Zobacz pełną wersję : Zestaw ochronny do c740uz
Witajcie. Dojrzałem już ze swoim skromnym laboratorium foto do zakupu tulejki i kilku podstawowych filtrów. Wybór jest zbyt duży jak na moje kompetencje. Na forum opinie są różne a ja już sam nie wiem co lepsze.
Postanowiłem zaryzykować 150zł i wstępnie nastawiam się na coś takiego: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=46348236
Macie może jakieś doświadczenia z takim towarem, z tym producentem ew. ze sprzedawcą?
hmm, firma w miare ok, zamawialem u nich... wystapila maly problem ale powiedzmy ze bylo ok, szybko i bez wiekszych klopotow, mam takiego uv i jest ok, tuleja tez ok, ale proponuje wsiazs czarny dekiel po od srebrnego strasznie fsrba odlazi i sie rysuje [ ja zamowilem czarny przyslali srebrny ] ...
Czyli ogólnie jest ok.
Dziękuję!
Hmm..to ja się podłącze do dyskusji :P
oczywiście, ten zestaw pasuje na C725?
I jeszcze jedno...jako jakościowo z tymi filtrami?
oczywiście...do takiego sprzętu jak C725 nie bede kupował filtrów za jakieś duże sumy, to tak, jakby montować do...fm...forda focusa turbine od porshe ;]
Ale z drugiej stronyn nie chcę, żeby nagle zdjęcia zrobiły sie matowe, ciemne
i jakieś takie mydlane <co mi sie kojarzy jednoznacznie ze zdjeciami z tanich cyfrowek minolty ;-/ >
Krótko mówiąc: czy te filtry nie 'psuja' obrazu?:P <bo cena mocno niska chyba, prawda?>
Zestaw wg informacji sprzedawcy pasuje do całej serii c 7xx uz. Co do jakości... - "tanie mięso psy jedzą" ale na czymś trzeba się nauczyć. Swój pierwszy aparat cyfrowy kupiłem za 299zł w słynnej "Biedronce" - po tygodniu oddałem go 5 letniemu synowi do zabawy...
Na forum wynalazłem kika osób z filtrami tej firmy (Matin), w internecie też się pokazuje więc jest nadzieja. Mój zestaw, jak zapewnia pani z System-Banku, jest już w drodze.
Jak tylko go dostanę podzielę się wrażeniami :)
ok, jak dotrze to zdaj nam recenzje tego wynalazku :)
A do tego momentu może ktoś się zgłosi, kto kiedyś miał w ręku te cuda.
no ja mam taki zestwik z systembanku [ oprocz clp ] pasuje oczywiscie do calej serii c7xx ... no jakosc nie jest zla, raczej typowa... ten uv to jest taki jak zwykly [ bialy ] hamy...
Nie chcę być posądzony do reklamę, ale ja nabyłem sobie akcesoria (tulejkę i filtr UV) na allegro od gościa o nicku duszyk. Ma sporo hamy, i gdyby tak kupić UV np.htmc to będzie znacznie chyba lepiej niż ten matin. Być może Ci co mają więcej pojęcia na temat powłok coś mądrego napiszą, ale ja mam w swojej hamie po 4 z każdej strony, szczegóły ominę. Filtr musi spełniać pewne zadania po prostu.
A ja mam przejciowke na 52 mm, filtr UV, filtr typu gwiazdka szescioramienna (daje ladne gwiazdki na wszystkich swiatlach) i... brak pomyslow, w jaki inny filtr zainwestowac. Cos poleciacie?
Dobra, mam już ten zestaw!
tak na szybko, w biegu, zrobiłem kilka zdjęć - tylko proszę bez komentarzy bo wiem że są beznadziejne... http://www.schabik1.republika.pl/system.html
Oceny w skali 1-5:
1. tulejka - aluminium, bez widocznych śladów obróbki, powierzchnia odcieniem zbliżona do korpusu aparatu, gwinty ok. ocena:5
2. filtr UV - szkło i oprawka bez widocznych skaz, kiepskie oznaczenie - literki są porozmazywane - sitodruk (ale to chyba bez większego znaczenia), minimalne defekty gwintu ale wkręca się bez problemu. ocena:4,5
3. filtr CPL - szkło bez skaz, oprawka kolorystycznie pasuje do kompletu. Moletowanie (ząbki na zewnętrznej stronie oprawki) na części wkręcanej, na połowie obwodu wyraźnie spłaszczone, pierścienie obracają się bez zacięć. ocena:4
4. dekielek - w porównaniu do oryginalnego od aparatu - rozpacz - widoczne resztki z wtryskarki, brak otworka na sznurek do przywiązania dekielka. pokrywka nie przylega dokładnie do oprawki filtra. ocena:2
Wnioski:
ocena w sumie 15,5 na 20 możliwych.
"tanie mięso psy jedzą"
1. składniki wykonane w sumie dosyć starannie, właściwie to nie ma się do czego przyczepić poza dekielkiem.
2. nie widać pogorszenia jakości obrazu dla filtra UV
3. troszkę jestem rozczarowany filtrem polaryzacyjnym - być może za dużo się spodziewałem - link powyżej - zdjęcia zegara z różnymi ustawieniami filtra.
Czy wasze filtry CPL też są takie przyciemnione jak okulary p. słoneczne? jakoś mi się wydawało że powinien być przezroczysty... :(
Generalnie, dla mało wymagających, wizualnie jest ok. Jak będą działać w praktyce to już inna sprawa. podejrzewam że to towar IIgatunku, made in Korea.
Jeszcze słowo o sprzedawcy - System Bank z Kościana - nie będę więcej tam robił zakupów.
Dostałem fakturę z zupełnie innym towarem i ceną, przesyłka była w kopercie "bąbelkowej" ale tak zmęczonej i pogiętej że tylko cud uchronił zawartość.
Kontakt z biurem obsługi niby jest ale wyczuwa się wrogość - a jeszcze nie reklamowałem faktury...
To byłoby na tyle :)
Filtr PL z założenia nie może mieć 0 przyciemnienia skoro jego działanie polega na przepuszczaniu tylko części światła (o określonej polaryzacji) i wygaszaniu całej reszty.
Pozdr!
A ktos z was uzywal takiego czegos:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=47333546
Czy w ogole jest sens inwestowac w filtr makro do Olympusa 7xx, w ktorym jest przeciez calkiem-calkiem makro?