściu do siebie nad ranem :
źródło (http://img526.imageshack.us/img526/4521/3611113kq.gif)
Ja tam jestem z tych mocno dorosłych i u mnie "słowo droższe pieniądza" jak będą chętni to wszystko zorganizuje jak trza . Tak mi z harcerstwa zostało od wielu wielu wielu lat.
No w końcu.
robin trzymam Cię za słowo.
Termin jest ok, miejsce jak najbardziej.
Ja już sobie rezerwuję ten weekend...
Na początku marca postawie temat na forum z konkretnym terminem i kto będzie chciał to się wstępnie określi. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Termin z dużym wyprzedzeniem więc można sobie to zaplanować.
żebyśmy mogli weselej umawiac się na piwko, to jeszcze raz potwierdzam co słyszałem. Nie liczyłbym na to , że Olympus jako firma powie coś oficjalnie. W obecnej sytuacji rynkowej nowe konstrukcje po prostu muszą pojawiać się nagle, z uwagi na krwiożerczą konkurencję. Telefonując do Olympus Polska, albo nawet odwiedzając osobiście siedzibę, niczego sie nie dowiecie, bo prawda jest taka ,że albo nie powiedzą bo nie mogą, albo sami nie wiedzą.
Co innego przy okazji przypadkowego mazurskiego spotkanka, a byłem dośc wiarygodny jako fanatyk Olympusa z torbą wyładowaną sprzętem.
Ponadto pewnie znacie ten wywiad, ale jeśli nie polecam uważne przeczytanie, bo człowiek, który wypowiada te słowa, wie co nieco o planach Olympusa ośmielam się domniemywać http://www.4-3system.com/?id=73
:mrgreen:
Andrzej100
25.02.06, 09:55
żebyśmy mogli weselej umawiac się na piwko, to jeszcze raz potwierdzam co słyszałem. Nie liczyłbym na to , że Olympus jako firma powie coś oficjalnie. W obecnej sytuacji rynkowej nowe konstrukcje po prostu muszą pojawiać się nagle, z uwagi na krwiożerczą konkurencję. Telefonując do Olympus Polska, albo nawet odwiedzając osobiście siedzibę, niczego sie nie dowiecie, bo prawda jest taka ,że albo nie powiedzą bo nie mogą, albo sami nie wiedzą.
Co innego przy okazji przypadkowego mazurskiego spotkanka, a byłem dośc wiarygodny jako fanatyk Olympusa z torbą wyładowaną sprzętem.
Ponadto pewnie znacie ten wywiad, ale jeśli nie polecam uważne przeczytanie, bo człowiek, który wypowiada te słowa, wie co nieco o planach Olympusa ośmielam się domniemywać http://www.4-3system.com/?id=73
:mrgreen:
Fragment owego wywiadu Pana Toshiyuki Terada:
Amateur photographers and specially professionals didn’t expect a change in the E-300 series, but in the E-1... I think you know this…
#
Yes we know, obviously... Many people ask us why we don’t put an 8mpx sensor in the E-1 body and throw it to the market. But is not so easy. We must consider all the pieces as part of one system: sensor, firmware, processor, hardware... and it must work all together. This is how we see it.
But you cannot wait much more time...
#
Yes, we must say something about it in the next event, maybe PMA...
You must “say” or you must “present”...?
#
Say.
Wynika z tego, że Olympus na PMA nie zaprezentuje następcy E1, ale coś o nim powie (zaanonsuje). Nie ma nic na temat jego pokazania.
Pozdrawiam:
Andrzej
no i dobrze. nie ma co sie spieszyc. e-1 poki co jeszcze sie sprzedaja, cene tez maja wysoka ( a to jest wyznacznik popytu), 5 mpx tez jeszcze jakos ciagnie.
aranekja mogę na siebie wziąć sprawy organizacyjne , ale na swoim terenie , czyli ewentualnie Białowieski Park Narodowy, Biebrzanski lub Narwiański. Moim zdaniem najlepiej jednak myśle o Białowieży.
Mój Boże!! robin102 ja całe życie marzę żeby się tam znaleźć 8)
Chociaż ode mnie to prawie 1000km w 2 strony. Kurde trochę daleko :cry:
ps. robin102 a czy tam żubr w trawie puszczy :wink: ?
nurek Eeeee tam , czyli w jedną stronkę tylko 500km .6-7 godzin jazdy autem. Napewno jeszcze ktoś z tych okolic byłby zaiteresowany. Przyjazd w piątek , wyjazd w niedziele wieczorem. Wszystko do ustalenia . Zrobiłem już wstępne rozeznanie w Białowieży.
robin102 dobra myśl sam jestem z tych okolic co ty a nigdy w Białowieży nie byłem :shock:
MoogJeszcze forumowicz Joki też jest z naszych okolic i to po drodze do Białowieży mieszka. Więc trzech już nas jest , zapraszam innych forumowiczów. Może się naprawdę udać.
No żeby jeszcze Olympus Polska tak np. zafundował chociaż autokar z Warszawy to bym można naprawde fajną imprezkę trzasnąć. A wspomnien i fotek było by na parę lat.
Chociaż ode mnie to prawie 1000km w 2 strony. Kurde trochę daleko :cry:
Bez przesady, ja mam najdalej - a mam zamiar się stawić, bo jakby nie było, sam się takiego spotkania domagałem :wink:
cytat z innego forum
Na poczatku marca jade na plener organizowany przez Olympus Polska, mysle ze bedzie okazja zapoznac sie blizej z systemem i pobawic niektorymi zabawkami Wink Na pewno skrobne cos na forum potem.
ekhmmmmmmmmm........................ ekhm. ........................ nie podoba mi się to(nie będę pisał na kŧórym, bo to już wogóle strzał po niżej pasa,a My nic nie wiemy).
nie będę pisał na kŧórym, bo to już wogóle strzał po niżej pasa,a My nic nie wiemy
no na ktorym?
was nie trzeba zabierac na takie spotkania bo kochacie olympusa i bez tego - innych trzeba zakochiwac :)
pozdrowka
nie będę pisał na kŧórym, bo to już wogóle strzał po niżej pasa,a My nic nie wiemy
no na ktorym?
pozdrowka
Spoko Gary nie chciałem żeby to zabrzmiało dziwnie, dlatego strzał poniżej pasa gdyż widzą to ludzie z innego systemu(Nikon), a My tu ani słychu :)
Pozdrawiam
KUTWA MAĆ to My tu nawracamy niewiernych , a Olympus Polska robi jakies plenerki - dla kogo , dla sprzedawców ???.
No nie !!! musimy się zorganizować i pokonać tą chydrę.
> fotomic napisał:
nie będę pisał na kŧórym, bo to już wogóle strzał po niżej pasa,a My nic nie wiemy >
Poniewaz tak jestescie "zadufani" w sobie, ze jak ktos przychodzi
z przyjaznym gestem ... to dostaje zjebke !
Zatem sznurek zazwyczaj ma dwa konce, do ktorego sie doczepisz
ten bedziesz ciagnal.
Jak pisalem o integracji ... zostalem posadzony o "komitywe" z
adminem, admin tez zostal negatywnie oceniony. Wiec pretensje
miec sami do siebie ...
Owe "forum" ktore podnioslo cisnienie co niektorym ... zwie sie
www.foto-oko.pl/
Mozna zajzec i dowiedziec sie szczegolow o Plenerze Olympus
Polska dla Klubu Foto-OKO w Krakowie !
A tak na przyszlosc mniej "pyszczec" a wiecej wykazac inicjatywy !
Nadto ciekawa jest rowniez galeria Plenerow organizowanych przez
Klub Foto-OKO ... oczywiscie wszystko na stronie ... www.foto-oko.pl
nic nie stoi na przeszkodzie coby rowniez i to FORUM mialo taki dorobek !
Tym wiecej, iz inicjatywa Olympusclub, ma zasieg ogolnopolski, zas
Klub Foto-OKO regionalny, mozna powiedziec lokalny!
Poniewaz tak jestescie "zadufani" w sobie, ze jak ktos przychodzi
z przyjaznym gestem ... to dostaje zjebke ! jak zwykle jestem niedoinformowany i nic mi nie wiadomo w temacie. Ech .............
lech2, zajrzałem do Was na stronke już wiadomo co to za plenerek.
P.S. mi chodziło o forum Nikona a nie o Wasze :)
No wlaśnie , od pierwszych dni marca rusza "rekrutacja" olkomanniaków i innych niewiernych na plener w Białowieży. Dla niektórych zajebiście daleko , ale warto, naprawdę warto. Szczegóły za kilka dni.
Dzięki Lechu za rozjaśnienie zagadnienia bo już mialem mieć nie przespaną noc.
>No wlaśnie , od pierwszych dni marca rusza "rekrutacja" olkomanniaków i innych niewiernych na plener w Białowieży. Dla niektórych zajebiście daleko , ale warto, naprawdę warto. Szczegóły za kilka dni.
Dzięki Lechu za rozjaśnienie zagadnienia bo już mialem mieć nie przespaną noc.<
I TAK trzymac ... !
Nie dac sie zakrzyczec ... jeden niech sie wezmie za orgzanizacje,
zrobic "zwiad" - warunki noclegowe itp - nastepnie wstepnie na forum
oglosic przyblizony termin ... gdy zostanie ogloszony termin podac
koszty noclegu i ewentualnego jadla ... poniewz posiadanym sprzetem
uczestnicy pleneru sie nie wyzywia ?!
Byc moze jak bedzie termin wolny dla Klubu Foto-OKO to i z Molopolski
ktos dolaczy ... Proponowalbym czas od piatku przez sobote i wyjazd
niedziela po obiedzie w rodzinne strony ... czyli dwa noclegi.
Ja mam juz zajety okres wolnych dni ... koniec kwietnia oraz poczatek
maja ... jestem zaproszony do "grzybiarzy" na otworcie sezonu w Slowacji!
Jezeli bedzie potrzebna pomoc, zawsze sluze rada !
Lech2Wstępny termin to ostatni weekend maja czyli 26,27,28 . Możesz już rezerwować wolne na ten czas. Dwa noclegi .
Pierwszy termin z dużym wyprzedzeniem to ostatni weekend maja.Ma ktoś jakieś dojście do Olympus Polska ??
Moge obiecac ze ... na plenerze Olympusa w Krynicy z Klubem
Foto-OKO - zagadne przedstawiciela Olympusa o przynajmniej
czesciowy "sponsoring" forum "olympusclub" w Bialowiezy !
Czesciowy rozumiem przez finansowanie noclegow oraz "jakiejs"
czesci kosztow posilkow ?!
Ow termin w trzeciej dekadzie maja bylby bardzo odpowiedni.
Nie moge obiecac, ze uzyskam aprobate ze strony Olympusa
na te "eskapade" ... lecz zapytac mozna, a doloze staran coby
"cus" z tego pomysku wyszlo !
Plener Krynicki z Olympusem uzgadnialem od grudnia ubr.,
tak iz ten Bialowieski moze tez troche trwac ... byc moze
bedzie na tyle przekonywujacy ze zostanie zaakceptowany ?!
Nadto ciekawa jest rowniez galeria Plenerow organizowanych przez
Klub Foto-OKO ... oczywiscie wszystko na stronie ... www.foto-oko.pl
nic nie stoi na przeszkodzie coby rowniez i to FORUM mialo taki dorobek !
Tym wiecej, iz inicjatywa Olympusclub, ma zasieg ogolnopolski, zas
Klub Foto-OKO regionalny, mozna powiedziec lokalny!
Z całym szacunkiem, ale inicjatywom regionalno/lokalnym jest niebywale łatwiej niż ogólnopolskim. Niemniej mam szczerą nadzieję, że Białowieża się uda. A na ten Wasz plenerek też bym chętnie odwiedził :)
Plener Klubu Foto-OKO z Olympus Polska, jest juz zamkniety,
co wyraznie zaznaczone jest na stronie ... www.foto-oko.pl/
Nie zgodze sie, iz latwiej organizowac i szukac sponsora
Klubom lokalnym ... wydaje sie mnie, iz za malo inicjatywy
Waszmoscie wkladaja we wlasne cele.
OlympusClub ... powinien byc oczkiem dla marketingu Olympus
Polska, tylko ze na tym forum wazne kto co ma w stopce - jakie
badziewie - a nie zajecie sie ciekawymi sprawami.
Otworzylem NOWY watek pleneru w Bialowiezy ... spodziewam
sie raczej "zjebki" a nie rozsadnych i budujacych odpowiedzi.
Pan Lech o plenerku a ja... dla tych co jeszcze nie widzieli
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4051
a tam ciekawa wypowiedz Michela Handy - Executive Managing Director Olympus Europe - ....pytany o następce modelu E-1, Michael Handa poprosił o cierpliwość i obiecał, że Olympus zaskoczy wszystkich na tegorocznych targach Photokina.
Ciekaw jestem czym? Ale sprawy jakoś się ostatnio lepiej mają? Nie sądzicie?
O Photokina to a piszę od dawna że będzie niespodzianka. jednyna rzecz jaka mnie rozczarwała to to że Olek nic nie wpomniałna PMA a zdaje się ze mili wspomnieć.
Na dpreview nastąpiło sporo poruszenie. Pewne osoba się wypowiada po powrocie z imprezy Olympusa. Mianowicie z tego co pisze ta osoba to dział olka (podkreślić OLKA) planuje wydanie 3-4 body w ciągu 18 miesięcy w tym następcy E-1 w tym roku(najprawdopodobniej photokina - zresztą pisałem o tym dawno).
Co ciekawsze pracują nad stablilizacją body. (też od dawna zapowiadane - IMO następca będzie miał AS)
Cena następcy E-1 ma sie wachać w granicach Nikona D-200 (IMO było by ciekawie jak na początek).
Plotki.
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1022&thread=18046184
Ostatni świeży numer Fotokuriera donosi ,że jesienią bedzie już na BANK rewelacyjna - przełomowa NOWA lustrzałka w rytmie 8/6 (4/3) w sensownej cenie 3 tys Euro , z tego co przeczytalem to będzie OLY, ale nie napisali tego dosłownie, a możes późniony pryma-aprilis (jak się to pisze??)
Ostatni swuezy numer Fotokuriera donosi ,że jesienią bedzie już na BANK rewelacyjna - przełomowa NOWA lustrzałka w rytmie 8/6 (4/3) w sensownej cenie 3 tys Euro , z tego co przeczytalem to będzie OLY, ale nie napisali tego dosłownie, a możes późniony pryma-aprilis (jak się to pisze??) to nie pryma aprylis(cz jak tam chcesz) ;) gdzie Ten kolega od beczki piwa ? :)
Andrzej100
15.04.06, 23:48
Ostatni swuezy numer Fotokuriera donosi ,że jesienią bedzie już na BANK rewelacyjna - przełomowa NOWA lustrzałka w rytmie 8/6 (4/3) w sensownej cenie 3 tys Euro , z tego co przeczytalem to będzie OLY, ale nie napisali tego dosłownie, a możes późniony pryma-aprilis (jak się to pisze??) to nie pryma aprylis(cz jak tam chcesz) ;) gdzie Ten kolega od beczki piwa ? :)
Jak to nie jest prima aprilis to ja chyba jestem księdzem!!!
Uniwersalna lustrzanka - wszystkie sytemy w jednym korpusie - 21,3 mln. pikseli.
Witam :)
Co do następcy polecam te artykuły:
FOTOPOLIS (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4051)
FOTAL (http://fotal.pl/artykul/Konferencja_Olympusa_w_Luksferze_doc11393.html)
A w szczególności dwa cytaty:
Natomiast pytany o następce modelu E-1, Michael Handa poprosił o cierpliwość i obiecał, że Olympus zaskoczy wszystkich na tegorocznych targach Photokina.
Dyrektor Olympusa na Europę podkreślił także, że producent mocno inwestuje w ośrodki rozwojowo-badawcze, co ma poprowadzić do przeskoku na wyższy pułap względem konkurencji. Przedsmakiem tego ma być niespodzianka, jaką rzekomo będziemy mieli ujrzeć na targach Photokina 2006. Olympus, poza tym, że ma wprowadzić pięć nowych obiektywów zgodnych z E-systemem, chce zaprezentować coś unikalnego i innowacyjnego (prawdopodobnie chodzi o następcę E-1).
Rafał Czarny
16.04.06, 19:55
Moim skromnym, to Olek chcąc zaistnieć na rynku profi (nie udało się to z E1) musi przebić konkurencję. Nowe bodu musi być tańsze niż Canona i Nikona, mieć funkcje których tamte nie mają, więcej megapikseli.
Olek przespał dwie rewolucje. Kiedy wchodził autofocus, to spece z Olumpusa stwierdzili, że to jakieś dziwactwo. I do swojej profi lini OM nie dopuścili tej "nowinki". Dodali autofokus do amatorskich lustrzanek. I wypadli z rynku profi.
Próba powrotu na półkę pro z E1 to było takie ciche pierdnięcie. Niby wszystko OK, ale niczym nie zaskoczyli. Więc fotoreporteży nie zaczęli masowo wyprzedawać osprzętu Canona czy Nikona i przechodzić na Olka.
Więc albo teraz Olympus walnie z grubej rury, albo za trzy lata amatorzy będą głównymi klientami działki profesjonalnej Olumpusa. Tak jak to się stało z E1.
A ja z maniakalnym uporem uważam ,że OLY świadomie olał rynek profi bo tu szans nie ma i będzie drenował kieszenie bardziej wymagajacych amatorow przywiązanych do marki . Nie ma takiego sposobu żeby ludzi żyjących z fotografowania coś przymusiło do zmiany sprzetu na firmę "O" choćby dodawali grip z mini reaktorem atomowym .
Andrzej100
16.04.06, 20:44
Olympus, poza tym, że ma wprowadzić pięć nowych obiektywów zgodnych z E-systemem, chce zaprezentować coś unikalnego i innowacyjnego (prawdopodobnie chodzi o następcę E-1).
I tylko polski Foto-Kurier jest w posiadaniu najtajniejszych materiałów Olympusa. :lol:
A ja z maniakalnym uporem uważam ,że OLY świadomie olał rynek profi bo tu szans nie ma i będzie drenował kieszenie bardziej wymagajacych amatorow przywiązanych do marki . Nie ma takiego sposobu żeby ludzi żyjących z fotografowania coś przymusiło do zmiany sprzetu na firmę "O" choćby dodawali grip z mini reaktorem atomowym .
Podoba mi się to drenowanie - w rozsądnych granicach oczywiście dla mojej kieszeni. Chciałbym mieć na co się przesiąść w przyszłości. Co do drugiej części to też się zgadzam - nie ma takiego sposobu - napewno gdybym zarabiał foceniem nie wybrałbym Olka, ale do focenia niezawodowego może być jak najbardziej bo dają mnóstwo funkcji które są dostępne u innych w modelach o klasę wyższych.
Tak sie zastanawiam odnośnie matrycy jaką Oly może wsadzic to body z serii PRO, ogólnie na temat matrycy. Co sądzicie o tym aby zamontować w body 3 matryce rejestrujące obraz ?
Chyba Minolta coś takiego kiedyś stworzyła ale projekt upadł.
W sumie dało by to wtedy nieograniczone możliwości + ogromna ilość MP + jakośc obrazu (przy dobrym opracowaniu technologi).
Tylko wtedy by był problem z AS. :/ zresztą szumi mi w głowie :D
albo tak jak w fujikach podwójna matryca i małe szumy z dobrymi kolorkami
blady:
czas pokaże że jeszcze wyplujesz te słowa, hehe... coś ostatnio w negatywny ton popadasz...
Kaarool - tam od razu negatywny ton, poprostu przy dłuższym używaniu wyszły dwie sprawy w Olku które stały się ważne i stąd ten ton.
Mam nadzieję Kaarool, że będę mógł odszczekać to co napisałem -trzymam kciuki za Olka.
blady to przyznaj się co Cię najbardziej 'boli" to może i ja coś wrzucę bo też mi coś trochę się zebrało na marudzenie.
hehe Robin :) chciałem poskarżyć się tylko na dwie sprawy: ISO i wydajność kl/sek i trzecia malutka sprawa to wielkość wizjera. Do reszty nie mam zastrzeżeń.
A Tobie Robin co dolega?
A mi w E- 1 dolega mydełko i ten kiepski wyświetlacz na którym nie sposób ocenić jakosci fotki i brak automatycznego pojawienia sie histogramu po strzeleniu zdjecia , jak to jest np w D70.
w E-300 tylko brakuje górnego wyświetlacza poza tym jako użytkownik dwóch lustrzanek coraz bardziej się przekonuje ,ze E300 to wspaniały apart, niestety przez ten naleśnikowaty ksztalt nie doceniany na rynku.
normalnie chyba kupię jeszcze jeden E300 na zapas !!!
Czekam, czekam...na nowe E-
FOTAL (http://fotal.pl/artykul/Przelom_w_lustrzankach_DSLR__juz_za_kilka_miesiecy _doc11653.html?PHPSESSID=eb042b162cbe5fa49b8bd5785 137957b)
Tak popatrzyłem sobie na dupkę moich obiektywów i faktycznie... i faktycznie jest okrągła...to znaczy ze może rejestrować kwadratowe zdjęcia bez zmiany wielkośći obiektywu.. to znaczy, że teoretycznie można prawie podwoić wielkość matrycy nie zmnieniając systemu:) tylko będzie sie miało kwadratowe zdjęcia.. a to może być ciekawe np 8 mpix w 4/3 - i 12 w 1:1 formacie:)
Ja bym sie nie podniecał myślą, że kwadratową matrycę wprowadzi najpierw Olek, wydaje mi się , że będzie to Panasonic. Wynika to chyba poniekąd z fragmentu wywiadu zamieszczonego na Fotopolis z z Michiharu Uematsu zajmującym w Panasonicu stanowisko Manager of Products Planning Group at DSC Business & Development Center :))
http://fotopolis.pl/index.php?n=4184
cytuję:
>W tej chwili lustrzanki cyfrowe powstają bardzo prosto - opierają się głównie na zamianie filmu na matrycę. Możliwe jednak, że w niedalekiej przyszłości pokażemy zupełnie nowy system. Aktualnie tylko Panasonic i może jeszcze jeden producent dysponują niezbędną technologią. Ale tradycyjne marki fotograficzne nie pójdą tą drogą, nie zainwestują w nowy system, ponieważ mają zbyt wiele do stracenia - zostawiłyby za sobą ogromny system. Ponieważ nie mamy w ofercie zbyt wielu obiektywów, dla nas takie rozwiązanie miało sens. Na razie przyłączyliśmy się do producentów cyfrowych lustrzanek, ale kto wie - możliwe że w niedalekiej przyszłości zaprezentujemy coś zupełnie nowego.<
Czyli raczej najpierw Panasonic, co niewiele zmienia dla użytkowników 4/3 oprócz oczywiście przełamania się do wzięcia do ręki body z z nazwą nie zaczynającą się na O tylko na P.
drugi dowód na możliwośc takiego rozwiązania jest doskonale widoczny na stronie poniżej
http://www.dpreview.com/reviews/panasoniclx1/page2.asp[url]
Pansonic już od jakiegoś czasu stosuje w Lumixach zmianę formatu obrazu
:roll:
Własnie sie dowiedziałem że E1 jest gorsze od D5D i to w bardzo wielu aspektach. Nie wiem co o tym myśleć ;)
Rafał Czarny
19.04.06, 11:15
A skąd te informację?
kwadratowa matryca :) będzie pięknie :)
Własnie sie dowiedziałem że E1 jest gorsze od D5D i to w bardzo wielu aspektach. Nie wiem co o tym myśleć ;)
Fotomic, co Ty wypisujesz za herezje. :lol:
Masz fatalnego informatora, jeszcze Ci się udzieli.:cry:
Pzdr.
Andrzej
spoko już daje namiar
tak post chyba #25
http://www.cyberfoto.pl/jaka-cyfrowka/66330_2-olympus-e1-minolta-d5d-nikon-d50.htm
zauważyliście ze nas coraz większa siła,... co róż nowe osoby dołączają do rodzinki....
tylko gdzie jest to E-3 :)
fotomic - jeżeli wczytujesz się w wypowiedzi forumowicza pod tytułem kvm, to daleko nie zajdziesz :lol:
Nie lubię wypowiadać się na temat innych forumowiczów, ale mości kvm to niezły kosmita :lol:
Miałem już niejedną nieprzyjemność czytać to co on wypisuje i twierdzę, że nawet po kilku piwach nie da się strawić. Natomiast na temat samego forum CF nie mam sił się wypowiadać.
Wydaje mi się jednak, że CF plus kvm to niezła dawka wybuchowa.
MaBri CF to nie forum to pole bitwy !!!! - bezsensowne, ja już tam nawet nie zaglądam
-jaki aparat do 1000 zł , do 2000 , do 3000
-kompakt czy lustrzanka
takie tam tematy dominują
ciekawe czy Olek pójdzie w tą stronę ?
http://neasia.nikkeibp.com/neasia/003820 <-- organiczny sensor