Zobacz pełną wersję : Która lepsza lampa FL-40, FL-36 a moze Metz 54 MZ3 do C-8080
Chciałbym zakupić lampę błyskową do mojego C-8080. Proszę Was o radę która będzie najlepsza: FL-40, FL-36 a może METZ 54 MZ3. Interesuja mnie przede wszystkim zdjęcia ślubne, wiem że FL-50 była by najbardziej odpowiednia ale jak na razie jest trochę za droga dla mnie.
[/b]
MAG:
najlepsza będzie na pewno FL-50 (uszczelniona, dużej mocy), aparat jest na tyle duży że przy niej nie zginie. jeśli masz wybór pomiędzy lampą firmową a inną, zawsze firmówka OLY będzie pełniej współpracowała niż METZ z kostką.
a w momencie kiedy zmienisz sprzęt na lusterko przyda Ci się tryb FP - synchronizacja na manuali przy czasach krótszych niż 1/160s (dotyczy tylko luster). jak na razie obsługują go tylko FL-50 i FL-36.
jeśli wiesz, co robisz, FL-36 wystarczy spokojnie, to naprawdę niezły sprzęt. nigdzie nie jest napisane że każdy musi kupować lampę high end...
w stosunku do luster 8080+FL36 ma jedną podstawową zaletę (synchro w trybie auto przy krótkich czasach) i dwie wady (g. widać przez EVF jak jest ciemno, nie działa AF illuminator lampy - pozostaje światełko OLKA).
Podzielam wypowiedż przedmówcy.
Kup FL-36 a w przypadku podłączenia do lustra otrzymasz tryb FP który doskonale sprawdza się jako wypełnienie fleszem. ( dostępne są automatyczne jak i manualne tryby FP ). DO 8080 także najlepszy będzie FL-36.
Dziekuje za odpowiedz.
A co myslisz o FL-40 byl to kiedys flagowy model OLYMPUS'a
i jest nieznacznie silniejsza, zastapiona zostala lampa FL-50.
Czy moze lepiej wspólpracowac z C-8080 w AUTO niz FL-36, czy nie ?
Ceny tych 2 lamp sa porownywanle, choc pierwszej juz nie produkuja,
ale wiem ze ma dalej powodzenie.
FL-36 jest nowsza i skorygowana do pracy z najnowszymi cyfrówkami.
FL-40 to stary model wycofany już dawno.
Witam
Ja z C-8080 używałem Metza 54MZ4, bawiłem się też FL-36. Nie wiem jak działa FL-50 bo nie miałem okazji.
Ale jak wybierać między FL-36 a Metzem 54MZ4 to nie ma się nad czym zastanawiać i brać Metza. O wiele mocniejsze światło i ładnie się prezentuje na aparacie :)
Pojawiła się już kostka M4, z którą to lampa współpracuje z E300.
Prosze napisz cos więcej o pracy tym metzem. Jak naświetla, jakie tryby działają z kostką itd. Ja własnie mam zamiar kupic lampkę, myślałem o FL-36, ale dlaczego by nie Metz, gdyby wsystko działało?? FP nie będzie działał nawet z kostką, prawda?? A TTL auto??
Lampa działa bez problemu w trybie Auto oraz TTL. FP jeszcze do końca nie wiem ale sprawdzę. Naświetla o wiele lepiiej niż FL-36 robiłem porównania jednym aparatem a tego samego miejsca zamieniajac tylko lampy. Zdecydowanie na korzyść Metza.
Na stronie Metza można sprawdzić wszystkie kombinacje jakie zaleca producent, tzn. lampa oraz odpowiednia kostka do niej oraz sprawdzić jakie funkcje obsługuje.
http://www.metz.de/en/photo_electronics/adapter.143.html
Używałem Metza 54MZ4 z E-1 ale nie byłem zadowolony.
A jak porównujesz FL-36 i Metza ? Chodzi mi o doświetlenie w dużych pomieszczeniach takich jak kościł czy sala gimnastyczna.
Lukan-to znaczy,że chodzi Ci o moc lampy?Czy o dokładność doświetlania.
Cześć.Ch.
Chodzi mi o dokładność oświetlenia, efekt końcowy jaki się otrzymyje na gotowej fotce, Metz z założenia jest mocniejszy. Przy FL-36 centrum kadru było doświetlone z bokami gorzej (ogniskowa ok 35), natomiast przy Metzu mam równomiernie doświetlony cały kadr. Fotka grupki dzieciaków stojących w dwóch rzędach z odległości 4m i jednak barkowało światła (FL-36). Z moich doświadczeń wynika, że potrzebowałem lampy o większej mocy i 36 była dla mnie zasłaba. Najpierw miałem Metza do C-8080, kiedy kupiłem E-300 lampa nie działała z aparatem ponieważ była stara kostka, kupiłem FL-36 i robiłem porównania z 8080, aparat stał na statywie. Z tego co zobaczyłem wybrałem Metza, dokupiłem kostkę M4 (pojawiła się) i już mi działa z E-300. Fakt faktem, że lampy Olympusa powinny w pełni działać z aparatem. Ale ... no właśnie po założeniu FL-36 do 8080 mogłem robić tylko w trybie TTL Auto, nie mogłem na lampie ustawić trybu Auto, aparat nie pozwalał na taki wybór. Z E-300 jest pełna zgodność wszyskie (chyba :) ) funkcje lampy dają się włączyć.
Być może trafiłem na taki egzemplarz lampy :)