Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : "Przez obiektyw do serca widza" Zdjęcia Dawida

Strony : [1] 2 3 4

Dawid
30.08.09, 02:12
Witam wszystkich :) Kilka fotek do oceny :):arrow:

Dawid
30.08.09, 02:14
sory że ich nie ponumerowałem ale nie mogłem tego ogarnąć jak to zrobić... :P
ale jest numeracja w nazwie :)

aikidudi
30.08.09, 03:51
najlepsza fotka wg mnie to nr q5.
q11 zupełnie nie jarzę

K_Puchatek
30.08.09, 13:07
MSZ masz oko do kadrów.
Jedna drobna uwaga techniczna - kompresja "zjadła" Ci jakość fotek.
Staraj się skalować do wielkości 800 pix dłuższy bok, oraz ciężar w granicach 200-250 kB.
Pozdrawiam

Dawid
2.09.09, 22:12
Q5 zwaliłem :( nie dokładnie w PS sorka
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Proszę o krytkę :)

helmuth
2.09.09, 22:38
Jeśli chcesz komentarzy, to prędzej będziesz miał po 3- 4(góra) zdjęciach. Po 11, szansa jest raczej mała, chyba, ze to reportaż. Z małej ilości łatwiej wybrać, tym bardziej kiedy pokazujesz różne tematy.

szalik07
2.09.09, 22:39
Witaj,

To ja napisze troche krytyki :) mam nadzieje, ze konstruktywnej.

q1.
Dla mnie troche zla perspektywa, trzeba bylo sie ustawic bardziej prostopadle do lawki. Przez to zdjecie cale troche leci i jest krzywe. Dla mnie to wada.

q5.
Nie wiem co swoim zdaniem zwaliles w tym zdjeciu ;) Dla mnie jest super. Osobiscie szum taki jak jest na tle ja uwielbiam. Lubie tez intrygujace spojzenia i dekolty :p ogolnie spotyka sie w tym zdjeciu duzo rzeczy ktore lubie.

q7.
Ja bym je widzial troszke inaczej. Postacie jako same kontury a zachod slonca jasniejszy. Takie jak jest jest ciemne i troche mdle.

q11.
Jesli glownym motywem jest droga to kiepsko sie wyroznia. Nie wiem jak by bylo lepiej ale tak jak jest tez nie jest dobrze.

Reszta jest ok, ale tez bez wiekszych zachwytow. Poziom jest calkiem nie zly :) rozwijaj sie dalej beda z ciebie ludzie... moze ze mnie tez kiedys, ale jeszcze za wczesnie.

Pozdrawiam , Maciek

Dawid
2.09.09, 23:56
No może masz racje z tą mniejszą ilością :) a w q5 jest straszny ślad na nosie przy miniaturce nie widać :( q11 jest to wejście do tunelu obrośnięte do okoła :) dzięki za opinie

maj0nez
3.09.09, 00:01
q1 spoko gdyby nie ta żarówiasta ławka.

wanilia
3.09.09, 00:03
Zdecydowanie nie zgadzam sie z kolegą Szalikiem . Dekolt pani na zdjeciu 5 wypadł wg mnie nieapetycznie i od razu "rzucł" się w oczy. (obawiam się że jedynie to poruszyło kolegą Szalika :wink:) Oczywiście nie jest to wina pięknej modelki, ale nieciekawego kadru który jeszcze źle podkreślił walory pani. Przymróż oczy i popatrz biust wygląda jak dwa stożki.
Zdecydownie musisz z koleżanką sesję powtórzyć :grin:

Mirek54
3.09.09, 00:10
Kolorystyka w q10 mi sie podoba.Wiecej sie nie znam.

szalik07
3.09.09, 10:46
Forever_k3w - co do nosa w q5 :) myslalem, ze to moj brudny monitor :p sprobowalem przetrzec i okazuje sie ze nie schodzi, czyli fakt, cos tu nie gra, ale to da sie poprawic.

"rzucł" się w oczy. (obawiam się że jedynie to poruszyło kolegą Szalika )
Pewnie masz racje :p nie mniej, nie wydaje mi sie nie apetyczny (z czysto fotograficznego punktu widzenia)

Dawid
5.09.09, 22:05
Coś nowego :)

Dawid
5.09.09, 22:09
mała wariacja :)

Dawid
5.09.09, 22:41
omińcie centralny kadr przy ocenie :)

szalik07
6.09.09, 02:10
q12 :

przesadziles z rozmyciem w PS :) wyglada dla mnie strasznie sztucznie. Pozatym torche za duzo z gory miejsca zostawiles moim zdaniem.

Natomiast q14:

Bomba :)

Dawid
6.09.09, 22:34
Kurka :)

Dawid
6.09.09, 22:41
2 jakieś jadalne tylko raz :)

Dawid
6.09.09, 22:47
I prawdziwek

helmuth
6.09.09, 22:54
Wyostrzasz po zmniejszeniu? I czemu prawdziwek na środku?

iszi
6.09.09, 23:08
Jezeli chodzi o ostatnia serie to raczej kiepsko po pierwsze fotki nieostre i mało kontrastowe szczegolnie 2gryby.jpg ( plus -tutaj mi się wydaje , że ostrośc poleciała na liście). W ostaniej widać że próbowałeś zrobić jakiś motyw- ale ten badyl z boku przeszkadza (moim zdaniem lepiej by wyszło z bliska bardziej od dołu mogłby wyjść jakiś lepszy bokeh). Co do kurki to straaasznie przeszkadza gałęziowaty pierwszy plan (i tu znowu chyba ostrość poleciałana te dwa skrzyżowane patyki po lewej stronie bynajmniej u mnie są ostre-ogólnie bałagan).
Co do centralnych kadrów , tylko wtedy gdy są uzasadnione w przypadku prawdziwka wyszło nieciekawie
Jeżeli chodzi o poprzednie to ciekawe jest zdjęcie q14
I moja rada nie rób rozmazanego tła programowo bo zawsze(prawie) sztucznie to wygląda (q12)
Pozdrawiam i czekam na kolejne zdjęcia.

Dawid
6.09.09, 23:47
Dzięki :) cenne uwagi :) robiłem te grzyby zuiko 14-42mm więc ciężko było z bliska.. bynajmniej jeszcze amatorowi (ja)

k@czy
7.09.09, 03:01
dlaczego ciezko? uciekaly? ;)
zamiast sie tlumaczyc pod kazdym zdjeciem, lepiej poczytaj, poogladaj galerie, popytaj kolegow o szczegoly techniczne.
na razie wyglada to slabo i wzbudza zachwytow.

Dawid
7.09.09, 23:01
A coś takiego ?

Mirek54
7.09.09, 23:11
A coś takiego ?

Przypatrz sie sam dokladnie fotce.Zastanow sie nad kolorem(kazdym kolorem) i pomysl czy szedles w dobrym kierunku.

Dawid
7.09.09, 23:49
i jeszcze to

Agulka
8.09.09, 00:24
Mam wrażenie, że trochę przekombinowałeś z niebem, w sensie, że za bardzo wpada w fiolet. A kadry - hm.. nie za bardzo do mnie przemawiają, niestety. Jeżeli na pierwszym chodziło Ci o zaprezentowanie tych trzech kresek po samolotach, to może próbować je ująć w jakiś ciekawszy sposób, może w bardziej geometryczny? :roll: Te drzewa, a w zasadzie same ich czubki nie dodają fotce uroku.
A na drugim z kolei wzrok nie ma na czym się zatrzymać, krąży po zdjęciu a tam tylko jakieś krzaki i suche badyle bezładnie porozrzucane po kadrze.
Ja jestem na nie.
;)

Zbyszek_0271
8.09.09, 10:27
Mnie się podoba q10, wg mnie fajny kadr i kolorki, ale ja cały czas się uczę

grzesj
8.09.09, 10:31
Moje zdanie: chrzań te wszystkie widoczki, kurki i inne. :) Masz piękną kobietę, Jej rób zdjęcia! Popracuj z Nią, idźcie w jakieś ciekawe miejsca, na aparat zapnij 40-150 i rób zdjęcia. A wcześniej w celach inspiracji proponuje przejrzeć foty: Diabolique, dka, rafroga, zonkinho i innych...

Dawid
8.09.09, 23:04
Ciąg dalszy zmagań :)

Pietrucha
8.09.09, 23:12
Co zrobiłeś z modelką w q19 ?:evil::lol:

Jeśli chodzi o q20 to zapowiadało się dobrze, ale mam odczucie, że uciąłeś w złym miejscu... Czy masz może zdjęcie całej postaci w tej pozie (bo wybrana byłaby nieźle, tylko sprawia wrażenie jakby modelka wlatywała niczym superman z prawej strony kadru ;) ) ? A może warto spróbować obciąć trochę zdjęcie z dwóch stron, zostawić trochę mniej :)
Powodzenia w zmaganiach :)
Jeśli chodzi o kadr i wyraz twarzy, to najbardziej podoba mi się q18, niestety przepalenia na twarzy psują odbiór, poeksperymentowałbym z takim światłem, żeby się ich pozbyć i resztę uratować w obróbce. Często tutaj i nie tylko tutaj uważa się że lepiej nie doświetlić i wyciągnąć światło niż na odwrót.
Powodzenia! :)

droplet
8.09.09, 23:21
przeglądnąłem od początku i na razie podoba mi się tylko q14. Ładna tonacja, kadr i opanowane światło.
Pozdrawiam

Ann
8.09.09, 23:56
Witam
Co do ostatniej serii , kadry niezłe , ale modelki , owszem, owszem ;)
Wszystkie te zdjęcia były robione w zbyt ostrym swietle , wiec przepały bardzo szpeca je. Niemniej jednak ostatnia jest najlepsza , fajny klimacik :)
Czekam na dalsze Twoje eksperymenty , modelki są tego warte ;)
Pozdrawiam.

Dawid
9.09.09, 00:12
co do komentarza Ann nie modelki a modelka i model :P
------------------------------------------------------
Dzięki za opinie

wanilia
9.09.09, 00:21
A mnie tam kolorki z 15 się podobają

Dawid
9.09.09, 07:16
poretet

Zbyszek_0271
9.09.09, 07:40
Ostatnia fotka moim zdaniem bardzo fajna, dodam, że spodobała mi się podpowiedź GRZESJ, chyba też z niej skorzystam tylko muszę poszukać modelki :grin:

Moje zdanie: chrzań te wszystkie widoczki, kurki i inne. :) Masz piękną kobietę, Jej rób zdjęcia! Popracuj z Nią, idźcie w jakieś ciekawe miejsca, na aparat zapnij 40-150 i rób zdjęcia. A wcześniej w celach inspiracji proponuje przejrzeć foty: Diabolique, dka, rafroga, zonkinho i innych...

droplet
9.09.09, 09:11
to jest dobry portret jeśli twoim zamierzeniem było świadome przerysowanie twarzy modelki ;-).
Uwydatniłeś jej nos, brodzie specjalnie to nie zaszkodziło bo nie jest masywna, szyja za to wyszła dość korzystnie.
Pozdrawiam

jolly
9.09.09, 18:23
Ostatni portret bardzo sympatyczny.

Dawid
9.09.09, 21:11
Idę za waszą radą portrety :)

grizz
10.09.09, 09:45
Paskudne kadry, ciemno, oczu nie widać, ostrość nie zawsze widac. Cudowny telefon.

grzesj
10.09.09, 10:11
E tam grizzu, nie przesadzajcie obywatelu :) Q23 jest fajne, MZ do zrobienia. Mnie się podoba, trochę bym je sPSuł, za pozwoleniem autora i będzie całkiem, całkiem. Kolego Forever, próbujcie dalej :)

Dawid
10.09.09, 12:44
taki był zamiar żeby oczu nie było widać :) ...ale on ostry :D

jolly
10.09.09, 22:37
Q23 podoba mi się najbardziej.Tylko czemu modelka ma taka minę? Niezdecydowaną - jakby chciała się uśmiechąć a wyszedł grymas :wink: Ale sam zamysł kadru i światło mi pasuje. Jest miękko, fajnie i to mi się podoba.
Q24 jednak trochę za ciemno, a Q25 nie przemawia do mnie.

Dawid
11.09.09, 16:11
następny pod nożyk :)

Daniello
11.09.09, 16:45
Nie wiem po co nasze uwagi, nie korzystasz z nich.

Ciemno, niepotrzebne BW i kadr nijaki.

Dawid
20.09.09, 22:09
Po małej przerwie coś nowego 2 portrety 2kwiatki :) Będę szedł za waszą radą skupię się na portretach ale przy okazji coś pstryknę innego :)

Dawid
21.09.09, 22:14
Aż tak źle że cisza :D:-P

Mirek54
21.09.09, 22:17
Aż tak źle że cisza :D:-P

Czekam az sie wyostrza,ale jakos nie chca,pewnie z kompem mam cos nie tak.

diabolique
21.09.09, 22:21
4 x nie

grizz
21.09.09, 22:23
Czekam az sie wyostrza,ale jakos nie chca,pewnie z kompem mam cos nie tak.

ee tylko pierwszy portret jest nieostry. Drugi już ładniutki.

Dawid
21.09.09, 22:46
dokładam jeszcze jedno :)

wanilia
21.09.09, 22:53
za ciasno z lewej:)

Daniello
21.09.09, 22:55
q31 jakiś dziwny zafarb niebieski...

Dawid
21.09.09, 23:35
Daniello taki był zamierzony efekt :)

Moominek
22.09.09, 22:20
Sam jestem początkujący, ale może się wypowiem.

Jak dla mnie z portretów ciekawe są q14 (klimat rulez) oraz q22, reszta jakaś nijaka, pomimo że modelka, jak to mówią, z potencjałem :wink:

Z małymi uwagami q28 (lubię takie zieloności, ale przyciął bym wrzucając kwiatek w lewy górny mocny punkt, poza tym trochę za jasno - daje po oczach) oraz q29 (brakuje mi światła na modelce, za szeroki kadr) no i q32 (tu znów za wąsko).

Dawid
23.09.09, 23:42
Kaczuszka :)

Agulka
23.09.09, 23:55
Przez układ w kadrze odbić na tafli wody mam wrażenie, że kaczuszka płynie do góry.;)

iszi
24.09.09, 00:07
Ło boże Forever no już przecież wiesz to co napisze...
kadr jest za ciasny z każdej strony a już z lewej za bardzo- jak kaczuszka płynie do przodu to trzeba dać jej troszkę miejsca żeby miała gdzie.... ogólnie sympatyczna kaczuszka- może troszkę przeostrzona.....
Co do portretów się nie wypowiadam bo się nie znam. Mogę napisać tylko że mi się podobają. Tylko nie wiem czy dziewczyna bardziej czy kadr....
Ogólnie jest coraz lepiej. Pozdrawiam:grin:

droplet
24.09.09, 00:33
Podobałby mi się q29 nawet bardzo gdybyś kadrował inaczej. Wyciął przepaloną górę i ciął w połowie ud. Może na początek ustaw sobie skrajny punkt AF :-?
Wygląda, że idziesz w dobrym kierunku.

Pozdrawiam

svantetic
25.09.09, 20:30
q22 MZ fajne, a w q24 dałabym modelce czarną bluzkę i zrobiła tak, by trochę więcej oczu było widać. Ale to tylko takie moje pomysły :).

nataszach
25.09.09, 21:25
pomysł z dziewczyną jak najbardziej- fotogeniczna modelka, podoba mi się tło- ale za mało miejsca z lewej :-)

Dawid
25.09.09, 23:03
Dziś próbowałem zrobić bańki a i kotek się przytrafił :)

Agulka
25.09.09, 23:22
Szkoda, że kadr z kotkiem jest tak ucięty. Sprawia wrażenie przypadkowego, niedopracowanego, bo nad kotem miałeś dużo miejsca, wystarczyło obniżyć lekko aparat.
Baniek nie próbowałam jeszcze fotografować, nie wiem, czy to trudne, czy łatwe, ale z tych dwóch zdjęć bardziej podobają mi się na drugim, bo po pierwsze jest ich więcej, a po drugie to tło, które skądinąd nie jest najpiękniejsze ;), przez b&w nie rzuca się tak w oczy. Ale tak same na zdjęciu... no nie wiem, pusto trochę, nie zatrzymują chyba na dłużej...a gdyby Twoja modelka była na zdjęciu, uchwycona w chwili wydmuchiwania takiej bańki? :roll: Wiesz, dwie pieczenie; i bańki i portret ;)
(Czyli prawie tak, jak na q33, z Twoim auto w bańce :))

Dawid
26.09.09, 05:23
mam taką fote :) tylko nie wiem czy się spodoba:)

Agulka
26.09.09, 11:36
Jak nie wstawisz, to się nie dowiesz ;)
A nawet jeśli się nie spodoba, to może dowiesz się, co poprawić, żeby było lepiej następnym razem. :)

Peter1976
26.09.09, 11:52
Daniello taki był zamierzony efekt :)

Skoro wszystko jest zamierzonym efektem rady Ci nie potrzebne jesteś artystą którego twórczości nie rozumiemy !!

nataszach
26.09.09, 13:54
Podoba mi się Q33 :-) fajny pomysł.
Wydaje mi się że cały urok polega na ich kolorze, dlatego B&W nie bardzo mi się widzi. Ale skoro miałeś taką fantazję, czemu nie ;-)

iszi
26.09.09, 14:25
Q34 też mi się bardzo podoba jednak ja bym wykadrował inaczej tak, aby było mniej centralnie , uciąć pozostałe bąble aby dać głównemu motywowi więcej przestrzeni.... ogólnie pobawić się kolorami w psie--- zdjęcie z dużym potencjałem -- nadać tajemniczości. Ja bym widział to tak (chyba, że przegiąłem:))

23966

Pozdrawiam

Dawid
27.09.09, 09:46
Super :) Podoba mi się ta wersja :)
---------------------------------
Co do tamtego to się nie zgodzę :) na tamtym zdjęciu miał być taki efekt to nie znaczy że nie jest to źle, jednym się podoba innym mniej więc gdy następnym razem będę coś takiego robił to popracuje nad niebieskim zgodnie z radami :)

Dawid
27.09.09, 10:55
Agulka proszę :)

kowalikster
27.09.09, 11:47
q36 fajnie kontrastuje, ale po chwili oglądania jednak stwierdzam że chyba zbyt mocno.
Bardzo fajny efekt odbicia lustrzanego jest na q36, i ta fota mi się najbardziej podoba z tych 3 ostatnich.

Sorki za wbitkę, bo chyba wstawka dla Agulki była ;)

Dawid
27.09.09, 12:05
Dla agulki 37 jest :P

kowalikster
27.09.09, 13:03
No to się udało, że o nim nie wspominałem.

Dawid
27.09.09, 13:42
Zdjęcia są dla wszystkich :D

Dawid
28.09.09, 09:44
Zamieszczam fotki z ostatniego wypadu nad jezioro, 2 portrety moich towarzyszy wędkarzy i musztarda inaczej :)

iszi
28.09.09, 17:59
Dziwnie je pokolorowałeś, na 3 brakuje ostrosci i kadry na nie - poprzednia seria duużo lepsza. Pozdrawiam

Agulka
30.09.09, 22:51
37 jest ok, moim zdaniem. Chyba najbardziej mi się podoba z tych bąbelkowych :)
A z ostatniej wrzutki to mam zdanie podobne do zdania iszi'ego. Kolory są dziwne. 3 jest nieostre. Kadrowo co do portretów to nie za bardzo się znam, ale ostatnie zdecydowanie mi nie pasuje - jakoś tak chyba za daleko, za szeroko, za centralnie (:roll:) A na 39 wydaje mi się, że ostrość spadła Ci z oczu na nos. Nie jestem też do końca pewna, ale chyba wolałabym widzieć ten ucięty kawałek kołnierza kurtki.

Dawid
1.10.09, 00:00
Portrecik (robiony z wybitym palcem :D)

Agulka
1.10.09, 00:36
Ja wiem, że ten zafarb zamierzony :wink:... ale tak nieśmiało zapytam: czy można by zobaczyć to zdjęcie w innej obróbce?... w takiej... no nie wiem, jak to nazwać.. mniej inwazyjnej? ;)

Dawid
1.10.09, 06:34
Mogę spróbować:)

Dawid
1.10.09, 23:18
to wrzucam z mniejszą przeróbką :)

Agulka
2.10.09, 00:39
Nie umiem jednoznacznie powiedzieć, która próba podoba mi się bardziej. W pierwszej fotce podoba mi się to, że nie ma zafarbu (albo ja go nie widzę), ale w drugim zdjęciu podoba mi się, że twarz jest taka wyrazista, nie taka rozmyta, miękka, jak na pierwszej fotce.
A co do kadru, to nie wiem, czy mam rację, ale chyba obcięłabym lewą stronę.

Andrzejsjz
2.10.09, 20:18
Moim zdaniem fotka 1 jest bardziej wyraźna (szczególnie widać to na ręce modelki) Zdjęcie 2 jest jak by prześwietlone. Przyciąć może nie ale zrobił bym modelkę bardziej z boku.

Dawid
3.10.09, 01:56
Pogoda nie sprzyjała dziś lecz coś pod krytykę mam:)

grizz
3.10.09, 09:56
Jej... niedawno dorawłaeś PSa?

Dawid
11.10.09, 12:36
Foteczki z wczorajszego spaceru :) jeszcze kilka mam na później :)

svantetic
11.10.09, 16:45
Jakoś-takoś wydaje mi się, że na q47 uciekła ostrość na nos, a oczy są za bardzo w cieniu... Kolejny portret już mi się podoba :). Liść jest bardzo pomysłowy i ładnie grają kolorki. Szkoda tylko tego ciemniejszego PD, imo. Ale wiesz, że ja tu jestem od niedawna, więc sobie mogę... ;).

Pozdrawiam :).

rumi
11.10.09, 21:51
najbardziej podoba mi się q48

JacekO
11.10.09, 22:17
Jeśli przyjmiesz ocenę od "początkującego amatora" to fotki fajne :grin:a najbardziej podoba mi się q48.

Tommy_G
11.10.09, 22:21
q48 zdecydowanie najlepsze - bardzo fajnie wyszło msz :)

Dawid
11.10.09, 23:44
Na dobranoc jeszcze jeden portret "zamyślona" :)

Agulka
12.10.09, 00:24
Kadrowo i kolorystycznie najbardziej 50 mi odpowiada, ciepłe, jesienne zdjęcie. Chociaż jeśli chodzi o ostrość i naświetlenie zdjęcia to pod tym względem 48 jest lepsze, bo to ostatnie trochę rozmydlone i przepał na nosie. A tak swoją drogą ciekawa jestem jak wyglądają pełne kadry i dlaczego na 48 dziewczynę postanowiłeś tak bardzo centralnie umieścić w kadrze. Pytam poważnie, nie znam się na portretach, nie mam jeszcze wyczucia, gdzie można ciąć, żeby nie było za ciasno i żeby nie wyglądało na przypadkowe kadrowanie. Nie wiem, czy zasada mocnych punktów obowiązuje w portrecie, ale pozwoliłam sobie 48 przekadrować i wyszło mi tak:

dr_feelgood
12.10.09, 08:02
Ciezko mi oceniac portrety, gdyz sie nie znam, pozostawie to tym, ktorzy maja lepsze umiejetnosci, od siebie dodam, ze oczy za bardzo gina w calosci, a oczy to baaardzo wazna czesc portreu moim zdaniem.
Generalnie podobaja mi sie te zdjecie mucio:)

Wiejo
13.10.09, 20:54
Portret na zdjęciu 48 bardzo udany i fajny moment trafiłeś. Po przekadrowaniu przez Agulkę moim zdaniem ładniejszy. Mam tu na myśli bardziej jakby portretowy bo część tła została weliminowana. Podobnie rzecz ma się na 50 ładne zamyślenie modelki ale mimochodem zachacza się o ładne jesienne tło którego powinno być przy portrecie zdecydowanie mniej.

michalzolnowski
13.10.09, 21:13
Portret na zdjęciu 48 bardzo udany i fajny moment trafiłeś. Po przekadrowaniu przez Agulkę moim zdaniem ładniejszy. Mam tu na myśli bardziej jakby portretowy bo część tła została weliminowana. Podobnie rzecz ma się na 50 ładne zamyślenie modelki ale mimochodem zachacza się o ładne jesienne tło którego powinno być przy portrecie zdecydowanie mniej.

Podpisuję się pod tą wypowiedzią...

Mi żona nie pozwala focić z modelkami więc nie mogę się w tym kierunku zbytnio rozwijać... :cry:

Agulka
13.10.09, 21:37
Michalzolnowski... żonę foć :)

sorki Forever z offtop

Dawid
13.10.09, 22:15
Moja "modelka" to też moja żona (ale w przyszłości) :)

michalzolnowski
13.10.09, 22:21
ttiaaaa :-)
żeby ona jeszcze chciała być focona i umiała się przy tym naturalnie zachować...
a tak zostaje mi namawiać kuzynki... może w końcu którąś namówię...

:esystem2:

Dawid
13.10.09, 22:25
Koniecznie musisz ją namówić :) Ty musisz sprawić by swobodnie się czuła :)

michalzolnowski
13.10.09, 22:41
mam parę fajnych zdjęć żony. ale tylko dla tego, że ona nie wiedziała że je wogóle robię... :wink:

Dawid
19.10.09, 08:05
Witajcie :)dzięki za komentarze z góry :)
Zostawiam do oceny moje ptaszki,żabkę i "zmęczonego kolesia" jakie są minusy i może plusy jak się znajdą. Jeszcze zdjęcie "BK" powiedzcie czy da się coś z tym zrobić na razie tylko kolory poprawiłem.

Ann
19.10.09, 14:43
Witam.
W/g mnie zdjecia ptaków robione były przy zbyt ostrym świetle , wkradły sie szumy i przepały. Ale klimacik nadmorski jest super :)
Ze tez "zmęczonego kolesia" słoneczko nie obudziło ;)
Co do tematyki ostatniej fotografii, to w naszym mieście są murowane wc dla psów , może przy okazji takowy obiekt sfotografuje ;)
Podokuczałam Ci nieco ;) pozdrawiam i czekam na dalsze fotografie :)

Wiejo
19.10.09, 19:46
Mewy na pierwszych dwóch to ciekawskie i śmieszne ptaki jak też i bardzo łakome. Może było lepiej wyczekać sytuację kiedy zaczną sobie wydzierać kąsek lub jak znajdzie coś do jedzenia i ma w dziobku. Żabka i bliki nie zatrzymuje wzroku. Leżący na ławce trudny do rozszyfrowania bo to może być zmęczony turysta jak i menel i ta niejednoznaczność tematu powoduje rozproszenie uwagi. Toaletka dla piesków ciekawostka ale bez odniesienia.

Dawid
19.10.09, 22:50
Wiejo: znalazłem coś takiego mewa z flądrom
Ann: dokuczaj dalej :)

Dawid
19.10.09, 23:43
dorzucam jeszcze takie+ pytanie jak skadrować i czy statki u góry mogą być ?

Lolita
20.10.09, 09:26
Jak dla mnie statki w tle jak najbardziej. Stanowią MSZ ciekawe tło, bo to wkońcu morze jest:wink:

JacekO
20.10.09, 09:30
Popieram. Statki ok.

iszi
20.10.09, 11:42
dorzucam jeszcze takie+ pytanie jak skadrować i czy statki u góry mogą być ?
Statków to prawie nie widać więc mogą i nie mogą, bardziej przeszkadza centralny kadr, ja bym dał więcej miejsca z lewej.
Pozdrawiam

Agulka
20.10.09, 12:34
Ostatnie zdjęcie też bym przekadrowała tak, jak Iszi mówił.
W zasadzie przekadrowałam i wyszło mi tak: :)
(usunęłam boję, bo jakoś tak kolorystycznie mi nie pasowała)

Agulka
20.10.09, 12:36
Tyle, że zdjęcie byłoby lepszej jakości gdyby nie tak wysokie iso, a tak zamiast morza jest jakaś papka... mogłeś dać mniejszą wartość przysłony i zdjęcie byłoby bardziej czyste. :)

Hm.. dlaczego nie scaliło postów? Wyjdzie na to, że nabijam ;)

iszi
20.10.09, 13:32
Dokładnie- miałem to samo napisać....poza tym przy odszumianiu czy innym zabiegu domyślam się zmiękczającym ta mewa wyszła strasznie nienaturalnie.

Dawid
20.10.09, 16:32
Dzięki wam za rady :) No ISO400 miałem :(

Agulka
20.10.09, 17:40
Exif pokazuje, że 800.

Dawid
20.10.09, 18:07
a może masz rację...część tego dnia na 400 robiłem a to może na 800:oops:

Paluszek
23.10.09, 21:05
Mewa nr 51 najładniejsza (ta przekadrowana wersja agulki lepsza). Niedawno, gdy zjadły mi niemal wszystkie frytki z talerza przekonałam sie, że to zwierzęta o silnej osobowości.

Dawid
24.10.09, 00:01
O to maiłaś przygodę:) Ja bym im frytek nie darował :)

Wiejo
24.10.09, 06:03
Mewa z flądrą- lubię takie kadry gdzie coś się dzieje. Motyw interesujący lecz wkradło się też trochę bałaganu w kadrze ale to rozumiem ponieważ nie chciała wyjść na bardziej zrównoważony tonalnie teren. Mewa na tle statków ładny nadmorski widok.

Dawid
24.10.09, 12:25
Dzięki wiejo :)

Dawid
26.10.09, 01:07
Wrzucam moją różyczkę z OR :)

iszi
26.10.09, 01:52
Ojojooj obróbka jej nie uratowała........

Dawid
26.10.09, 07:56
Czyli rozumiem że jesteś na nie :)?

JacekO
26.10.09, 08:50
A ja na tak.:) Fajna fotka.:)

Agulka
26.10.09, 09:06
Ja bym coś pokombinowała z kadrem. Bo teraz jest za centralnie. Dziwnie wypełnia kadr: na dole poucinane listki a na górze pusto. A sam łebek w środku.

iszi
26.10.09, 09:52
Ja bym coś pokombinowała z kadrem. Bo teraz jest za centralnie. Dziwnie wypełnia kadr: na dole poucinane listki a na górze pusto. A sam łebek w środku.
Dokładnie - sama obróbka jest ciekawa

Paluszek
26.10.09, 21:34
O to maiłaś przygodę:) Ja bym im frytek nie darował :)

Mowa. To by i mnie zjadły.
Róża fajna, jak ocukrzona, tylko kadr troszkę przesunąć w górę.

Dawid
26.10.09, 23:42
Zimno było w końcu :) Nie no żart :) Dzięki za opinie :) 2 miejsce na or miała :)

Wiejo
27.10.09, 00:29
Kolor mi sie podoba bo jest przygaszony jak przystało po pokryciu szronem. Przyłączam się do chóru, że centralny kadr nie powoduje u widza ciekawości.

Dawid
28.10.09, 00:39
Mewie odbicie co wy na to ? :)

Ania_
28.10.09, 00:43
Kucaj, kucaj... wszystko się rozbija o perspektywę.

Dawid
28.10.09, 07:31
Dziękuje za radę:) + portrecik

Andrzejsjz
28.10.09, 12:28
Mam wrażenie że twarz modelki wpada w zieleń.
Albo mi coś wzrok siada.:wink:

Agulka
28.10.09, 12:37
To mi też siada ;)

JacekO
28.10.09, 12:54
Dołączę do słabowidzących:)

helmuth
28.10.09, 13:38
Mam wrażenie że twarz modelki wpada w zieleń.
Albo mi coś wzrok siada.:wink:Może zjadła coś nieświeżego :-P

Dawid
29.10.09, 00:19
jeszcze jeden na jesiennym tle :) mam nadzieję że skóra lepsza :)

masakrer
29.10.09, 00:55
Pierwsze ujecie bardziej mi podochodzi, pomijajac kolor skory.
Na drugim modelka troche "zdrowsza", ale jak dla mnie toche za duzo "ciala". Nie mam za wiele pojecia o portretach, ale wydaje mi sie, ze te nie do konca widoczne rece chyba nic nie wnosza, sprobowalabym kadrowac tylko do ramion tak aby uwaga byla skupiona bardziej na twarzy dziewczyny. Ale tak sobie tylko gdybam....mysle ze powinienes dalej probowac :grin::wink:

JacekO
29.10.09, 09:35
Druga wersja lepsza ale i tak wole ten poprzedni który masz w galerii:)

Andrzejsjz
29.10.09, 11:44
Twarz lepsza ale ujęcie trochę mi się nie widzi (ale to mi) a jak byś poprawił kolor na twarzy w tym pierwszym portrecie? Próbowałeś?

Wiejo
29.10.09, 16:02
Na 58 podoba sie wszystko oprócz tonacji. Zdjęcie 59 z tonacją lepiej lecz za to poza bardzo sztucznie i nienaturalnie się prezentuje.

Dawid
29.10.09, 17:02
za waszą radą poprawiłem q58 :) jak teraz?

Agulka
29.10.09, 19:04
No nie wiem... jest trochę lepiej, jeśli chodzi o ten zielony kolor, ale rewelacji nie ma.
Sama ma problemy z takimi kolorowymi poświatami, nie umiem sobie z nimi radzić, więc nie podpowiem Ci co zrobić, nie znam recepty niestety :)

Ale wymyśliłam dwie wersje. Jedną cz-b, a drugą... hm... tak z przymrużeniem oka, nie bierz na serio :) (Oczywiście usunę, jeśli tylko wyrazisz taka wolę)

Wiejo
29.10.09, 19:25
Po poprawce dalej nie naturalność cery jest widoczna. Myslę, że należy wrócić do surowego obrazu i zacząć obróbkę od ustawienia balansu o ile było robione w ORF.

Dawid
30.10.09, 10:22
agulka kolorowe mi się podoba z taką "mgiełką" :)

Dawid
30.10.09, 10:53
2 wersje tego samego zdjęcia :) czy któraś wam się widzi?:lol: I czy waszym zdaniem światło na włosach przeszkadza?:roll:

JacekO
30.10.09, 13:28
Jeśli chodzi o mnie to zdecydowanie kolor. A światło na włosach może niepotrzebnie odrywać uwagę od ładnej modelki.:grin:

Wiejo
30.10.09, 19:44
Samo światło trochę wymknęło sie spod kontroli a do tego tak wykorzystane nie busuje kadru. Gra prawie nie znaczącą rolę w ujęciu. Kolor bardziej podchodzi z uwagi na tło ale też sposób ujęcia modelki jest nie ciekawy.

Dawid
31.10.09, 00:22
mała przerwa od portretu :)

svantetic
31.10.09, 14:52
W q 61 trochę szkoda światła na włosach, ale poza tym bardzo mi się podoba. A q62 super sympatyczne :3.

JacekO
31.10.09, 15:07
Na dworze -3 a u Ciebie lato na całego. :grin:

helmuth
31.10.09, 16:01
Kwiatek wydaje mi się nieostry :roll:

Agulka
31.10.09, 16:46
Nieostry i... no nie wiem... płaski taki trochę... Odcięty od tła głębią ostrości, ale sam jest mało plastyczny. Płatki, środek - wszystko na jednej płaszczyźnie się wydaje i wszystko w nieostrości. Samo umieszczenie kwiatka w mocnym punkcie nie stworzy porywającego zdjęcia.

JacekO
31.10.09, 22:13
Róże lepiej Ci wychodzą.:grin:

Dawid
1.11.09, 02:16
Za pomocą Agulki ostrzej :)

JacekO
1.11.09, 12:17
Jest lepiej.:)

Dawid
2.11.09, 00:17
2 fotki zakochanych :) i jak?

Agulka
2.11.09, 00:20
Wydaje mi się, że ostrość uciekła Ci na ramię chłopaka.

JacekO
2.11.09, 11:35
Zakochani -sympatycznie.

Ps. daj więcej fotek na swojej stronie.:grin:

nataszach
2.11.09, 14:09
fajna ta parka :-)

Dawid
3.11.09, 00:18
Jacek pod koniec tygodnia dorzucę trochę zdjęć mam nadzieję :)
A jak wasza opinia na ten temat :) ?

wojciech_gd
3.11.09, 00:29
no jednak 'rocka' w tych zdjęciach nie widać. takie typowe pozowanie z jakimś przedmiotem, który ma nakreślić jasny odbiór zdjęcia. równie dobrze mogłoby być z konewką, te same emocje:P

w portretach zakochanych szkoda, że twarze są tak zacieniowane:)

helmuth
3.11.09, 07:36
no jednak 'rocka' w tych zdjęciach nie widać. )A dlaczego miałoby być widać? Dlatego, że na zdjęciu jest gitara? :wink:

Dawid
3.11.09, 07:42
modelka była rockowa :) Dostałem propozycje zrobienia zdjęć w studio tatuażu i w sklepie muzycznym ale lampy ie mam :(

helmuth
3.11.09, 14:21
modelka była rockowa :) Znaczy: ma tatuaże i lubi słuchać rocka? :roll:
Nic nie rozumiem :oops: Chyba jestem za stary :???:

Dawid
3.11.09, 17:04
hmm helmuth są subkultury :) ona do takiej rockowej należy :) była to moja i jej pierwsza sesja :) Nie mogłem od niej wydusić powagi ani jakiejś "złości" strasznie zabawna była:) więc może nie do końca będzie jakoś rockowo :) ale i tak proszę o wasze opinie :)

Dawid
3.11.09, 23:56
c.d :)

JacekO
4.11.09, 07:01
Najbardziej rockowe to chyba na ALT wystawiłeś.:grin:
Na tych tutaj to tak jak mówisz sam "nie do końca rockowo". Ale ogólnie modelka ładna i może gdybyś ja zabrał w inne miejsce....:grin:

Dawid
4.11.09, 07:06
Nie oceniajcie ich lepiej rockowo :)

k@czy
4.11.09, 07:59
no nie rockuje to dobrze....

Dawid
7.11.09, 14:11
Paulina c.d :)

JacekO
7.11.09, 14:24
Bardzo ładne te ostatnie. Miłe dla oka i cieszą. :grin:
Chyba modelka nabrała rockowego wyglądu (MZ).:grin:

nataszach
7.11.09, 16:39
oj, podoba mi się 67 - bardzo fotogeniczna osóbka :-)

helmuth
7.11.09, 17:18
Chyba modelka nabrała rockowego wyglądu (MZ).:grin:A zwróciłeś uwagę na napis na koszulce? :wink:
Jak można mieć rockendrolowy wygląd z takim napisem?:-P

JacekO
7.11.09, 17:22
A zwróciłeś uwagę na napis na koszulce? :wink:
Jak można mieć rockendrolowy wygląd z takim napisem?:-P

Nie. Raczej patrzyłem na modelkę:grin:. Ale Ty masz oko.:grin:

helmuth
7.11.09, 17:29
Nie. Raczej patrzyłem na modelkę:grin:. Ale Ty masz oko.:grin:Jestem już w tym wieku, że widok ładnej dziewczyny nie odbiera mi zdolności trzeźwego myślenia (patrzenia) :-P

wojciech_gd
7.11.09, 17:43
A dlaczego miałoby być widać? Dlatego, że na zdjęciu jest gitara? :wink:

nie dlatego Helmuth:) Forever_k3w zakładał wątek o rockowej sesji i widzę, że to o NIĄ chodziło.

a co do fotek, to najbardziej podoba mi się q66. Pomyślałbym nad powtórką ujęcia, tylko na innym tle:) a q67 zbyt 'słitaśnie'

Paluszek
8.11.09, 00:20
68 świetne. Zadzior na romantycznym tle. Fajny pomysł.

Dawid
8.11.09, 00:24
Nie ma zdjęcia 68:lol::roll:

Wiejo
8.11.09, 08:44
Bardzo sympatyczne wrażenie odniosłem ogladając zdjecia zakochanej pary. Dziewczyna trzymająca gitarę nie przekonuje. Odbieram bardziej jako ekspozycję przedmiotu. Zdjęcie na którym siedzi i trzyma gitare, tutaj część stylizacji na plus /buty/ lecz trochę za jasna tonacja całości tak odbiega od rocka. Swietny portret na 67 gdzie urok modelki wpasował się doskonale w otoczenie.

Dawid
10.11.09, 00:41
Co myślicie o tym?:wink:

JacekO
10.11.09, 12:12
Sympatycznie. Tylko nie wiem czy to Twoja zasługa, czy modelki.:grin:

Paluszek
10.11.09, 15:38
Świetne. Dół bym jednak trochę poszerzyła dla oddechu.

Dawid
11.11.09, 14:34
Wygrzebałem jeszcze taką róże :)Co o niej myślicie ?

JacekO
11.11.09, 18:11
Wydaje mi się, że ta z galerii lepsza. :)
Ale ogólnie jestem na tak. (ALT +):grin:

Dawid
11.11.09, 20:01
Dzięki :) niektórzy czepiali się kadru w tamtej :)

JacekO
11.11.09, 20:15
Dzięki :) niektórzy czepiali się kadru w tamtej :)

Że zbyt centralnie? MZ kadr centralny jest całkiem dobry w takim przypadku i niekoniecznie trzeba na siłę szukać tzw. mocnych punktów (to tylko moje zdanie). :grin:

Paluszek
11.11.09, 23:01
Ładne, tylko kadr bym zrobiła ciasniejszy i pionowy.

nevra
15.11.09, 21:10
A mi się różyczka bardzo podoba. Zimna tonacja zieleni i kwiatu bardzo pasuje.

Kaz de Wro
16.11.09, 00:16
Paulina, zapewne nie raz ją jeszcze zobaczymy;-)

Ostatnie za wąsko cięte, ja zostawiłbym łokieć.

Pozdrawiam

Dawid
16.11.09, 22:32
Teraz zaprezentuje kilka zdjęć Natalii :) Po troszku oczywiście :)
Proszę o rady i opinie :)

Dawid
16.11.09, 23:28
sorry za rozmiar nie zauważyłem :roll:

JacekO
16.11.09, 23:35
A już myślałem, że mi komp nawala.
Dziewczyna ładna. Ale nie widać jej oczu. Chyba mogłyby być lepiej wyeksponowane. Wystaje kawałek bielizny (trzeba by albo ukryć albo pokazać więcej). To tak okiem amatora.

Agulka
16.11.09, 23:47
Przyjemne w odbiorze to zdjęcie Natalii. Chociaż ja osobiście przycięłabym bardziej, opierając ją o prawy bok kadru, i trochę z góry chyba też bym zdjęła.

I mam pytanie: czy wygładzałeś w jakiś sposób buzię Natalii?

Dawid
16.11.09, 23:51
Jeśli Ci się chce pokaż mi twą wizję :) Tak wygładzałem :)

Agulka
17.11.09, 00:10
Sam chciałeś, więc jakby co to nie krzycz ;)

JacekO
17.11.09, 00:11
Noooo jestem pod wrażeniem. Brawo Agulka.
Ps. Jak zrobiłaś oczy?

Agulka
17.11.09, 00:19
Użyłam tylko Dodge Tool.

Dawid
17.11.09, 00:19
no no oczy kocie :) też jestem ciekaw jak:) Kadr fajny :)
Lubię ingerencję w moje zdjęcia może dzięki temu się czegoś nauczę :)
a na polski PS :)

JacekO
17.11.09, 00:24
Chyba to to:

nazwa polska:
- Rozjaśnianie
nazwa angielska:
- Dodge Tool

Muszę poszukać coś podobnego po Gimpem.

Dawid
17.11.09, 00:49
Dzięki :)

waruga
17.11.09, 01:20

Super z oczami... !!!!!!!!!!!!!

nataszach
17.11.09, 09:47
q70A.jpg (https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=25946&d=1258409373)
rewelacyjne :-)

wanilia
17.11.09, 20:31
Agulka świetnie się spisała, ale troszkę przeszkadza mi szal tak wysoko na twarzy bo zmienia jej kształt. :grin:

Dawid
17.11.09, 23:53
Dzięki wszystkim za komentarze :) C.d :) Pytanie jak to lepiej skadrować? i Czy się podoba ?

Agulka
18.11.09, 00:47
Czy nie powinno być wyprostowane?

Dawid
18.11.09, 00:59
Nom:oops:

Mirek54
18.11.09, 01:33

Chociaz nikt nie zauwazyl,ale usunelas to co niepotrzebnie wystawalo w rogu(to biale z pod ciucha)Masz plusa.Diabel tkwi w szczegolach.

Agulka
18.11.09, 01:44
Chociaz nikt nie zauwazyl,ale usunelas to co niepotrzebnie wystawalo w rogu(to biale z pod ciucha)
Eee, na pewno to zauważono, tylko nikt nic nie mówił ;) :)

waruga
18.11.09, 02:13
Coś nowego :)

Q.12 nic nie przeszkadza modelce....fajna fotka

Wiejo
18.11.09, 07:53
Zdjęcie Natalii po poprawce Agulki bardzo wiele zyskało na odbiorze i estetyce tym nie mniej materiał do przeróbek Twój więc jesteś na dobrej drodze. Na ostatnim jeżeli ma to być próba portretu to tło jest stanowczo za wyraźne a modelka trochę za mała w całości kadru co skutkuje tym, że bardziej trafia jako pamiątka z wycieczki.

JacekO
18.11.09, 13:25
Eee, na pewno to zauważono, tylko nikt nic nie mówił ;) :)

Widziałem, widziałem.:):grin:

A jeśli chodzi o ostatnie to Wiejo ma racje, tło psuje cały odbiór. Ale modelka i tak mi się podoba.:grin:

Dawid
18.11.09, 23:56
Dzięki za komentarze i rady będę się starał na przyszłość z tym tłem :)
Mam jeszcze coś z ostatniej serii pod waszą gilotynkę :)

waruga
19.11.09, 00:17
Dzięki za komentarze i rady będę się starał na przyszłość z tym tłem :)
Mam jeszcze coś z ostatniej serii pod waszą gilotynkę :)

Troche dziwnie ... za bardzo rzuca sie reka... a tak fotka fajna, te oczy....!

DanielG
19.11.09, 00:18
Kolor oczu-podoba mi się.

waruga
19.11.09, 00:36
Kolor oczu-podoba mi się.

Orginalny kolor... czy szkielka..? Nie zawsze sie tak spotyka.

Dawid
19.11.09, 00:40
heh ani to ani to :) Szop :)

Agulka
19.11.09, 00:42
Hm... oczy... to ja będę pierwsza, która się wyłamie i powiem, że mnie nie przekonały ;)
I jakość tego zdjęcia nie powala na kolana. Zdjęcie jest nieostre (sprawia takie wrażenie przynajmniej), miałeś włączoną stabilizację? (1/80 przy 142mm)
Też nie do końca pasuje mi to nasycenie, kolor tego swetra chyba jest bardziej malinowy (taki jak na q70) w rzeczywistości niż taki czerwony?
Nie pasuje mi też układ dłoni przy twarzy, z tymi włosami w ręku... nie wiem, przypominają brodę, a i też (o czym pisała Wanilia przy poprzednim zdjęciu) wpływają na kształt twarzy.
Trochę mam wrażenie, że złe technicznie zdjęcie starałeś się ratować programem... Ale oczywiście mogę nie mieć racji :)
No co tu dużo mówić, moim zdaniem miewałeś lepsze wrzutki ;)

Dawid
19.11.09, 00:48
Widziałem że jesteś w wątku to zaraz dostanę kawę na ławę:) heh krytyka niekiedy lepiej smakuje jak pochwała, kurczę żeby zrobić poprawne dobre zdjęcie trzeba się napocić :) Dzięki wam za plusy i minusy :)

Dawid
19.11.09, 01:05
Wrzucę jeszcze jedno zdjęcie z pytaniem czy waszym zdaniem da się coś z tym zrobić :) ??

Mirek54
19.11.09, 01:27
Skoro Agulka mogla to ja tez.
Mine zmienilem troche na inna i swiatlo dodalem.
Moze jak glodno i ciekawie patrzy,a nie z ignoracja to jej lepiej do twarzy:grin:

Dawid
19.11.09, 08:01
Nie krępujcie się każdy może :) :)Heh No trochę głodem jej z oczu patrzy ale zmiana oczu całkiem zmieniła zdjęcie :) Czy robiłeś coś jeszcze z twarzą oprócz oczu?
Podobają mi się wasze pomysły :)

Mirek54
19.11.09, 11:21
Czy robiłeś coś jeszcze z twarzą oprócz oczu?

Otworzylem oczy,podmalowalem delikatnie,wlosy przyciemnilem troche,uczesalem jej lewa strone,zlikwidowalem opuchniecie jej lewej dloni.W prawej opilowalem paznokcie i uzupelnilem poodpryskiwany lakier,poprawilem palce.Na twarzy jeszcze poprawilem kosci policzkowe,brode i nos.Wysteplowalem wystajaca bielizne.Dodalem blende i zmienilem oswietlenie na fotce.To wszystko-nic wiecej nie robilem.To wszystko mogliscie sami zrobic przed zdjeciem:wink:

Dawid
19.11.09, 18:29
Oj Mirek Ty to jesteś magik!!!:-P

Wiejo
19.11.09, 20:18
72- trzeba przyznać, ze kolor oczu ciekawy ale w odbiorze czuć sztucznością. Dłoń i czerwone paznokcie na tle twarzy w jakimś niezdarnym geście z włosami nie komponuja się z miłą twarzą. W tym zdjęciu jakoś na nie. Natomiast portret na 73 bardzo na tak. Uważam, że jest świetny i wszystko łącznie z rozwianymi włosami pięknie się układa. Do ideału brakuje spokojnego w miarę jednorodnego tła.

kowalikster
19.11.09, 20:48
Otworzylem oczy,podmalowalem delikatnie,wlosy przyciemnilem troche,uczesalem jej lewa strone,zlikwidowalem opuchniecie jej lewej dloni.W prawej opilowalem paznokcie i uzupelnilem poodpryskiwany lakier,poprawilem palce.Na twarzy jeszcze poprawilem kosci policzkowe,brode i nos.Wysteplowalem wystajaca bielizne.Dodalem blende i zmienilem oswietlenie na fotce.To wszystko-nic wiecej nie robilem.To wszystko mogliscie sami zrobic przed zdjeciem:wink:

A dostałeś choć buzi od modelki za takie jej upiększanie?

Paluszek
19.11.09, 23:47
73 by było całkiem fajne, tylko mnie osobiście razi to, ze twarz jej trochę za bardzo zmiękczyłeś, taki modelkowy efekt. Ale poza tym ok. Dziewczyna ma wyraziste oczy, ładne włosy i na innych zdjęciach kolor sweterka i czerwone paznokcie niepotrzebnie odciągają uwagę od twarzy. Na 73 to twarz widać wyraźnie i jest ok.
PS. Tam też cos majstrowałeś przy oczach? Takie jasne jakieś.

Dawid
20.11.09, 00:00
PS. Tam też cos majstrowałeś przy oczach? Takie jasne jakieś.

Jop majstrowałem :)

masakrer
20.11.09, 00:01
Oj Mirek Ty to jesteś magik!!!:-P

Ja bym powiedziala, ze raczej fotograficzny Mc Giver :mrgreen:

Dawid
20.11.09, 00:08
heh nie złota rączka a złota myszka :P

Dawid
22.11.09, 16:10
Dzięki za komentarze :) Dziś zdjęcie z przymrużeniem oka :) Robione z soczewką+8 :) Co o tym myślicie? Na zdjęciu gwóźdź wbity w drzewo, będąc w lesie przez przypadek znalazłem dziwne drzewa w sumie 3, były powbijane w nie gwoździe i zastanawiam się o co chodzi :) nie wyglądało to normalnie :P

Dawid
22.11.09, 23:59
Gwoździk się chyba nie spodobał :) a może drzewko szczęścia z Sopotu ?

waruga
23.11.09, 05:46

Co chesz od tego gwozdza? Fajne ujecie, jak najbardzie do przyjecia...!

Wiejo
23.11.09, 08:01
Drzewo w lesie w którym są wbite gwoździe świadczy tylko o działalności kłusownika który swoje sidła musi do czegoś uwiązać. Jakbyś był tam raz jeszcze weź z domu obcęgi i powyciągaj je. Może ocalała zwierzyna Ci zapozuje w podzięce. Drzewko szczęścia kompozycyjnie poprawne ale brakuje mi na nim trochę przestrzeni gdyż w równej linii są latarnie, murek i drzewko a za nimi noc.

Dawid
23.11.09, 16:51
Wiejo nie wiem czy to robota kłusownika ponieważ gwoździe były nawet dość wysoko :) pojedynczych było mało większość to skupiska po ok 10-15 szt (bardzo gęsto)i pozaginane :) No ale podobno dziki tam chodzą :)

waruga
24.11.09, 17:58

Drzewko udalo sie..

mkw
24.11.09, 18:31
Drzewko jest dobre. Przez brak poziomu (idealnego) troszeczkę się gubi symetria, ale moim zdaniem jest dobrze. Podoba mi się.

Lolita
24.11.09, 18:48
Drzewko bardzo ładniusie. I jakoś mi się tak świątecznie zrobiło :roll:

wanilia
24.11.09, 20:24
Hej :grin:
Portrety koleżanki bardzo początkujące: musisz planować, jak zdjęcia ma wyglądać, jaki kadr -efekt uzyskać i dopiero naciskać spust aparatu. Nie możesz robić zdjęć od końca- kadrować zdjęcie po jego zrobieniu z kadru nieprzemyślanego. Małe kadrowania nie są problemem, ale takie radykalne świadczą o braku konkretnej koncepcji. Nie trać czasu na "ratowanie" nieudanych kadrów, tylko zabieraj tę sympatyczną i jak widać chętną do współpracy modelkę i do roboty.
Bardzo mi przeszkadza zbyt mocne wygładzanie buzi w jakimś programie. Ustaw wartość 1/3 dotychczasowej, jeśli zabieg jest niezbędny. No i zaczęcam do oglądania zdjęć forumowych kolegów i czerpania inspiracji z ich prac na początek. Zwróć uwagę na prawidłowe oświetlenie twarzy.
Serdecznie pozdrawiam :grin:

Dawid
25.11.09, 00:02
Dzięki za komentarze i rady:wink:
Dziś wrzucam 2 zdjęcia "abstrakcyjne" jak na mnie :) zależy mi na szczerej opinii :)

iszi
25.11.09, 01:56
Szczerze;) to w tym pierwszym ostrość bym ustawił na początek (koniec)ale nie środek kadru..... i uciął od dołu aby tory zaczynały się z kadrem dając jednocześnie więcej przestrzeni od góry - we wszystkim pamiętając o symetrii. Bo tak ni w gruche ni w pietruche. Pozdrawiam

helmuth
25.11.09, 15:13
Gwoździk się chyba nie spodobał :) Może gdybyś nie rozmywał tła w programie lub chociaż zrobił to w sposób mniej rzucający się w oczy? :wink:

Dawid
25.11.09, 15:51
helmuth nie rozmywałem tła :) To oryginał :) Soczewką robione :)

helmuth
25.11.09, 16:03
OK
Nie upieram się co do tła ale nie przekonałeś mnie co do prawej strony :-P

Dawid
25.11.09, 16:08
może przez moje "wyciąganie kolorów" taki jest efekt:roll: forum mnie nauczyło że to sztucznie wygląda :)

Dawid
26.11.09, 00:47
Widzę że ruch jest na forum :) To myślę skorzystam :) wrzucam 3 fotki trochę pojechane, ale może się coś pozytywnego się znajdzie : Co o tym myślicie?

masakrer
26.11.09, 00:57
O kurka!!!!!! Pojechane na calego, po prostu masakra :mrgreen:Pomine szczegoly, ale dostalam oczoplasu od tego muru :shock:

waruga
26.11.09, 22:53
Widzę że ruch jest na forum :) To myślę skorzystam :) wrzucam 3 fotki trochę pojechane, ale może się coś pozytywnego się znajdzie : Co o tym myślicie?

q75. podoba mi sie ta fotka.

JacekO
26.11.09, 23:09
..... ale może się coś pozytywnego się znajdzie :

Ja znajduję --->modelkę.:grin:

Lolita
27.11.09, 10:42
Pomine szczegoly, ale dostalam oczoplasu od tego muru :shock:

No właśnie :wink: Lepiej jdnak ją do parku zabieraj :roll:

Ja znajduję --->modelkę.:grin:

Zgadza się :grin:

Dawid
28.11.09, 23:16
Wrzucam pod nóż 4 fotki z dzisiejszego spotkania :)