Zobacz pełną wersję : Są 2 tys do wydania-DORADZAĆ PROSZĘ
Jak w temacie. 2 tysiaće złotych szwagier mój chce wydać na aparat. Już oczopląsu dostałem, bo to strasznie odpowiedzialne, a wiadomo, że zwrócił się do mnie po poradę :).
Założenie jest takie, że jest totalnym amatorem, nie sądzę by fotki wyszły poza okazjonalne. Potrzebny kompromis polegajacy na jakimś UltraZoomie, słynnych pikselach powyżej 5,0. może stabilizacja.
Proszę o swoje spostrzeżenia, bo w niedzielę chcemy decydować. W grę wchodzą marki "mające doswiadczenie w fotografii"
Ja oczywiście polecam ten co posiadam, tym bardziej iż Twój kuzyn to amator. Jam też amator a zdjęcia mi takie wychodzą, że aż sam sie sobie dziwie. Ma to co potrzebne i teraz już kosztuje nawet mniej niż 2 tysiaczki.
A może jakiś Canonik S2 IS?
He... własnie Canon S2 IS mnie tez niepokoi ale coz... w przeczytanych opiniach jednak jest troche za bardzo jak na moje wymagania krytykowany. A nie znam zadnego uzytkownika :( aby zapytac nieoficjalnie poza forum...
Jeżeli tak jak w temacie:
że jak są 2 tysiaki do wydania to ja zaraz podam numerek konta i poproszę o przelanie....
:mrgreen:
Też myślałem o Canonie S2 IS.
Też o Nikonie 8700 (ale ten szumi jak cholera i manualna ostrość jest do bani- poza tym całkiem całkiem), Olympus SP-500 (ale cośnie mogę entuzjastów napotkać, poza tym wczoraj w MM siępobawiłem i muszę przyznać, że jest tak średnio), szwagier myślał o Sony R1, ja też o Olku 7070 i dalej mętlik... A jutro trza kupować.
C-70 wrzucam do obserwacji.
a dlaczego nie Canon G6? Ciekawe co zostanie jutro kupione...
No właśnie Canon G6 byłby dobrym wyborem , alternatywnie Olek C7070 też dojrzała konstrukcja. Może da się gdzieś wyszukać w necie minotkę A2 też warto ,a w ogóle to sporo kasy i wybór robi się duży. Za 2200 można wyrwać już lustrzankę np D50
olympuska 7070 brać... ma kumpel od dwóch tygodni i już fotki oglądałam i są super.. kupił za 1900 z promocji , ja widzę że to zaczyna byc normalna na niego w sieci: http://www.ceneo.pl/65677#productLevel
W finale był Canon G6 i Olek 7070. Padło na Canona i jużjest w domu, kupiony. Nia miałem czasu długo się bawić, ale wygląda obiecująco.
Dzikęki wielkie za rady, to chyba blady mnie zainspirował. Dzięki.
Miałem wogóle kłopot z kupnem. Allegro, ebay, szopy internetowe, albo nie ma, albo ze 2300, albo bez gwarancji. Już się podłamałem, aż sięokazało że u nas w Pile w sklepie zalegał se na półce za 1900 :)
W finale był Canon G6 i Olek 7070. Padło na Canona i jużjest w domu, kupiony. Nia miałem czasu długo się bawić, ale wygląda obiecująco.
Dzikęki wielkie za rady, to chyba blady mnie zainspirował. Dzięki.
Miałem wogóle kłopot z kupnem. Allegro, ebay, szopy internetowe, albo nie ma, albo ze 2300, albo bez gwarancji. Już się podłamałem, aż sięokazało że u nas w Pile w sklepie zalegał se na półce za 1900 :)
Zrajcooo ! :D a tak poważnie gratuluje zakupu i jak mozesz podziel sie wrażeniami jak sprzęt chodzi .pozdr.
Ja???? Zdrajca????
Tak poważnie to sprzęt mojego szwagra, ja mu tylko doradzałem. Robiłem co mogłem, by przekręcić na Olympusa, ale tak po prawdzie to Olek nie bardzo ma coś za ok 2000. Tańszych do bólu, lustra za drogie. Natomiast ten G6 według recenzji, opisów i tej wiedzy, którą można było zdobyć prezentuje sięświetnie. Jasna optyka (2,0-3,0), szyna do lampy, obracany monitor, dwa wyświetlacze, świetna ergononia, szybki procesor itd... ISO nawet 400 prezentuje się ne pewno lepiej niż ISO 200 w moim starym Olku 760. A pamietajmy, że przy przysłonie 2,0 ISO 400 to coś jak pewnie z 600-700 przy przysłonie 2,8. Brałem też pod uwagę wszelkie AUTO, bo szwagier pewnie przez jakis czas nie pójdzie dalej.
A ja tam osobiście se Olka kupię. Ale to już chyba jakiegoś SLR'a za jakiś czas. Bo z kompaktów to co mam, więcej pikseli kupować?
:? ech .. to ja widocznie żle zrozumiałem , myslałem że kupujesz sobie , przeczytałem " po łebkach " watek ups :wink: pozdr.
właśnie przeczytałem, że został kupiony G6, myślę że to dobry wybór i cieszę się że po części przyczyniłem się do podjęcia decyzji - teraz będzie wszystko na mnie - mogłem kurka się nie wychylać... :?
Fajny jest ten obiektyw z f 2, a G6 jest naprawdę dopracowany w stosunku do starszych aparatów z serii G - przede wszystkim szybszy.
Ciśnij szwagra i niech daje zdjęcia do oceny :)
tutaj np moja produkcja z Canona G5 na forum Olka :lol:
http://www.olympusclub.pl/forum//viewtopic.php?t=5243
a później szwagier kupi i tak lustrzankę Olka bo nic go nie będzie wiązało z Canonem oprócz sentymentu do pierwszej cyfry... :D (ja tak mam)
Czołem!