Zobacz pełną wersję : E-520 Balans Bieli
Witam chciałbym uzyskać odpowiedzi/pomocy w związku z pomiarem własnym WB. A mianowicie używam szkła spawalniczego jako filtru ND (wcześniej używałem go z kompaktem i nie było problemu) i nie umiem ustawić WB aparat wyświetla mi "Ujemna wartośc WB" obojętnie na co skieruje aparat. Prosiłym o radę. Wiem że w sumie mogłbym robić w Rawie i poźniej wywołać odpowiednio... ale nie zawsze robię zdjęcia w tym formacie ...
Ale to szkło ma jakie zabarwienie zielone niebieskie czy jakie,
Wydaje mi się ze do takich eksperymentów musisz ręcznie ustawić WB.
Sam aparat może sobie nie poradzić bo na za mało światła na poprawne określenie wartości.
Ustaw najpierw 2300 i fota aż 10000 z krokiem co 500K może gdzieś trafisz.
szkoło to ma zabrwienie zielone o takie :
Czyli powiadasz ręcznie ... ?
uuuu na taką zieleń nie ma lekarstwa pozostaje poważna korekta w programie od obrabiania ewentualnie B&W. A już najlepiej to jako imitacja noktowizora :)
kurcze szkoda ... bawiłem się teraz w ręczne wklepywanie ustawień WB i przydało by się coś poniżej 2000 a tu du.. nie ma ... Jakieś inne pomysły ?
JA bym zainwestował w gotowy filtr ND o dużej gradacji, zależy jak mocno potrzebujesz wydłużyć ekspozycje są 03 , 06 ,0,9 1,2 ND 4, ND 8 i nie powodują zmiany kolorystycznej.
No tak ... używałem wcześniej z kompaktem i były nawet dobre wyniki :) myślałem że go jeszcze wokrzystam w lustrze ...
Jeśli ci się uda nawet ustawić odpowiedni WB
to uzyskasz ogromne szumy w kanale czerwonym i niebieskim już przy ISO100 ze względu na bardzo duże wzmocnienie programowe ww. kanałów.
PS. Co to jest filtr ND?
filtr ND to z reguly filtr szary. Z ang Neutral Density choc nazwa moze mylic..
generalnie dziwna sprawa bo normalnie filtr ND nie zmiania barw! fakt, jest szary - zielonego jeszcze nie widzialem.:) ale je z reguly uzywa sie do dlugich obiektywow, albo gdy chcesz zastosowac duzy otwor przyslony by miec mala glebie ostrosci a swiatla jest zbyt wiele.
A zdjecie danego koloru w ustawieniach JPG w puszce nie pomoze?Lub dwoch.
mysle ze jakby zjdac zielony w balansie bieli na minimum to i tak to zbyt malo.
ja, kiedys robilem zdjecia zacmienia slonca przez dyskietke, ale to byl analog i wyszlo dobrze. tyle za dyskietka jest brazowa, wiec jej blizej do szarego...
mysle ze tu nie ma rady - trzeba zdjecia robic w rawie. a tak pytanie poza konkursem, ile zzdjec robisz z tym "filtrem"? chyba niewiele, wiec moze zdjecie w raw nie bedzie problemem?
mam pytanie: a jak przez to szklo spawalnicze ustawiasz WB na biala kartke to co sie dzieje? generalnie powinno byc OK, bo to w koncu soft dobiera WB czyli podobnie jak Ty gdzy go zmieniasz w rawie? skoro w rawie mozesz zmienic WB na wlasciwy, to nie widze problemu zeby zrobil to rowniez soft w aparacie...
Punisher89
11.09.09, 10:23
A więc odpowiadam... To prawda nie robię aż tak dużo zdjęć z wykorzystaniem tego "filtra", ale chciałem mieć pewność w postaci waszych odpowiedzi żę nic się z tym nie da zrobić bez pomocy Rawu. Gdy ustawiam WB na kartce papieru z tym szkłem to pokazuje się komunikat ujemna wartość balansu bieli.A gdy ręcznie ustawiam minimlaną wartośc chyba 2000 no to jest jeszcze taki zafarb na zielono. W sumie jak za filtr za 2,50 to całkiem fajne wyniki można uzyskać np.http://fujiklub.pl/viewtopic.php?t=382&postdays=0&postorder=asc&start=105 :grin:
(http://fujiklub.pl/viewtopic.php?t=382&postdays=0&postorder=asc&start=105)
to zrob jeszcze tak:
ustaw WB na 2000K - najnizsza temperatura z mozliwych
w balansie bieli mozesz tez zmieniac przesuniecie w cztery strony kolorow, takie dwa male pola po prawej stronie temperatury barwowej. zmien tam tak, aby bylo jak najmniej przesuniecia w zielen.
nie wiem jak masz w 520, ale w 500 jest R i G, wiec G daj na minus 7.
tyle ze w E-500 nie da sie regulowac przesuniecia przestrzeni barwowej jesli wybierasz WB w kelwinach. ten parametr da sie zmieniac przy kazdej innej opcji WB. zobacz jak jest e 520.
jesli to nie pomoze, to nie mam wiecej pomyslow.