PDA

Zobacz pełną wersję : Jak poprawnie wykonywać zdjęcia nocne?

Stanisław Rozalski
2.01.06, 14:57
Witam wszystkich ,
zapoznałem sie z instrukcją obsługi do E-1 zrobiłem ponad setkę zdjęć nowym nabytkiem, w warunkach oswietlenia dziennego i przy lampie błyskowej i tu nie mam problemów jest w porządku. Kłopoty zaczynają się podczas robienia zdjęć nocnych , bez lampy błyskowej. Oczywiście nie chodzi o jakieś zupełne ciemności , ale o miejskie krajobrazy. Może ktoś poradzi jak podejść do tematu.Na trybach P,A,S,nie mogę ustawić parametrów, bo brakuje światła, dostępny czas jest za krótki kończy się przy 2 sek dla ISO 100, przy maksymalnym otworze przysłony, czyli zostaje tryb M, tutaj mogę ustawić ręcznie dłuższy czas, ale znowu występuje problem z AF, aparat nie może złapać ostrości i nie można zwolnić migawki, czyli co mi pozostaje? tylko ręczne ostrzenie w takich warunkach? Zależy mi na niskich wartościach ISO ze względu na szumy. Proszę o kilka pomocnych wskazówek.

Jeronimo: przenioslem na wlasciwe forum

jacek2004
2.01.06, 15:10
1. Wyłacz oświetlacz AF
2. tryb M, przesłona na f8 lub więcej, czas ustawiasz posługując sie "linijką swiatłomierza" w wizjerze.
3. tryb pomiaru dowolny: punktowy, centralnie ważony lub matrycowy w zależności od planowanego efektu. Najlepiej poeksperymentuj. Na miejski krajobraz najlepiej na początek pomiar matrycowy.
4. Ostrość najlepiej ustaw manualnie , aby korzystać z AF, musisz pole AF skierować na coś jasnego w kadrze, a to nie zawsze idzie w parze z kompozycją. F8 i więcej pozwoli Ci na uzyskanie odpowiednio dużej GO. Wynik zawsze możesz sprawdzić uzywając funkcji podglądu GO.
5. Włacz funkcję ponoszenia lustra.
6. Używaj do wyzwolenia migawki: węzyka, pilota lub samowyzwalacza (w zależności od tego co posiadacz na stanie - samowyzwalacz fabrycznie w komplecie :wink: )

No i oczywiście statyw niezbędny :wink: Zapisuj w RAW wtedy zawsze na PC zrobisz dodatkowe korekty.

Powodzenia

PS
Poczytaj również o Image Stacking :wink:

rychu_lhotse
2.01.06, 15:12
Witam.

ISO zostaw na najniższym poziomie,migawkę w ustawieniach M bedziesz mógł ustawić wg. uznania a co do AF to proponuję spróbować ustawić ostrość celując w jakieś kontrastowe miejsce w kadrze dzieki czemu AF powinien się wyrobić i zablokować ostrość (chyba ze fotografujesz totalne ciemności :D ).

Pozdrawiam

RasteR
2.01.06, 15:15
jesteś pewny, że w trybie S też masz dostępny tak krótki czas??

Jeśli chodzi o ostrość to musisz znaleźć coś kontrastowego w "okolicy" w mniej więcej takiej odległości od aparatu w jakiej jest to, co chcesz sfotografować i ustawić ostrość na "to coś" a następnie przekadrować. Jeżeli odległości się różnią no to przymknij na max obiektyw (żeby GO była jak największa).

jacek2004
2.01.06, 15:19
RasteR, rychu_lhotse z tym AF to będzie kłopot :wink: choćby na konieczność kadrowania tak aby jeden z trzech pkt AF był na czymś jasnym i kontrastowym. No i przy każdym wciśnięciu migawki AF będzie się nastawiał, co np przy panoramie jest bez sensu. W nocy zdecydowanie polecam manualne ostrzenie.

PS
Na maxa nie przymykaj przesłony, bo ZD na b. dużych f tracą na jakości optyki.

RasteR
2.01.06, 15:55
no ale przecież napisałem, żeby ustawiał ostrość na czymś kontrastowym :) a później przekadrował.

z tym zamykaniem "na maxa" to racja... :oops:

jacek2004
2.01.06, 16:15
no ale przecież napisałem, żeby ustawiał ostrość na czymś kontrastowym :) a później przekadrowywał na statywie? No może z wężykiem da radę, ale z samowyzwalaczem lub pilotem? Jak tu blokować wciśnięcie migawki do połowy?

RasteR
2.01.06, 16:27
na statywie i paluchem z wcześniejszym podniesieniem lustra

blady
2.01.06, 16:40
a jak się objawia spadek jakości po zamknięciu na maksa?
szczególnie w zdjęciach nocnych?

Homek
2.01.06, 18:33
...nie chcę nikogo urazić, ale jak ja miałbym poprawnie wykonywać jakieś zdjęcia nocne, to najpierw zapytałbym żony, a potem zapisałbym się do jakiejś - jedynie poprawnej - partii. No... ale to ja... :wink:

Stanisław Rozalski
3.01.06, 08:34
Witam,
dziekuję za pomocne informacje, jako amator nie nad wszystkim jeszcze panuję, dlatego mam jeszcze kilka pytań co do zaproponowanych rozwiązań:
1.czy ważny jest konkretny przedział czasu podnoszenia lustra, czy też wystarczy min. 1s - zakres jest do 30s?
2.Jakie znaczenie ma wyłączanien podświetlenia AF?
3.Czy obowiązkowo pracować z włączonymi filtrami redukcji szumów, tak jak sugerują w instrukcji, wiadomo, że wydłuża to czas naświetlania?
4.Jeżeli zastosuję samowyzwalacz powiedzmy 2s to czy obligatoryjnie stosować podnoszenie lustra, jeżeli aparat jest na statywie?
Staszek E-1, 14-54

Yello_35
14.01.06, 22:57
Jest jedna rzecz o której nikt Ci nie wspomniał. Mianowicie to , że zdjęcia nocne najlepiej wykonywać zaraz po zmierzchu. Czyli gdy słońce minimalnie podświetla jeszcze niebo. Po jakimś czasie nabierzesz wprawy i będziesz wiedział jaki to moment gdy niebo nie wyjdzie na zdjęciu czarne (jeśli nie ma chmur) a wyjdzie nietypowo ciemno niebieskie. Taki efekt zazwyczaj prezentuje się lepiej niż czarne niebo w gwiaździstą noc. Wyjątek statnowi noc pochmurna z niską podstawą tychże. Wtedy światła miasta odbiją się w chmurach dając ciekawą łunę. Ja lubię akurat nocne fotografowanie i przerabiałem różne noce , że tak powiem ;)

Dempsey
23.02.06, 21:25
Stanisław - podnoszenie lustra eliminuje drgania jakie jego podniesienie może powodować... Jeśli statyw jest lichej postury, to klapniecie lusterka może nim zatelepać ;-). Moim skromnym zdaniem samo wstępne podniesienie lustra z odpowiednio długim czasem wystarcza (bo można je ustawić na tyle długi czas, że wygasi i drgania od naciśnięcia spustu, jak i drgania od lustra).
Druga sprawa - to filtr odszumiający - wydłuża on ekspozycję dwukrotnie, z tym, że druga połowa czasu to z zamkniętą przesłoną tzw. "dark frame substraction" odjęcie szumu pojawiającego się w tym samym miejscu (zakłócenia przetwornika).
Trzecia rzecz - ustawienie ostrości... ja zazwyczaj robię taki myk, że najpierw ustawiam ostrość w trybie AF na kontrastowym obiekcie w odpowiedniej odległości a następnie przełączam się na MF i zostawiam ostrość ustawioną przez AF... kadruję według potrzeb, naciskam spust i voila ;-)