Zobacz pełną wersję : Olympus 8080 kilka problemów
Mam kilka pytań z góry uprzedzam, że jestem początkującym w dziedzinie fotografii cyfrowej jesli chodzi o oparat o tak dużych możliwościach tak więc prosze o wyrozumiałość :)
Od kilku dni jestem posiadaczem Wspomnianego w tytule Olympusa C-8080 - testuje sprzęcik robiąc zdjęcia niestety jakn na razie głównie w warunkach domowych. Przy oświetleniu górną lampą zrobiłem kilka fotek z ustawieniami na S mode. Jakież było moje zdziwienie gdy obejrzałem rezultaty - część zdjęć wyszło super a część była ciepło żółta - ustawienia były takie same dla wszystkich zdjęć warunki takie same a co więcej nawet ujęcia praktycznie te same. A jeszcze dodam że zdjęcia były robione bez flasha. Wydaje mi się że odpowiedzialna za te różnice jest automatyka WB - parametr auto) - i teraz nie wiem czy cos jest nie tak z moim aparatem? czy problem tkwi gdzieś indziej czy takie sytuacje są czyms normalnym i w pomieszczeniach bez flasha trzeba dostosowywać WB manualnie?????
I jeszcze drugie pytanie - po podłączeniu aparatu do komputera - komputer widzi tylko kartę xd ( mam jeszcze CF w aparacie) i dopiero po wyjęciu karty XD mogłem kopiować zdjęcia z drugiej karty . Po podłączeniu aparatu kablem usb przełącznik xd/cf nie reagował ?
Z góry dziękuje za odpowiedzi i jeszcze raz prosze o wyrozumiałość odnośnie pytań
Tomek
Automatyka WB często nie radzi sobie w takich warunkach. Spróbuj ustawić światło sztuczne (żarówka), a jeszcze lepiej skalibrować WB przy użyciu białej kartki papieru (chyba jest taka opcja w C-8080).
Tak C-8080 ma taką możliwość
niepokoi mnie jednak ,ze dwa w zasadzie takie same zdjecia robione w krótkim odstepie czasu prawie jedno za drugim wychodza tak różnie - zastanawiam się czy może coś jest jednak nie tak z automatyka
Myślę, że automatyka jest w porządku. W swoim C-720 miałem podobne sytuacje nawet w świetle naturalnym (np. w cieniu). Wystarczą kolorowe ściany lub meble odbijające światło, żeby aparat nie ocenił poprawnie barw.
Wydaje mi się że jak masz podłączony aparat, to on widzi kartę na którą w danej chwili jest nastawiony, ja po prostu odczytuję z jednej , on/of aparat zmieniam przyciskiem kartę, znowu on/of i czyta z drugiej :)
Pozdrawiam
Andrzej
on/of aparat zmieniam przyciskiem kartę, znowu on/of i czyta z drugiej - sorki za bardzo nie rozumiem on/of ??
czy chodzi o właczenie wyłaczenie aparatu???
nacisnięcie przycisku xf/cf nie działa przy podłączonym porcie więc jeśli dobrze zrozumiałem to jeszcze odłączyć trzeba kabel usb???[/b]
Dokładnie tak jak napisałeś, też mam w środku dwie karty, najpierw odczytuję z jednej, potem go odłaczam, przyciskiem zmieniam widok karty podłączam z powrotem i czyta następną.
Masz instrukcje obsługi ?
Pozdrawiam
Andrzej
Dokładnie tak jak napisałeś, też mam w środku dwie karty, najpierw odczytuję z jednej, potem go odłaczam,
czy odłączasz go jak jest na power on ??? tzn czy po prostyu wyjmujesz wtyczke usb??
przyciskiem zmieniam widok karty podłączam z powrotem i czyta następną.
Masz instrukcje obsługi ?
mam instrukcje wydrukowalem sobie manuala z cd po angielsku ale jest dosyc kiepsko napisana moim zdaniem oczywiscie
Andrzej[/b]
Mam kilka pytań z góry uprzedzam, że jestem początkującym w dziedzinie fotografii cyfrowej jesli chodzi o oparat o tak dużych możliwościach tak więc prosze o wyrozumiałość :)
Od kilku dni jestem posiadaczem Wspomnianego w tytule Olympusa C-8080 - testuje sprzęcik robiąc zdjęcia niestety jakn na razie głównie w warunkach domowych. Przy oświetleniu górną lampą zrobiłem kilka fotek z ustawieniami na S mode. Jakież było moje zdziwienie gdy obejrzałem rezultaty - część zdjęć wyszło super a część była ciepło żółta - ustawienia były takie same dla wszystkich zdjęć warunki takie same a co więcej nawet ujęcia praktycznie te same. A jeszcze dodam że zdjęcia były robione bez flasha. Wydaje mi się że odpowiedzialna za te różnice jest automatyka WB - parametr auto) - i teraz nie wiem czy cos jest nie tak z moim aparatem? czy problem tkwi gdzieś indziej czy takie sytuacje są czyms normalnym i w pomieszczeniach bez flasha trzeba dostosowywać WB manualnie?????
I jeszcze drugie pytanie - po podłączeniu aparatu do komputera - komputer widzi tylko kartę xd ( mam jeszcze CF w aparacie) i dopiero po wyjęciu karty XD mogłem kopiować zdjęcia z drugiej karty . Po podłączeniu aparatu kablem usb przełącznik xd/cf nie reagował ?
Z góry dziękuje za odpowiedzi i jeszcze raz prosze o wyrozumiałość odnośnie pytań
Tomek
Kupiles taka maszyne i chcesz robic zdjecia na auto? trzeba bylo kupic ode mnie C-300 :)) to bys wtedy wielkiego wyboru w opcjach nie mial...
Taki sprzet nalezy dobrze skonfigurowac, rowniez WB - najlepiej ustawic wszystko recznie dla danego profilu zdjec.
Kupiles taka maszyne i chcesz robic zdjecia na auto? trzeba bylo kupic ode mnie C-300 :)) to bys wtedy wielkiego wyboru w opcjach nie mial...
Taki sprzet nalezy dobrze skonfigurowac, rowniez WB - najlepiej ustawic wszystko recznie dla danego profilu zdjec.
hehehe nie ma jak troche zlosliwosci - nowy aparat trzeba przetestowac pod kazdym wzgledem i automatyki takze (zresztą nie wsydzę się tego że się uczę tego aparatu i robienia zdjęć - człowiek całe życie się uczy). Zakup c 8080 był wpełni przemyślany.
co do C-300 - dziekuje mam drugi c-450
co do ustawien WB to to robie zdjecia głównie w RAW ale już aparat poznałem dosyć dobrze więc ustawienia WB nie sprawiaja mi problemu jesli jest taka potrzeba
jednak nie wszystko jeszcze jest takie oczywiste jakbym chciał żeby było i tu mam pytanie do użytkowników 8080 przy mode np P wcisnięcie strazłki do góry lub do dołu ma zmieniać kombinacje czasu migawki i przysłony bez zmiany ekspozycji ( jeśli dobrze to rozumiem w instrukcji angielskiej nazywaja to shift program ) jak naciskam wcześniej wspomnianą strzałke pojawia sie przy P male s jednak nie widze zmian wspomnianej wcześniej kombinacji - co robie nie tak?
z góry dziekuje (z góry przepraszam jeśli komuś to pytanie się wyda smieszne)
Tomek :x :x :x :x :x :x :x :x
czytam tak wasze ;-) koment... i uwazam iz troszke przesadzacie....
zaczynalem od c-720 a teraz mam c-8080 i troszke czasu uplynelo zanim nauczylem sie robic fotki nowym sprzetem ... wiec sadze iz po 1000 focie ;-) z kilkoma poradami opanujesz sprzet... tylko skoro juz massz taka maszynke wyjdz na polowanie - rob kilka fotek w roznych miejscach - ucz sie na bledach a nie bazuj na instrukcji ktora jest bardzo kiepska ;-) pozdrawiam