PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki filtr UV do obiektywów 14-45 i 40-150

Rafał Czarny
4.01.06, 18:23
Mam dylemat. Ufałki dobrej firmy Hoya można kupić w cenie od 25 do 120 zł. Wiadomo, że obiektyw tak rysuje, na ile pozwala mu jego najgorszej jakości szkło. Co założyć do amatorskich przecież (ale bardzo przyzwoitych) obiektywów Kitowych żeby nie popsuć jakości, a nie przepłacić? Mam zestaw E 500 z dwoma obiektywami od wczoraj. Zapłaciłem za niego 3150 zł. Przesiadłem się z analoga EOS 50. Fajny ten Olek, ale nie mogę się na razie przyzwyczaić do maleńskiego pola w wizjerze.

Pozdrawiam

jawi
4.01.06, 19:33
Wprawdzie to obiektywy kitowe, ale z kitowych to chyba jedne z kepszych.
Dlatego moje zdanie jest takie, że nie ma co oszczędzać na filtrach.
Ja w poprzednim aparaciku ( 750UZ) miałem jeden z tańszych filterków i wiem co to znaczy. Musialem go np odkręcać przy zdjęciach pod światlo.
Teraz mam taki zestaw jak Ty i od paru dni filterki Hoya Super HMC Pro1.
Jestem z ich bardzo zadowolony. Kupilem w niezłej ( chyba ) cenie w
Foto-raj.pl. Po 95 PLN

Pozdrawiam

robin102
4.01.06, 20:06
Hmmmm Ja do tych samych obiektywów używam przemiennie filterków HOYA seria czarna i seria szara . Jest moim zdaniem spora różnica w ostrości i kontrascie na korzyść modelu z seri czarnej . Moim zdaniem spora !!! warta dopłaty tych 20 zł. Podobno marumi sa lepsze , ale nie próbowałem . W kompackie C5050 mam kinga ale temy jak żyleta rysujacemu obiektywowi nawet taki tani filtr nie zaszkodził. Hoya się koszmarnie czysci.- wprost katastrofa.

MaBri
4.01.06, 20:51
Polecam filtry Hoya HMC - najlepiej Super HMC.
Najlepiej oczywiście nie korzystać z żadnych dodatkowych szkiełek, jeżeli już musimy, to pamiętajmy żeby były dobrej jakości, szczególnie te, które zakładamy w celach ochronnych i właściwie nie ściągamy ich z obiektywu.
Kiedyś miałem okazję poznać możliwości tanich filtrów PL King i nie polecam ich nikomu.

Rafał Czarny
4.01.06, 21:54
Wielkie dzięki. Szarpnę się więc na jakiś droższy filterek, chyba rzeczywiście nie ma co oszczędzać. Coraz bardziej podoba mi się Olek E 500. Cichutki, autofokus szybki (przynajmniej jak dla mnie). Szkoda że producent nie przewiduje do niego gripa, bo mam wielkie łapy.

szwedowski
4.01.06, 22:29
miałem swego czasu bzika na punkcie filtrów.W czasach analogów
i jak stały się dostęne,miałem chyba wszystkie Cokina,UV.Sky,różne efektowe i do korekcji światła.Po jakimś czasie rozdałem to wszystko w diabły.Twierdze że jedyne przydatne filtry to:polarek i szara połówka.
Polecam polar B&W MRC slim i połówkę Hitech,jedyną neutralnie szarą.
Dla ochrony obiektywu nakręcam byle jaki filtr,który odkręcam przed założenim osłonyi nie dbając ze się zarysuje wrzucam do kieszeni.
Założona osłona dostatecznie chroni obiektyw podczas fotografowania.
UV jest konieczny jedynie w górach,sam się przekonałem fotografując
nie tak dawno na slajdach z nakręconym i bez.
W innych przypadkach szkoda kasy.
cześć!

RobertW3D
4.01.06, 22:53
Ja tez jestem na etapie wyboru filtru i prawdopodobnie (na 99% ;-) wybiore B+W - zarówno Skylight jak i Polara kołowego. Kosztują bardzo dużo, ale myślę, że warto w nie zainwestować. Zresztą założyłem mały wątek na ich temat : http://www.olympusclub.pl/forum/viewtopic.php?t=5405

szwedowski - możesz coś więcej powiedzieć o tym Hitechu ? Czy to oznacza, że szare połówki innych producentów dają jakieś zafarby ? Orientujesz się może ile on kosztuje ? Z tego co patrzyłem cena połówki Hoya to ok 80-90 PLN.

Co do gripa - też bym go powitał z otwartymi ramionami :-)

Pozdr.
R.

szwedowski
4.01.06, 23:09
Kupowanie filtrów połowkowych nakręcanych jest bez sensu.
podział masz zawsze przez środek kadru,w prostokątnych natomiast
ustawiasz patrząc w wizjer gdzie potrzebujesz(zawsze przy podglądzie
głębi ostrości).Polecam uchwyt Cokin P(do szerokiego kąta,bo inaczej
będziesz miał winietowanie na 14 mm)i filtr Hitech .
Są chyba trzy stopnie gęstości.Filtr jest znakomity,Cokin ma zafarb niebieski , innych połówek nie znam.
Cena filtra 85zł,uchwytu nie pamiętam,ale na Allegro wyrwiesz za grosze
Aha,filtr jest żywiczny więc należy obchodzić się z nim ostrożnie.
Szczerze polecam,efekty znakomite!
Dostępny w Rays Foto

blady
4.01.06, 23:52
Dla ochrony obiektywu nakręcam byle jaki filtr,który odkręcam przed założenim osłonyi nie dbając ze się zarysuje wrzucam do kieszeni.

szwedowski, nie bardzo rozumiem Twoją wypowiedź w kwestii "ochrony" obiektywu. Nakręcasz byle jaki filtr - to w trakcie robienia zdjęć czy po?
Jeśli w trakcie robienia to nie rozumiem dlaczego nie ma znaczenia jaki nakręcisz filtr, jeśli po zrobieniu zdjęcia to po co osłona skoro można zabezpieczyć obiektyw firmowym dekielkiem? Bardzo proszę o klarowne wyjaśnienie bo ciemność widzę.

Co do filtra szarego, to G5 miał takowy wbudowany - rewelacyjna opcja.

szwedowski
5.01.06, 00:07
jasne że po gdy targam caly majdan w plecaku,zdarza się że nakrywka
spada więc zostaje byle jaki filtr choniąc powłoki.
W trakcie robienia co ma się zarysować jeśli jest osłona?
Skutecznie chroni nawet przed paluchami,

szwedowski
5.01.06, 00:19
może jeszcze nie jasno,byle jaki filtr służy mi tylko jako dodatkowy dekiel
Do fotografowania nie widzę sensu używania filtrów poza polarem i połówką do krajobrazu,oraz UV w górach.

blady
5.01.06, 01:24
rozumiem, dzięki za wyklarowanie.

excel
5.01.06, 03:22
abc

jacek2004
5.01.06, 11:14
Filty Hoya SHMC są dobre optycznie ale przez swoją porowatość kiepsko się czyszczą, choć chuchnięcie i microfibra daje radę. Marumi i B+W są pod tym względem lepsze.

P
5.01.06, 11:39
Do fotografowania nie widzę sensu używania filtrów poza polarem i połówką do krajobrazu,oraz UV w górach.
A fitry szare do wydłużania ekspozycji i Zeiss Softar I/II i/lub jego klony? Ja bym jeszcze te dorzucił do Twojej listy :)

Rafał Czarny
5.01.06, 11:41
Właśnie kupiłem ufałkę Hoya HMC Super za 110 zł. Na razie jedną, założyłem ją do 14-45. Długiego będę raczej rzadko używał, więc w czasie focenia będę po prostu uważał. A w razie kiepskiej aury przekręcę filterek z krótkiego. Skoro mówicie, że Hoya źle się czyści, to jak to najlepiej robić? Może ktoś ma doświadczenia z czyszczeniem takiego filtra i się nimi podzieli?

RobertW3D
5.01.06, 11:53
Ja po prostu chuchałem i polerowałęm chusteczką. Bardzo dobre są te do czyszczenia okularów i dobrej jakości bawełna. Ale to i tak się średnio sprawdzało - w zapylonym środowisku mógłbym to robić bez końca, bo pyłki i brud po prostu się rozmazują po powierzchni filtra :-( Dlatego teraz na pewno nie kupię Hoya'i tylko właśnie B+W - mam nadzieję, że pod tym względem będzie lepszy.

Pozdr.
R.

jacek2004
5.01.06, 12:09
RobertW3D bo przed czyszczeniem filtra pyłki należy zdmuchnąć grucha, ewentualnie jak są upierdliwe to pędzelkiem, potem poprawić gruchą i dopiero wtedy chuch i microfibra.

Jeśli nie zdmuchniesz pyłków to mogą one porysować powierzchnię w czasie pocierania ściereczką.

A w zasadzie to scierką trzeba przecierać filtr jedynie jak się zachlapie np w deszczu, lub jak ktoś wsadzi paluch w obiektyw :shock: :evil: Zazwyczaj wystarcza zdmuchanie paprochów gruchą.

Ale też już chyba nie kupię Hoyi SHMC jeśli inne będą w podobnej cenie :wink:

A przy okazji, na pewno filtry efektowe (typu połówki) bedę kupował w systemie Cokin. Ale mam wątpliwości co do CPL marki Cokin, czy miał ktoś z nimi styczność i może porównać CPL Cokin do W+B, Hoya czy Marumi?

fotomic
5.01.06, 12:31
Dlatego teraz na pewno nie kupię Hoya'i tylko właśnie B+W - mam nadzieję, że pod tym względem będzie lepszy.

Mam B+W jedno chuchnięcie dwa ruchy i lśni. Naprawdę świetny filtr.

RobertW3D
5.01.06, 12:51
A przy okazji, na pewno filtry efektowe (typu połówki) bedę kupował w systemie Cokin. Ale mam wątpliwości co do CPL marki Cokin, czy miał ktoś z nimi styczność i może porównać CPL Cokin do W+B, Hoya czy Marumi?

Ja się zastanawiam nad tym Cokinem .... z efektowych czsami będę potrzebował tylko połówkę, polara i bardzo rzadko spot'a / mgłę (aczkolwiek prawdopodobnie zrezygnuję z niego na rzecz obróbki w czymś a'la PS ...
A dla tych 2 filtrów kupowanie ramki i bieganie z czymś takim przyczepionym do obiektywu (da się to w ogóle szybko odręcić i schować w razie potrzeby?) to mi się za bardzo nie uśmiecha ... Jak w ogóle wygląda mocowanie filtrów wewnatrz ramki - trzeba bardzo uważać żeby nie wypadły ?
Jeżeli ktoś ma ten system z filtrami o których wspomniałem, to bardzo bym prosił o podzielenia się wrażeniami zarówno z użytkowania jak i z efektów. Bo jak dla mnie to on bardziej wygląda na świetny system do studia, gdzie ma się czas na wszystko niż dla podróżnika, który jest zawsze w biegu i coś zmienia.

Z góry bardzo dziękuję.

Pozdr.
R.

MaBri
5.01.06, 13:01
Jak dla mnie jeżeli już, to liczy się tylko filtr PL, natomiast UV pełni głównie rolę ochronną. W czasach RAW i PS-a rola filtrów jest już drugorzędna i lepiej pieniądze przeznaczyć na coś innego.

RobertW3D
5.01.06, 13:08
Jak dla mnie jeżeli już, to liczy się tylko filtr PL, natomiast UV pełni głównie rolę ochronną. W czasach RAW i PS-a rola filtrów jest już drugorzędna i lepiej pieniądze przeznaczyć na coś innego.

Np na samego PS'a ... :lol:

Generalnie wszystko to co się tyczy efektów wizualnych / kolorystycznych można zrobić w PSie, ale wszystko co jest związane z rejestracją światła wolę zrobić za pomocą filtrów. Dlatego chcę mieć "szklanego" polara i połówkę a filtry to już raczej w PSie ...

Pozdr.
R.

robin102
5.01.06, 17:56
Tylko się nie turlać ze śmiech proszę. Jak nie mogłem wyczyscic swojej HOYi to kapnąłem na nią kilka kropel ludwika do naczyń i wilgotną chusteczką higieniczną wyczyściłem do sucha z obu stron( zmieniając husteczki) czystrzy nie był nawet jak wyjeżdżał z fabryki !!!!

MaBri
5.01.06, 19:37
A jak i to nie pomoże, to pozostaje jeszcze ACE - najlepiej cytrynowy :lol: :lol: :lol:

robin102
6.01.06, 09:17
EEEeeee ACE sie nie nada , wybieli pierscień i kolory na zdjeciu.