Zobacz pełną wersję : Czekam na oceny i krytyke !!!!!!
rybarobert
23.10.09, 23:27
Stałem się szczęśliwym posiadaczem E 520 , jest to moja pierwsze lustrzanka więc troszkę mnie oszczędzajcie :-)
MSZ - to tujach - najlepsze. Kadr, temat, kolorystyka - bardzo dobre.
Pozdrawiam.
Powodzenia.
Nie jest najgorzej :wink:
Motyl strasznie poobcinany ale pierwsze (w tujach), naprawdę niezłe :grin:
Powiem Ci ładne wejście :)
1.fajna choć nie wiem czy ostrość nie uciekła troszkę
2.kwiatek sympatyczny
3.nie podoba mi się przez kadr (poucinane)
4.nawet nawet:)
Czekam na więcej :)
Dzieciak w tyjach ładny i przyjemny. Kwiatek niedoświetlony, brak jakiejkolwiek gry światła w zdjeciu. Motylek źle skadrowany podczas focenia lub obróbki. Widoczek przez las ciekawy i lubię takie lecz udzieł złego światła w tym kadrze jest znaczny. Gdyby przyciąć górę zdjęcia do poziomu widocznych gór trochę by sie wyrównało. Wejście obiecujące.
1 i 4 przyjemne w odbiorze.
Z tych czterech ja wybieram 1 i 2. Nie wiem, czy jest to kwestia nietrafienia z ostrością, czy niewyostrzenia po zmniejszeniu, ale wszystkie zdjęcia są rozmydlone. Najprzyjemniej mi się patrzy na brzdąca w tujach, bo i kadr jest fajny i światło ładnie pada na twarz dziecka, ale tak, jak pisałam -nieostre. Kwiatek ładniej by się prezentował, gdyby kadr był mniej centralny (można było obciąć prawą stronę zdjęcie) i gdyby był jaśniejszy, bo niestety brakuje mu światła.
Motyl w ogóle do mnie nie przemawia z racji i kadrowania i zabicia klimatu na zdjęciu lampą błyskową. Widok natomiast pewnie lepiej prezentował się na żywo ;) Na moim monitorze jasne partie są przepalone, a cienie odrobinę za ciemne.
Pozdrawiam :)
Jedyneczka fajna i może się podobać.:)
rybarobert
25.10.09, 00:03
dzisiaj troszkę z makro mam małe kłopoty z ostrością ale oceńcie sami
Witam
Z ostatniej serii , pierwsza na tak, trafny kadr , tylko powalcz z ostrością .
Druga na nie, "model" ginie w tle, wkradł sie przepał i jest b.słaba ostrość.
Pozdrawiam.
1. kadr fajny tylko dla mnie
2. jestem na nie
Dziewczynka w drzewach ładna, podoba mi się takie miękkie światło.
rybarobert
25.10.09, 23:01
Brakuje czasu na próby ale coś tam popstrykałem :-)
Andrzejsjz
26.10.09, 12:38
Pomysł dobry z tym że Grizz ma racje. Ja do tego bym dodał coś o "złotym podzielę" http://www.fototv.pl/artykuly/cyfrowa-ciemnia/siatka-zotego-podziau-dla-photoshopa-cs2.html Tu sobie troszkę poczytaj.
Co ostrości to jw. Ale kadr fajny:), no i modelka:)
Zdecydowanie zdjęcia z dziewczynką wychodzą Ci najlepiej, mimo że to ostatnie nie jest technicznie doskonałe. W fotkach z robakami nigdy nie oddasz tylu emocji :)
Gdyby było ostrzej było by całkiem inaczej :) spróbuj maski
Ja akurat wolę fotki z robalami... Ten, niestety, ma za małą GO. Kwiatek nietrafiony, i kadr nie taki, i tło.
rybarobert
31.10.09, 20:14
Znowu coś ustrzeliłem proszę o ocenę wasze wskazówki i porady są bezcenne !!!!
Ten "robalek" i portrecik zza - bardzo dobre.
Pozdrówka.
Co do 1 to nie wiem czy tylko u mnie tak blado jakoś.
Nr 2 za helmuthem -(krzywo) a kadr, no cóż mojej uwagi na dłużej nie zatrzymuje.:grin:
No 2 krzywe trochę:) a 1 nie podobają mi się kolory.. zbyt niebiesko (wb chyba nie takie)
Witam po krótkiej przerwie:-) ostatnio cos mam mało czasu, ale udało mi się coś jeszcze pstryknąc pliss na spojrzenie i ocenę fachowych spojrzeń. A ja będę wdzięczny i postaram sie skorzystac ze wszystkich uwag !!!:)
Witam po krótkiej przerwie:-) ostatnio cos mam mało czasu, ale udało mi się coś jeszcze pstryknąc pliss na spojrzenie i ocenę fachowych spojrzeń. A ja będę wdzięczny i postaram sie skorzystac ze wszystkich uwag !!!:)
W pierwszej fotce ciekawa prespektywa, lubie takie fotki a w drugiej odbicia... Ja tam nie lubie robic pod slonce, za duzo ostrego swiatla....
Z ostatnich- pierwsze dałbym więcej z lewej aby całe schody się zmieściły a tak to tylko te rośliny widzę. Drugie -na nie.
Ps. Jeśli zachowałbyś numerację zdjęć to łatwiej byłoby się odnieść do poszczególnych.
Pozdrawiam
Dobrze spróbuje numerowac :-) jeszcze jedno macro
Przymusu nie ma ale uwierz mi będzie łatwiej.
A 12 makro--jakby to powiedzieć delikatnie :nieładne (MZ oczywiście).
Przymusu nie ma ale uwierz mi będzie łatwiej.
A 12 makro--jakby to powiedzieć delikatnie :nieładne (MZ oczywiście).
Dzięki Jacku !!!! zdjęcie robione z ręki, wiem w makro to bez sensu .
i mam kłopoty z ustawieniem ostrości w dobrym punkcie . Czytam słucham próbuje kiedyś wyjdzie !!!!!!
Pozdrawiam
Ja się tak wymądrzam a sam dopiero zaczynam. Makro próbuję ale jeszcze nikomu nie pokazywałem. Z ręki nie da rady. Ostatnio próbuję na LV i przy powiększeniu ustawić ręcznie. Rezultaty obiecujące ale jeszcze trochę nauki.
heh też próbowałem niekiedy z ręki i z nałożoną soczewką niekiedy ciężko trafić :)
na ostatnim to chyba punktowy pomiar światła by się przydał (oczywiście na grzybie) :)
rybarobert
21.11.09, 15:37
Dziękuje za porady wszystko zapisuje na dysku :-)
a co powiecie na to ????
Typowy motyw gdzie konieczny jest edr lub nawet hdr.
Nie mam zbyt wielkiego doświadczenia z fotografią krajobrazową, jednak pozwolę sobie skomentować. Musisz zdecydować co ma być głównym motywem zdjęcia. Kadrować tak by nie objąć jakiś niepotrzebnych ciemnych elementów. Na ostatnim zdjęciu (176) to co jest w tle czyli obrośnięte mchem kamienie aż rażą w oczy. Ty zaś postanowiłeś 2/3 kadru zająć ziemią, konarami i jakimiś roślinkami, które MSZ psują to zdjęcie. Gdyby za główny motyw przyjąć kamienie i zbocze obrośnięte mchem, do tego w otoczeniu wody mógłbyś zrobiś zdjęcie jakich mało. Szukaj ciekawych kolorów, odcieni. Staraj się niezamieszczać w kadrze elementów niepotrzebnych, ciemnych.
pozdrawiam
Po bokach za ciemno, natomiast w wodzie przepaly...
Szkoda, bo miejsce jak z bajki. Mozliwe, ze hdr warto by bylo w tym wypadku sprobowac hdr-a.:grin:
Dziękuje za porady wszystko zapisuje na dysku :-)
...
Kiedyś po latach będziesz mógł na przypomnieć.:grin:
Ostatnie bardzo ładne miejsce i faktycznie aż się prosi o HDR. Jeśli masz szansę tam wrócić to zrób to.:grin:
rybarobert
14.12.09, 00:17
Brak czasu , brzydka pogoda ale coś ustrzeliłem :-)
wszystkie moje foty są tylko kadrowane nie obrabiam żadnymi programami co wy na to???? co byście zmienili polepszyli, zepsuli :P:P:P
1 i 2 na nie. 3 ciekawy motyw :)
Z tych trzech ostatnich zdjęć ostatnie najbardziej zapada w pamięć. Pierwsze jest za bardzo poucinane, łapka powinna cała się zmieścić w kadrze, inaczej też łapałabym ostrość- na poduszkę, a nie na sierść. Na drugim niebo ciekawie jest wybarwione, ale samo nieba zdjęcia nie czyni, nie ma na fotce niestety elementu, który by przyciągał wzrok.
Ostatnie inaczej bym wykadrowała, pozbyłabym się części nieba. Coś w takim stylu (usunę swoją wersję, jeśli sobie życzysz):
NightCrawler
14.12.09, 01:06
Agulka skadrowałaś to dokładnie tak jak bym to widział :)
Teraz zdjęcie prezentuje się o niebo lepiej.
Mirek54 fajnie to zrobiles, inny wymiar fotki po wprowadzonych zmianach...
rybarobert
14.12.09, 08:22
No co fachowce to fachowcy !!! no i czego to nie potrafią zrobić, programy do obróbki czynią cuda :-)
muszę nauczyć się jakiegoś , co proponujecie???
Każda z waszej wersji inna jak można zmienić oblicze foty :_) dzięki za uwagi i rady proszę więcej !!!
Witam w nowym Roku 2010 życzę wszystkim super najlepszych najpiękniejszych najcudowniejszych fotek :-)
A teraz czas na moje , pod wasz ostrzał :-)
Środkowe mi się najbardziej podoba, a w pierwszym nie pasuje mi trochę niepoukładane tło.
16. (srodkowe) tak jak przedmowca.. ostrosci brakuje, widac swiatla za malo w czasie focenia.
15 byłaby bardzo dobra, gdyby nie to tło....
16 kiepska jakość niestety
10 nie ostra+ śmieci w tle
16 za ciemno i nie ostro chyba
29 ...:roll:Co chciałeś pokazać na zdjęciu?
10 nie ostra+ śmieci w tle
16 za ciemno i nie ostro chyba
29 ...:roll:Co chciałeś pokazać na zdjęciu?
Hm sam nie wiem ale chyba jak laleczka się raduje z nowego roku :-) ( żartuje )
dzisiaj mój kotecek pozował :-)
mam ciągłe kłopoty z ostrością ale czytam i trenuje kiedyś mi się uda :-)
Kotecek nie powiem cudny, ale przepaliło mu białą sierść i trzebabyło na Boga uprzątnąć ten przewód w tle ;-)
Kotka masz ładnego, ale ten kabel za nim raczej niepotrzebny, nie sądzisz? Daj mniejszą głębię ostrości. Poza tym chyba przepalone są łapki i futerko na klacie. Ogólnie może być. Pozdrawiam noworocznie
Przewód i koteczek chyba dostał lampą po oczach. Porób mu zdjęcia przy świetle dziennym, posadź go bliżej okna. Na pewno będzie lepiej się prezentował.
Ahhh żeś go poraził tą lampą:roll: i ten kabel:roll:
Hmmm może posadź kotka gdzieś koło okna żeby światło było ładne i zawsze zwracaj uwagę co masz w tle :)
rybarobert
24.02.10, 23:49
Witam po długiej przerwie. Brak czasu, pogoda, światło a co się będę tłumaczył :-)
Parę zdjęć z moich ostatnich wojaży no i nowym szkiełkiem 70-300
proszę miejcie litość :P:P:P
Maestro1984
25.02.10, 09:37
Moje "uwagi":
21 - coś nie tak z ostrością, myślę że przydałoby się wykadrować tylko na ptaszka,
22 - byłoby fajne gdyby nie szumy (choć nie wiem czy to szum, ale strasznie "zaplamiona" ta wiewióra, może po prostu coś z jakością pomieszałeś przy zmniejszaniu), wydaje mi się że również kontrast przydałoby się podkręcić (może komuś uda się coś wyciągnąć z tego zdjęcia)
23 - tu chyba też coś z ostrością nie gra, ptaszek zresztą w niezbyt szczęśliwym miejscu (zlewa się z tłem)
Oczywiście są to moje osobiste odczucia, może tylko ja tak to odbieram ale ja jestem dopiero podobnie jak Ty na początkowym etapie nauki :-)
Jak to wszyscy piszą - mam nadzieję Cię nie zniechęcać - ćwiczenie czyni mistrza :-)
Jakość!! :???:
Zdaje mi się, że to niewielkie fragmenty całych klatek :roll:
Motywy fajne ale jakość niestety poległa. Na bazancie słabo z ostrością, wiewiórka tak mocno wyciągana, że wyszegł nowy kolor ogona i śniegu. Wróbelkowi się tylko nie dostanie bo z załączonych technicznie najlepszy.
rybarobert
31.03.10, 22:25
Zaglądam czytam oglądam :-) ale jakoś mało mam odwagi przed wami :-)
ale co tam raz kozie śmierć , dodaje że cały czas się uczę wasze wskazówki są dla mnie bezcenne
bardziej niż te zdjęcia uwagę przyciąga Twój podpis... :)
A wystarczyło przeczytać regulamin...
"...d) Podpis (sygnaturka). Sygnaturka nie powinna przekraczać 3 lini tekstu ani zawierać żadnych banerow (obrazków) oraz emotikonow (które na forum automatycznie są zamieniane na obrazki). Nie wolno tez używać innych kolorów niż domyślne. Kolor czerwony. jest zastrzeżony dla moderatorów. Rozmiar czcionki w podpisie powinien wynosić "rozmiar domyślny-2. ..."
rybarobert
24.04.10, 00:14
Witam po długiej przerwie:_) zaczynam naukę z PS jest ciężko :-)
ale sami ocenicie
Słitaśnie, podoba się :).
Za miśkami jest zielony zaciek, nie wiem, czy to tak ma być, czy jakaś niedoróbka?
Mam pytanie odnośnie "rusztowania", na którym siedzą misiaki - czy ono nie powinno być równo? Mam wrażenie, że z lewej leci w dół.
Troszkę leci ta fota na prawo.
Słitaśnie, podoba się :).
Jak kto lubi kolorowanki :roll:
Sporo przepałów, to co nie jest czerwone jakieś zielono-różowe. Mnie się nie podoba.
Troszkę leci ta fota na prawo.Raczej na lewo.
PS
Zrób porządek z tą sygnaturką!
kolorowanki są be. nie baw się w takie efekty
Co do "kolorowanek". Ta akurat jest taka sobie.
Ale wg. mnie nie mozna mowic, ze one sa be, bo tak. Bo sie komus nie podoba, czy moze jest jakies ogolnoswiatowe forum, ktore ustala co jest be, a co cacy? Wolne zarty. Be to mozna powiedziec o pstryku landszaftu z przepaleniami, krzywym horyzontem i podobnymi technicznymi i kompozycyjnymi bledami.
Tomek
rybarobert
25.04.10, 12:18
Dzięki za porady tak wyglądał oryginał :-)
Po przerwie 4 zdjęcia pod wasze fachowe oko !!!
ostrzysz zdjęcia po zmniejszeniu? bo cosik jakby nie ostro było...
ostrzysz zdjęcia po zmniejszeniu? bo cosik jakby nie ostro było...
hmm no własnie walcze i pracuje nad tym ale kurcze nie umiem jeszcze:-)
mam gimpa PS CS 2 ale co mi nie wychodzi, może kiedyś się nauczę.
Chyba sobie zakupię jakąś książkę i ostro się pouczę
bardzo dużo podstawowych informacji w tym także o przygotowaniu zdjęć do publikacji znajdziesz za darmo w internecie, jeśli okażą się one dla Ciebie niewystarczające wtedy gnaj do księgarni :)
Z ostatniej czwórki ten krajobraz jest całkiem całkiem a głównie jego kolory.
A mi sie podoba zdjecie z rowerem :) Choc moze troche za mdle jest, ale w cz-b bardzo fajne. Troche poprawic i bedzie fajne. Wyprostowac moze nieco, linie plazy/piachu wyrownac, moze znak naprostowac. Bedzie takie.. geometryczne.
:P Moze dorzucic troche szumu. IMHO cz-b foty jak sa za "gladkie" to sa takie.. sztuczne.
Propozycja:
33127
Tomek
Witam po przerwie :-) jak zwykle mało czasu ale coś ostatnio wzieło mnie na makro. Stąd wybrane 3 zdjęcia pod waszą fachową ocenę !!! wiem zaraz bedzie pytanie 9 Ostrzyłes po zmniejszeniu :-) ale ciągle nad tym pracuje chyba na kurs pójdę hahaha )
Zdjęcie muchy bardzo ciekawe
hmm no własnie walcze i pracuje nad tym ale kurcze nie umiem jeszcze:-)
mam gimpa PS CS 2 ale co mi nie wychodzi, może kiedyś się nauczę.
Skoro masz Gimpa, to po przeskalowaniu ustaw powiększenie obrazka ma 100%, następnie: Filtry - Uwydatnienie - Wyostrzanie, ustaw suwak ostrości na 30. W okienku podglądu masz kontrolę. W razie potrzeby zwiększ lub zmniejsz stopień wyostrzenia. Jeżeli uznasz że jest dobrze wciskasz OK.
Na początek, powinno być dobrze :grin:
Jak mialbym wybierac to stawiam na jedynke...
Mucha została ciekawie uchwycona, jak dla mnie trochę za mała GO.
Z kwiatów bardziej podoba mi się pierwsze zdjęcie.
rybarobert
17.07.10, 00:08
Witam !!! dzisiaj wpadłem na chwilkę do Moszny :-)
jedno ze zdjęć zameczku tylko wydaje mi się że leci do tyłu hm,mm czy jest jakiś sposób na poprawienie tego zdjęcia???? człowiek całe życie się uczy :-)
czekam na wasze propozycje i ocene
...czekam na wasze propozycje i oceneTak może być?
rybarobert
17.07.10, 21:50
Tak może być?
Powiem Ci jestem pod wrażeniem:-) tylko prosze naucz mnie jak to wyprostowałeś ? normalnie fajny efekt na moim tak jakby miał zaraz upaść na plecy :-)
Zajrzyj tu: http://www.swiatobrazu.pl/jak_poprawic_perspektywe_w_gimpie_i_photoshopie.ht ml,1
Ja za to mam cos dziwnego w glowie. To wyprostowane zdjecie mi jakos nie lezy. Od razu wydaje mi sie, ze cos jest nie tak z tym zamkiem. Wydaje mi sie jakby sie rozszerzal ku gorze, grubl :) Oczywiscie wszystko jest pieknie proste i mowy o tym nie ma, a jednak w glowie zaswieca mi sie lampka "cos tu nie gra" :)
Thomasso
NightCrawler
24.07.10, 12:54
a mi w poprawionym nie podoba się biała otoczka wokół wierzy - za mocno poleciałeś z niebem i pewnie przez to się pojawiła.
To wyprostowane zdjecie mi jakos nie lezy. ...
Wydaje mi sie jakby sie rozszerzal ku gorze, grubl :) ...
w glowie zaswieca mi sie lampka "cos tu nie gra" :)
Kwestia podejścia: jeżeli staniesz blisko, wydaje się, że w "naturze" wieża się zwęża ku górze- na zdjęciu będzie "grubła" ku górze. Stań jednak w pewnej odległości od wieży a wtedy nie będziesz widział tego zwężania. Więc to kwestia perspektywy. Z daleka też można pokazać zamek tak, aby zajmował cały kadr a wtedy powinno być prosto :wink:
Ta mi w poprawionym nie podoba się biała otoczka wokół wierzy - za mocno poleciałeś z niebem i pewnie przez to się pojawiła.
Czepiasz się :-P
Może napiszesz coś o "prostości" zamku? :grin:
Kwestia podejścia: jeżeli staniesz blisko, wydaje się, że w "naturze" wieża się zwęża ku górze- na zdjęciu będzie "grubła" ku górze. Stań jednak w pewnej odległości od wieży a wtedy nie będziesz widział tego zwężania. Więc to kwestia perspektywy. Z daleka też można pokazać zamek tak, aby zajmował cały kadr a wtedy powinno być prosto
No ale ja to wszystko wiem. Sam czesto prostuje. W tym jednak przypadku po prostowaniu mi to nie lezy. Moze dlatego, ze jest za ciasno w kadrze? Nie wiem.
Ja nie mam pretensji do Twojego prostowania zeby bylo jasne.
Thomasso