Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: jak optymalnie sformatować baterie Li-10B

Awatar Szybol
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

jak optymalnie sformatować baterie Li-10B

Jak w temacie....

Wkrótce zamawiam Olympusa C-765. Wiem, że bateria na początku może rozczarowywać, a z czasem rozczarowuje już ciut mniej
    Wiem też, że jest to kwestia dobrego sformatowania baterii. Intuicja podpowiada mi, ze nalezy ją po prostu ładować do pełna i używać aż zupełnie się wyczerpie (nie ładować wcześniej).
    Kilka razy spotkałem się na forum z wypowiedziami w stylu: "dobrze jest formatować długo, minimum 14 godzin". Jak to rozumieć? Przecież ładowarka ładuje baterię około 2 godzin. Żeby dobrze sformatować, powinienem pozostawić ją w ładowarce na kilka godzin jeszcze? Wtedy się dobrze sformatuje? Jakoś to mało wiarygodne . Proszę więc o podpowiedzi, najchętniej od osób, które stwierdziły poprawę wydajności baterii po dobrym jej sformatowaniu..

Dzięki za pomoc..
    Olympus C-765 | 128 MB xD, 16 MB xD | Li-10B Olympus, 2x Li-10B zamiennik

Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    dodam jeszcze jedno nurtujace mnie pytanie:
    czy pozostawienie baterii Li10B na dluzej (powyzej czasu ladowania) w ladowarce jej nie zaszkodzi?

Awatar suhotnik
    Mieszka w
    Lubin
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Włóż baterię na te 12...14h do ładowarki.
    Nic się jej nie stanie.
    Grittz
    suhotnik
    E-510 +14-42mm +40-150mm +CF4GB

| OlyJedi
    Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    ladując akumulator doprowadzasz napięcie na nim do wartości znamionowej. w pierwszej fazie ładowania napięcie wzrasta szybko, a na końcu bardzo powoli. zazwyczaj uzyskuje akumulator wartość zblizoną do wartości napięcia znamionowego (ok 95% Uz). zostawiając baterię na dlugo w ładowarce mikroprocesor ładowarki po naładowaniu akumulatora dalej stale ładuje maleńkim prądem - ładowanie podtrzymujące, ustalając w ten sposób jego maksymalne napięcie. to od tego napięcia póżniej będzie ładowane te 95% w czasie 2 godzin.
    moim zdaniem nie należy rozładowywać akumulatora do zera. jak aparat pokaże że aku jest słabe należy zaprzestać używania i do ładowarki. głębokie rozładowania skracają żywot ogniw.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Witam.

Akumulatorów litowych nie trzeba formować, a tym bardziej formatować
    Normalnie naładować, aż ładowarka zasygnalizuje zakończenie ładowania. Nie rozładowywać do końca, tzn. rozładowywać do momentu aż aparat zasygnalizuje zużytą baterię. Nie zostawiać rozładowanej baterii w aparacie. Po rozładowaniu naładować jak najszybciej. Nie pozostawiać na bardzo długo (kilka miesięcy i więcej) aparatu z włożoną nawet naładowaną baterią. Aparat nawet wyłączony, może pobierać bardzo mały prąd, co prowadzi w końcu do rozładowania baterii. Niezauważone powoduje rozładowanie jej poniżej dopuszczalnego poziomu i trwałe uszkodzenie.
    Powodzenia!