PDA

Zobacz pełną wersję : e-500 i sharpness = soft

blady
25.12.05, 02:59
Moi drodzy,

Problem jest taki, że jak np, focę z priorytetm przysłony, to później w exif mam informację, że SHARPNESS = SOFT
Chciałbym się dowiedzieć czy tylko ja tak mam w e-500, czy u Was, też aparaty z serii E-1/E-300/E-500 tak ustawiają SHARPNESS? Zdjęcia nie są jakoś specjalnie nie ostre ale sama świadomość, że moje zdjęcia są zmiękczane (soft) nie daje mi spać w ten świąteczny dzień. Ustawić na stałe sharpness na +1? Co poradzicie? Jak jest u Was, szczególnie w E-500? Dodam, że wszelkie korekcje w momencie robienia zdjęcia były na zero.

przykład zdjęcia:
http://arturo.serv01.net/olympus/upload/pliki/_C240044_bl.jpg

wybrane dane z exif:
Model - E-500
ExposureTime - 1/90 seconds
FNumber - 5.60
ExposureProgram - Aperture priority
ISOSpeedRatings - 320
MeteringMode - Multi-segment
LightSource - Auto
Flash - Flash fired, compulsory flash mode
FocalLength - 41 mm
CustomRendered - Normal process
ExposureMode - Auto
WhiteBalance - Auto
GainControl - High gain up
Contrast - Normal
Saturation - Normal
:arrow: Sharpness - Soft

Maker Note (Vendor): -
Mode - 6709 (6709)
JpegQual - Super High
Macro - Off
DigiZoom - -0.39 x
Software Release - řďö"ń
CameraID - ąŕ+«/i–
ôšń§ß[;î™"ş]Äá%n
:arrow: Sharpness - Soft
Contrast - Normal
Image Width - 3264
Image Height - 2448

RasteR
25.12.05, 09:20
byc moze soft oznacza 0? Właśnie sprawdziłem to i jest pewna dziwna sprawa...
tzn: w aparacie mam ustawione sharpness na 0.

W RAWach w Exifie mam sharpness = -1, a jpgach mam sharpness=soft...

hę...?

greetings=Wesołych Świąt :)

robin102
25.12.05, 12:13
Tak ma być. Czasem też w programach tematycznych aparat sam zmniejsza lub zwieksza kontrast i ostrość . np w trybie portretowym zmniejsza ostrość i kontrast. Zadaj mu wtedy parametr na plus i bedzie OKi.

RasteR
25.12.05, 12:21
ale właśnie ja nie uzywam programów tematycznych...

robię tylko w priorytecie przysłony albo czasu. Dlatego dziwi mnie to...

czyli co? jak robię rawy to po prostu przeostrzać już przy wywoływaniu rawa, a jak robię jpgi to zadawać sharpness +1 czy lepiej USM w PSie?

blady
25.12.05, 12:25
Nie sądze żeby soft oznaczł zero - chociaż też przez chwilę tak myślałem.
Dlatego, że contrast = normal.

Robin102, w programach tematycznych, to rzeczywiście, aparat sam dobiera parametry o których wspomniałeś - i to jest jak najbardziej OK, ktoś uznał że tak bedzie lepiej dla portretu i sharpness na soft.
Jeśli jednak robię z priorytetm przysłony to nic oprócz czasu otwarcia migawki nie chcę żeby aparat mi zmieniał, chyba że sam to zrobię.

Chyba pytanie trzeba rozszerzyć na aparaty konkurencji, bo zachowanie e-500, jest dla mnie co najmniej dziwne w tej materii.

robin102
25.12.05, 12:26
Moim zdaniem zawsze lepiej poprawić ostrość w PS aparat żeby to dobrze zrobić jest za"głupi"
Moze w nowym sofcie do E-500 jest inaczej . Wydaje mi sie ,że ten program , a przecież to program priorytetu przysłony okupiony jest po prostu ingerencją aparatu w końcowy efekt. Może jak by focić na full manual to by było do końca tak jak chcemy.

blady
25.12.05, 12:34
Jak jest za głupi to dlaczego ustawia soft poza programem tematycznym? Jest w tym momencie jeszcze głupszy niż normalnie a raczej może to bład oprogramowania w e-500? Chciałbym wiedzieć dlaczego e-500 tak ustawia sharpness... :evil:

Może żeby nie było schodkowania (jak na obrazie jest dużo kontrastowych łuków czy skośnych lini), to wtedy aparat ustawia soft na obraz? przykład schodkowania (http://www.fotopolis.pl/obrazki/e500_jaggiesy.jpg)

RasteR
25.12.05, 15:59
widzę, że na dpreview Ci poradzili, żebyś używał przy jpgu sharpness nawet +3.

hmmm...

sam nie wiem...

blady
25.12.05, 16:36
też nie wiem... Jeśli +3 ma poprawić moje samopoczucie, to OK, ale jaki to ma wpływ na jakość zdjęć, z tym już gorzej.

Tak sobie przejrzałem exif'y i widzę, że jak jest "normal program" czyli pełny manual to mam NORMAL w sharpness... no ale to niczego nie zmienia, bo ja chciałbym żeby mój aparat dostosowywał tylko czas przy priorytecie przysłony lub tylko przysłonę przy priorytecie czasu, a reszta parametrów była kontrolowana przeze mnie.... :evil:

blady
25.12.05, 18:12
OK, problem się rozwiązał.
Zrobiłem szybki test i okazuje się, że sharpness jest w exif nazywane następująco:

-2 to jest SOFT
-1 to jest SOFT
0 to jest SOFT
+1 to jest NORMAL
+2 to jest HARD

Można się przyczepić do nie marketingowego nazewnictwa ale nie wiem czy to oprogramowanie nazywa czy aparat więc w sumie nie ma to znaczenia :)

Czołem!

RasteR
25.12.05, 18:17
czyli od dzisiaj używamy +1

:D

blady
25.12.05, 18:37
tak, a jak będziemy chcieli MEDIUM, to koniecznie trzeba będzie zrobić dwa zdjęcia, połączenie warstw w PS i w exif wyświetli się MEDIUM :wink:
Czołem!

robin102
25.12.05, 21:17
Eeeee zdecydowanie lepiej używać bez szkody dla jakości foty ustawienia na "0" lub "-1" . Ps lepiej podostrzy niż soft apartu. Chyba ,że sie foci na ilosc i nie ma sie czasu na dopieszczenie w PS.

rabi
1.05.06, 23:01
OK, problem się rozwiązał.
Zrobiłem szybki test i okazuje się, że sharpness jest w exif nazywane następująco:

-2 to jest SOFT
-1 to jest SOFT
0 to jest SOFT
+1 to jest NORMAL
+2 to jest HARD
....
Czołem!

Chciałem odświeżyć ten wątek bo mój E-500 ma zakres od -3 do +1 (choć na monitorku w 5 stopniowej skali mam oczywiście 0 na środku), a zauważyłem to przypadkiem w Olympus Master. Nie żeby mi to jakoś spać nie dawało, lecz dziwne to jest
bo jak ustawiam na 0 ( cały czas tak mam :) ) to właściwie mam 0 czy jednak -1?
Aby mnie od heretyków nie wyzwano fotka tego co zobaczyłem w ww programie

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img345.imageshack.us/img345/9959/ostrosc2dl.jpg)