PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus C-770 / UZ =? MOVIE / Obudowa / RAW

_Piotrek
4.07.05, 13:25
Witam wszystkich

Mam kilka podstawowych pytań na które jednak nie udało mi się nigdzie znaleźć zadawalających i pewnych odpowiedzi...

1. Czy C-770 "ultra zoom" to to samo co "MOVIE" ? Jeśli tak to trochę dziwne zagranie ze strony Olympusa... jeśli jednak nie to czym się różnią ?
2. Czy występują jakiekolwiek różnice między czarną a srebrną wersją tego samego aparatu ( np. c-770 UZ ) ? ( z tego co widzę srebrną jest znacznie łatwiej dostać - dlaczego ? )
3. Jak to jest w końcu z tą obudową w C-770... jest cała metalowa czy tylko połowa jest metalowa ? ( gdzieś z 2 róznych źródeł wyczytałem, że tylko czarna jest w całości z metalu...ale potwierdzenia tego już nigdzie nie znalazłem... )
4. Czy testował kiedyś ktoś to:
http://www.stevesforums.com/forums/view_topic.php?id=51610&forum_id=22&page=3
Jeśli tak to prosiłbym o parę zdań na temat jak to cudo działa, czy to jest rzeczywisty RAW czy tylko jakaś namiastka...
5. Czy ktoś może ma http://www.allegro.pl/show_item.php?item=55858009 ? Pojemność jest sporo większa... tyle, że z doświadczenia wiem, że czasem może być i 2x większa a akumulatorki firmy szajs nadają się tylko do kosza...

Z góry dziękuję

*_radosny_*
9.07.05, 11:41
Witam wszystkich
4. Czy testował kiedyś ktoś to:
http://www.stevesforums.com/forums/view_topic.php?id=51610&forum_id=22&page=3
Jeśli tak to prosiłbym o parę zdań na temat jak to cudo działa, czy to jest rzeczywisty RAW czy tylko jakaś namiastka...
Hmm ciekawa sprawa z tym RAWem..
Jestem ciekawy czy sa jacyś odważniacy którzy to przetestuja i dadzą znać jak to się spisuje.
Na jakiej zasadzie to działa i czy nie wpłyta to jakoś na aparat??
Byłbym za wystosowaniem pytania od nas OlympusClub do Olympus Polska - o ich stanowisko w tej sprawie (wiadomo że gwaracja pewnie przepada -ale może po wyłączeniu tej funkcji nie są w stanie tego wykryc..??)

mayonez
9.07.05, 14:12
Testowałem serwisowy tryb RAW w C4000Z. Bardzo fajna sprawa - powstaje normalny RAW który można edytować np. w Photoshopie. Tylko troche niewygodny ten RAW - trzeba go włączyć programem Cam2Com i jest włączony do momentu wyłączenia tym programem - za pomocą aparatu nie można tego zmienić. Poza tym wynikowy plik trzeba konwertować na NEF (RAW nikonowski). Niom i RAW zajmuje jakieś 5 MB - mało wchodzi na kartę 128 MB.

Tzuba
11.07.05, 10:59
1. Czy C-770 "ultra zoom" to to samo co "MOVIE" ? Jeśli tak to trochę dziwne zagranie ze strony Olympusa... jeśli jednak nie to czym się różnią ?

Z tego co już gdzieś czytałem to nie ma różnicy. Ale głowy za to nie dam. Ja kupiłem 770 UZ i jestem nawet zadowolony

2. Czy występują jakiekolwiek różnice między czarną a srebrną wersją tego samego aparatu ( np. c-770 UZ ) ? ( z tego co widzę srebrną jest znacznie łatwiej dostać - dlaczego ? )

Jeśli chodzi o różnice to tylko kolor.Bawiłem się tym i tym i nic nie zauważyłem. No może jeszcze fakt, że do srebrnej wersji dodają futerał. Nie jest może jakiś rewelacyjny ale zawsze coś.

Kubak
30.07.05, 12:58
Tak jak napisał Tzuba, do srebrnej wersji dodają futerał. Mnie się on podoba dosyć, po schowaniu w nim aparatu zajmuje on nie dużo miejsca. Co do obudowy to w moim srebnym C770 jest dużo plastiku, napewno nie jest to w pełni metalowa konstrukcja. Jest jescze jedna różnica pomiędzy srebną a czarną wersją, w tej drugiej nie ma pilota. Właśnie dlatego kupiłem srebny, początkowo myślałem o czarnym.

Anka-
30.07.05, 13:19
A ja mam czarnego c-770 z pilotem w zestawie.
Nawet nie myslałam, że może go nie być.
Dla mnie zaletą czarnego aparatu jest to , że jest mniej widoczny tam gdzie robienie zdjęć nie jest tak całkiem dozwolone ( zakazy na niektórych koncertach). :)

Kubak
30.07.05, 13:22
:) No to robi się ciekawie. Wydaje mi się że tych wersji zestawów moż być naprawdę dużo.

GogiNeo
28.02.06, 00:42
czyli robienie filmikow w VGA hest mozliwe zarowno na UZ jak i na MOVIE? ;D

Dorota Nowak
10.03.06, 17:24
Czy ktoś m może powiedzieć, jak długo powinny działać baterie w C770. Moje działają tylko przez godzinę, jak mam włączony aparat non-stop.
To jest strasznie uciążliwe, szczególnie w plenerze.
Muszę mieć ze sobą przynajmniej dwie zapasowe (w pełni naładowane), a itak nie zawsze starczają na cały dzień zdjęć.

:?

robin102
10.03.06, 21:51
Te aparaty są bardzo prądożerne , a zamienniki -akumulatorki bardzo różnych parametrów i starzeją się szybko 6-8 miesięcy żywotności

gosiek
4.04.06, 11:45
kupiłam c-770 jakiś miesiąc temu i ogólnie jestem bardzo zadowolona.. jedyny mankamet to te nieszczesne akumulatorki.. :?
mam wersje srebrną ultra zoom.. myslałam, ze te rózne nazwy to tylko róznica w pisowni.. a tak nie jest? :roll:
kiedys gdzies wyczytałam, ze srebrna obudowa może powodowac jakies odblaski przy robieniu zdjęć na słońcu, ale nawet nie mam jak tego zweryfikowac..

gosiek
4.04.06, 11:52
i jeszcze takie pytanie mam.. :) przeczytałam gdzieś również o tym, że do c-770 wchodzi karta xD tylko do 512Mb pojemności.. :? mam nadzieje, że to tylko kolejny jakiś bzdurny bład.. ktos może uzywa w tym aparacie karty 1Gb?

Oweedom
6.04.06, 12:47
Z wiekszymi kartami są problemy - było juz o tym na forum.

Co od aku - sa jeszcze Li-12B, pojemniejsze. Mozna takie kupic za ok. 65 PLN na allegro. Mowie oczywiscie o nowych ogniwach Olympusa.

Podróbkami nie ma sie cos zajmowac. Trzymaja srednio o polowe krocej i sa bardzo wrazliwe na właczanie i wyłączanie aparatu.

----------------------------------
OLYMPUS c-770 UZ black

# zasilanie: olympus Li-10B i Li-12B + 2 x aku no name
# futerał: olympus black
# pamięć: olympus xD 512 MB i 128 MB
# w planie statyw velbon dx-888