Zobacz pełną wersję : Prośba o pomoc! [C4000 awaria?]
Witam
mam Olympusa C-4000Z, używanego, kupiłam go w sierpniu 2005.
Zrobiłam setki zdjęć i jestem w nim prawie zakochana....
A wczoraj nagle odmówił współpracy!
Po zrobieniu kilkudziesięciu zdjęć (w domu) zaczął piszczeć i migać żółtym i zielonym światełkiem, wyłączył się, teraz po włączeniu na wyświetlaczu pokazuje stale:
CARD SETUP
Power Off
Format
Formatowanie karty jest opisane w instrukcji tylko - jak to robić,
nie ma ni słowa po co i czy zdarza się sytuacja, że aparat sam tego żąda. A jeszcze bardziej mnie niepokoi to "Power Off", o tym nie ma ani słowa. Akumulatorki naładowane, świeżo.
Błagam o pomoc, kosztował 730,- jak dla mnie to bardzo dużo, a już bym się nie umiała bez niego obejść...
Pozdrawiam i z góry dziękuję za każdą odpowiedź
spróbuj uruchomic przy włozonej innej karcie. Najprawdopodobniej obecna karta wymaga sformatowania.
Tez kiedys miałem podobną sytuacje. Formatowanie pomogło... a co było przyczyną? Chyba jakis błąd zapisu fotki na karcie - byc moze zbyt szybko wyłaczyłem aparat - zanim skonczył sie ten zapis...
Powodzenia :)
Bardzo dziękuję, zaraz spróbuję!
Bardzo dziękuję, zdjęcia z karty oczywiście utracone, ale to nie stanowi problemu - rzeczywiście to była tylko karta, zrobiłam "Format" i po wyczyszczeniu karty wszystko już działa jak trzeba.
A nauka na przyszłość - wolniej i spokojniej ;-))
Miałam pomysł na zabawne zdjęcie, przy świetle świecy - za szybko chciałam zobaczyć efekty kolejnych ustawień, śpieszyłam się (nie wiadomo do czego!) wcale nie patrzyłam na to, co ON do mnie mówi....
Serdecznie pozdrawiam!!
szkoda, mogłas odzyskac czesc fotek odpowiednim programem. Troszke nie przemyslałem odpowiedzi... przepraszam, ale zasugerowałem sie paniką z Twojego postu. No ale do tego potrzebny byłby czytnik kart.
Pozdrawiam
Nie ma sprawy, powtórzę je!
A czytnika i tak nie mam; fotki to nic, najważniesze, że mój ukochany Olympusik jest w porządku!
Tadeusz Jankowski
7.02.06, 16:35
Ja mam traką radę - nie naciskac przyciskow podczas gdy miga lampka (wtedy ladowuje się zdjęcie z bufora na karte i odwrotni lub laduja sie zdjecia do komputera). Oraz nie otwierać (zupełnie przypadkowo opczywiscie) drzwiczek gniazda karty. C4000 jest wrażliwy na to. Także nie naciskać zbyt duzo przyciskow na raz. C4000 tez jest wrazliwy na to. Karte formatowac TYLKO w aparacie. Nie naciskac nic podczas transmisji do komputera.
Pzdr, TJ.
słuszne rady :) tylko w euforii sytuacji to róznie bywa :) Sam staram sie rygorystycznie przestrzegac tych zasad od poczatku mojego romansu z Olkiem ale... hmmm... zycie nauczyło mnie pokory wobec wiary we własne działania ;)
Pzdr.
Dziękuję bardzo, będę się stosować do tych rad! Ta przygoda nauczyła mnie, że muszę powściągnąć wrodzoną niecierpliwość przy obsłudze aparatu ;-)
Witam.
Też mam c4000 i też mialem takie problemy. Ostatnio dość często mi się to zdarza bo moje maleństwo zaczyna sięgać coraz wyżej i łapie się za aparat. Otwiera klapkę z kartą i ją wyciąga. Zauwazyłem że wystarczy niewielka jakaś warstwa brudu na karcie i wlasnie takie objawy są. Co jakis czas czyszcze dokladnie chipa na karcie i wszystko gra i nie trzeba formatować i tracić fotek.
Pozdrawiam.
Witam,
czym i jak czyścić, żeby nie uszkodzić?
Witam.
W moim przypadku po wyrwaniu dziecku karty od razu wycierałem ją o spodnie albo o koszulą którą miałem akurat na sobie :D A tak na poważnie to wszystko jedno. Chip jest metalowy więc nie grozi mu jakies uszkodzenie. Wystarczy jakaś szmatka może nieco wilgotna ale docelowo musi być wytarta do sucha.
Pozdrawiam.
i u mnie takie problemy bywaja, czasem wystarczy wyciagnac na dluzszy czas akumulatory aby wyzerowala sie pamiec. najwazniejsze ze juz wszystko ok z twoim c 4000, bardzo sie ciesze ze forumowicze tak wnikliwie potraktowali ten temat
Anna Maria
12.02.06, 15:46
Witam,
kontynuując temat karty, właśnie do mnie "dotarło", że już nie produkują kart SmartMedia do Olympusa....
A w sklepie internetowym taka karta (128MB) kosztuje od 265,-zł do 290,-zł!!!
W zapasie mam 64MB, ale to o wiele za mało -jaka właściwie jest trwałość tych kart?
Warto kupić kartę dokąd są, czy raczej nastawić się na kupno nowego aparatu za 2-3 lata?
Będę b.wdzięczna za radę, bo obawiam się, że w miarę wyczerpywania zapasu kart, ich cena będzie rosła...
Na Allegro karty 128MB dostaniesz okolo 100-110zl i mysle, ze wiecej niz 2x128+64MB nie bedzie Ci potrzebne. Ogolnodostepne sa dzis "fotokioski" gdzie zawsze mozna zgrac fotki na wakacjach na CD i tak zaiwezc je do domu.
BTW U mnie w C2020Z slot SM zabrudzil sie jakims paprochem, ktory zasonil najwyrazniej ktorys ze stykow w aparacie i wyswietlalo ciagle "Card Error" i nie pozwalalo nawet na format karty - a dzialala ona wszedzie indziej). Przedmuchanie wystarczylo (tak na przyszlosc dla innych uzytkownikow kart SmartMedia).
Pozdrawiam
Mikolaj
Anna Maria
13.02.06, 00:35
Dziękuję, z Allegro problem polega na tym, że poza opiniami o Sprzedającym, nie ma innej gwarancji, że towar zgodny z opisem, np. karta nowa, nie rozpakowana...
Co do zgrania na CD oczywiście racja, nie pomyślałam o tym, dzięki!
Nie obawiaj sie zakupow na allegro. Jesli ktos ma ok 1000 opinii pozytywnych to w zasazie masz 100% pewnosci ze bedzie ok. Ja sam kupuje od 2 lat na allegro i nigdy nie zdarzylo mi sie nie dostac tego co zamowilem. Najpierw jak najwnikliwiej sprawdz sprzedawce i kupuj. Mozna trafic super okazje.
Pozdrawiam.
Anna Maria
13.02.06, 12:12
Bardzo dziękuję za wszystkie porady, jestem już spokojna i nie muszę wydawać 280,-zł z czego się bardzo cieszę! ;-)
wpadłam w panikę, bo w moim "Olku" prawie się zakochałam ;-) a nie stać mnie na nowego;
Serdecznie wszystkich pozdrawiam!!
hmmmm, czy juz kiedys zdarzyło mi sie załowac ze nie jestem... odpowiedniem aparatem? ;) Pozdrawiam i zycze udanych fotek :)
Anna Maria
13.02.06, 17:56
Dziękuję za życzenia, zapraszam na stronę www.bialyjednorozec.waw.pl, tam zamieszczam zdjęcia z mojego odpowiedniego aparatu ;-)
Witam.
Popraw nieco ten link bo się ładuje z przecinkiem i strona nie wchodzi. Wystarczy spacja za linkiem.
Pozdrawiam