Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Jakie filtry ,oslony na obiektyw

Mieszka w
    chojnów
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Jakie filtry ,oslony na obiektyw

czescMam pytanie zamierzam zakupic oslone na obiektyw do c-765 ale nie wiem jaka ,sa japonskie i chinskie a do tego roznych marek i firm ---co mi polecicie?co jest warzne przy doborze oslony?kupowac zestaw czy osobno tulejke i oslonke i filrtry? podpowiedzcie?dzieki
    tomek

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    lepiej kupuj samą tulejkę z deklem, bo od ufałki (UV) możesz dostawać flary na zdjęciach-wszelkie filtry należy używać z powodów fotograficznych, a nie ochronnych...--pozdrawiam

Awatar Kwera
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ja kupowałem osobno tulejkę, a osobno filtry. Tulejkę mam oryginalną Olympusa cla-4 o średnicy 55mm i często przy robieniu zdjęć z użyciem lampy, na dole kładzie mi się od niej cień. Tak że teraz kupiłbym mniejszą tulejkę np kinga (52 mm) to cień byłby mniejszy. A co do filtrów to lepiej kupić osobno lepszych firm (hoya, hama), bo te w zestawach jakością pozostawiają dużo o życzenia. Poza tym filtry o mniejszej średnicy sa tańsze .
    Pozdro
    Olek c-765 + adapter cla-4 + filtr UV Hoya + statyw + polar Hama + 2xOlympus Li-10b... może jeszcze cos będzie

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez irek50
    [...]wszelkie filtry należy używać z powodów fotograficznych, a nie ochronnych...
    Nie zgadzam się. Filtry UV w cyfrakach zwykle używa się właśnie do celów ochronnych. Jednak aby fitr ten nie pogarszał jakośći zdjęcia, należy używać dobrego (np. Hoya). Te sprzedawane w zestawach z tulejką są najczęściej marnej jakości.
    Co do rozmiaru, to zalecałbym raczej wąską tulejkę, ponieważ filtry o mniejszej średnicy są tańsze, a ponadto, węższa tulejka daje mniejsze ryzyko, że przesłoni lampę błyskową podczas robienia zdjęcia.
    E-300 | 14-45 mm | 40-150 mm | Adapter 4/3 -> M42 | Helios-44M-4 (58 mm 1:2) | MIR-1W (37 mm 1:2.8 )
    http://www.chrome.pl/status/opilka@chrome.pl/phpbb.gif

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    To moje stwierdzenie nie podlega dyskusji --jeśli się z tym nie zgadzasz tym samym stwierdzasz ,że aparatu używasz na pokaz, lub jakość techniczna zdjęć nie jest dla Ciebie zbyt ważna--- Z kolei zgadzam się, że należy używać filtrów w najlepszym gatunku. Należy pamiętać, że filtr ZAWSZE psuje ostrość (mniej lub więcej...najmniej taki o powierzchni sferycznej...)--pozdrawiam (w interesie sprzedawców jest propagowanie powszechnego stosowania filtrów UV!!!!!!!:--a filtr to nie jest pre...........!))

Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Polecam profesjonalne filtry Schneider Optics B+W , optycznie najlepsze , niestety i najdroższe.
    Pozdrawiam
    Robert

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez irek50
    [...]jeśli się z tym nie zgadzasz tym samym stwierdzasz ,że aparatu używasz na pokaz, lub jakość techniczna zdjęć nie jest dla Ciebie zbyt ważna[...]
    Nie. Używam go do robienia zdjęć. Zdaję sobie sprawę, że używanie filtru ma wpływ na jakość zdjęć. Z drugiej strony szanuję pieniądze wydane na sprzęt i wolę, w razie wypadku, wymienić filtr za paredziesiąt złotych niż obiektyw za pareset złotych.
    Jeśli robię fotkę w spokojnych warunkach i zależy mi na jej jakośći, to odkręcę UV'kę i zrobię fotkę. Jednak jak idę w teren lub na imprezę, to wolę mieć założoną UV'kę i być spokojnym o soczewki w moim obiektywie.
    Moim zdaniem najważniesza jest świadomość plusów i minusów danego rozwiązania i świadome podejmowanie decyzji.
    Dlatego też nie zakładam UV'ki na Heliosa czy MIR'a.
    E-300 | 14-45 mm | 40-150 mm | Adapter 4/3 -> M42 | Helios-44M-4 (58 mm 1:2) | MIR-1W (37 mm 1:2.8 )
    http://www.chrome.pl/status/opilka@chrome.pl/phpbb.gif

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    to właściwe podejście do sprawy...--pozdrawiam