Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Prośba o pomoc! [C4000 awaria?]

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Prośba o pomoc! [C4000 awaria?]

Witam
    mam Olympusa C-4000Z, używanego, kupiłam go w sierpniu 2005.
    Zrobiłam setki zdjęć i jestem w nim prawie zakochana....

A wczoraj nagle odmówił współpracy!

Po zrobieniu kilkudziesięciu zdjęć (w domu) zaczął piszczeć i migać żółtym i zielonym światełkiem, wyłączył się, teraz po włączeniu na wyświetlaczu pokazuje stale:
    CARD SETUP
    Power Off
    Format

Formatowanie karty jest opisane w instrukcji tylko - jak to robić,
    nie ma ni słowa po co i czy zdarza się sytuacja, że aparat sam tego żąda. A jeszcze bardziej mnie niepokoi to "Power Off", o tym nie ma ani słowa. Akumulatorki naładowane, świeżo.

Błagam o pomoc, kosztował 730,- jak dla mnie to bardzo dużo, a już bym się nie umiała bez niego obejść...

Pozdrawiam i z góry dziękuję za każdą odpowiedź
    Anna Maria

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    spróbuj uruchomic przy włozonej innej karcie. Najprawdopodobniej obecna karta wymaga sformatowania.
    Tez kiedys miałem podobną sytuacje. Formatowanie pomogło... a co było przyczyną? Chyba jakis błąd zapisu fotki na karcie - byc moze zbyt szybko wyłaczyłem aparat - zanim skonczył sie ten zapis...
    Powodzenia

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Karta

Bardzo dziękuję, zaraz spróbuję!
    Anna Maria

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Karta

Bardzo dziękuję, zdjęcia z karty oczywiście utracone, ale to nie stanowi problemu - rzeczywiście to była tylko karta, zrobiłam "Format" i po wyczyszczeniu karty wszystko już działa jak trzeba.
    A nauka na przyszłość - wolniej i spokojniej )
    Miałam pomysł na zabawne zdjęcie, przy świetle świecy - za szybko chciałam zobaczyć efekty kolejnych ustawień, śpieszyłam się (nie wiadomo do czego!) wcale nie patrzyłam na to, co ON do mnie mówi....

Serdecznie pozdrawiam!!
    Anna Maria

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    szkoda, mogłas odzyskac czesc fotek odpowiednim programem. Troszke nie przemyslałem odpowiedzi... przepraszam, ale zasugerowałem sie paniką z Twojego postu. No ale do tego potrzebny byłby czytnik kart.
    Pozdrawiam

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Fotki

Nie ma sprawy, powtórzę je!
    A czytnika i tak nie mam; fotki to nic, najważniesze, że mój ukochany Olympusik jest w porządku!
    Anna Maria

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Ja mam traką radę - nie naciskac przyciskow podczas gdy miga lampka (wtedy ladowuje się zdjęcie z bufora na karte i odwrotni lub laduja sie zdjecia do komputera). Oraz nie otwierać (zupełnie przypadkowo opczywiscie) drzwiczek gniazda karty. C4000 jest wrażliwy na to. Także nie naciskać zbyt duzo przyciskow na raz. C4000 tez jest wrazliwy na to. Karte formatowac TYLKO w aparacie. Nie naciskac nic podczas transmisji do komputera.
    Pzdr, TJ.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    słuszne rady tylko w euforii sytuacji to róznie bywa Sam staram sie rygorystycznie przestrzegac tych zasad od poczatku mojego romansu z Olkiem ale... hmmm... zycie nauczyło mnie pokory wobec wiary we własne działania
    Pzdr.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Nie za szybko..

Dziękuję bardzo, będę się stosować do tych rad! Ta przygoda nauczyła mnie, że muszę powściągnąć wrodzoną niecierpliwość przy obsłudze aparatu
    Anna Maria

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Witam.
    Też mam c4000 i też mialem takie problemy. Ostatnio dość często mi się to zdarza bo moje maleństwo zaczyna sięgać coraz wyżej i łapie się za aparat. Otwiera klapkę z kartą i ją wyciąga. Zauwazyłem że wystarczy niewielka jakaś warstwa brudu na karcie i wlasnie takie objawy są. Co jakis czas czyszcze dokladnie chipa na karcie i wszystko gra i nie trzeba formatować i tracić fotek.
    Pozdrawiam.
    mente et malleo