nie wiem czy przeczytales, ze na konkurs nie moga byc przerabiane zdjecia, a tu masz juz po PS`ie fote
Ale to chyba nie jest na konkurs...? Te na konkurs są w innym wątku.Zamieszczone przez Draxan
Mi się podoba
Nie wiem dlaczego tyle osób mysli, że to zdjęcie jest PSute?Zamieszczone przez Draxan
PS w jego przypadku to:
- wykadrowanie w kwadrat (niestety, e-1 nie ma takiej opcji),
- dodanie ramki
- zapisanie.
I wsio.
Podaj maila na PW - prześlę ci RAWa to sam zobaczysz![]()
mysle ze Arturo sie tym zajmie, kolorystyka sciany wyglada jak BW
nie chcesz przekonać się na własne oczy?Zamieszczone przez Draxan
kolorystyka ściany jest BW - bo ściana jest koloru BWot cała tajemnica
![]()
Ja chcę się przekonać.
Znam tą roślinę i wiem jak wygląda w rzeczywistości i na pewno nie jest to taka czerwień. Musiałes coś przekombinować czy to robiąc zdjęcie czy potem, bo liście wyszłyby jak liście - a nie jak wyżarte czerwone plamy.
zdjecie możesz wysłać na: luna_75(małpa)o2.pl
Nieeee, sciana nie jest czarno-biala, sa brazowe plamy na niej .... zapiszcie sobie i poddajcie zdjecie desaturacji, zobaczycie, ze sciana sie zmieni.
A z kolorkiem lisci poleciales srogo ...
This is my camera. There are many like it, but this one is mine. My camera is my best friend. Without my camera I am useless. Without me, my camera is useless. I must fire my camera true. And I will!
W RAWie:
- skorygowałem ekspozycję leciotko w górę (rozjaśniając zdjęcie),
- podkręciłem kontrasty (jasne tony dwa razy bardziej niż ciemne),
- podkręciłem nasycenie kolorów (wyjściowe były nieco blade - był to pochmurny dzień),
- i lekko wyeksponowałem detale (to jeden ze sposobów wyostrzania w RawShooter).
I to wszystko. Ten sam efekt można uzyskać zmieniając ustawienia aparatu przez zrobieniem jpga.
Po co to zrobiłem? To oczywiste - aby uzyskać kontrastową czerwień, dzięki której ściana wydaje się czarno-biała. Oszukałem nasze mózgi!
Luna. zaraz dostaniesz mailika![]()
ściana jest betonowa - tu nie mam wątpliwości. Ale sam przyznałeś, że podkęciłeś kolorki - no i nie za dobrze Ci to wyszło. Zdjęcie jest okropnie nienaturalnie. Sam pomysł był dobry ale przedobrzyłeś i wyszło co wyszło.
PS. Nie mogę go rozpakować - spakuj zipem lub wyślij nie pakowany.