Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Gdzie kupować???

bebe
2.09.09, 18:49
Może nie chodzi o to, co ale gdzie kupować? Ostatnio kupowałem muszlę oczną do Olka i miałem spore problemy z zakupem tego dodatku, ostatecznie skończyło się to w drodze wyjątku z zakupem w Olympus Polska (ul. Suwak), gdyż żaden sklep (nawet polecany przez Olympus) nie był zainteresowany taką sprzedażą. Sklepy internetowe wymyślały różne problemy z terminem, dostępnością( której de-fakto nie było – w Olympusie mają pełne magazyny), chcąc wyraźnie zniechęcić mnie do złożenia u nich zamówienia. Domyślam się, że takie drobiazgi nie są godne zainteresowania, bo nie przynoszą sowitych zysków sprzedającym, a na sklep patronacki w dobie kryzysu szans raczej nie ma. Nie wiem czy problemy te dotyczą tylko firmy Olympus, gdyż jak zaobserwowałem sieć dystrybucji np. Sony działa dość sprawnie i czy nie popełniłem błędu kupując właśnie Olympusa. W niedługim czasie zamierzam dokupić parę dodatków i zapewne znowu pojawi się problem – gdzie? I tu właśnie mam pytanie, może ktoś zna solidnego sprzedawcę sprzętu i akcesoriów tej firmy, najlepiej takiego gdzie można zapoznać się z kupowanym towarem, sprawdzić możliwości, sposób działania i wreszcie, gdzie ten towar będzie dostępny.

k@czy
2.09.09, 19:10
panie... sony to fiu fiu..... ci to maja dystrybucje..... fiu fiu.....
PS
a jakie to dodatki bedziesz chcial kupic? powiedz, to sie znajdzie sklep.

Morlok
2.09.09, 19:13
panie... sony to fiu fiu..... ci to maja dystrybucje..... fiu fiu.....
PS
a jakie to dodatki bedziesz chcial kupic? powiedz, to sie znajdzie sklep.

Z dodatków, to chyba do mieszkania np. TV pazma 42", bez problemów :wink:

k@czy
2.09.09, 19:21
Z dodatków, to chyba do mieszkania np. TV plazma 42", bez problemów :wink:
ale oczywiscie sony, nie...? :D

willow32
2.09.09, 19:46
www.fotozakupy.pl ostatnio kupowałem tam muszle właśnie, 20h po złożeniu zamówienia towar miałem w domu, słabo szukałeś kolego...

bebe
2.09.09, 19:56
Cieszę się, że humor dopisuje, jednak brak rzeczowej odpowiedzi. Jakie dodatki, np. akumulator, pilot (RM1).

epicure
2.09.09, 20:01
W sklepach internetowych jest wszystko. Tradycyjne sklepy takich pierdół nie sprzedają.

Adamss68
2.09.09, 20:56
Fotozakupy!

Karol
2.09.09, 21:16
Mogę polecić krakowski Foto Plus lub ich sklep internetowy: http://www.sklepfotograficzny.pl/

Kupowałem tam, bardzo dobre wrażenia.

romek1967
2.09.09, 21:34
Fotozakupy.pl i Fotoceny.pl mogę polecić z marszu. Ja mam do nich po <10km :) ale oczywiście w Internecie także funkcjonują.

k@czy
3.09.09, 00:01
Cieszę się, że humor dopisuje, jednak brak rzeczowej odpowiedzi. Jakie dodatki, np. akumulator, pilot (RM1).
ja rowniez sie ciesze, ale...
kobieca ciekawosc kaze mi sie zapytac jak sprawdzisz mozliwosci, sposob dzialania, oraz na czym bedzie polegalo zapoznanie z akumulatorem do twojego aparatu w pobliskim sklepie.
pzdr

xxxsebusxxx
3.09.09, 14:22
Tak jak większość- fotozakupy. Jeśli planujesz odbiór osobisty to lepiej zamów wcześniej towar przez internet ponieważ ceny na stronie różnią się od tych które mają na miejscu (marża dla sprzedawcy)

muszyk
3.09.09, 15:22
Nie wiem czy problemy te dotyczą tylko firmy Olympus, gdyż jak zaobserwowałem sieć dystrybucji np. Sony działa dość sprawnie i czy nie popełniłem błędu kupując właśnie Olympusa.

nie wiem jak inni ale ostatnio odbierając towar w sklepie, który zajmuje się sprzedażą zarówno w internecie, bardzo dużo go na allegro, jak i na miejscu, przyszedł klient i od ręki dostał muszlę oczną do canona, tak więc dziwne, że do olympusa nie można tego dokupić

bebe
4.09.09, 11:48
Fotozakupy wydaje się być OK, złożyłem zamówienie zobaczymy jak będzie.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Dlaczego nawiązałem właśnie do Sony? Nie jestem zwolennikiem tej firmy, ba nawet jednym z rozczarowanych jej klientów, lecz ich salony w budynku „Kliff” „Reduta” , oraz sieć dystrybucji w wawie robi wrażenie. W marketach typu „Mediamarkt” "Fotojocker" bez problemu dostaniesz akumulator praktycznie do każdego aparatu, ale oprócz Olympusa ( sprawdzałem).
Czemu tak się dzieje? Czy kupując Olympusa jestem skazany tylko na sklepy internetowe?

Daniello
4.09.09, 12:51
Fotozakupy wydaje się być OK, złożyłem zamówienie zobaczymy jak będzie.
Dlaczego nawiązałem właśnie do Sony? Nie jestem zwolennikiem tej firmy, ba nawet jednym z rozczarowanych jej klientów, lecz ich salony w budynku „Kliff” „Reduta” , oraz sieć dystrybucji w wawie robi wrażenie. W marketach typu „Mediamarkt” "Fotojocker" bez problemu dostaniesz akumulator praktycznie do każdego aparatu, ale oprócz Olympusa ( sprawdzałem).
Czemu tak się dzieje? Czy kupując Olympusa jestem skazany tylko na sklepy internetowe?

No cóż kupując samochód ssang yong nie dostaniesz części od ręki w każdym sklepie samochodowym. Olympus to elitarna marka dla wybrańców, którzy umieją sobie radzić w trudnych sytuacjach :P

bebe
4.09.09, 13:11
No tak, ale kupując samochód ssang yong, nie musisz po części jechać aż do Chin, a sprzedaż w samym przedstawicielstwie firmy jest chyba lekkim nieporozumieniem. Do Canona kupisz dosłownie wszystko i wszędzie pomimo, że jest on dużo droższy, tak więc cena nie jest wymiernikiem dostępności, myślę, że problem leży gdzie indziej, ktoś po prostu obrósł w piórka.

maj0nez
4.09.09, 13:18
Czyli z tego wynika u Ciebie tylko zmiana modelu.

bebe
4.09.09, 13:48
ja rowniez sie ciesze, ale...
kobieca ciekawosc kaze mi sie zapytac jak sprawdzisz mozliwosci, sposob dzialania, oraz na czym bedzie polegalo zapoznanie z akumulatorem do twojego aparatu w pobliskim sklepie.
pzdr
Nie jestem zwolennikiem zakupów takich rzeczy przez Internet.
Postaram się wytłumaczyć na takim oto przykładzie. Noszę się z zamiarem zakupu statywu ( w średniej skali cenowej) , lecz zanim kupię, zapoznałem się z ofertą sklepów i opiniami internautów, okazało się, że jeden z zachwalanych statywów udało mi się namierzyć w salonie fotograficznym. Statyw był wyjątkowo kiepsko wykonany, po prostu „lipa” na trzech nogach, połączenia elementów wykonane nitami wielkości szpilki, strach było to dotknąć. Dlatego wolę coś zobaczyć fizycznie, a nie polegać tylko na wirtualnych opisach, lecz jak widać nie zawsze jest to możliwe.
Akumulator - chociażby sprawdzić czy jest oryginalny i nowy zanim za niego zapłacę.

epicure
4.09.09, 14:01
Ale jęczycie. Przecież wystarczy iść do sklepu i dowiedzieć się, czy jest możliwość sprowadzenia towaru. Zapewniam, że sprzedawca wie, jak to zrobić i na pewno się ucieszy, jeśli złożycie zamówienie. A zaślepki, dekielki i inne tego typu pierdoły to chyba można kupić przez internet. Takich rzeczy nie trzeba macać w sklepie - na pewno będą pasować. I są to takie drobiazgi, że nawet szkoda o to robić szumu.

A że Sony jest wszędzie i zalewa sklepy swoimi towarami, to inna sprawa. Tyle, że Sony to nie Olympus (na szczęście).

Sebu$
4.09.09, 14:48
.... Olympus to elitarna marka dla wybrańców, którzy umieją sobie radzić w trudnych sytuacjach :P

no baaaaa !!! ;)

zawsze sobie radzą :mrgreen:

.

Maniek74
8.09.09, 21:54
Wytłumaczcie mi jak ociemniałemu,
bo nie rozumiem bezsensownego podejścia do Klienta w Fotojoker

Chciałem zakupić tam ZD 70-300,
który na ich stronie internetowej aktualnie wisi z ceną 1.348 zł.

Można zamówić przez internet z opcją odbioru w jednym z 90 salonów w kraju,
jak bije po oczach reklama,
ale za tę przyjemność trzeba zapłacić dodatkowo 29,50 zł.

Żeby było ciekawiej, to samo szkło stoi na półce w jednym z tych salonów
z ceną promocyjną 1.444 zł.

Sprzedawca łącznie z kierownikiem nawet nie chcą słyszeć,
żeby sprzedać to szkło, ani za cenę 1348, ani nawet po doliczeniu tych 29,50.
Tylko cena z półki - 1.444 i koniec.
Tak więc trzeba drepnąć do domu, wleźć na stronę, poklikać
i następnego dnia odebrać jak mniemam to samo szkło
już z ceną 1.348+29,5.
Tak na marginecie Fotobasia to ta sama ekipa - tam jest 1.347+25p

Czy to jest atrakcyjny sprzedawca?
Jak dla mnie rekomendacja omijania szerokim łukiem
jest w tym wypadku bardzo łagodnym potraktowaniem betonowego podejścia.

Bartek Ezier
8.09.09, 22:09
fotozakupy.pl - na razie tylko jeden zakup ale jakośc obsługi i szybkość realizacji robi bardzo pozytywne wrażenie.

nie chcę nikogo bronić - / nawet nie robiłem u nich jeszcze zakupów / ale należy pamiętać że w 70% towar w sklepach internetowych tak naprawde leży na półkach w hurtowniach.
I to bardzo często powodem jest róznicy cen towarów "od ręki" od tych cennikowych. Poza tym często dochodza warunki umowy ajencyjnej/franszyzowej i może się okazać że zatowarowanie jest po stronie własciela punktu a oferta internetowa to już kwestia sieci np. fotojoker. Tylko gdybam ale podejrzewam że tu leży problem.

Maniek74
8.09.09, 22:22
no ok,
ale to ich salon firmowy jak mniemam?
gazetki sretki mają jak w markecie normalnym,
obok jest vobis z kompami na podobnych zasadach
i tam takiej wioski nie ma

co mi za różnica, jaki kto z kim ma układ,
skoro piszą na stronie, że można odebrać w każdym z ich 90 salonów firmowych
to jaki sens jest odganiać klienta od sklepu jak już przyszedł kupic?

kiedyś kupiłem Minoltę Dynaxa 60 w salonie foto
wystarczyło hasło, że w necie jest za tyle
i dostałem od ręki te puszkę za ceną netową bez gadania
a rożnica była bardzo duża - na tamte pieniądze to upust wyniósł jakieś 20%

Bzyku
8.09.09, 22:25
Bebe, mam wrażenie, że szukasz powodów do zmiany systemu. Po co mnożyć posty? Zmień aparat, na taki jaki Ci odpowiada, gdzie części i sklepów jest masa. Nam (klubowiczom użytkownikom- może nie wszystkim) nie przeszkadza taka dostępność sprzętu/akcesoriów. Ale jak ktoś się chce czepiać....

Daniello
8.09.09, 22:57
http://allegro.pl/search.php?string=70-300&category=50590&category=50594

Rafał Czarny
8.09.09, 23:05
...czy nie popełniłem błędu kupując właśnie Olympusa.

Popełniłeś błąd. Czym prędzej pogoń klamoty na Allegro póki są coś jeszcze warte. I kup jakiś normalny system - Nikon lub Canon.

Ja się męczę z tym badziewiem 4/3 od czterech lat i ledwo co da się tym foty robić.

Jeśli zdjęcia Ci nie wychodzą to z pewnością wina badziewnego Olympusa. Jeśli rzuci cię dziewczyna dla trzymetrowca z awuefu z wąsami - to też wina Olympusa.

Odkąd wszedłem w system Olympusa to zaobserwowałem dziwne zjawisko - szybciej mi się ziemniaki psują w piwnicy.

Takaszi
9.09.09, 07:48
Popełniłeś błąd. Czym prędzej pogoń klamoty na Allegro póki są coś jeszcze warte. I kup jakiś normalny system - Nikon lub Canon.

Ja się męczę z tym badziewiem 4/3 od czterech lat i ledwo co da się tym foty robić.

Jeśli zdjęcia Ci nie wychodzą to z pewnością wina badziewnego Olympusa. Jeśli rzuci cię dziewczyna dla trzymetrowca z awuefu z wąsami - to też wina Olympusa.

Odkąd wszedłem w system Olympusa to zaobserwowałem dziwne zjawisko - szybciej mi się ziemniaki psują w piwnicy.

Aleś pocisnął :grin::grin::grin:

A swoją drogą to w polszcze prawie wszystko, ludkowie potrafią powalić.
Ja Olka wybrałem, za stosunek ceny do jakości i z powodu serwisu. I jak na razie się nie zawiodłem.
Zaznaczę, że ani ceną, ani (na razie raz, ale jak :) ) serwisem.
Co do sklepów internetowych to się dziwię, jest 7 dni na zwrot towaru i to bez podania powodu, korzystam.
Są opinie o sklepie, jest kontakt telefoniczny. W czym problem? Ja w necie kupuje do Olusia wszystko, ostatnio nawet buty kupiłem :), Teckingowe Trezety i jest oki.
Tylko trzeba najpierw pogadać, ze sprzedawcą, o dziwo najczęściej są bardziej kompetentni niż ci za ladą.

A sklepy Fotonet, Fototip, itp. są spoko, nie ma problemu, więc w czym się go doszukiwać?

A swoja drogą, może warto by było stworzyć taki klubowy ranking sklepów, przyjaznych olkowi?

Każdy kto kupi w sklepie może wystawić opinie i skomentować transakcję, znajdą się ci którym na opinii będzie zależało i nam też będzie łatwiej.

Saboor
9.09.09, 08:10

Chciałem zakupić tam ZD 70-300,
który na ich stronie internetowej aktualnie wisi z ceną 1.348 zł.

Żeby było ciekawiej, to samo szkło stoi na półce w jednym z tych salonów
z ceną promocyjną 1.444 zł.

Sprzedawca łącznie z kierownikiem nawet nie chcą słyszeć,
żeby sprzedać to szkło, ani za cenę 1348, ani nawet po doliczeniu tych 29,50.
Tylko cena z półki - 1.444 i koniec.
Tak więc trzeba drepnąć do domu, wleźć na stronę, poklikać

Czy to jest atrakcyjny sprzedawca?

**** nie sprzedawca,
Kupowałem to szkło w fotojoker tak jak Piszesz na półce 1.444,00PLN a leszczyk za ladą sam poinformował mnie, że jak zamówię na stronie to zapłacę 1.348,00PLNi tyle zapłaciłem odbierając u nich w sklepie w M1 Marki.
Pozdrawiam

Maniek74
9.09.09, 20:24
**** nie sprzedawca,
Kupowałem to szkło w fotojoker tak jak Piszesz na półce 1.444,00PLN a leszczyk za ladą sam poinformował mnie, że jak zamówię na stronie to zapłacę 1.348,00PLNi tyle zapłaciłem odbierając u nich w sklepie w M1 Marki.
Pozdrawiam

http://www.e-fotojoker.pl/shipping_efotojoker.php
pkt V. regulaminu
Kupujący jest obciążany kosztami dostawy:
* w przypadku zamówienia towaru z dostawą do domu za pośrednictwem firmy kurierskiej UPS - koszt wynosi 19,50 zł brutto;
* w przypadku zamówienia towaru do odbioru osobistego w salonach Fotojoker - koszt wynosi 29,50 zł brutto.

O tym samym poinformował mnie ze sklepu nieleszczyk (ze 2 metry miał:grin:)

hadan
9.09.09, 20:52

Wyśmienita rada z interesującym komentarzem.

Gratuluję i pozdrawiam.

Saboor
10.09.09, 08:21
http://www.e-fotojoker.pl/shipping_efotojoker.php
pkt V. regulaminu
Kupujący jest obciążany kosztami dostawy:
* w przypadku zamówienia towaru do odbioru osobistego w salonach Fotojoker - koszt wynosi 29,50 zł brutto.
O tym samym poinformował mnie ze sklepu nieleszczyk (ze 2 metry miał:grin:)

Nie chodziło mi o 29,50 koszt odbioru ale o fakt, że nie było problemu z zamówieniem w necie a odbiorem w sklepie. W moim przypadku leszczyk nie stał okoniem przy cenie powiedzmy półkowej 1444,00 PLN tylko podpowiedział zakup prze net ale to pewnie wyjątek :cry: .
Pozdrawiam

Adamss68
10.09.09, 13:02
Mój sklep to Fotozakupy,jak pojęczę to i gratis jakiś dadzą,dostawa błyskawiczna,ceny spoko!

Maniek74
10.09.09, 17:10
na 70-300 nie spoko:grin:

m_kola
10.09.09, 20:41

Prawdopodobnie działają podobnie do rtv euro agd (czy jak im tam).
Kupujesz w necie z lepszą ceną niż w "fizycznym" sklepie, na drugi dzień (lub 2 dni później odbierasz). Okazuje się, że właściciel sieci wysyła ten towar zamówiony przez Ciebie do sklepu w którym odbierasz. Nie masz możliwości kliknąć i odebrać to co stoi na półce.
Normalna zasada działania w sieciach franczyzowych niestety.

epicure
10.09.09, 20:46
Wytłumaczcie mi jak ociemniałemu...

Czyli jak? Przy pomocy alfabetu Braile'a? ;)

Maniek74
10.09.09, 21:54
Czyli jak? Przy pomocy alfabetu Braile'a? ;)

nieee,
Morsem na papierze ściernym:)

Kupujesz w necie z lepszą ceną niż w "fizycznym" sklepie, na drugi dzień (lub 2 dni później odbierasz). Okazuje się, że właściciel sieci wysyła ten towar zamówiony przez Ciebie do sklepu w którym odbierasz. Nie masz możliwości kliknąć i odebrać to co stoi na półce.
Normalna zasada działania w sieciach franczyzowych niestety.

no tak, tylko robią wszystko,
żebym broń Cię Panie nie zaszedł do ich sklepu:grin:
bo do domu jest 10 zł taniej:grin:
więc odbieram to jako maksymalną próbę zniechęcenia
żeby im nie przeszkadzać w tych salonach pseudo
które trudno nazwać salonem,
jak wchodzisz do klity mniejszej niż areszt na komisariacie:grin:

w euro rtv agd takich praktyk nie ma,
owszem cena może być niższa ze strony
ale nikt Cię nie zniechęca dodatkowymi opłatami
a jak zachodzisz dostajesz od ręki jeśli jest akurat zamówiony towar
nie przeszkadza też im, że płacisz kartą, czy bierzesz w kredycie
jak telewizor brałem 8 grudnia, to dopiero 19 stycznia zapłaciłem pierwszą złotówkę za sprzęt, który przez 40 dni śmigał za free tylko na dowód osobisty
to jest prawdziwy sklep, który szanuje Klienta
a nie jakiś syfny zniechęcacz

geo
10.09.09, 22:25

padłem.... a ja nie wiedziałem skąd te pyry takie zamszałe są.... mogę sie wam przyznać się Olek fajny jest ale nikomu nie mówcie bo znowu sie powitania na forum zaczną...

Mirek54
10.09.09, 22:28
jak telewizor brałem 8 grudnia, to dopiero 19 stycznia zapłaciłem pierwszą złotówkę za sprzęt, który przez 40 dni śmigał za free tylko na dowód osobisty
to jest prawdziwy sklep, który szanuje Klienta
a nie jakiś syfny zniechęcacz

Z chwila kiedy wyszedles ze sklepu to on juz mial kase z banku w calosci na swoim koncie.Natomiast Ty placiles rate kupionego kredytu do banku,ktory juz im dawno przelal calosc na ich konto.

Czyli jeszcze nie miales TV w domu a oni juz Twoja kasa operowali.Inwestujac w takie dwa TV jak ty jeden kupiles.

Maniek74
10.09.09, 22:55
Czyli jeszcze nie miales TV w domu a oni juz Twoja kasa operowali.Inwestujac w takie dwa TV jak ty jeden kupiles.

i tu się mylisz Mirek:grin:
telewizor zabrałem od razu - wszedłem z dowodem osobistym i po 15 minutach wyszedłem z TV za zero PLN:grin:
ale oczywiście masz rację, że bank płaci za ten bajzel,
a potem garuje ze mnie,
tyle że jak mało gdzie w euro jest naprawdę 0%
cenę dzielisz przez liczbe rat, a pierwsza przypdła dopiero po 40 dniach
i kredytowanie 100% ceny w tym transport
i panowie w ładnych mundurkach bez ociągania się wiozą i wnoszą do samej chatki
jak chcesz to wszystko instalują i jak się podoba to dopiero stemplują gwarancję po czym z ukłonami wychodzą,
ameryka Panie:grin:

Mirek54
10.09.09, 23:00
i panowie w ładnych mundurkach bez ociągania się wiozą i wnoszą do samej chatki
jak chcesz to wszystko instalują i jak się podoba to dopiero stemplują gwarancję po czym z ukłonami wychodzą,

Az niemozliwe-nie wierze.Jeszcze sie z takim czyms nie spotkalem.:-P

epicure
10.09.09, 23:03

Wszystko wliczone w cenę telewizora. Jeśli chcesz sobie wnieść samemu, to możesz kupić taki telewizor w internecie za 15% taniej - to jest dopiero Ameryka, Panie ;)

Maniek74
10.09.09, 23:05
Az niemozliwe-nie wierze.Jeszcze sie z takim czyms nie spotkalem.:-P

serio mówię, to plazma była, więc do trabanta nie wsadzę,
przywieźli sami, wnieśli na drugie piętro, rozpakowali,
postawili gdzie trzeba, sprawdzili czy wszytsko ok,
pieczątka z kieszeni mundurka na gwarancji, fakturze
i z podziękowaniami wyszli na wstecznym do ładnego busika

wracaj do polski, krzyżaków wyprzedziliśmy jak widzisz:grin:

Wszystko wliczone w cenę telewizora. Jeśli chcesz sobie wnieść samemu, to możesz kupić taki telewizor w internecie za 15% taniej - to jest dopiero Ameryka, Panie ;)

no ja miałem w sklepie cenę z netu:grin:
to było 12% taniej niż na półce w promocji:-P

Mirek54
10.09.09, 23:14
wracaj do polski, krzyżaków wyprzedziliśmy jak widzisz:grin:

No jeszcze zeby tak na telefon dalo rade zalatwic i platnosc dopiero po miesiacu jak mi sie naprawde spodoba-to sie zastanowie:wink:Zeby z domu sie nie ruszac i na forum byc caly czas.
:wink:

Maniek74
10.09.09, 23:18
No jeszcze zeby tak na telefon dalo rade zalatwic i platnosc dopiero po miesiacu jak mi sie naprawde spodoba-to sie zastanowie:wink:Zeby z domu sie nie ruszac i na forum byc caly czas.
:wink:

płatność była po 41 dniach,
a na telefon to można cyfrowy polsat zamówić:grin:
wtedy płatność po 120 dniach,
no i z domu nie wyjdziesz, będziesz pilotem mieszał:grin:

Koriolan
10.09.09, 23:22
Maniek, staż masz krótki... Mirek ciągnie z Ciebie łacha a Ty dajesz się wkręcać..

Maniek74
10.09.09, 23:30
Maniek, staż masz krótki... Mirek ciągnie z Ciebie łacha a Ty dajesz się wkręcać..

Mirek to mój ojciec,
i jak na ojca przystało fason trzyma,
a Ty z pomorza profesor obudowany sprzętem z drugiej ręki
i coś uraz masz do NRD widze? :grin:

Mirek54
10.09.09, 23:32
Maniek74-nie obrazaj innych uzerow.To nie jest mile widziane.
Szukasz taty?

Maniek74
10.09.09, 23:37
Maniek74-nie obrazaj innych uzerow.To nie jest mile widziane.
Szukasz taty?

nie ja zacząłem,
a reputacja na minus
to w tym wypadku prymitywny sposób na odreagowanie :)

Koriolan
11.09.09, 08:32
A gdzie ja Cię obraziłem?
Brniesz chłopie.
Dyskusje z Mirkiem nt jak może wyglądać kupowanie i pozycja klienta "tam" a jak "tu"- nawet jeśli Mirek trochę przesadzał, niezmiennie kończyły sie jednym wnioskiem: jako klienci siedzimy jeszcze na wysokim i klującym drzewie.

A dumy z tego, ze Panowie z Euro wnieśli Ci i zainstalowali TV w ogóle nie rozumiem. Tam mają taka usługę i tyle.

epicure-polecam transport i wnoszenie np 42" plazmy "własnym transportem".

bebe
15.09.09, 12:42
Witam
Widzę, że temat się rozwinął, ale nie zmienia to faktu, że czekam nadal na zamówiony towar już ponad dziesięć dni, (polecane Fotozakupy). Po raz kolejny dzwoniłem „towar ma być jutro, bo sprowadzają z za granicy” a ja wiem, że to kłamstwo, bo jest w polskim magazynie ( do przedstawicielstwa Olympusa mam 5 km. ale nie prowadzą tam sprzedaży detalicznej). Teraz już wiem, że popełniłem błąd.

namruf
6.10.09, 06:57
Witam, jeszcze jestem świeżak, skupiam się na czytaniu póki co :) głosu raczej nie zabieram w dyskusjach, ale myślę że przyjdzie na to czas, stąd moja prośba jak moje pytanie jest w złym miejscu to proszę o przeniesienie bądz skasowanie. Czy ktoś z użytkowników sprowadzał sprzęt z USA, pewnie tak, bo czytałem sporo postów o tym. Ja chciałbym sprowadzić sobie obiektyw przez kumpla mieszkającego w stanach właśnie, wiem że płaci się cło i vat, chciałbym to ominąć, bo tylko w takim wypadku kupno z za oceany jest wyraźnie opłacalne i moje pytanie jest następujące, co sądzicie o takiej opcji: wysyłam przelew do kolegi, on zamawia i kupuje mi obiektyw na swój adres, wysyła do mnie w klasycznej paczce (wartościowej, czy ubezpieczonej) bez papierów, a listem gwarancję, czy ktoś z Was tak próbował? Proszę o opinię, ewentualnie sugestie, bo może się okazać że mój pomysł jest chybiony, dziękuję.

kowalikster
6.10.09, 07:33
Witaj namuf.
Ja prawie rok temu zakupiłem swoją 510 z dwoma kitamia w USA. Problem cła itd był rozwiązany poprzez przywiezienie aparatu przez znajomą starszą panią, która właśnie wtedy się wybierała do Polski. Podczas odprawy mówiła, że to jej aparat więc cła jej nie mogli policzyć (ma podwójne obywatelstwo).
Pudełka nie mam, bo mi było niepotrzebne. Mam za to wszystkie instrukcje itd, natomiast gwarancji i dowodu zakupu nie miałem. Osoby dokonujące zakupu tego aparatu dla mnie mieli mi to wysłać ale jak się okazało, że chcę puszkę do serwisu wysłać to nie mogli tego znaleźć u siebie, jednakże jeden mail do sklepu w którym były robione zakupy (broadwayphoto.com) i po godzinie miałem już pdf z dowodem zakupu który jest wymagany do naprawy gwarancyjnej. Różnicą jest okres gwarancyjny, na sprzęt z USA będziesz miał jedynie rok.

PS. Nie zadawaj pytań w wątku powitań, służy on do przywitania się nowych userów i powitania ich przez tych już będących w klubie.

C+
6.10.09, 07:40
Sprawdziłem tego Fotojokera i przepłaciliście Panowie.

Aktualna cena za 70-300 wynosi 1 293,00 i jeszcze cashback jest :wink:

namruf
6.10.09, 07:52
Dzięki za wskazówki kowalikster, a co do ps. to jesteśmy w wątku "co kupić" a nie w powitaniach :) pozdrawiam i proszę forumowiczów o opinię na temat mojego pomysłu na sprowadzenie obiektywu z hameryki :)

kowalikster
6.10.09, 11:02
Oj to coś mi się pomyliło, pewno dlatego że miałem otwarte powitania gdzie też był Twój post.

Adamss68
6.10.09, 15:03
Sprawdziłem tego Fotojokera i przepłaciliście Panowie.

Aktualna cena za 70-300 wynosi 1 293,00 i jeszcze cashback jest :wink:
W Fotozakupach obecnie też taniej 1299+dostawa gratis!Wątek juz trochę trwa.:wink:

diabolique
6.10.09, 15:40
W Fotozakupach obecnie też taniej 1299+dostawa gratis!

Znamy to znamy... najtaniej jest, jak towaru nie ma na stanie... Potem trzeba się szarpać o zwrot kasy albo czekać miesiąc.
Było już o tym parę wątków i postów.

Magnesus
6.10.09, 15:45
Dlatego bierze się płatne przy odbiorze. Jak się okaże, że nie ma na magazynie, to po kilku dniach można zerwać zamówienie i zamówić gdzie indziej bez wykłócania się o kasę.

romek1967
6.10.09, 15:47
Ja zawsze byłem zadowolony z Fotozakupów, o czym nie raz pisałem. Byłem. Od piątku wysłane dwa maile z prostym pytaniem i cisza. Zero reakcji. Przez telefon zostałem zbyty. Jako stały klient nie jestem zadowolony :/ Szkoda... ale są w końcu inne sklepy.

diabolique
6.10.09, 15:49
Dlatego bierze się płatne przy odbiorze. Jak się okaże, że nie ma na magazynie, to po kilku dniach można zerwać zamówienie i zamówić gdzie indziej bez wykłócania się o kasę.

Ja zasadniczo staram się ufać ludziom. Jak ktoś mi mówi, że "jest na stanie" to mu wierzę uznając za kompetentnego.
Do czasu.

romek1967
6.10.09, 15:52
Ja zasadniczo staram się ufać ludziom. Jak ktoś mi mówi, że "jest na stanie" to mu wierzę uznając za kompetentnego.
Do czasu.

Z ust mi to wyjąłeś Waść.

Magnesus
6.10.09, 15:56
Też bym uwierzył, gdyby mi powiedzieli, po prostu nigdy nie pytam, tylko zamawiam. Sklep gdzie kupiłem 9-18 sam zadzwonił do mnie z informacją, że teraz nie mają i będą mieć dopiero w piątek, wydali się mili, zobaczę co z tego wyniknie. ;)

pschemo
6.10.09, 16:04
Czy cashback jest na każde nowe szkło objęte promocja?
czy to musi być jakaś specjalna seria ?

W sensie: na fotozakupach piszą, że dane szkła są objęte cashbackiem.. W innych nic o tym nie piszą, a cena potrafi być niższa.. Czy to oznacza że dane szkło nie kwalifikuje się do tego programu?

Pozdr,
Przemek

maestro
6.10.09, 16:12
Czy cashback jest na każde nowe szkło?
czy to musi być jakaś specjalna seria ?

Pozdr,
Przemek

Nie na każde tylko na te podane niżej:

Oferowane w promocji obiektywy ZUIKO DIGITAL najwyższej klasy profesjonalnej*
ZUIKO DIGITAL ED 7-14mm 1:4.0 (14-28mm) zwrot gotówki 350 zł
ZUIKO DIGITAL ED 14-35mm 1:2.0 SWD (28-70mm) zwrot gotówki 450 zł
ZUIKO DIGITAL ED 35-100mm 1:2.0 (70-200mm) zwrot gotówki 500 zł
ZUIKO DIGITAL ED 150mm 1:2.0 (300mm) zwrot gotówki 500 zł

Oferowane w promocji obiektywy ZUIKO DIGITAL klasy profesjonalnej*
ZUIKO DIGITAL ED 8mm Rybie oko 1:3.5 (16mm) zwrot gotówki 200 zł
ZUIKO DIGITAL ED 50-200mm 1:2.8-3.5 (100-400mm) zwrot gotówki 290 zł

Oferowane w promocji obiektywy ZUIKO DIGITAL *
ZUIKO DIGITAL ED 9-18mm 1:4.0-5.6 (18-36mm) zwrot gotówki 200 zł
ZUIKO DIGITAL ED 70-300mm 1:4.0-5.6 (140-600mm) zwrot gotówki 120 zł
ZUIKO DIGITAL ED 18-180mm 1:3.5-6.3 (36-360mm) zwrot gotówki 160 zł
ZUIKO DIGITAL 35mm Makro 1:3.5 (70mm) zwrot gotówki 120 zł

Oferowany w promocji telekonwerter ZUIKO DIGITAL *
Telekonwerter ZUIKO DIGITAL 2.0x EC-20 zwrot gotówki 160 zł

pschemo
13.10.09, 20:53
Jeszcze jedno pytanie ;)

Powinienem wyciąć kod kreskowy, tylko który =)
Na opakowaniu są dwa =)

skow
13.10.09, 21:19
Jeszcze jedno pytanie ;)

Powinienem wyciąć kod kreskowy, tylko który =)
Na opakowaniu są dwa =)

Kod produktu czyli EAN13 (kod 13-cyfrowy)

pschemo
13.10.09, 21:29
O, dziękuje =)