Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Jak poprawiać?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Jak poprawiać?

Witam wszystkich Olkoznajomych

Posiadam amatorską lustrzankę Olympus e-420 + 25mm(= 50mm) F2.8 (nic innego taniego nie było ) i manualna 50mm(= 100mm) F2.0 + 400mm
    Robie już bardzo prawidłowe zdjęcia , używam Gimpa do obróbki zdjęć, lecz choć zdjęcia są bardzo dobrej jakości nie mogę nadal uzyskać oczekiwanych efektów.
    Poniżej zamieszczam linki do zdjęć których efekt mi się podoba (oczywiście nie chodzi mi o robienie ślubów ale ciężko znaleźć strony z fajnymi zdjęciami, lecz nie ma to jak nasza klasa ;P)

Zdjęcia robię głównie żonie i sobie.

Czy może mi ktoś doradzić książki, artykuły lub lepszy program graficzny może być płatny oby nie za drogi jak na warunki domowe do osiągnięcia podobnych zdjęć.
    Czym dokładnie trzeba sie bawić w programie graficznym, żeby uzyskać coś podobnego ?

Pozdrawiam

http://juliamolner.com/content/galer...eria=3&lang=pl
    Ostatnio edytowane przez olekfoto ; 17.09.09 o 22:37

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez olekfoto Zobacz posta
    ciężko znaleźć strony z fajnymi zdjęciami, lecz nie ma to jak nasza klasa ;P)
    Wiesz jak szukasz zdjęc po naszej klasie, to dziwne, że nie znajdujesz.

flickr.com
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    ;P NK żarcik ;P kolega się nie uśmiał

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Czy może mi ktoś doradzić książki, artykuły lub lepszy program graficzny może być płatny oby nie za drogi jak na warunki domowe do osiągnięcia podobnych zdjęć.
    Czym dokładnie trzeba sie bawić w programie graficznym, żeby uzyskać coś podobnego ?
    Aby uzyskać takie zdjęcia, trzeba zrobić takie zdjęcia. Przecież większość z nich nie jest specjalnie manipulowana...
    Na zdjęciach które pokazałeś widać sporo szerokiego kąta, którego nie masz. No. ale to specyfika reportażu. I wcale nie jest łatwo szerokim szkłem pracować.
    Pokaż jakieś swoje zdjęcie z tych "dobrej jakości".

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    ale ciężko znaleźć strony z fajnymi zdjęciami
    a mnie ilość takich stron i zdjęć na nich czasem odbierają motywację.

pzdr

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    http://juliamolner.com/content/galer...eria=3&lang=pl
    Niespecjalnie trzeba się bawić w programach graficznych ale pewnych cech sprzętu nie przeskoczysz. Obok szerokiego kąta, o czym wspomniał RE jest tam sporo zdjęć z dłuższych obiektywów, płytkiej GO. Ten link jest o tyle dobry, że zdjęcia tam mają pełne exify. Zwróć uwagę na sprzęt - pełnoklatkowy C 5D + jasne stałki. Oglądnąłem exif tylko kilku z tych zdjęć i się doszukałem szkieł 35/1.4, 85/1.2, 135/2
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar enter
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    poza zapoznaniem się ze sprzętem którym są robione fotografie w linkach, które podałeś warto też mieć punkt odniesienia czyli
    chociaż przykładowe fotografie, które robisz bo tak nie wiadomo ile ci czy wogóle coś brakuje Twoim fotografiom.

Poza tym jeśli widzisz efekt na fotografie uzyskany dzięki pełnej klatce i przysłonie np. 1.4 to inaczej raczej go nei wykonasz niż posiadając bardzo zbliżony możliwościami sprzęt [pomijam tu kwestię talentu fotografa]

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Prawda jest jedna i niezaprzeczalna, skup się na fotografii oraz poznawaniu możliwości sprzętu. Praktycznie każdym można zrobić fajne zdjęcia, ale nie zawsze takie jakie się ogląda.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar kornik50000
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Co do tych fotek co pokazałeś w linku to wykonawca ma pojecie o tym co robi. Nie trzeba zaraz wyciagać wszystkiego w programach . Przy odpowiedniej wiedzy o świetle można fajerwerkowe fotki robić bez programów . Polecam książkę dla operatorów "Światło w filmie" można sporo się nauczyć .
    E-510 14-42 , helios 58/2
    Pentax k10d , torba szkieł , błyski i inne graty
    .................................................. ..
    Nie ważne jaki masz pędzel, ważne jak nim malujesz.