Zobacz pełną wersję : SlimakNaPrzechadzce
Jak dla mine - bomba
Rewelacyjnie wygląda muszla ślimaka na tle płyt chodnikowych - takie kotrastowe ujęcie kształtów.
Może to dziwnie zabrzmi w przypadku ślimaka, ale zdjęcie ma swoistą dynamikę, która jak najbardziej mi odpowiada ;)
Pozdrawiam
Może troszkę źle że ślimakowe rogi i łeb zlewa się minimalnie z fugą. Ale bez tej fugi mogłoby być pospolicie i efekt szlag by trafił. Fajne ujęcie , też swego czasu polowałem na ślimaki tylko bez efektu. U mnie te czarne paskudy bez "domku" łażą ;)
a ja tak technicznie zahaczę - co to za siateczka na zdjęciu?
No mnie też się podoba i faktycznie czuć dynamikę, bo mnie się kojarzy (w takiej dalko posunietej wycieczce w wyobraźnię :) ) z helikopterem :)
Ale zwróciłem uwagę na doskonale wyfugowane płytki też.
Zastanawiam sięteż jakby to wysło gdybyś strzelił go z góry prostu a nie trochę z boku, wtedy linia fugi byłaby równoległa do krawędzi zdjęcia. Ale nie wiem czy byłoby lepiej. Może nie nawet. No ale jużto napisałem to nie będę kasował :)
Excel - ja nie wiem czy ślimaki na pewno ale "zasuwają" jak one i różki też mają :) Tylko domku nie noszą na plecach :) Siateczkę też widziałem ale uznałem , że to właśnie przeostrzenie :)
Koncepcja i kolory... Homek mówi: w porzo. Bardzo w porzo. Kto jeszcze zajdzie excelowi drogę..?
Ciekawa fotka.
Co do siatki, to coś tam widzę w odstępach kilkunastopikselowych. Może to efekt uboczny algorytmu skalowania?
Tadeusz Jankowski
30.01.06, 22:09
excel,
Prosta, fotogeniczną abstrakcja geometryczna - martwa posadzka z fugami okraszona wydłużonym ciałem ślimaka uzbrojonym w rożki, niosącym spiralną muszlę na sobie. Motyw slimaka jest umieszczony niesymetrycznie, ale w mocnym punkcie (prawie). Prostota całej kompozycji bije w oczy. Bardzo przytomnie sfocona sytuacja, płytki są mokre, przez to mają i fakturę i nasycenie, łagodne barwy stanowią kojące tło, a slimak poprzez ukośne jego ujęcie wydaje się poruszać, podążać, pędzić na przełaj (z pełną kontrolą przedpola) gdzieś hen na żer i za chwilę zniknie nam z oczu. Zdjęcie jest ujęte z osią obiektywu prostopadłą do podłoża, przecinające się linie fug stały się równoległe (prawie) do ramki kadru, stały się statyczne - powstał kontrast (też łagodny) między spokojem tej prostej konstrukcji, a przekątniowym położeniem ślimaka kreującym dynamikę ruchu.
Widzę to zdjęcie dwoiście - raz jako czystą, płaską abstrakcję z rzutem prostopadłym ślimaka na nią, innym razem jako martwą i żywą naturę w zmienności, w ruchu, jak zdjęcie niemal ekologiczne. Dla mnie jest to wielka zaleta, dwa w jednym.
Bardzo mi się podoba motyw spirali skojarzony z krzyżującymi sie liniami fug, ciekawa, wymagająca dobrego wpatrzenia kompozycja.
Widziałbym rozszerzenie ujęcia w prawo, w stronę wędrówki slimaka, ale to wpierw trzeba było wyprobowac, takie cyzelowanie kadru.
Zdjęcie pokazuje, ze przytomny obserwator, z intuicją aranżacyjną może ukleić ładną fotkę, na poziomie bardzo dobrego rzemiosła, ze wszystkiego. Bardzo dobre rzemiosło, to jest już sztuka.
Pzdr, TJ
sebastan,
A tak powaznie, to sadzisz, ze jedna rownolegla fuga nie wystarczy?
Wystarczy. Zresztą już pisząc tą uwagę powoli się z niej wycofywałem. Choć obejrzałbym takie proste własnie. Nie jako poprawka tego, tylko jako nowe po prostu. Bo skojarzyło mi się z takim nowoczesnym designem prac graficznych.
Polujesz na te ślimaki czy dla Francuzów zbierasz?? Wiem , że Francuziki inne jadają ;) Drugie też ciekawe. Tylko może zbyt centralnie. Może więcej dołu byłoby ciekawiej i zgodnie ze sztuką pokazywania kierunku drogi. Ale jest ładnie.
Tak jak przedmówca dla mnie za bardzo jakoś centralnie i chyba troche nieostra muszla - skorupa :) albo mi sie tylko wydaje... reszta OK. Wg mnie fajny pomysl. pozdrawiam
Czesc excel,
Powiem tak. Obydwie fotki mi się podobają. Pierwsza to ciekawy kadr, taki niekonwencjonalny. Drugie już bardziej tradycyjne ale to nic. Wyglada na to jak by temu gościowi się gdzies spieszylo że tak zbiega w dół :wink: .
No może trochę nieostre ale jakby nie przedmówcy to chyba bym tego nawet nie zauważył :wink:
ps. spodobały mi się te twoje "ścigacze". Jak będzie pora to też się zabiorę za ślimaki.
A mnie się bardzo podoba. Wyszedł, pewno przypadkiem, ale wyszedł taki matematyczny kontekst. Z tego punktu widzenia centralny kadr jest jak najbardziej odpowiedni.
Ułożyło się symetrycznie, nawet ślimak podpasował się do konwencji. Ogólnie wszystko pasuje do siebie.
Ale żeby nie było tylko słodko, to uważam że delikatnie ostrzej mogłoby być i uważam że zdjęcie jest zbyt rozjaśnione. przez co mam wrażenie jakby jakis mleczny filtr był nałozony i to teżmoże być powodem odczucia nieostrości. Ale to szczegóły. Ogólnie jestem "na tak"
Człowieku, jak ty go dorwałeś ?????