Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Olympus 8080 kilka problemów

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Olympus 8080 kilka problemów

Mam kilka pytań z góry uprzedzam, że jestem początkującym w dziedzinie fotografii cyfrowej jesli chodzi o oparat o tak dużych możliwościach tak więc prosze o wyrozumiałość
    Od kilku dni jestem posiadaczem Wspomnianego w tytule Olympusa C-8080 - testuje sprzęcik robiąc zdjęcia niestety jakn na razie głównie w warunkach domowych. Przy oświetleniu górną lampą zrobiłem kilka fotek z ustawieniami na S mode. Jakież było moje zdziwienie gdy obejrzałem rezultaty - część zdjęć wyszło super a część była ciepło żółta - ustawienia były takie same dla wszystkich zdjęć warunki takie same a co więcej nawet ujęcia praktycznie te same. A jeszcze dodam że zdjęcia były robione bez flasha. Wydaje mi się że odpowiedzialna za te różnice jest automatyka WB - parametr auto) - i teraz nie wiem czy cos jest nie tak z moim aparatem? czy problem tkwi gdzieś indziej czy takie sytuacje są czyms normalnym i w pomieszczeniach bez flasha trzeba dostosowywać WB manualnie?????
    I jeszcze drugie pytanie - po podłączeniu aparatu do komputera - komputer widzi tylko kartę xd ( mam jeszcze CF w aparacie) i dopiero po wyjęciu karty XD mogłem kopiować zdjęcia z drugiej karty . Po podłączeniu aparatu kablem usb przełącznik xd/cf nie reagował ?

Z góry dziękuje za odpowiedzi i jeszcze raz prosze o wyrozumiałość odnośnie pytań
    Tomek

Awatar wrocek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Automatyka WB często nie radzi sobie w takich warunkach. Spróbuj ustawić światło sztuczne (żarówka), a jeszcze lepiej skalibrować WB przy użyciu białej kartki papieru (chyba jest taka opcja w C-8080).

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Tak C-8080 ma taką możliwość
    niepokoi mnie jednak ,ze dwa w zasadzie takie same zdjecia robione w krótkim odstepie czasu prawie jedno za drugim wychodza tak różnie - zastanawiam się czy może coś jest jednak nie tak z automatyka

Awatar wrocek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Myślę, że automatyka jest w porządku. W swoim C-720 miałem podobne sytuacje nawet w świetle naturalnym (np. w cieniu). Wystarczą kolorowe ściany lub meble odbijające światło, żeby aparat nie ocenił poprawnie barw.

Awatar ghost4
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Wydaje mi się że jak masz podłączony aparat, to on widzi kartę na którą w danej chwili jest nastawiony, ja po prostu odczytuję z jednej , on/of aparat zmieniam przyciskiem kartę, znowu on/of i czyta z drugiej
    Pozdrawiam
    Andrzej

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    on/of aparat zmieniam przyciskiem kartę, znowu on/of i czyta z drugiej - sorki za bardzo nie rozumiem on/of ??
    czy chodzi o właczenie wyłaczenie aparatu???
    nacisnięcie przycisku xf/cf nie działa przy podłączonym porcie więc jeśli dobrze zrozumiałem to jeszcze odłączyć trzeba kabel usb???[/b]

Awatar ghost4
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Dokładnie tak jak napisałeś, też mam w środku dwie karty, najpierw odczytuję z jednej, potem go odłaczam, przyciskiem zmieniam widok karty podłączam z powrotem i czyta następną.
    Masz instrukcje obsługi ?
    Pozdrawiam
    Andrzej

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ghost4
    Dokładnie tak jak napisałeś, też mam w środku dwie karty, najpierw odczytuję z jednej, potem go odłaczam,
    czy odłączasz go jak jest na power on ??? tzn czy po prostyu wyjmujesz wtyczke usb??

przyciskiem zmieniam widok karty podłączam z powrotem i czyta następną.
    Masz instrukcje obsługi ?

mam instrukcje wydrukowalem sobie manuala z cd po angielsku ale jest dosyc kiepsko napisana moim zdaniem oczywiscie

Andrzej
    [/b]

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Re: Olympus 8080 kilka problemów

Cytat Zamieszczone przez tomek331
    Mam kilka pytań z góry uprzedzam, że jestem początkującym w dziedzinie fotografii cyfrowej jesli chodzi o oparat o tak dużych możliwościach tak więc prosze o wyrozumiałość
    Od kilku dni jestem posiadaczem Wspomnianego w tytule Olympusa C-8080 - testuje sprzęcik robiąc zdjęcia niestety jakn na razie głównie w warunkach domowych. Przy oświetleniu górną lampą zrobiłem kilka fotek z ustawieniami na S mode. Jakież było moje zdziwienie gdy obejrzałem rezultaty - część zdjęć wyszło super a część była ciepło żółta - ustawienia były takie same dla wszystkich zdjęć warunki takie same a co więcej nawet ujęcia praktycznie te same. A jeszcze dodam że zdjęcia były robione bez flasha. Wydaje mi się że odpowiedzialna za te różnice jest automatyka WB - parametr auto) - i teraz nie wiem czy cos jest nie tak z moim aparatem? czy problem tkwi gdzieś indziej czy takie sytuacje są czyms normalnym i w pomieszczeniach bez flasha trzeba dostosowywać WB manualnie?????
    I jeszcze drugie pytanie - po podłączeniu aparatu do komputera - komputer widzi tylko kartę xd ( mam jeszcze CF w aparacie) i dopiero po wyjęciu karty XD mogłem kopiować zdjęcia z drugiej karty . Po podłączeniu aparatu kablem usb przełącznik xd/cf nie reagował ?

Z góry dziękuje za odpowiedzi i jeszcze raz prosze o wyrozumiałość odnośnie pytań
    Tomek
    Kupiles taka maszyne i chcesz robic zdjecia na auto? trzeba bylo kupic ode mnie C-300 ) to bys wtedy wielkiego wyboru w opcjach nie mial...
    Taki sprzet nalezy dobrze skonfigurowac, rowniez WB - najlepiej ustawic wszystko recznie dla danego profilu zdjec.
    eKrowa ]:>
    Nikon D70
    Klub Łowców Kropel http://forum.stock-photo.pl

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Re: Olympus 8080 kilka problemów

Kupiles taka maszyne i chcesz robic zdjecia na auto? trzeba bylo kupic ode mnie C-300 :)) to bys wtedy wielkiego wyboru w opcjach nie mial...
    Taki sprzet nalezy dobrze skonfigurowac, rowniez WB - najlepiej ustawic wszystko recznie dla danego profilu zdjec.
    hehehe nie ma jak troche zlosliwosci - nowy aparat trzeba przetestowac pod kazdym wzgledem i automatyki takze (zresztą nie wsydzę się tego że się uczę tego aparatu i robienia zdjęć - człowiek całe życie się uczy). Zakup c 8080 był wpełni przemyślany.
    co do C-300 - dziekuje mam drugi c-450
    co do ustawien WB to to robie zdjecia głównie w RAW ale już aparat poznałem dosyć dobrze więc ustawienia WB nie sprawiaja mi problemu jesli jest taka potrzeba
    jednak nie wszystko jeszcze jest takie oczywiste jakbym chciał żeby było i tu mam pytanie do użytkowników 8080 przy mode np P wcisnięcie strazłki do góry lub do dołu ma zmieniać kombinacje czasu migawki i przysłony bez zmiany ekspozycji ( jeśli dobrze to rozumiem w instrukcji angielskiej nazywaja to shift program ) jak naciskam wcześniej wspomnianą strzałke pojawia sie przy P male s jednak nie widze zmian wspomnianej wcześniej kombinacji - co robie nie tak?
    z góry dziekuje (z góry przepraszam jeśli komuś to pytanie się wyda smieszne)
    Tomek :x :x :x :x :x :x :x :x