Zobacz pełną wersję : BardzoMartwaNatura i KrajobrazZOwieczkami2005
Tak kombinowałem z kadrem w przypadku jeziorka ale ten też jest ładny. Może trochę za dużo nieba? A owieczek za mało? Masz inne? Podobnie kadrowane? To jest poprawne ale może inne byłoby lepsze? Bo tu wydaje mi się miałeś spore pole manewru. A pierwsze ładne i poprawne tylko ja nie bardzo takie fotki rozumiem :) Nie potrafię ich analizować :)
Mnie pierwsze pasuje. Takie ascetyczne w formie. Bardzo estetycznie zrobione.
Natomiast co do drugiego to mam uczucia mieszane.
1. Linia horyzontu jest w miejscu, które psuje odbiór.Tu bym zrobił w połowie jednak, dzięki czemu owieczki weszłyby bardziej w kadr(nawet znalazłyby się w bardzo dobrym jego miejscu), a niebo przestało ciązyć nad całością.
2. Zdjęcie wydaje mi się czerwone. Chmury, owce, woda wsio czerwone. Być może jest to efekt np. zachodzącego słońca, ale nawet gdyby to w sytuacji kiedy to nie jest jednoznaczne i nie ma zadnej o tym informacji na zdjęciu to myślę, że można by delikatnie ując tej czerwieni.
3. Różnica w doświetleniu prawej i lewej strony. Akurat jednak w tym momencie jestem w stanie sobie wyobrazić, że tak mogłoby być.
Mam też wrażenie, chba nawet sam o tym wspominałeś gdzieś, że ucieka Ci ostrość po zmniejszeniu. Taka najbanalniejsza porada to taka by po zmniejszeniu wyostrzyć. Pewnie to wiesz. Jak nie to opowiedz dokładnie jak zmniejszasz może znajdziemy coś.
odoba mi sie 2 wersja z owieczkami.
bardzo mi sie podoba fotka pierwsza. ładna kompozycyjnie. prawidłowy kadr. poprostu ładnie się patrzy :)
pzdr.
Trochę jestem onieśmielony :) tak poważnym potraktowaniem moich uwag. Ale z drugiej strony uważam, że jest o klasę lepiej teraz. Z tym że mogę sobie wyobrazić, że moja opinia ma prawo być w mniejszości. Ale moje zmysły jakoś lepiej odbierają wersję 2. A i w niej uważam, że niebo spełnia swoją rolę.