Zobacz pełną wersję : Jesienne standardy...
Pierwsze poszło już na konkurs - ale może ktoś tam nie trafił... :)
Jeśli będą komentarze - pojawią się kolejne zdjęcia ;)
1. Jesienne standardy 1 (tytuł roboczy - czekam na propozycje :))
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
nie wiem czy przeczytales, ze na konkurs nie moga byc przerabiane zdjecia, a tu masz juz po PS`ie fote
nie wiem czy przeczytales, ze na konkurs nie moga byc przerabiane zdjecia, a tu masz juz po PS`ie fote
Ale to chyba nie jest na konkurs...? Te na konkurs są w innym wątku.
Mi się podoba
Nie wiem dlaczego tyle osób mysli, że to zdjęcie jest PSute?
PS w jego przypadku to:
- wykadrowanie w kwadrat (niestety, e-1 nie ma takiej opcji :)),
- dodanie ramki
- zapisanie.
I wsio. :)
Podaj maila na PW - prześlę ci RAWa to sam zobaczysz :)
mysle ze Arturo sie tym zajmie, kolorystyka sciany wyglada jak BW
mysle ze Arturo sie tym zajmie, kolorystyka sciany wyglada jak BW
nie chcesz przekonać się na własne oczy? :)
kolorystyka ściany jest BW - bo ściana jest koloru BW :) ot cała tajemnica :)
Ja chcę się przekonać.
Znam tą roślinę i wiem jak wygląda w rzeczywistości i na pewno nie jest to taka czerwień. Musiałes coś przekombinować czy to robiąc zdjęcie czy potem, bo liście wyszłyby jak liście - a nie jak wyżarte czerwone plamy.
zdjecie możesz wysłać na: luna_75(małpa)o2.pl
Nieeee, sciana nie jest czarno-biala, sa brazowe plamy na niej .... zapiszcie sobie i poddajcie zdjecie desaturacji, zobaczycie, ze sciana sie zmieni.
A z kolorkiem lisci poleciales srogo ...
W RAWie:
- skorygowałem ekspozycję leciotko w górę (rozjaśniając zdjęcie),
- podkręciłem kontrasty (jasne tony dwa razy bardziej niż ciemne),
- podkręciłem nasycenie kolorów (wyjściowe były nieco blade - był to pochmurny dzień),
- i lekko wyeksponowałem detale (to jeden ze sposobów wyostrzania w RawShooter).
I to wszystko. Ten sam efekt można uzyskać zmieniając ustawienia aparatu przez zrobieniem jpga.
Po co to zrobiłem? To oczywiste - aby uzyskać kontrastową czerwień, dzięki której ściana wydaje się czarno-biała. Oszukałem nasze mózgi! :)
Luna. zaraz dostaniesz mailika :)
ściana jest betonowa - tu nie mam wątpliwości. Ale sam przyznałeś, że podkęciłeś kolorki - no i nie za dobrze Ci to wyszło. Zdjęcie jest okropnie nienaturalnie. Sam pomysł był dobry ale przedobrzyłeś i wyszło co wyszło.
PS. Nie mogę go rozpakować - spakuj zipem lub wyślij nie pakowany.
- podkręciłem nasycenie kolorów (wyjściowe były nieco blade - był to pochmurny dzień),
w dzień pochmurny kolory wychodzą bardziej nasycone, tylko trzeba umieć dobrze dobierać parametry ekspozycji :wink: :D
Luna, nie chciałem odwzorować rzeczywistości i pokazać jak to miejsce wygląda - ale uzyskac efekt taki jak uzyskałem. Nie chciałem, żeby wyglądało naturalnie :)
Kobiety nakładające ostrą mascarę na oczy, cienie na powieki i tapirując fantazyjne fryzury na bal karnawałowy tez niechcą wyglądać naturalnie - chcą wywołać pewne lekko szokujące wrażenie. Czy nie jest tak? :)
mail zaraz pójdzie :)
a ja musze powiedziec ze u mnie rosna takie liscie rowniez i nie uwazam ze to zdjecie jest przekombinowane. pozdrawiam mariush'a
Dzieki zdj. doszło - jak wrócę do siebie to je sobie "pooglądam" - tu nie mam oprogramowania....i wtedy pogadamy. Chyba będę musiała też wyslac Wam zdjęcie jak naprawdę wygląda ta roślina :-)
Mariusz już tłumaczę o co mi chodziło z tym przekombinowaniem:
Liscie przestały być liśćmi a stały się płaskimi plamami krwistej czerwieni, najlepiej chyba jednak pokażą to zdjęcia:
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://arturo.serv01.net/olympus/upload/pliki/porownanie.jpg)
Same liście na betonie są tak kontrastowe że naprawdę nie trzeba było ich podkręcać - efekt był super sam w sobie.
Nie neguję Twojej ideii na to zdjęcie, skąd inąd bardzo dobrej, mam jedynie zastrzeżenia do strony technicznej.
A z makijażem jest tak jak ze wszystkim - jak przesadzisz to "wezmą cie za dziwkę" :wink: także zalecam ostrożność...
Luna, nie można było lepiej pokazać o co ci chodzi :)
Masz rację - po obróbce RAWu na mój sposób liście straciły część swojej "liściastości" :). Z drugiej jednak strony - co widzisz patrząc na zdjęcie? Biało-szarą ścianę i czerwone plamy liści. I ma to być wrażenie, pierwsze uderzenie, kierujące oglądającego w kierunku, jaki sobie wymyśliłem. Oglądający widzi plamy, nie zastanawiając się nad tym co tak naprawdę przedstawia zdjęcie. Do podkreślenia męczącego czy kontrastu dążyłem. :)
Inaczej byłoby gdyby zdjęcie miało przedstawiać tę bluszczowatą roślinkę w sposób, hmmm, dokumentalny (na stronę "Młodego botanika" :)) Wtedy zastosowany przeze mnie sposób obróbki RAWu byłby masakrą dla zdjęcia :).
Przyjmują twoją wersję obrazka jako Standardy Lunatyczne ;), pozostając przy swojej wersji :)