Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Zestaw ochronny do c740uz

Awatar schabik1
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Zestaw ochronny do c740uz

Witajcie. Dojrzałem już ze swoim skromnym laboratorium foto do zakupu tulejki i kilku podstawowych filtrów. Wybór jest zbyt duży jak na moje kompetencje. Na forum opinie są różne a ja już sam nie wiem co lepsze.
    Postanowiłem zaryzykować 150zł i wstępnie nastawiam się na coś takiego: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=46348236
    Macie może jakieś doświadczenia z takim towarem, z tym producentem ew. ze sprzedawcą?
    C740UZ, tulejka, UV, CPL, 400MB, smycz klubowa i DX888

Awatar milo
    Mieszka w
    łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    hmm, firma w miare ok, zamawialem u nich... wystapila maly problem ale powiedzmy ze bylo ok, szybko i bez wiekszych klopotow, mam takiego uv i jest ok, tuleja tez ok, ale proponuje wsiazs czarny dekiel po od srebrnego strasznie fsrba odlazi i sie rysuje [ ja zamowilem czarny przyslali srebrny ] ...
    pozdrawiam

Awatar schabik1
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Czyli ogólnie jest ok.
    Dziękuję!

dolby
    Gość
    Hmm..to ja się podłącze do dyskusji :P

oczywiście, ten zestaw pasuje na C725?

I jeszcze jedno...jako jakościowo z tymi filtrami?

oczywiście...do takiego sprzętu jak C725 nie bede kupował filtrów za jakieś duże sumy, to tak, jakby montować do...fm...forda focusa turbine od porshe ;]

Ale z drugiej stronyn nie chcę, żeby nagle zdjęcia zrobiły sie matowe, ciemne
    i jakieś takie mydlane <co mi sie kojarzy jednoznacznie ze zdjeciami z tanich cyfrowek minolty ;-/ >

Krótko mówiąc: czy te filtry nie 'psuja' obrazu?:P <bo cena mocno niska chyba, prawda?>

Awatar schabik1
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Zestaw wg informacji sprzedawcy pasuje do całej serii c 7xx uz. Co do jakości... - "tanie mięso psy jedzą" ale na czymś trzeba się nauczyć. Swój pierwszy aparat cyfrowy kupiłem za 299zł w słynnej "Biedronce" - po tygodniu oddałem go 5 letniemu synowi do zabawy...
    Na forum wynalazłem kika osób z filtrami tej firmy (Matin), w internecie też się pokazuje więc jest nadzieja. Mój zestaw, jak zapewnia pani z System-Banku, jest już w drodze.
    Jak tylko go dostanę podzielę się wrażeniami

dolby
    Gość
    ok, jak dotrze to zdaj nam recenzje tego wynalazku

A do tego momentu może ktoś się zgłosi, kto kiedyś miał w ręku te cuda.

Awatar milo
    Mieszka w
    łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    no ja mam taki zestwik z systembanku [ oprocz clp ] pasuje oczywiscie do calej serii c7xx ... no jakosc nie jest zla, raczej typowa... ten uv to jest taki jak zwykly [ bialy ] hamy...
    pozdrawiam

Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Nie chcę być posądzony do reklamę, ale ja nabyłem sobie akcesoria (tulejkę i filtr UV) na allegro od gościa o nicku duszyk. Ma sporo hamy, i gdyby tak kupić UV np.htmc to będzie znacznie chyba lepiej niż ten matin. Być może Ci co mają więcej pojęcia na temat powłok coś mądrego napiszą, ale ja mam w swojej hamie po 4 z każdej strony, szczegóły ominę. Filtr musi spełniać pewne zadania po prostu.
    C-760, tulejka, UV Hama 390 HTMC, Hama Skylight, Velbon DF-40, lampa Soligor DG-280

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    A ja mam przejciowke na 52 mm, filtr UV, filtr typu gwiazdka szescioramienna (daje ladne gwiazdki na wszystkich swiatlach) i... brak pomyslow, w jaki inny filtr zainwestowac. Cos poleciacie?

Awatar schabik1
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Dobra, mam już ten zestaw!
    tak na szybko, w biegu, zrobiłem kilka zdjęć - tylko proszę bez komentarzy bo wiem że są beznadziejne... http://www.schabik1.republika.pl/system.html
    Oceny w skali 1-5:
    1. tulejka - aluminium, bez widocznych śladów obróbki, powierzchnia odcieniem zbliżona do korpusu aparatu, gwinty ok. ocena:5
    2. filtr UV - szkło i oprawka bez widocznych skaz, kiepskie oznaczenie - literki są porozmazywane - sitodruk (ale to chyba bez większego znaczenia), minimalne defekty gwintu ale wkręca się bez problemu. ocena:4,5
    3. filtr CPL - szkło bez skaz, oprawka kolorystycznie pasuje do kompletu. Moletowanie (ząbki na zewnętrznej stronie oprawki) na części wkręcanej, na połowie obwodu wyraźnie spłaszczone, pierścienie obracają się bez zacięć. ocena:4
    4. dekielek - w porównaniu do oryginalnego od aparatu - rozpacz - widoczne resztki z wtryskarki, brak otworka na sznurek do przywiązania dekielka. pokrywka nie przylega dokładnie do oprawki filtra. ocena:2
    Wnioski:
    ocena w sumie 15,5 na 20 możliwych.
    "tanie mięso psy jedzą"
    1. składniki wykonane w sumie dosyć starannie, właściwie to nie ma się do czego przyczepić poza dekielkiem.
    2. nie widać pogorszenia jakości obrazu dla filtra UV
    3. troszkę jestem rozczarowany filtrem polaryzacyjnym - być może za dużo się spodziewałem - link powyżej - zdjęcia zegara z różnymi ustawieniami filtra.
    Czy wasze filtry CPL też są takie przyciemnione jak okulary p. słoneczne? jakoś mi się wydawało że powinien być przezroczysty...
    Generalnie, dla mało wymagających, wizualnie jest ok. Jak będą działać w praktyce to już inna sprawa. podejrzewam że to towar IIgatunku, made in Korea.
    Jeszcze słowo o sprzedawcy - System Bank z Kościana - nie będę więcej tam robił zakupów.
    Dostałem fakturę z zupełnie innym towarem i ceną, przesyłka była w kopercie "bąbelkowej" ale tak zmęczonej i pogiętej że tylko cud uchronił zawartość.
    Kontakt z biurem obsługi niby jest ale wyczuwa się wrogość - a jeszcze nie reklamowałem faktury...
    To byłoby na tyle