Zobacz pełną wersję : "Przez obiektyw do serca widza" Zdjęcia Dawida
Wrzucam pod nóż 4 fotki z dzisiejszego spotkania :)
Zdecydowanie fotka z2 zachod slonca z elementami architektury, nastepnie z3 widok zurawi portowych.
Zdecydowanie fotka z2 zachod slonca z elementami architektury, nastepnie z3 widok zurawi portowych.Zdecydowanie widzę kaszę w cieniach na z2, natomiast z3 - owszem :wink:
Z ostatnich najlepsza Z3. Wyszedl z tego balaganu ciekawy widok:grin:
Jeśli mogę wybierać to z ostatnich Z3. Tylko taki płaski ten obrazek. Ale sam pomysł fajny.
Dzięki za komentarze :) Nie sądziłem że wasz wybór padnie na żurawie :) a co myślicie o tym?
Z3 najfajniejsze, ale Z4 tez ma swoj urok :-) Ten starszy Pan z lornetka...fajnie.
Dzięki za komentarze :) Nie sądziłem że wasz wybór padnie na żurawie :) a co myślicie o tym?
A co ktos trzyma miedzy palcami mozna wiedziec? :-)
Ostatnie zdjęcie - plus za pomysł. Ale ja napszykład postawiła bym szkieło na jakimś murku i tak fociła. MBSZ ta ucięta ręka psuje dość ciekawej fotki, bo wzrok skupia się na rączkę zamiast na to co powinien :wink:
A co ktos trzyma miedzy palcami mozna wiedziec? :-)
to soczewka :)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Ostatnie zdjęcie - plus za pomysł. Ale ja napszykład postawiła bym szkieło na jakimś murku i tak fociła. MBSZ ta ucięta ręka psuje dość ciekawej fotki, bo wzrok skupia się na rączkę zamiast na to co powinien :wink:
heh może murek był by lepszym rozwiązaniem :) fotka była robiona na spontanie :) ale dzięki za pomysł mam nadzieję że go wykorzystam :)
Tym razem portrecik :) Starałem się trafić z ostrością na oczy :) i jakiś kadr wymyślić :) Co wy na to?
Tym razem portrecik :) Starałem się trafić z ostrością na oczy :) i jakiś kadr wymyślić :) Co wy na to?
Fajny portrecik. Brawo!
Ja się na portretach kompletnie nie znam ale ten ostatni bardzo udany MSZ :wink:
No i moja uliubiona modelka wróciła :roll:
zdjęcie fajne, dobry kard i ta biel tła bardzo pasuje
Chciałam Ci coś napisać odnośnie tego ostatniego zdjęcia, ale szczerze mówiąc trudno jest mi się do niego odnieść. Bo wiesz - widzę ładną dziewczynę, z ładnym uśmiechem i ciężko jest mi ocenić walory artystyczne czy techniczne zdjęcia. :)
Zdjęcie jest oczywiście fajne, nie ulega to w ogóle wątpliwości, ale też w mojej ocenie jest w nim coś (a czego niestety z braku wiedzy nie umiem trafnie nazwać), co przeszkadza w odbiorze. Chociaż nie wiem, czy przeszkadza to dobre słowo, może bardziej chodzi mi o zaburzenie klarowności obrazka... no nie wiem, jak to nazwać...
Zdjęcie jest kontrastowe, w tym sensie, że ciemne włosy bardzo odcinają się od jasnego tła, co w sumie daje ciekawy obrazek, ale trochę mam wrażenie, że ta prawa, biała strona jest jakby za pusta... albo jest jej odrobinę za dużo na zdjęciu.
I też mam pytanie odnośnie wygładzania. Stosowałeś jakieś? Jeśli tak to w jaki sposób?
Nie jestem przekonana też co do tych przepałów. Wiem, że nie zawsze są błędem, wiem, że ciężko jest ich uniknąć przy ciemnych włosach, żeby nie zrobić z nich czarnej plamy, ale no nie wiem..może warto z nimi jakoś powalczyć? :)
Oczywiście weź poprawkę na moją znajomość tematu fotografii portretowej, oj licha jest ona, licha.. ;)
Pozdrawiam
Agulko rozpisałaś się :) heh wygładzenie stosowałem :) W corel paint x2 jest gotowe wygładzanie które dość dobrze się spisuje chyba :) można sobie tam regulować stopień :) Zastosowałem radę wanili i obniżyłem stopień wygładzenia :)
michalzolnowski
2.12.09, 23:27
Ostatni portret - MSZ miodzio :)
W sesji na zdjęciach 75-79 był pomysł ale bardzo wyraźna mozaika cegieł skutecznie odciąga wzrok od modelki. Z zachodzików to ładne z2 tym niemniej zbyt widoczne jest wyciaganie dołu zdjęcia. Widok żórawi portowych i pana z lornetką dobre. Ostatni portret porzadny ponieważ modelka bardzo ładnie wyszła. Nie przekonuje mnie natomias białość po prawej która moim zdaniem zbyt odciąga swą rzucającą się w oczy jaskrawością stwarzając dość mocny kontrapunkt do sympatycznej twarzy.
Eksperyment z soczewką wart powtórzenia. Odnośnie portretu to tak okiem amatora ładny ale trochę nie pasuje mi tło- zbyt białe. Zastanawiam się czy inne tło nie byłoby korzystniejsze dla Twojej sympatycznej modelki.:grin:
dr_feelgood
4.12.09, 13:59
Za Jackiem. Co to tego tła, spróbuj delikatna teksturę nałożyć, taka współgrającą z dziewczyną. Nie mocno, krycie np na 20%, brzegi przy postaci bedziesz mogł łatwo wygumkować bez sladu. Tylko skopiuj warstwę bazową najpierw. Fotka ma potencjał. Można ją dopieścić
Widać postępy :grin:
Zgadzam się jednak z Agulką i Wiejo co do zbyt ostrej bieli która przeszkadza w tym wypadku w odbiorze zdjecia, być może- przede wszystkim dlatego, że kompozycja ciąży troszkę za mocno na lewej stronie.
Mimo to wiać że wziąłeś sie ostro do pracy! I tak trzymać! :grin:
Dzięki za rady i udzielanie się wszystkim :)
Za radą dr_feelgood-a teksturka na małym kryciu :)
dr_feelgood
7.12.09, 16:57
Siema
No dobra, moim zdaniem lepiej niż totalna biel.Ale nie będę sobą jak nie zapodam kilku uwag ;)
1. nie jestem przekonany czy taki tynk to dobry wybór... nie wiem naprawdę, trzeba by poszukać i porównać kilka wersji. Proponuję maskę i rozmycie soczewkowe wartość cirka 7.
2. Panie Kochany, niedoróbki widać:arrow: na włosach, gumeczka na 3-7 px, powiększenie 500% i gumkujemy :) na włosach i kancie buzi ;)
Zgrabnie Ci to wyszło
Także moim skromnym zdaniem zdecydowanie lepiej. Bardziej przyswajalne w odbiorze. Tekstura sporo dobrego wniosła. Fachowe oko dr_feelgooda wyłapało istotne niuanse. Prawda jest taka, na twarzy zauważyłem sam, ze tak lekka korekta by sie przydała, na włosach nie dopiero po wskazówce.
Ja też włosów nie przyuważyłam :oops:, jednak co oko- to oko :grin:
Pogoda lich na portretowanie to wygrzebałem coś z szuflady:) Pierwsza próba HDR-u :) co wy na to ?
To jest "prawdziwy" hdr czy pseudo-hdr z jednego raw-a? Wydaje mi się , że w cieniach wyszła kasza :roll:
Helmuth, podziwiam Cię, że widzisz takie rzeczy. Bez ironii. Serio to ostatnia sprawa, o której bym pomyślała. Za to zastanawiają mnie te dziwnie pomazane chmury. :wink:
Helmuth, podziwiam Cię, że widzisz takie rzeczy. ... to ostatnia sprawa, o której bym pomyślała.Od czasu, kiedy mi zwrócono na to uwagę na moich nocnych zdjęciach, zacząłem to widzieć :grin:
1 raw wywołany 5 razy :) chyba bardzo nieudany eksperyment :/
Przyjrzyj się zdjęciom z większym EV od oryginału. Pewnie zauważysz "kaszę" w cieniach, szczególnie tym najbardziej rozjaśnionym. Proponuję najpierw te zdjęcia odszumić, dopiero potem składać HDR-a.
Spróbuj złożyć HDR-a z trzech zdjęć. Myślę, że wystarczy. Wykonaj trzy wersje: ekspozycja mniejsza, równa i większa niż w oryginale. Różnice +/-EV musisz sam dobrać, patrząc na histogram i na efekt końcowy. Na ogół wystarcza +/- 1 do 1.5EV
Dzięki za rady i komentarze :)
Ahh miała być dziś sesja i nie wypaliło :( Ale zrobiłem kilka zdjęć bratu :) Jedno pokażę :)
Fajna minka braciszka.:grin:
Chyba gruby gniot jak nic nie piszecie ..:-P
Forever... oczy mnie mylą, czy lampą na wprost waliłeś?
Nie jesteś na forum od wczoraj, nie raz takie błyskanie było tutaj komentowane... i jeszcze przy zdjęciach dzieci... normalnie, jakbyś wniosków nie wyciągał z tego, co inni piszą...
Daj podobny portret z jakimś ciekawym, zastanym światłem, trochę szerzej, to może wtedy i więcej komentarzy się pod zdjęciem pojawi. Tak mi się wydaje.
Wygrzebałem jedno zdjątko :) Msz jest coś w nim z "duszy" modelki :) Niedługo może będzie coś nowego (jak wypali) :) PS mam prośbę zagłosujecie ?? http://www.afrin.wp.pl/zdjecie/id,9133.html
PS mam prośbę zagłosujecie ?? http://www.afrin.wp.pl/zdjecie/id,9133.html
Proszę bardzo.
poszedł głosik, dziś koniec a kiedy wyniki? Powodzenia
Niedługo. Ale za późno wziąłem udział chyba:roll:
A co nie piszesz, że można głosować codziennie.
Faktycznie trochę późno się za to zabrałeś.
Przez przypadek znalazłem ten konkurs :) Chyba głosowanie się już skończyło?? :):-P
Eeee właśnie oddałem głos. Chyba idzie dalej. Chcesz wygrać Nikona???
Co?! O to muszę odświeżyć głosowanie !! Dziękuje Jacku :) Wiesz ja bym tego nikona opylił i jakieś szkło se kupił :)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
http://www.afrin.wp.pl/zdjecie/id,9133.html Nadal proszę o wasze głosy :)
....Wiesz ja bym tego nikona opylił i jakieś szkło se kupił :)
No chyba, że tak. :grin: To zagłosuję jeszcze.
Po małej przerwie wracam do portretów :) Świerzynki:) Co o nich myślicie ?
Tęczówki i źrenice się zlewają.
Tak, Beata ma brązowe oczy, mało odcina się źrenica, szczególnie widoczne jest to na czarno białym zdjęciu. Na pierwszym i ostatnim mam wrażenie, że stałeś trochę za blisko z aparatem, bo postać jest przerysowana: nos na pierwszym, głowa na ostatnim. Tak mi się wydaje...
Beata ma bardzo ciemne oczy. Będąc z nią twarzą w twarz nawet trzeba się dobrze przypatrzeć :) Więc proszę o wyrozumiałość w tej kwesti. Agulko co to znaczy przerysowane?
To przerysowanie o które mi chodzi najbardziej rzuciło mi się w oczy na ostatniej fotce: chodzi o stosunek wielkości głowy do reszty ciała; nogi i biodra wyszły na zdjęciu malutkie, szczuplutkie a głowa, ramiona są w porównaniu do nich za duże. Wydaje mi się*, że sylwetka nie ma proporcji.
Daleko oczywiście do efektu fiszaja, ale chodzi mi o przerysowania najbardziej charakterystyczne dla takich właśnie obiektywów.
*ale proszę fachowców o wyprowadzenie mnie z błędu, jeśli nie mam racji
Dziękuje Ci za spostrzeżenia :) Także chciał bym wypowiedzi jakiś fachowców i nie tylko :)
Kuba niezbyt fachowo ujęty i generalnie całkowicie zgadzam się z oinią Agulki więc nie będe sie rozpisywał. Dodam tylko, ze portrety mają w sobie sympatyczną nutkę wizualną.
....chciał bym wypowiedzi jakiś fachowców i nie tylko :)
Najlepiej to określił Wiejo: "portrety mają w sobie sympatyczną nutkę wizualną"
Wydaje mi się, że to za sprawa modelki choć i Twoja w tym zasługa.:grin:
Wszystkim odwiedzającym mój wątek szczęśliwego Nowego Roku !!!
https://galeria.olympusclub.pl/thumbnails.php?album=4423
Tobie również Wszystkiego dobrego. A i zdania matury. :grin:
Mój ALT-owy zachodzik :) Chciał bym poznać wasze zdanie o nim
a to chyba gdzies juz glosowalismy na ta fotke? :)
Tak :) W pierwszej kolejnoąci dodałem do Alt-u potem do konkursu :)
Teraz chce poznać wasze zdanie bo na Alt się przyjęło :)
Jak na Alt sie przyjelo to i tu tez sie przyjmnie. Fotka jak najbardziej do zaakceptowania na plus!
Moja próba symetrii:) Cóż nie tak? co zmienić ? Jakie jest wasze zdanie na ten temat?
Co zmienić? Przyciąć do 4:3 :-P ;)
A co to jest?
Moja próba symetrii:) Cóż nie tak? co zmienić ? Jakie jest wasze zdanie na ten temat?
Nic bym w tej fotce nie zmieniał. Bardzo fajny kadr. Świetnie wyglądają różne przekroje przez kantówki ułożone bardzo równo.
Pozdrawiam
W tym kadrze, nic nie zmieniaj- świetny :grin:
Przyciąć do 4:3 :-P ;)
Dla zabawy, pokombinowałbym kwadrat i kolorowankę w szachownicę, ciekawe co by z tego wyszło? :roll::grin:
Chodzi o ułożenie 4:3 kratek?? :)
Na razie Agulko nie zdradzę co to:) Bo dodałem do galerii :) Jak nikt nie zgadnie to zdradzę :)
Witaj,
Bardzo fajne to kwadraciki :) A na privie napiszę co to - może trafię :)
Cieszę się że jakieś zdjęcie zrobiłem w końcu na miarę waszej uwagi:) Dziękuje za komentarze :) Połączyłem pomysły Helmutha i Agulki i wyszła szachownica 4/3 :)
Fajnie wyszło kolorowanie- jakby malowane pędzlem.
Chyba lepiej byłoby w kwadracie 3x3- jak kostka Rubika :grin:
Fajnie, fajnie :)
No ale powiedz w końcu co to jest?
Fajnie wyszło kolorowanie- jakby malowane pędzlem.
Chyba lepiej byłoby w kwadracie 3x3- jak kostka Rubika :grin:
E tam... lepiej byłoby prostąkąt zawierajacy dwa kwadraciki... ;)
Oficjalnie powiem co to :) Jest to kawałek ławki :) Tylko takiej ławki "modern":-P na załączonym zdjęciu widać co nieco :) Grizzzz 2 kratki :)
a teraz wywołaj te 2 kratki na A3 :D i na ścianę :P
Fajna ta zabawa wyszła, podoba mi się :grin:
Grizz, ale z ciebie minimalista :wink:
Fajny rubik.
Dla mnie, Rubik najlepszy :grin:
Bardzo udany pomysł, gratulacje :)
Bardzo udane te kolorowanki/kostki :wink:
Pozdrawiam
Rubik fajny, ale fotka z modelka tez fajna..:-)
NightCrawler
7.01.10, 20:35
Zabawy z kwadracikami fajne.
Pierwsza wersja msz najlepsza aczkolwiek rubik tez niezły.
Rubik się podoba, modelka też, fotka modelki też :wink:
Dzięki wszystkim :) Podbudowały mnie wasze komentarze :)
Ps zdjęcie z modelką (ostatnie) wrzuciłem by ławkę pokazać :D :-P
Byłem dziś na plaży brrrr zimno :) Wpadło mi coś w oko :) O to efekt:) Tylko zastanawiałem się jak to skadrować? Macie pomysł? czy może tak być ?
co o tym sądzicie?
lisiajamka1
10.01.10, 15:27
Witam.
A nie lepiej byłoby w poziomie i bliżej.
Pomysl ciekawy. Jesli chodzi o kadrowanie to chyba obcielabym z lewej i prawej strony do pali, nie zostwialbym tej odrobiny wolnej przestrzeni na brzegach.
Ale sam kombinuj, to Twoja fotka :-P
Też raczej skłaniałabym się do opinii dziewczyn, żeby ciaśniej skadrować, ale przede wszystkim pozbyłabym się nieba. Tylko nie wiem, czy teraz, już po fakcie, czy raczej podczas robienia zdjęć. Nie wiem, co było niżej, ale jeżeli to, co jest w kadrze się kontynuowało, to obniżyłabym aparat.
Uważam, że niebo nic nie wnosi, żeby chociaż jakiekolwiek chmurki się zarysowywały, a takie puste, wypalone nie jest potrzebne.
Jeżeli dotarcie nad morze nie jest dla Ciebie wyprawą, to na Twoim miejscu bym tam jeszcze wróciła.
Jak dla mnie wersja (a) z tymi poprawkami, czyli obciac gore, wyrownac boki do pali...
Byłem dziś z modelką na plaży na babich dołach i przy okazji zrobiłem tę fotkę :) jak wrócę do domu to pokombinuje :D
Pokombinowałem coś :) Z niebem też, nigdy nie robiłem czegoś takiego więc powiedzcie czy jest to do przyjęcia (niebo):roll::-P
Wersja 3 ma najbardziej odpowiadający mi klimat.
Mi też 3 się najbardziej widzi :)
Dla mnie czworka w konwencji B&W
Przyznaję Grizzowi rację. A co zrobiłeś z niebem?
Niebo mam z jakiegoś gniota z wakacji (wykadrowałem sobie samo niebo) wrzuciłem na fotkę, zmieniłem tryb mieszania warstw, zrobiłem maskę warstwy,pomalowałem co trzeba (czasem pędzel "3" :)) obniżyłem krycie, A na warstwie ze zdjęciem zmniejszyłem ogólne nasycenie :)
za przedmówcami - 3 najlepiej wyszła :)
Mam ambiwalentne odczucia co do 3 :roll:
Kolory, nastrój- tak. Obróbka pozostawia wiele do życzenia.
Nowy sposób prezentowania załączników, pozwala na dokładne porównanie 2 i 3. Można zauważyć, że na 3, zniknęła mewa i fragment pręta(?). Widać ślady obróbki na granicy nieba i pali.
Proponowałbym popracować nad wersją 2- zmniejszyć nasycenie kolorów nieba, zwiększyć kontrast lokalny. Ja "shadeerowałem" 2 przy pomocy SNS-HDR (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=70017) i zmniejszyłem nasycenie nieba.
Helmuth jak mówiłeś:):Zmniejszyłem nasycenie nieba i zwiększyłem kontrast.Mało mam pojęcia o HDR ale spróbowałem. I jak?
P.S Nie masz wrażenia że ten program "przeostrza" trochę ?
Wydaje mi się, że niebo na pierwszej wersji jest najlepsze.
Mało mam pojęcia o HDR ale spróbowałem.
SNS-HDR to automat, nie masz się co bać, nie masz na nic wpływu więc nic nie zepsujesz :grin:. Jeśli Ci się efekt nie spodoba, zawsze możesz skasować :wink:
Nie masz wrażenia że ten program "przeostrza" trochę ?Taka uroda HDR-u. Podnosi kontrast lokalny, co daje wrażenia ostrości. Poza tym, to jest tylko "HDR-owana" jedna klatka.
Po przeskalowaniu, można mniej ostrzyć.
:) A jak mi to wyszło ? :-P
MZ jest dobrze, pierwsza w/g mnie najlepsza.
Bardzo udane te Twoje próby z HDR. Też jestem za pierwszą fotką.
NightCrawler
12.01.10, 11:15
Zgadzam się z przedmówcami.
Ale 3 z poprzedniego wrzutu również niczego sobie.
Nie masz wrażenia że ten program "przeostrza" trochę ?
Możesz używać programu z opcją -tiff
Obrazy zapisywane w formacie TIFF, nie są finalnie ostrzone.
Odnosnie poprzednich:
Tez uwazam, ze trojka najlepsza.
1 i 2 troche klimatu nie czuc
4 przekombinowana.
Nie mniej mam pewne odczucia kiczu jak patrze na trojke, wymaga chyba jeszcze odrobine doszlifowania.
Co do nowych, sa zbyt podobne i nie umiem zaglosowac
Fajne zdjecia!
Howgh!
Taki mały kropkowy eksperyment :)
test bokeh? swoją drogą jak to zrobiłeś?
w ciemnym pokoju przy okniskowej 40 łapałem ostrość na monitorze przesuwałem na lampki (choinkowe) zmieniałem ogniskową na większą i pstryk :-P
Forever_k3w czulem, ze kombinowales z lampkami z choinki..:-)
Nie dawno sprawiłem sobie metza 48af :) Cały czas staram się go rozpracować by uzyskać jak najbardziej naturalne światło. A to moje pierwsze próby w ciemnym pokoju. Pierwsze dwa portret "killera" (naprawdę się tak wabi) na zdjęciach poprawiłem tylko jasność i korektę gamma. Na 3 Beata tu już więcej psułem :-P Wiem że kadry i tło nie powalają ale to eksperymentalne początki :) Co o tym myślicie?
robimy zrzutkę na metza dla mnie?:wink:
(też się coś dorzucę)
Quben do 1 czerwca jeszcze daleko:-P
HDR całkiem fajny i temat zdjęcia podatny pod tę obróbkę jak najbardziej pasuje. Gratki z zakupu lampy to jest bardzo potrzebne narzędzie i jak widzę jak na początek to bardzo umiejętnie obchodzisz się z nim i sądząc po zdjeciach a szczególnie oczach widać, że światło odbijasz a nie walisz po oczach. To tylko dobrze wróży:grin:.
Próby z lampą przyzwoite MZ. Oprócz q88. Tutaj wyraźnie oczy psa zrobiły się szklisto-granatowe od światła lampy. Ale już kolejne zdjęcie psiaczka bardzo fajne.
Chyba nie jest źle (nie widać aby domownicy chodzili w okularach przeciwsłonecznych:) ). Na ostatnim brodę poprawiałeś?
lampka fajna jest :) Muszę sobie dyfuzor sprawić bo już odczuwam jego braki :) Starałem się odbijać rozpraszać światło + 1 punkt af :) Jacku zrobiłem dużo operacji :)
Mam kilka portretów które się kurzą na dysku, cóż raz kozie śmierć :-P
Co o tym sądzicie?
W galerii jest albo mi sie tylko tak wydaje?...
Moim zdaniem za bardzo skupiasz się na wygładzaniu skóry w PS, choć tak młodym dziewczynom jest to najmniej potrzebne, a nie widzisz rzeczy ważnych. MZ lepiej gdy ukryjesz przedziałek, gdzie widać, że dziewczyna ma rzadkie włosy. Normalna sprawa, ale Twoim zadaniem jest pokazać coś fajnie, a nie eksponować coś, co chciałoby się ukryć.
Waruga-tak było w galerii
Jolu dziękuje Ci za uwagi, zawsze jest coś czego nie zauważę lub nie pomyśle że może przeszkadzać w odbiorze zdjęcia jak te rzadkie włosy. Tak więc mszę jeszcze bardziej uważać!
"Marzenie Moniki"
Hmm, co do ostatniego zdjęcia. Nie wiem czy tylko u mnie tak jest na monitorze - są jakieś takie nierówne krawędzie na twarzy modelki. Co nie oznacza, że portret mi się nie podoba ;)
Portrecik sympatyczny a i tytułem odpowiednim zaopatrzony. Ogólnie pozytywnie odbieram.:grin:
Nie dawno sprawiłem sobie metza 48af :) Cały czas staram się go rozpracować by uzyskać jak najbardziej naturalne światło. A to moje pierwsze próby w ciemnym pokoju. Pierwsze dwa portret "killera" (naprawdę się tak wabi) na zdjęciach poprawiłem tylko jasność i korektę gamma. Na 3 Beata tu już więcej psułem :-P Wiem że kadry i tło nie powalają ale to eksperymentalne początki :) Co o tym myślicie?
Do pomieszczeń z oświetleniem żarowym, zakładaj filtr CTO, poczujesz różnicę :wink:
Moja kochana lampka chlip, chlip :cry: (bądź dla niej dobry) :-P
pozdro
muszę popatrzeć skoro tak mówisz :) Obiecuje będę dbał :)
Próba lampy w "plenerze" (opuszczony budynek) Dyfuzora jeszcze się nie dorobiłem ale skonstruowałem coś z białej karti papieru i nie było źle :) Coś trochę odjechanego w obróbce, ale chciał bym znać wasze zdanie na ten temat :)
Zwróciłam uwagę na dwie rzeczy w tym zdjęciu:lewa noga dziewczyny, przez to, że ustawiona wzdłuż osi obiektywu, skróciła się niemiłosiernie i wygląda jak kikut; i jeszcze czarny sweterek na moim monitorze nie ma żadnych szczegółów - no ale to może być kwestią moich ustawień monitora. Sposobu obróbki nie umiem wybrać jednogłośnie (;)). Zdjęcie nasuwa mi na myśl "Cześć, Tereska".
Kwestia monitora, u mnie szczegóły są :) Twoje odczucie "cześć Tereska " jest trafne:-P O to mniej więcej mi chodziło :)
Witaj, u mnie na sweterku też nic nie widać, może kwestia sweterka że tam nic nie ma :) Nie obraź sie Ty i modelka ale mi to wygląda na galerianke.
modelka oglądała zdjęcia?
Z daleka patrząc widzę normalnie szczegóły na kołnierzu, patrząc z bliska to i na rękawie :) Efekt zamierzony i spełniony, tj. nie miało budzić reakcji typu ładnie słodko.... zdjęcie miało mieć specyficzny klimat. Tak widziała a co:wink: ??
.... nie miało budzić reakcji typu ładnie słodko.... zdjęcie miało mieć specyficzny klimat.....
Moim zdaniem ma. Uwaga(odnośnie nogi) i tytuł(bardzo trafiony) Agulki. Odnośnie obróbki to chyba pierwsze -ale bez wyraźnego wskazania.
Z tych dwoch fotek jezeli chodzi o swiatlo to 2. na tak.
Moje zdanie na ten temat? ;)
Świetnie, jest klimat.
Jaśniejsza wersja bardzie mi się podoba. A poza tym fajny klimacik, zadziorny taki. No jedynia ta poza dziewczyny nie bałdzo. :wink:
Pora coś wrzucić :) Dzięki wszystkim udzielającym się w mym wątku :) Zacznę od eksperymentu :) O ile się wam podoba to która wersja? :)
Mi pasuje wersja 1 :) ale nie wiem czy nie wolałbym wersji ciut jaśniejszej :)
1. jak dla mnie... (kiedys czolowka amerykanskiego serialu westernowego Bonanza tak sie zaczynala...)
Eksperymentować zawsze warto. Nr 1 - w mojej ocenie najbardziej odpowiada.
1 najlepiej podchodzi. mam nadzieje ze ten ktory trzymal gazete jest caly i zdrowy:-P
jedynaczka bardzo udana :) no i graty za pomysl :)
Też wybieram z tych trzech pierwsze zdjęcie. I tak jak szalik07 chciałabym jeszcze zobaczyć wersję jaśniejszą.
Przyłączam się do poprzedników. Jaśniejsza, bo paląca się gazeta z widocznym czytelnikiem stanowi temat i jakąś spójną całość.
:) mam jeszcze kilka zdjęć z tej sesji :) Ale to na potem :-P Wersja jaśniejsza, tylko czy nie za jasna : ? :)
:) ....tylko czy nie za jasna : ? :)
Chyba wolę ta pierwsza wersję. Ale to tylko moje odczucie.
Jedynka z pierwszej wersji.
wojciech_gd
13.02.10, 10:13
Lepsze ciemniejsze, bo w tym ostatnim to tło jest do d ;]
Dzięki że zaglądacie :)/// Wiem że tło jest do ... :] ale to uroki większości opuszczonych miejsc które są zdewastowane :( Wrzucam moje 3 "wizje" :] i zapraszam :)
1. Fajny efekt, plomien i papieros.....
wojciech_gd
13.02.10, 13:00
a ja jestem na nie. Skoro wiesz, że tło jest do d, to czemu tam robisz zdjęcia?
jakiś marny tag w tle nie dodaje klimatu... pomysł z płonącą gazetą bardzo ciekawy, popróbuj w innym miejscu:)
Dobra seria. Co do wyboru z pośród 3 wersji to ja się wyłamię i mi najlepiej podoba 3 potem 1 a na końcu 2.
A jak dla mnie najlepsza pozostaje jedynka z pierszej serii. To, że ciemno to akurat dobrze - w przeciwieństwie do drugiej serii b. wyraźnie podkreślony i wyodrębniony z tła jest gł. motyw zdjęcia. Poeksperymentowałbym może z położeniem modela z gazetą na planie, żeby nie było tak centralnie...
W każdym razie brava za pmysł :)
(https://forum.olympusclub.pl/%3Ca%20href=)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/02/thumb_3HDR-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-41717)
Lodowo...
Z tej okazji dorzucę ponownie :)
Fotka bardzo dobra. Medali już zabrakło czy jakaś uroczysta dekoracja się zapowiada?
Lodowo jak najbardziej... ( w galerii wisi...)
Lodowa fotka bardzo fajna. :) Ale poprzednia seria zupełnie do mnie nie przemawia.
Świetne zdjęcie, jeszcze raz gratuluję.
Koniecznie musisz zmienić temat swojego wątku :)
Na taki co oddaje charakter Twoich zdjęć, na pewno nie początkujący :grin:
Fajnie że tak myślisz :) Dzięki :)
Dzięki wam za dobre słowo :) Tym czasem mam do was pytanie, czy da się to waszym zdaniem jakoś fajnie wykadrować ? Wiem że takie niefortunne cięcie u dołu ale mam nadzieję że coś podpowiecie :wink: I co myślicie ogólnie :-P
PS. specjalnie wrzucam takie duże :wink:
PS.zauważyłem że na forum zdjęcie ma mniejsze nasycenie niż przez moją przeglądarkę zdjęć :evil:
NightCrawler
23.02.10, 21:43
Ostatnio był wątek poruszany na ten temat. Kwestia ustawień kolorów.
Z kadrowaniem nie mam pomysłu na razie, ale rzuciły mi sie cienie po wewnętrznych stronach rąk /od łokci do pach/. Strasznie mi to przeszkadza. Czy tylko mi?
Mnie też. ;) Może jakby odsunąć dziewczynę od tła, to cienie nie byłyby tak ostre? Nie wiem, nie znam się.
Z tym kadrem dałbym sobie spokój bo juz w trakcie jego powstania nie było myśli przewodniej co zdjęcie ma oddać, czy portret sylwetkowy, czy samą sylwetkę modelki. Kierując się ogólnymi zasadami obraz powinien stanowić spójną całość w której akcenty powinny znajdować się w mocnych punktach. U Ciebie głowa modelki niemal odwrócona, ułożenie rąk może być akcentem ale już ucięcie dłoni prawie ocieka krwią. Tego nie można poskładać w całość.
Dziękuje za wizyty i wasze słuszne uwagi, przyznaję otwarcie macie rację :wink:
Jeszcze chciał bym pokazać wam 3 zdjęcia z tej samej sesji :) Mam nadzieję że mniej błędów popełniłem :)
Trojka mi pasuje najbardziej...
MSZ to drugie jest najlepsze:) "zdjąlbym" troszeczke fioletu, no chyba ze w takiej tonacji chciales to wlasnie uzyskac:)
Maestro1984
26.02.10, 09:08
MSZ to drugie jest najlepsze:) "zdjąlbym" troszeczke fioletu, no chyba ze w takiej tonacji chciales to wlasnie uzyskac:)
Oj kolego co Ty chciałbyś koleżance zdejmować? ;-)
Zdjęcia fajne, choć ja wolałbym aby było jednolite tło co chyba jednak nie tak prosto uzyskać, ale to oczywiście moje subiektywne odczucie :-)
Ładne światło, podobają mi się fotki.
Z tym "zdejmowaniem" czasem ciężko jest :oops:
ja tu o kolorach/odcieniach, a Wy o ciuchach tylko:-P:mrgreen:
Hehehe widać że sami faceci się wypowiedzieli...ale ja też tak to zrozumiałem że sweterka mniej :P
3a IMHO za mała GO twarz wydaje mi się mało ostra a ręka i sweterek żyleta
6a Pomysł super !! wykonanie też wszystko gra...oprócz tła razi ta aluminiowa listwa przy podłodze.
7a Rewelacja, z tej trójki najlepsze, kadr super i ta listwa nawet tak już nie przeszkadza :)
Gratuluje pomysłów i modelki oczywiście :)
Dzięki za wizyty i opinie:) Efekty kolorystyczne Tomku zamierzone :) Sesja była w galerii bałtyckiej stąd te listwy itp :) Trochę się narobiłem przy usuwaniu np lamp kamer i doprowadzeniu ścian do jakiegoś ładu :) Mówicie mniej fioletu:-P
Sesja była w galerii bałtyckiej...
Nie no! Najgorsza budowa w moim życiu :???:
Natalia (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-42889)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/03/thumb_7a-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-42889)
Cieszę się że się podoba wam :) Jeszcze ostatnie foto z Natalią :) (jak na razie:-P)
Forever... no nie obraź się.... Zdiejcia poprawne ale modelka tym razem zbyt sztuczna :???:
i przy tym pierwszym tak deczko kontrastu by sie moze przydalo?:roll: tak tyci tyci
Jakbym musial wybierac...to 1a.
Trzeba zgarnąć pajęczyny z wątku :) Zakupiłem sobie lampę i softboxa i wczoraj pod wieczór próbowałem się z tym zapoznać:) Chce pokazać wam moje pierwsze próby:)
Jak dla mnie to jedynka...
Witam
jedynka całkiem spoko.
Często widuję w źrenicach odbicie softboxa - spróbuj zwrócić na to uwagę.
Dla mnie pierwsze lepsze pod wzgledem oswietlenia i pozy modelki.
Natomiast na moje skromne oko na obu fotkach wyszlo troche mydlo....Ale ja sie nie znam, byc moze tak ma byc :wink:
Jedynka lepsza. Weż sobie do serca uwagę domdam`a o odbiciu softboxa w oczach modelki. No wie, no! Próby czynią miszcza :wink:
Natomiast na moje skromne oko na obu fotkach wyszlo troche mydlo....Ale ja sie nie znam, byc moze tak ma byc :wink:
Wygląda na to, że masakra obie się nie znamy, bo ja też trochę mydła widzę :???:
Z ostatnich portretów mi również jedyneczka bardziej się podoba. Kolorki, światełko, bardzo naturalna twarz - wszystko mi pasuje. :wink:
A softbox jakiej wielkości zakupiłeś? bo ostatnio sama się przymierzam do zakupu i nie mogę się zdecydować na wielkość :cry:
anom, pierwsze ladnie wyszlo forever:) stempelkiem bym pojezdzil i zlikwidowal te kropeczki/koleczka, w okol. noska, na brodzie, przy ustach tez chyba sa tam takie ciemniejsze kropusie:wink:
Dziękuje wam za uwagi i opinie i za to że zaglądacie :) :)
Teraz zdjęcie z wczorajszej sesji, specjalnie takie "mięękkie" bo jego tytuł to "myślami w marzeniach" :)
forever, ozesz Ty... :grin: barrrdzo mi sie podoba ta fota, gites panie!:grin: do galerii mi to, ale juz!!!:mrgreen:
kamil_andrzej
21.03.10, 16:22
świetne, pozdrawiam,
Forever....skoro juz mnie zlapalse na goracym uczynku to wypada cos powiedziec....:roll::-P
Ostatnie zdjecie bardzo mi sie podoba. Taka rozmarzona, naturalna modelka.
IMHO wszystko jest ok.
Ale.....ta zamierzona miekkosc nie bardzo mnie przekonuje.
Pewnie to kwestia gustu, a moze gdybys to rozmyl tylko troche slabiej...
No sama nie wiem. Chyba nie wypada prosic abys wstawil ostra dla porownania, ale jak mozesz to chetnie zobacze.
Zgadzam się z Agnieszką- troszkę delikatniej z tym rozmyciem.
Co do dwóch pierwszych fotek- to pierwsza zdecydowanie lepsza, ale popracuj nad balansem bieli- dla mne koloryt twarzy zbyt czerwony.
Masz uroczą modelkę mam dla niej drobną wskazówkę - jeśli pozwolisz. Byłoby super gdyby kreski na oczach były bardziej rozmyte- lub zrobione cieniem w szarym lub czarnym kolorze, a jeszcze lepiej zrobione tylko na górnej powiece i w samym kąciku na dole oka. Oka nie powinno się do końca zamykać.
Jestem przekonana, że taki sposób malowania zmniejsza oczy.
Spróbujcie tak dla odmiany po prostu z innym makijażem i sprawdzcie efekty :grin:
(dla podpowiedzi- moją córcię też lekko ucharakteryzowałam (podejrzyj) aby oko było wyraźniejsze. Proponuje zrobić podobny makijaż ale mocniejszy.:grin:
Maestro1984
22.03.10, 09:55
Uff a już się obawiałem że ja jakiś dziwny jestem że to rozmycie dla mnie jest odrobinę zbyt mocne... Także i ja potwierdzam wersję poprzedniczek że jednak jak dla mnie trochę przesadziłeś... PS. To są oczywiście subiektywne odczucia, jak widać innym to się bardzo podoba :-)
To może i ja tak nieśmiało napiszę, że też bym chciała zobaczyć wersję przed rozmyciem...
Beatko porada przekazana :) Mam tu kilka wersji kolorystycznych (poniosła mnie fantazja). Bez tamtego efektu zmiękczenia. Jeśli nie zadowoliłem mogę podesłać RAW-a :) Chętnie zobaczę i wasze wizje :) I wszystkim dziękuje:wink:
O Ja Cię! Jedynka miażdzi... Super! Ale i tak odstaję przy swoim. Zmiękczona w galerii jest moim faworytem :roll:
NightCrawler
23.03.10, 00:44
Z tych pięciu to pierwsza i ostatnia.
dla mnie tez najlepsze jest pierwsze i ostatnie z tej wrzutki, ale to w galerii jest NAJ i koniec i kropka:grin:
dla mnie tez najlepsze jest pierwsze i ostatnie z tej wrzutki, ale to w galerii jest NAJ i koniec i kropka:grin:
No plagiata normalnie...:twisted:
Tomashhha nie słuchajcie, wszak sam ostatnio napisał "nie oceniam, tylko dlatego, ze nie znam sie na portretach" :-)
Tomashhha nie słuchajcie, wszak sam ostatnio napisał "nie oceniam, tylko dlatego, ze nie znam sie na portretach" :-) zaczepki szukasz??
Tomashhha nie słuchajcie, wszak sam ostatnio napisał "nie oceniam, tylko dlatego, ze nie znam sie na portretach" :-)
Ale chyba może mieć swoje zdahnię ??? A może się mylę :wink:
Więcej luzu!
Ps. Musisz jednak przyznać, ze było to bez sensu. Napisałeś to pod fotką wanilii, a zaraz oceniłeś następną obok.
Pozdrawiam.
................................................
Nie bądźcie tacy "serio".
koniec OT:grin: wybacz forever za zamieszanko male:wink:
Ale Cebię mam słuchać , bo jesteś przednim "googlowcem" na forum... A na porteretach się szczególnie znasz :evil:
P.S. Jak mi pojedrzesz po reputaji.... To się odwarz i wpisz swojego nika. Marzennnnie :roll:
Ludzie, czy wyście już kompletnie powariowali?
to kto komu pierwszy da w pyska?
Ludzie, czy wyście już kompletnie powariowali?
Bo to tak jest jak sie wypowiesz w watkach adoratorow,wtedy kupa jada po obcych.
Beda bili gronem,niby kazdy z osobna a wszyscy razem.
Mój post miał wg mnie być wesołym przerywnikiem i nie zdawałem sobie sprawy, ze może dojść prawie do awantury. Tomashhh poczuł się obrażony. Lolita odważnie występuje w jego obronie. Tylko jest jeden mały problem. Nikt nie atakuje.
Tego:
"P.S. Jak mi pojedrzesz po reputaji.... To się odwarz i wpisz swojego nika. Marzennnnie ",
to już kompletnie nie rozumiem.
No, cóż, chyba za stary już jestem na to?
Na koniec chciałbym bardzo przeprosić Forever_k3w za wstawienie mu do jego wątku kilku niepotrzebnych postów.
Jezeli ktoś chciałby jeszcze coś dalej w tym temacie to proszę już tylko przez PW.
Pozdrawiam Jacek
NightCrawler
23.03.10, 10:37
Ostatnio coraz częściej wymiana wypowiedzi na forum przypomina przepychanki przedszkolaków w piaskownicy, kto teraz babkę robi albo czyje grabki są lepsze :/
Masakra, ludzie opanujcie się i życzę większego dystansu i luźniejszego podejścia do siebie i innych (szczególnie Pani L.).
Koniec OT.
O zdjęciach już się wypowiedziałem i podtrzymuję ;)
Z pięciu wersji portretu najbardziej podoba mi się 1, 2, 3, 4, 5 ze względu na modelkę ;)
i 1 jeśli chodzi o całokształt :)
No to krótko i na temat ostatnie najlepsze, jedyneczka w kolorkach na drugim miejscu.
Z pięciu wersji portretu najbardziej podoba mi się 1, 2, 3, 4, 5 ze względu na modelkę ;)
i 1 jeśli chodzi o całokształt :)
Quentin35 nie podrywaj modelki bo to moze byc jakas jego laska czy cos, i potem bedzie forumowe ogniem i mieczem!!!
Ogłaszam rozejm:-P
Mirku mógłbyś mi wyjaśnić: "Bo to tak jest jak sie wypowiesz w watkach adoratorow,wtedy kupa jada po obcych." (Może lepiej na PW).
Moja kobieta jest na zdjęciach wcześniej (ostatnie próby z softboxem).
Ps. Czekam jeszcze na was dziewczyny :wink:
Z wszystkich wersji najmniej podoba mi się ta pierwsza, z tym mocnym rozmyciem. No i sepia też nie, moim zdaniem za duże jest nasycenie tego brązu, na poziomie tak do 10% wydaje mi się, że byłoby lepiej, żeby tylko ocieplić wersję b&w - oczywiście jest to sprawa gustu.
Napiszę po raz nie wiem który: słabo znam się na portretach, dlatego nie wiem, czy to o czym powiem to są błędy, niemniej mnie się w oczy rzuciło i osobiście starałabym się poprawić, a mianowicie chodzi mi o przepał na nosie. Nie wiem, może pomiar punktowy by temu zaradził? A może to tylko rzecz obróbki?
(Oczywiście jest jeszcze kwestia monitora, możliwe, że tylko ja widze to, o czym napisałam ;))
Odnośnie kadrowania to chyba dałabym więcej dołu. Albo mniej góry ;)
No to bede sie powtarzac. Kadr i modelka mi sie podobaja, ale obrobka w dalszym ciagu mnie nie przekonuje :???:
Najbardziej widzialabym to w B&W i z mniej rozmyta buzia.
Ale jak sam powiedziales to Twoja wizja i oczywiscie nalezy ja uszanowac :).
Kaz de Wro
26.03.10, 23:34
Pokaz modelkę z otwartymi oczami, bo warta jest tego;-)
Pokaz modelkę z otwartymi oczami, bo warta jest tego;-)
No mogę pokazać:wink:
Maestro1984
29.03.10, 08:46
Fotki mi się podobają, choć na 1szym trochę szkoda przepalonej ręki... Pierwsze przydałoby się przyciąć o te drzewa z prawej, choć trzebaby wtedy odejść dość znacznie od formatu 4/3. Na drugim przeszkadzają mi ludzie w tle...
Maestro1984
29.03.10, 09:03
Pokusiłem się o format 2:3. Co o tym myślisz?
Oczywiście jeśli nie życzysz sobie ingerencji to usunę.
Powinienes poswiecic wiecej czasu tej modelce. :wink:
Pierwsze tak jak powiedzial Maestro mimo przepalonej reki ciekawe.
I chyba bym przyciela tak jak sugeruje Maestro, w ten sposob uwaga skupia sie bardziej na slicznej dziewczynie.
Tu każdy może grzebać do woli :P Korzystniej to wygląda p[o przycięciu :) Dzięki:wink:
Modelkę sympatycznie przedstawiłeś i za tym przemawiają sylwetkowe ujecia w plenerze jakie powstają w trakcie wczesnowiosennego spaceru. Fajnie by było abyś modelce poświęcił więcej czasu i bardziej wyraziste portrety zrobił:grin:.
Cieszy oko, bardzo mi sie podobają.
Ledwie przedarłem się przez pajęczyny:-P
Taka mała wizja :)
Chyba za bardzo pojechałem :roll:
dr_feelgood
16.04.10, 14:50
No ja nie podzielam opinii przedmówców, myślę, że wystrarczy już tamtej dziewczyny. Nie widzę zadziorności, iskierki, albo subtelności, nic co mnie zatrzymać przy niej mogło nie emanuje w moją stronę. No, ale o gustach się nie dyskutuje, czekam na inne. Osttanie zdjecie dla mnie zbyt mroczne jednakowoż.
Dziękuje za szczerą opinie :)
dr_feelgood
16.04.10, 15:06
podoba mi się jak rozwijasz się i zdjęcia są coraz lepsze. Poprzeczka siłą rzeczy stoi coraz wyżej... więc wiesz, oko masz, techniki sie uczysz szybciutko, dostęp do nieprzebranego morza modelek masz(troche zazdroszcze)... wiesz czego mi brakuje? emocji na ich twarzach. Jak zaczną ze zdjęć emanować ich nastroje, albo będą kokietować widza, lekka poprawa techniki i Twoje fotki będą na bardzo wysokim poziomie.
Nadaj im albo !@#$%^&* zadziorność albo subtelność. teraz jest tak wiesz... jałowo od emocji moim zdaniem. Czekam z niecierpliwością na kolejne!
Chwila odpoczynku od portretów :wink:
W sobotę z nadmiaru wolnego czasu zabrałem aparat wsiadłem na rower i pojechałem przed siebie :wink: Chciał bym poddać krytyce kilka zdjęć, liczę na wasze opinie:wink: cz.1:
Kwiatek nr 3 mi nie lezy zdecydowanie. Reszta niby poprawna techniczne (jak na moj gust), ale takie o niczym. Tez w ten w ten weekend popelnilem takich kilka :/ Drzewo nieciekawe... po prostu drzewo na pustej lace, chyba slabe oswietlenie (nieciekawa pora).
Tom
Jak dla mnie rowniez trojka..
Plenerek z drzewkiem przyjemny i kwiatki oprócz zawilca w czerni miłe dla oka.
A portrety ludziom tez robisz stojac na drabinie??
Chciał bym poznać wasze opinie na temat takich wariacji:wink: Podobają sięczy beznadziejne?:-P
Połączyłbym kolorystykę z 2 z podkreśleniem chmur z 4 ;)
Bardzo fajne proby. Uwazam, ze warto tak kombinowac.
Osobiscie widzialbym jeszcze 5-ta wersje - swego rodzaju polaczenie nr 4 i nr 1. Nr 1 po to by zachowac troche kolorystyki desek pomostu, tak zeby nie bylo calkiem monochromatycznie jak w nr 4 :)
Thomasso
Ostatnie próby bardzo udane :wink: lubie takie zdjęcia:cool:
Dla mnie 1 z 3 a 2 z 4....