Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak poprawiać?

olekfoto
17.09.09, 20:48
Witam wszystkich Olkoznajomych

Posiadam amatorską lustrzankę Olympus e-420 + 25mm(= 50mm) F2.8 (nic innego taniego nie było :( ) i manualna 50mm(= 100mm) F2.0 + 400mm
Robie już bardzo prawidłowe zdjęcia :) , używam Gimpa do obróbki zdjęć, lecz choć zdjęcia są bardzo dobrej jakości nie mogę nadal uzyskać oczekiwanych efektów.
Poniżej zamieszczam linki do zdjęć których efekt mi się podoba (oczywiście nie chodzi mi o robienie ślubów :p ale ciężko znaleźć strony z fajnymi zdjęciami, lecz nie ma to jak nasza klasa ;P)

Zdjęcia robię głównie żonie i sobie.

Czy może mi ktoś doradzić książki, artykuły lub lepszy program graficzny może być płatny oby nie za drogi jak na warunki domowe do osiągnięcia podobnych zdjęć.
Czym dokładnie trzeba sie bawić w programie graficznym, żeby uzyskać coś podobnego ?

Pozdrawiam :)

http://juliamolner.com/content/galeria.php?galeria=3&lang=pl

grizz
17.09.09, 20:51
ciężko znaleźć strony z fajnymi zdjęciami, lecz nie ma to jak nasza klasa ;P)

Wiesz jak szukasz zdjęc po naszej klasie, to dziwne, że nie znajdujesz.

flickr.com ;)

olekfoto
17.09.09, 21:17
;P NK żarcik ;P kolega się nie uśmiał:mrgreen:

RadioErewan
17.09.09, 21:30
Czy może mi ktoś doradzić książki, artykuły lub lepszy program graficzny może być płatny oby nie za drogi jak na warunki domowe do osiągnięcia podobnych zdjęć.
Czym dokładnie trzeba sie bawić w programie graficznym, żeby uzyskać coś podobnego ?
Aby uzyskać takie zdjęcia, trzeba zrobić takie zdjęcia. Przecież większość z nich nie jest specjalnie manipulowana...
Na zdjęciach które pokazałeś widać sporo szerokiego kąta, którego nie masz. No. ale to specyfika reportażu. I wcale nie jest łatwo szerokim szkłem pracować.
Pokaż jakieś swoje zdjęcie z tych "dobrej jakości".

Pozdrawiam

pietro77
17.09.09, 22:32
ale ciężko znaleźć strony z fajnymi zdjęciami

a mnie ilość takich stron i zdjęć na nich czasem odbierają motywację.

pzdr

Karol
18.09.09, 09:45
http://juliamolner.com/content/galeria.php?galeria=3&lang=pl
Niespecjalnie trzeba się bawić w programach graficznych ale pewnych cech sprzętu nie przeskoczysz. Obok szerokiego kąta, o czym wspomniał RE jest tam sporo zdjęć z dłuższych obiektywów, płytkiej GO. Ten link jest o tyle dobry, że zdjęcia tam mają pełne exify. Zwróć uwagę na sprzęt - pełnoklatkowy C 5D + jasne stałki. Oglądnąłem exif tylko kilku z tych zdjęć i się doszukałem szkieł 35/1.4, 85/1.2, 135/2

enter
18.09.09, 23:04
poza zapoznaniem się ze sprzętem którym są robione fotografie w linkach, które podałeś warto też mieć punkt odniesienia czyli
chociaż przykładowe fotografie, które robisz bo tak nie wiadomo ile ci czy wogóle coś brakuje Twoim fotografiom.

Poza tym jeśli widzisz efekt na fotografie uzyskany dzięki pełnej klatce i przysłonie np. 1.4 to inaczej raczej go nei wykonasz niż posiadając bardzo zbliżony możliwościami sprzęt [pomijam tu kwestię talentu fotografa]

Eddie
18.09.09, 23:18
Prawda jest jedna i niezaprzeczalna, skup się na fotografii oraz poznawaniu możliwości sprzętu. Praktycznie każdym można zrobić fajne zdjęcia, ale nie zawsze takie jakie się ogląda.

kornik50000
19.09.09, 00:37
Co do tych fotek co pokazałeś w linku to wykonawca ma pojecie o tym co robi. Nie trzeba zaraz wyciagać wszystkiego w programach . Przy odpowiedniej wiedzy o świetle można fajerwerkowe fotki robić bez programów:) . Polecam książkę dla operatorów "Światło w filmie" można sporo się nauczyć .