Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : niedobry c4000

swidry
1.11.04, 09:20
1.Źle łapie ostrość w AF i w ogole niektore zdjęcia są nieostre nawet przy migawkach rzedu 1/100 - wiec raczej nie są poruszone

http://arturo.serv01.net/olympus/upload/pliki/nieostry1.jpg
params:
przesłona 2,8
migawka 1/80
ISO 100
MF na 80cm
flesh

2.Ma ciemny obiektyw - bo czy to jest normalne że w pomieszczeniu 3mx3m z żarówką 100W u góry bez klosza przy przesłonie 2,8 automat ustawia mi migawkę rzędu 1/3 sekundy?

3.Obraz jest jakiś taki chropowaty, ziarnisty, jakby ktoś nadrukował zdjęcie na płótnie

Moderowane przez Jeronimo: za duze zdjecie - IMG zostalo zamienione na URL

swidry
1.11.04, 10:06
drugie zdjecie
tryb Programowy
flesh auto

http://arturo.serv01.net/olympus/upload/pliki/nieostry5.jpg

Moderowane przez Jeronimo: za duze zdjecie - IMG zostalo zamienione na URL (Zdjecia musza byc 640 max w najdluzszym boku).

qwerty
1.11.04, 14:34
Czy 1-szą fotkę miałes ustawioną w trybie macro?
A co do drugiej - nie właczyłes przez pomyłkę korekte ekspozycji?
To tak na pierwszy rzut przyszło mi do głowy....

MichelCat
1.11.04, 15:45
1/80 sekundy lub 1/100 to wcale nie jest szybka migawka, ja czesto łapałem się na tym, że na 1/250 poruszyło mi się przez teleobiektyw.

odp.2: żarówka 100W w pomieszczeniu 3x3m wcale nie daje jasnego światła więc migawka 1/3 s jest odpowiednia, musiałbyś mie kilka lamp i najlepiej kierowanych struminiowo na fotografowany obiekt by mniec szybszą migawkę.

odp3: obraz ziarnisty powstaje często na automatyce i przy słabym świetle, lub w cieniach: bo automatyka widząc że jest za ciemno, ustawia wyższe ISO, naturalne jest to, że już pry ISO 200 obraz doś szumi.

swidry
1.11.04, 16:42
makro nie było chyba włączone przy 1 zdjęciu, ale Manual Focus był na ok 80cm , to nie wystarczy?

MichelCat
1.11.04, 16:51
manual focus? na ustawionym na oko manual focus chcesz mieć ostre zdjęcia?

swidry
1.11.04, 19:52
jak to na oko? musi być co do 1 cm?

No-shadow Kick
2.11.04, 00:14
Wg danych z EXIF'u jeśli są poprawne: F2,8; Lens Focal Length (rzeczywiste): 19,1 mm.
Z kalkulatora: dla 19mm i F2,8 przy nastawionym ostrzeniu na obiekt oddalony o 80cm mamy głębię ostrości od 77cm do 83cm, niewiele.

Pozdrawiam

MichelCat
2.11.04, 02:30
dokładnie, w c4000 powinieneś ustawic ostrośc nie na oko, a dokładnie. Moim zdaniem twój aparat jest sprawny, jeszcze trochę go opanujesz i fotki znakomite będą, poprzeglądaj trochę forum, jest wiele informacji jak uzyskuje się pewne efekty , jak ustawic aparat itp. i dział zdjęcia to też źródło informacji, zapraszam.

Wiedźma
4.11.04, 13:15
Może to nie do końca na temat, ale chciałam powiedzieć, że aby robić porządne zdjęcia takim aparatem jak c-4000 trzeba go naprawdę dobrze poznać. Przykład: we Wszystkich Świętych byłam wieczorem na cmentarzu no i oczywiście chciałam zrobić kilka fotek. nie miałam statywu, więc aparat ustawiłam na ławeczce. Postanowiłam użyć programu tematycznego "zdjęcia nocne", bo w sumie nie mam dużego doświadczenia w zdjeciach nocnych. I co z tego wyszło? Jedna wielka kupa, bo fota wyszła jasna, jakby to był dzień.
Więc pzreszłam na manual - iso 100, przysłona 2.8 i czas chyba 4 sekundy no i manualne ustawienie ostrości, bo bałam się, że autofocus będzie miał problemy. Zdjęcie wyszło tak, jak chciałam :))
Potem okazało się, ze w programie nocnym aparat ustawił czułość na 400 iso, pzrysłonę na 2.8 i czas bodajże 2 lub 4 sekundy.

Krótko mówiąc - robić dużo zdjęć w różnych warunkach, poznac ten aparat i naprawdę foty można zadziwiające trzaskać.

qwerty
4.11.04, 13:25
w trybie nocnym aparat nie stosuje jednych z gorych zadanych ustawien ale dobiera ustawienia z pewnego zakresu - nie pamietam teraz jakiego czasu i przesłony... wszystko zalezy zatem od tego na jaki obiekt bierze sie namiar... jedyną rzeczą pewną i niezmienna w trybie nocnym jest automatyczne stosowanie NR :)

yacek
4.11.04, 17:33
hmm , zgodzę się z " Panią Czarownicą " - aparat trzeba poznać ! chociaż w trybie auto ( P ) też robi dobre fotki ( jak dla mnie - laika ). Dla mnie pierwsze zdjęcie zrobione tak '" spod kolana " - na szybciaka , aparat mógł nie zlapać ostrości .

Wiedźma
4.11.04, 17:50
Ojej, jak kolega mnie łądnie nazwał - "Pani Czarownica" :)) Wzruszyłam się normalnie ;)) :))