Zobacz pełną wersję : Zrzucanie zdjęć :(
Cóż mogło się stać z moim Olkiem C-750 ?? Nigdy nie mialem najmniejszych problemów z zrzucaniem zdjęć z aparatu do komputera. Dziś stało się . Podłączam aparat przez kabelek USB i gips :( . Nic sie nie dzieje. Aparat głupieje tzn nie chce się wylaczyć , nie przesuwa zdjęć i wogóle nie reaguje na nic. Nawet nie chowa się obiektyw gdy próbuję go wyłączyć . I pojawia się taki konunikat "Unable to detect an Olympus digital camera with USB connection. Do you want to try again or search for a camera with serial connection ??"
Oprogramowanie mam zainstalowane na dwóch kompach w domu i w pracy i na żadnym z nich nie ma reakcji :(.
Czyżby coś z aparatem ???
A może kabelek ???
Proszę o dobra radę :). Plisssss
Może mały reset aparatu? Ale najpierw poczekaj do jutra, może samo zaskoczy (miałem dość podobną sytuację)
No-shadow Kick
24.10.04, 19:55
Jeśli na obu komputerach nie było dotąd problemów z łączeniem to wina leży po stronie aparatu. Być może rzeczywiście nawalił kabelek, co może się zdarzyć, jest to wariant optymistyczny. Ten pesymistyczny to awaria komunikacji w Olku.
Pozdrawiam
"nie chowa się obiektyw gdy próbuję go wyłączyć " tzn. kiedy sie nie chowa - jak jest podłaczony kabelkiem ? ale jak odłaczysz kabel to wszystko wraca do normy?
Nie chowa sie obiektyw gdy już go chce wyłączyć . Po odpieciu kabelka . Przez jakiś czas moge dusić na power i nic nie reaguje. Dopiero przypomni sie mu cos po czasie i obiektyw sie schowa.Wtedy wszystko wraca do normy. Ale dopiero po kilku próbach właczeniach i wyłączeniach .
I jeszcze sprawdziłem na kablu TV. Działa !!! Fakt ,ze to inny kabelek i wejscie inne ale może z komunbikacja aparatu w takim razie jest wszystko ok ???
Czy kabelek od c-725 bedzie taki sam ?? Mam znajomego co ma taki aparat. sprawdziłbym na jego kablu
No-shadow Kick
24.10.04, 22:53
Chodzi ci o wyjście TV w apracie? Jeśli tak, to nie ma to nic wspólnego z komunikacją. Podłączenie USB, to nic innego jak szeregowy port przesyłu danych, cyfrowy. Wyjście TV nie ma tu nic do rzeczy, gdyż wykorzystywany jest w nim przetwornik cyfrowo analogowy.
Pozdrawiam
....nie chowa sie obiektyw....,u mnie po podlaczeniu aparatu do kompa i po jego wlaczeniu w celu zrzucenia zdjec na kompa wogole obiektyw sie nie wysuwa,a wszystko jest jak nalezy ze zrzucaniem fotek i z sama komunikacja.
Przy zgrywaniu aparat musi być nastawiony na "playback". Więc nie powinien obiektyw w ogóle się wysunąć.
Przy zgrywaniu aparat musi być nastawiony na "playback".
NIE musi... :idea:
Możliwe, że działa i w innych ustawieniach, lecz na 100% w instrukcji jest napisane, że przy zgrywaniu należy ustawić "playback". Radzę więc ustawiać tak jak jest w instukcji. Pozdrawiam
Własnie próbowałem na kilka sposobów i okazuje się ,ze z innej karty zrzuca . Nie wiem czy się cieszyć czy smucić ???
Problem dotyczy Karty Oly 256. Wstawiłem drugą karte 16-tke i okazuje sie ,że zrzucił .
Czy to jednak nie jest tak ,że jednak coś nie tak z tym aparatem ??
Po załadowaniu na powrót karty256 ( po udanej próbie z 16) aparat nie reagował na nic . Mogłem włączyć wyłączyć i nic :(
Co o tym sadzicie ???
Acha i jeszcze jedno do grudnia mam gwarancję :)
A moze sproboj format karty zrobic? Niewielkie szanse ale moze pomoc. Poza tym sprobowalbym z tym resetem aparatu.
A i jeszcze jedno: podczas restartu pojawia sie menu, z ktorego mozna wybrac role, jaka odgrywa aparat i USB (o ile dobrze pamietam opcje, to jest chyba CONTROL i STORAGE). Powinno byc STORAGE. Sprawdz moze jeszcze to.
Pozdrawiam.
a moze to jest tak:
-kabelek USB podlaczony do PC
-wlaczasz Olka (wszystko jedno czy w "playback" - obiektyw siedzi cicho, czy w "record" - objektyw wyjezdza, kamera detektuje +5V na szynie USB POWER i przekazuje sterowanie do USB engine
- USB engine inicjuje komunikacje, wszystke inne programy kamery sa zamrozone,
- USB engine czyta FAT (file allocation table) z twojej karty, i czyta, i czyta, i czyta - kamera jest zamrozona, naturalnie tez przycisk ON/OFF ktorym chciales wylaczyc Olka
- USB engine czyta dalej i nie daje zwolnienia (release) zadania, tak wiec kamera dalej zawieszona
- odlaczasz kabelek - po pewnym czasie (TIME OUT) system operacyjny kamery widzi ze USB jest w bledzie (USB fatal ERROR) i zezwala na obsluge kamery
------------------------------------
a wiec nie tracic niedzieji, tylko wstawic karte do czytnika przy PC, wystartowac Program do ratowanie FAT na karcie i potem ratowac wszystkie zdjecia.
albo poprostu
FORMAT karte (moze tez sie nie udac, bo moze formatuje tylko "soft")
jesli ta karte nie da sie formatowac to zlom
dlaczego? - pradopodobnie rozlaczyles albo kabelek USB, albo zasilanie, wczasie operacji na karcie. Taka karta to NAND FLASH i moze byc zepsuta w takich wypadkach. Dlatego zawsze czekaj 5 sekund pomimo, ze lampka czerwona sie juz nie swieci, zanim wylaczasz zasilanie albo ciagniesz kabelek.
Czy mozesz przegladac wszystkie zrobione zdjecia na tej karcie w kamerze na LCD?
Tak zdjecia mogłem przeglądać .
Mogłem robic zdjecia i je kasować .
Gdy wreszcie aparat zaczął działeć to wkładałem inną karte i wszystko było bez zarzutu tzn mogłem zrzucać zdjecia tym samym kabelkiem i na tym samym kompie.
Może więc aparat jest dobry i kabelek też.
Dziś się okazało ,ze udało mi sie zrzucić zdjęcia czytnikiem kart u fotografa (sam nie miałem czytnika ).
Jutro zrobie próbe z formatowaniem karty.
Zeby tylko sie udało :)
Dzieki wszsytkim za dotychczasowe porady :)
Zobaczymy co przyniesie dzień jutrzejszy :)
dzien jutrzejszy minal i co mprzyniosl
jak sie te story skonczyly?
Formatowanie karty nic nie dalo niestety.
Dodatkowo nie moge teraz zrzucać za pomocą kabla z zadnej karty którą posiadam. Poczatkowo aparat mi zrzucał z innych kart , teraz nie !.
Pojadę chyba oddać go do naprawy . Chciałem jedynie mieć aparat jeszcze na święta.
Jeszcze mi został restart aparatu ale jeszcze tego nie robiłem i zebym czegoś nie popsuł :(
To już ostatnia możliwość :(
tez uwazam, ze najlepiej teraz oddac do serwisu, Wierze ze przykro.
Niestety 14 dni roboczych :(
Wytrzymam, wierze ,że wytrzymam :)