Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: niedobry c4000

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

niedobry c4000

1.Źle łapie ostrość w AF i w ogole niektore zdjęcia są nieostre nawet przy migawkach rzedu 1/100 - wiec raczej nie są poruszone

http://arturo.serv01.net/olympus/upl.../nieostry1.jpg
    params:
    przesłona 2,8
    migawka 1/80
    ISO 100
    MF na 80cm
    flesh

2.Ma ciemny obiektyw - bo czy to jest normalne że w pomieszczeniu 3mx3m z żarówką 100W u góry bez klosza przy przesłonie 2,8 automat ustawia mi migawkę rzędu 1/3 sekundy?

3.Obraz jest jakiś taki chropowaty, ziarnisty, jakby ktoś nadrukował zdjęcie na płótnie

Moderowane przez Jeronimo: za duze zdjecie - IMG zostalo zamienione na URL

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    drugie zdjecie
    tryb Programowy
    flesh auto

http://arturo.serv01.net/olympus/upl.../nieostry5.jpg

Moderowane przez Jeronimo: za duze zdjecie - IMG zostalo zamienione na URL (Zdjecia musza byc 640 max w najdluzszym boku).
    Olympus C4000

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Czy 1-szą fotkę miałes ustawioną w trybie macro?
    A co do drugiej - nie właczyłes przez pomyłkę korekte ekspozycji?
    To tak na pierwszy rzut przyszło mi do głowy....

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    1/80 sekundy lub 1/100 to wcale nie jest szybka migawka, ja czesto łapałem się na tym, że na 1/250 poruszyło mi się przez teleobiektyw.

odp.2: żarówka 100W w pomieszczeniu 3x3m wcale nie daje jasnego światła więc migawka 1/3 s jest odpowiednia, musiałbyś mie kilka lamp i najlepiej kierowanych struminiowo na fotografowany obiekt by mniec szybszą migawkę.

odp3: obraz ziarnisty powstaje często na automatyce i przy słabym świetle, lub w cieniach: bo automatyka widząc że jest za ciemno, ustawia wyższe ISO, naturalne jest to, że już pry ISO 200 obraz doś szumi.
    Olek C-5060WZ, Canon EOS 400D, olek SP-320 i C-765
    GG 3520341, TLEN: nimizt1@tlen.pl
    www.michalmilde.pl

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    makro nie było chyba włączone przy 1 zdjęciu, ale Manual Focus był na ok 80cm , to nie wystarczy?
    Olympus C4000

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    manual focus? na ustawionym na oko manual focus chcesz mieć ostre zdjęcia?
    www.michalmilde.pl

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    jak to na oko? musi być co do 1 cm?
    Olympus C4000

Awatar No-shadow Kick
    Mieszka w
    Gdańsk Zawsze Wietrzny
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Wg danych z EXIF'u jeśli są poprawne: F2,8; Lens Focal Length (rzeczywiste): 19,1 mm.
    Z kalkulatora: dla 19mm i F2,8 przy nastawionym ostrzeniu na obiekt oddalony o 80cm mamy głębię ostrości od 77cm do 83cm, niewiele.

Pozdrawiam
    Olympus C-765UZ + parę dodatków
    Zapraszam do Galerii

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    dokładnie, w c4000 powinieneś ustawic ostrośc nie na oko, a dokładnie. Moim zdaniem twój aparat jest sprawny, jeszcze trochę go opanujesz i fotki znakomite będą, poprzeglądaj trochę forum, jest wiele informacji jak uzyskuje się pewne efekty , jak ustawic aparat itp. i dział zdjęcia to też źródło informacji, zapraszam.
    www.michalmilde.pl

Może to nie do końca na temat, ale chciałam powiedzieć, że aby robić porządne zdjęcia takim aparatem jak c-4000 trzeba go naprawdę dobrze poznać. Przykład: we Wszystkich Świętych byłam wieczorem na cmentarzu no i oczywiście chciałam zrobić kilka fotek. nie miałam statywu, więc aparat ustawiłam na ławeczce. Postanowiłam użyć programu tematycznego "zdjęcia nocne", bo w sumie nie mam dużego doświadczenia w zdjeciach nocnych. I co z tego wyszło? Jedna wielka kupa, bo fota wyszła jasna, jakby to był dzień.
    Więc pzreszłam na manual - iso 100, przysłona 2.8 i czas chyba 4 sekundy no i manualne ustawienie ostrości, bo bałam się, że autofocus będzie miał problemy. Zdjęcie wyszło tak, jak chciałam :))
    Potem okazało się, ze w programie nocnym aparat ustawił czułość na 400 iso, pzrysłonę na 2.8 i czas bodajże 2 lub 4 sekundy.

Krótko mówiąc - robić dużo zdjęć w różnych warunkach, poznac ten aparat i naprawdę foty można zadziwiające trzaskać.
    C-4000 + 16MB + 128MB + tuleja + UV + statyw = )
    Wiedźmie foty na PLFOTO
    Prywatna galeria zdjęć Wiedźmy