Zobacz pełną wersję : Olympus C-770 / UZ =? MOVIE / Obudowa / RAW
Witam wszystkich
Mam kilka podstawowych pytań na które jednak nie udało mi się nigdzie znaleźć zadawalających i pewnych odpowiedzi...
1. Czy C-770 "ultra zoom" to to samo co "MOVIE" ? Jeśli tak to trochę dziwne zagranie ze strony Olympusa... jeśli jednak nie to czym się różnią ?
2. Czy występują jakiekolwiek różnice między czarną a srebrną wersją tego samego aparatu ( np. c-770 UZ ) ? ( z tego co widzę srebrną jest znacznie łatwiej dostać - dlaczego ? )
3. Jak to jest w końcu z tą obudową w C-770... jest cała metalowa czy tylko połowa jest metalowa ? ( gdzieś z 2 róznych źródeł wyczytałem, że tylko czarna jest w całości z metalu...ale potwierdzenia tego już nigdzie nie znalazłem... )
4. Czy testował kiedyś ktoś to:
http://www.stevesforums.com/forums/view_topic.php?id=51610&forum_id=22&page=3
Jeśli tak to prosiłbym o parę zdań na temat jak to cudo działa, czy to jest rzeczywisty RAW czy tylko jakaś namiastka...
5. Czy ktoś może ma http://www.allegro.pl/show_item.php?item=55858009 ? Pojemność jest sporo większa... tyle, że z doświadczenia wiem, że czasem może być i 2x większa a akumulatorki firmy szajs nadają się tylko do kosza...
Z góry dziękuję
*_radosny_*
9.07.05, 11:41
Witam wszystkich
4. Czy testował kiedyś ktoś to:
http://www.stevesforums.com/forums/view_topic.php?id=51610&forum_id=22&page=3
Jeśli tak to prosiłbym o parę zdań na temat jak to cudo działa, czy to jest rzeczywisty RAW czy tylko jakaś namiastka...
Hmm ciekawa sprawa z tym RAWem..
Jestem ciekawy czy sa jacyś odważniacy którzy to przetestuja i dadzą znać jak to się spisuje.
Na jakiej zasadzie to działa i czy nie wpłyta to jakoś na aparat??
Byłbym za wystosowaniem pytania od nas OlympusClub do Olympus Polska - o ich stanowisko w tej sprawie (wiadomo że gwaracja pewnie przepada -ale może po wyłączeniu tej funkcji nie są w stanie tego wykryc..??)
Testowałem serwisowy tryb RAW w C4000Z. Bardzo fajna sprawa - powstaje normalny RAW który można edytować np. w Photoshopie. Tylko troche niewygodny ten RAW - trzeba go włączyć programem Cam2Com i jest włączony do momentu wyłączenia tym programem - za pomocą aparatu nie można tego zmienić. Poza tym wynikowy plik trzeba konwertować na NEF (RAW nikonowski). Niom i RAW zajmuje jakieś 5 MB - mało wchodzi na kartę 128 MB.
1. Czy C-770 "ultra zoom" to to samo co "MOVIE" ? Jeśli tak to trochę dziwne zagranie ze strony Olympusa... jeśli jednak nie to czym się różnią ?
Z tego co już gdzieś czytałem to nie ma różnicy. Ale głowy za to nie dam. Ja kupiłem 770 UZ i jestem nawet zadowolony
2. Czy występują jakiekolwiek różnice między czarną a srebrną wersją tego samego aparatu ( np. c-770 UZ ) ? ( z tego co widzę srebrną jest znacznie łatwiej dostać - dlaczego ? )
Jeśli chodzi o różnice to tylko kolor.Bawiłem się tym i tym i nic nie zauważyłem. No może jeszcze fakt, że do srebrnej wersji dodają futerał. Nie jest może jakiś rewelacyjny ale zawsze coś.
Tak jak napisał Tzuba, do srebrnej wersji dodają futerał. Mnie się on podoba dosyć, po schowaniu w nim aparatu zajmuje on nie dużo miejsca. Co do obudowy to w moim srebnym C770 jest dużo plastiku, napewno nie jest to w pełni metalowa konstrukcja. Jest jescze jedna różnica pomiędzy srebną a czarną wersją, w tej drugiej nie ma pilota. Właśnie dlatego kupiłem srebny, początkowo myślałem o czarnym.
A ja mam czarnego c-770 z pilotem w zestawie.
Nawet nie myslałam, że może go nie być.
Dla mnie zaletą czarnego aparatu jest to , że jest mniej widoczny tam gdzie robienie zdjęć nie jest tak całkiem dozwolone ( zakazy na niektórych koncertach). :)
:) No to robi się ciekawie. Wydaje mi się że tych wersji zestawów moż być naprawdę dużo.
czyli robienie filmikow w VGA hest mozliwe zarowno na UZ jak i na MOVIE? ;D
Dorota Nowak
10.03.06, 17:24
Czy ktoś m może powiedzieć, jak długo powinny działać baterie w C770. Moje działają tylko przez godzinę, jak mam włączony aparat non-stop.
To jest strasznie uciążliwe, szczególnie w plenerze.
Muszę mieć ze sobą przynajmniej dwie zapasowe (w pełni naładowane), a itak nie zawsze starczają na cały dzień zdjęć.
:?
Te aparaty są bardzo prądożerne , a zamienniki -akumulatorki bardzo różnych parametrów i starzeją się szybko 6-8 miesięcy żywotności
kupiłam c-770 jakiś miesiąc temu i ogólnie jestem bardzo zadowolona.. jedyny mankamet to te nieszczesne akumulatorki.. :?
mam wersje srebrną ultra zoom.. myslałam, ze te rózne nazwy to tylko róznica w pisowni.. a tak nie jest? :roll:
kiedys gdzies wyczytałam, ze srebrna obudowa może powodowac jakies odblaski przy robieniu zdjęć na słońcu, ale nawet nie mam jak tego zweryfikowac..
i jeszcze takie pytanie mam.. :) przeczytałam gdzieś również o tym, że do c-770 wchodzi karta xD tylko do 512Mb pojemności.. :? mam nadzieje, że to tylko kolejny jakiś bzdurny bład.. ktos może uzywa w tym aparacie karty 1Gb?
Z wiekszymi kartami są problemy - było juz o tym na forum.
Co od aku - sa jeszcze Li-12B, pojemniejsze. Mozna takie kupic za ok. 65 PLN na allegro. Mowie oczywiscie o nowych ogniwach Olympusa.
Podróbkami nie ma sie cos zajmowac. Trzymaja srednio o polowe krocej i sa bardzo wrazliwe na właczanie i wyłączanie aparatu.
----------------------------------
OLYMPUS c-770 UZ black
# zasilanie: olympus Li-10B i Li-12B + 2 x aku no name
# futerał: olympus black
# pamięć: olympus xD 512 MB i 128 MB
# w planie statyw velbon dx-888