PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie filtry ,oslony na obiektyw

tidia
24.08.05, 15:39
czescMam pytanie zamierzam zakupic oslone na obiektyw do c-765 ale nie wiem jaka ,sa japonskie i chinskie a do tego roznych marek i firm ---co mi polecicie?co jest warzne przy doborze oslony?kupowac zestaw czy osobno tulejke i oslonke i filrtry? podpowiedzcie?dzieki

irek50
24.08.05, 15:51
lepiej kupuj samą tulejkę z deklem, bo od ufałki (UV) możesz dostawać flary na zdjęciach:)-wszelkie filtry należy używać z powodów fotograficznych, a nie ochronnych...--pozdrawiam

Kwera
24.08.05, 16:10
Ja kupowałem osobno tulejkę, a osobno filtry. Tulejkę mam oryginalną Olympusa cla-4 o średnicy 55mm i często przy robieniu zdjęć z użyciem lampy, na dole kładzie mi się od niej cień. Tak że teraz kupiłbym mniejszą tulejkę np kinga (52 mm) to cień byłby mniejszy. A co do filtrów to lepiej kupić osobno lepszych firm (hoya, hama), bo te w zestawach jakością pozostawiają dużo o życzenia. Poza tym filtry o mniejszej średnicy sa tańsze :lol: .
Pozdro

Słoń
24.08.05, 16:34
[...]wszelkie filtry należy używać z powodów fotograficznych, a nie ochronnych...
Nie zgadzam się. Filtry UV w cyfrakach zwykle używa się właśnie do celów ochronnych. Jednak aby fitr ten nie pogarszał jakośći zdjęcia, należy używać dobrego (np. Hoya). Te sprzedawane w zestawach z tulejką są najczęściej marnej jakości.
Co do rozmiaru, to zalecałbym raczej wąską tulejkę, ponieważ filtry o mniejszej średnicy są tańsze, a ponadto, węższa tulejka daje mniejsze ryzyko, że przesłoni lampę błyskową podczas robienia zdjęcia.

irek50
24.08.05, 18:05
To moje stwierdzenie nie podlega dyskusji --jeśli się z tym nie zgadzasz tym samym stwierdzasz ,że aparatu używasz na pokaz, lub jakość techniczna zdjęć nie jest dla Ciebie zbyt ważna:)--- Z kolei zgadzam się, że należy używać filtrów w najlepszym gatunku. Należy pamiętać, że filtr ZAWSZE psuje ostrość (mniej lub więcej...najmniej taki o powierzchni sferycznej...)--pozdrawiam (w interesie sprzedawców jest propagowanie powszechnego stosowania filtrów UV!!!!!!!:--a filtr to nie jest pre...........!))

Azazel
24.08.05, 21:03
Polecam profesjonalne filtry Schneider Optics B+W , optycznie najlepsze , niestety i najdroższe.

Słoń
25.08.05, 10:10
[...]jeśli się z tym nie zgadzasz tym samym stwierdzasz ,że aparatu używasz na pokaz, lub jakość techniczna zdjęć nie jest dla Ciebie zbyt ważna:)[...]
Nie. Używam go do robienia zdjęć. :-) Zdaję sobie sprawę, że używanie filtru ma wpływ na jakość zdjęć. Z drugiej strony szanuję pieniądze wydane na sprzęt i wolę, w razie wypadku, wymienić filtr za paredziesiąt złotych niż obiektyw za pareset złotych.
Jeśli robię fotkę w spokojnych warunkach i zależy mi na jej jakośći, to odkręcę UV'kę i zrobię fotkę. Jednak jak idę w teren lub na imprezę, to wolę mieć założoną UV'kę i być spokojnym o soczewki w moim obiektywie.
Moim zdaniem najważniesza jest świadomość plusów i minusów danego rozwiązania i świadome podejmowanie decyzji.
Dlatego też nie zakładam UV'ki na Heliosa czy MIR'a. ;-)

irek50
25.08.05, 10:16
to właściwe podejście do sprawy...:)--pozdrawiam