Zobacz pełną wersję : Szablon do zdjec w jednakowym wymiarze w cm
Bede wdzieczna za podpowiedz w jaki sposob za pomoca PS Cs3 moge nadac zdjeciu wybrane przeze mnie wymiary w cm do pozniejszego wydrukowania. Nie wiem czy potrafie dobrze wyjasnic o co mi chodzi....ostatnio zrobilam kilka fotek podczas pewnej imprezy i chce je wydrukowac wszystkie w jednakowych wymiarach, ale problem w tym ze one nie sa jednakowe, bo niektore w obrobce przycinam...i nie wiem w jaki sposob mozna im nadac wszystkim jeden wymiar np. 20 x 25 cm aby nie stracily na jakosci i nie byly znieksztalcone?????
Uffffff ale namieszalam....moze ktos mnie zrozumie, z gory dziekuje :mrgreen:
we wszystkich masz zachowane proporcje boków czy przycinasz je po swojemu tak ze masz w puli zdjęć do druku zarówno 4:3 jak 1:1.5 jak i 16:9 ? :)
:shock::shock::shock:..proporcje..??? chyba raczej przycinam po mojemu....tak na zywca i chyba troche bezmyslnie, nawet nie wiem jak zachowac te proporcje podczas przycinania......Mozesz mnie troche oswiecic ??:-P
"JPEGCrops bardzo prosty w obsłudze programos do obracania wycinania kawałków zdjęć przy czym nie ma mowy o traceniu jakości na edytowanym zdjęciu. Program całkowicie spolszczony dzięki czemu nikt nie powinien mieć problemów z obsługą tym bardziej że interfejs jest bardzo intuicyjny."
http://ekot.dk/programmer/JPEGCrops/download.html
Proszę ;)
Wielkie dzieki Kurokial, na pewno jutro na spokojnie tam zagladne .....wypoczeta i swieza bo dzisiaj juz mi sie oczy zamykaja:roll:
w CS2, CS3.. klikasz w narzędziach na "kadrowanie".
Na górnej belce otworzą Ci się okienka szerokości i wysokości w mm, oraz rozdzielczości do druku. W okienka wpisujesz wymiar jaki potrzebujesz np. 20 cm, do drugiego 25 cm i do trzeciego 300 dpi (to dla wydruku).
Na otwartym zdjęcie ustawiasz narzędzie kadrowania w lewym dolnym rogu i ciągniesz do prawego górnego.
Ponieważ zdjęcia masz poprzycinane byle jak, więc musisz się liczyć z tym że coś stracisz. Zaznaczony obszar przesuwasz strzałakmi. Jeśli nic nie chcesz stracić to musisz się liczyć ze zniekształceniami.
Na koniec klikasz na górnej belce na znaczek OK i masz gotowe
W Olympus Master masz możliwość przycinania w proporcjach 4:3. Nie jest to co prawda super rozbudowane narzędzie z racji tego, że w OM 2 nie możesz wygodnie kadrować w poprzek proporcji, ale dzięki ograniczeniu do 4:3 masz stały stosunek boków.
Ogólnie do zadań takich jak opisałaś posłuży opcja przeskalowania dostępna w każdym bardziej zaawansowanym programie graficznym, a nawet np. w Irfan View (opcja "zmień rozmiar obrazka") jedne co, to musisz ustawić sobie jednostki na centymetry.
Niestety przeskalowanie będzie się wiązało z utratą jakości oraz prawidłowych proporcji przedmiotów na zdjęciu. Są programy do bezstratnego przerabiania jpeg ale dotyczy to raczej prostszych operacji jak przycinanie i obracanie, dlatego i tak polecam zamienić pliki na format bezstratny np. na tify, co powinno bardziej ograniczyć straty.
Takich konwersji proponuję dokonywać jednak w bardziej zaawansowanych programach graficznych np. darmowym GIMPie dzięki czemu zyskasz lepszy algorytm przeróbki (znów minimalizacja strat).
Moja rada jednak jest taka, byś nie zmieniała proporcji obrazu przez przeskalowanie, jeśli absolutnie nie musisz. Lepiej spróbuj albo od nowa obrobić oryginalny RAW jeśli posiadasz, albo dokadrować do natywnej dla aparatu proporcji boków (dla E-systemu 4:3 lub 3:4) a następnie powiększyć rozmiar - nastąpi strata jakości rownież, ale zachowają się oryginalne proporcje. Ponieważ 4:3 nie pokrywa się z rozmiarami w standardzie wielkości papieru A (np. A-4), na koniec i tak trzeba będzie przyciąć zdjęcia, lub dodać ramki.
W Olympus Master masz możliwość... Masakrer ma Canona :-P
Poszukaj w instrukcji DPP:
Bardzo dziekuje wszystkim za cenne rady, bede kombinowac :mrgreen:
Na wlasny uzytek juz praktycznie nie wywoluje zdjec na papierze, tylko robie foto-ksiazke, to bardzo estetyczna i ciekawa forma do pokazania duzej ilosci zdjec.
Czasami jak jest dla kogos i nie chce dac z jakiegos powodu oryginalow na DVD, musze zrobic kopie na papierze i okazalo sie ze mam problem z wymiarami....aby wszystkie byly jednakowe :roll: i nie tracily na jakosci...
Jeszcze raz dzieki !!!!
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Wlasnie zrobilam eksperymenty na wszystkie sposoby ktore mi podpowiedzieliscie i w zasadzie wszystkie sie sprawdzaja...ale zawsze trzeba cos stracic....tak jak sie obawialam. No coz przynajmniej teraz juz wiem jedna rzecz wiecej o fotografi :grin:
Pozdrawiam
Jeszcze tu:
http://www.cyfrografia.pl/odbitki.html
Dzieki, sporo ciekawych rzeczy tam sobie mozna poczytac i nauczyc :grin: