Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: e-500 i sharpness = soft

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

e-500 i sharpness = soft

Moi drodzy,

Problem jest taki, że jak np, focę z priorytetm przysłony, to później w exif mam informację, że SHARPNESS = SOFT
    Chciałbym się dowiedzieć czy tylko ja tak mam w e-500, czy u Was, też aparaty z serii E-1/E-300/E-500 tak ustawiają SHARPNESS? Zdjęcia nie są jakoś specjalnie nie ostre ale sama świadomość, że moje zdjęcia są zmiękczane (soft) nie daje mi spać w ten świąteczny dzień. Ustawić na stałe sharpness na +1? Co poradzicie? Jak jest u Was, szczególnie w E-500? Dodam, że wszelkie korekcje w momencie robienia zdjęcia były na zero.

przykład zdjęcia:
    http://arturo.serv01.net/olympus/upl...C240044_bl.jpg

wybrane dane z exif:
    Model - E-500
    ExposureTime - 1/90 seconds
    FNumber - 5.60
    ExposureProgram - Aperture priority
    ISOSpeedRatings - 320
    MeteringMode - Multi-segment
    LightSource - Auto
    Flash - Flash fired, compulsory flash mode
    FocalLength - 41 mm
    CustomRendered - Normal process
    ExposureMode - Auto
    WhiteBalance - Auto
    GainControl - High gain up
    Contrast - Normal
    Saturation - Normal
    Sharpness - Soft

Maker Note (Vendor): -
    Mode - 6709 (6709)
    JpegQual - Super High
    Macro - Off
    DigiZoom - -0.39 x
    Software Release - řďö"ń
    CameraID - ąŕ+«/i–
    ôšń§ß[;î™"ş]Äá%n
    Sharpness - Soft
    Contrast - Normal
    Image Width - 3264
    Image Height - 2448

byc moze soft oznacza 0? Właśnie sprawdziłem to i jest pewna dziwna sprawa...
    tzn: w aparacie mam ustawione sharpness na 0.

W RAWach w Exifie mam sharpness = -1, a jpgach mam sharpness=soft...

hę...?

greetings=Wesołych Świąt

robin102
    Gość
    Tak ma być. Czasem też w programach tematycznych aparat sam zmniejsza lub zwieksza kontrast i ostrość . np w trybie portretowym zmniejsza ostrość i kontrast. Zadaj mu wtedy parametr na plus i bedzie OKi.

ale właśnie ja nie uzywam programów tematycznych...

robię tylko w priorytecie przysłony albo czasu. Dlatego dziwi mnie to...

czyli co? jak robię rawy to po prostu przeostrzać już przy wywoływaniu rawa, a jak robię jpgi to zadawać sharpness +1 czy lepiej USM w PSie?

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Nie sądze żeby soft oznaczł zero - chociaż też przez chwilę tak myślałem.
    Dlatego, że contrast = normal.

Robin102, w programach tematycznych, to rzeczywiście, aparat sam dobiera parametry o których wspomniałeś - i to jest jak najbardziej OK, ktoś uznał że tak bedzie lepiej dla portretu i sharpness na soft.
    Jeśli jednak robię z priorytetm przysłony to nic oprócz czasu otwarcia migawki nie chcę żeby aparat mi zmieniał, chyba że sam to zrobię.

Chyba pytanie trzeba rozszerzyć na aparaty konkurencji, bo zachowanie e-500, jest dla mnie co najmniej dziwne w tej materii.

robin102
    Gość
    Moim zdaniem zawsze lepiej poprawić ostrość w PS aparat żeby to dobrze zrobić jest za"głupi"
    Moze w nowym sofcie do E-500 jest inaczej . Wydaje mi sie ,że ten program , a przecież to program priorytetu przysłony okupiony jest po prostu ingerencją aparatu w końcowy efekt. Może jak by focić na full manual to by było do końca tak jak chcemy.

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Jak jest za głupi to dlaczego ustawia soft poza programem tematycznym? Jest w tym momencie jeszcze głupszy niż normalnie a raczej może to bład oprogramowania w e-500? Chciałbym wiedzieć dlaczego e-500 tak ustawia sharpness...

Może żeby nie było schodkowania (jak na obrazie jest dużo kontrastowych łuków czy skośnych lini), to wtedy aparat ustawia soft na obraz? przykład schodkowania

widzę, że na dpreview Ci poradzili, żebyś używał przy jpgu sharpness nawet +3.

hmmm...

sam nie wiem...

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    też nie wiem... Jeśli +3 ma poprawić moje samopoczucie, to OK, ale jaki to ma wpływ na jakość zdjęć, z tym już gorzej.

Tak sobie przejrzałem exif'y i widzę, że jak jest "normal program" czyli pełny manual to mam NORMAL w sharpness... no ale to niczego nie zmienia, bo ja chciałbym żeby mój aparat dostosowywał tylko czas przy priorytecie przysłony lub tylko przysłonę przy priorytecie czasu, a reszta parametrów była kontrolowana przeze mnie....

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    OK, problem się rozwiązał.
    Zrobiłem szybki test i okazuje się, że sharpness jest w exif nazywane następująco:

-2 to jest SOFT
    -1 to jest SOFT
    0 to jest SOFT
    +1 to jest NORMAL
    +2 to jest HARD

Można się przyczepić do nie marketingowego nazewnictwa ale nie wiem czy to oprogramowanie nazywa czy aparat więc w sumie nie ma to znaczenia

Czołem!