PDA

Zobacz pełną wersję : jak optymalnie sformatować baterie Li-10B

Szybol
15.08.05, 21:30
Jak w temacie....

Wkrótce zamawiam Olympusa C-765. Wiem, że bateria na początku może rozczarowywać, a z czasem rozczarowuje już ciut mniej ;)
Wiem też, że jest to kwestia dobrego sformatowania baterii. Intuicja podpowiada mi, ze nalezy ją po prostu ładować do pełna i używać aż zupełnie się wyczerpie (nie ładować wcześniej).
Kilka razy spotkałem się na forum z wypowiedziami w stylu: "dobrze jest formatować długo, minimum 14 godzin". Jak to rozumieć? Przecież ładowarka ładuje baterię około 2 godzin. Żeby dobrze sformatować, powinienem pozostawić ją w ładowarce na kilka godzin jeszcze? Wtedy się dobrze sformatuje? Jakoś to mało wiarygodne ;). Proszę więc o podpowiedzi, najchętniej od osób, które stwierdziły poprawę wydajności baterii po dobrym jej sformatowaniu..

Dzięki za pomoc..

tom soyer
16.08.05, 08:29
dodam jeszcze jedno nurtujace mnie pytanie:
czy pozostawienie baterii Li10B na dluzej (powyzej czasu ladowania) w ladowarce jej nie zaszkodzi?

suhotnik
16.08.05, 08:41
Włóż baterię na te 12...14h do ładowarki.
Nic się jej nie stanie.

michu
16.08.05, 09:00
ladując akumulator doprowadzasz napięcie na nim do wartości znamionowej. w pierwszej fazie ładowania napięcie wzrasta szybko, a na końcu bardzo powoli. zazwyczaj uzyskuje akumulator wartość zblizoną do wartości napięcia znamionowego (ok 95% Uz). zostawiając baterię na dlugo w ładowarce mikroprocesor ładowarki po naładowaniu akumulatora dalej stale ładuje maleńkim prądem - ładowanie podtrzymujące, ustalając w ten sposób jego maksymalne napięcie. to od tego napięcia póżniej będzie ładowane te 95% w czasie 2 godzin.
moim zdaniem nie należy rozładowywać akumulatora do zera. jak aparat pokaże że aku jest słabe należy zaprzestać używania i do ładowarki. głębokie rozładowania skracają żywot ogniw.

Joki
16.08.05, 16:31
Witam.

Akumulatorów litowych nie trzeba formować, a tym bardziej formatować ;-)
Normalnie naładować, aż ładowarka zasygnalizuje zakończenie ładowania. Nie rozładowywać do końca, tzn. rozładowywać do momentu aż aparat zasygnalizuje zużytą baterię. Nie zostawiać rozładowanej baterii w aparacie. Po rozładowaniu naładować jak najszybciej. Nie pozostawiać na bardzo długo (kilka miesięcy i więcej) aparatu z włożoną nawet naładowaną baterią. Aparat nawet wyłączony, może pobierać bardzo mały prąd, co prowadzi w końcu do rozładowania baterii. Niezauważone powoduje rozładowanie jej poniżej dopuszczalnego poziomu i trwałe uszkodzenie.
Powodzenia!