Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Szablon do zdjec w jednakowym wymiarze w cm

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar masakrer
    Mieszka w
    Denia -Costa Blanca
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria

Szablon do zdjec w jednakowym wymiarze w cm

Bede wdzieczna za podpowiedz w jaki sposob za pomoca PS Cs3 moge nadac zdjeciu wybrane przeze mnie wymiary w cm do pozniejszego wydrukowania. Nie wiem czy potrafie dobrze wyjasnic o co mi chodzi....ostatnio zrobilam kilka fotek podczas pewnej imprezy i chce je wydrukowac wszystkie w jednakowych wymiarach, ale problem w tym ze one nie sa jednakowe, bo niektore w obrobce przycinam...i nie wiem w jaki sposob mozna im nadac wszystkim jeden wymiar np. 20 x 25 cm aby nie stracily na jakosci i nie byly znieksztalcone?????
    Uffffff ale namieszalam....moze ktos mnie zrozumie, z gory dziekuje

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    we wszystkich masz zachowane proporcje boków czy przycinasz je po swojemu tak ze masz w puli zdjęć do druku zarówno 4:3 jak 1:1.5 jak i 16:9 ?

Mieszka w
    Denia -Costa Blanca
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    ..proporcje..??? chyba raczej przycinam po mojemu....tak na zywca i chyba troche bezmyslnie, nawet nie wiem jak zachowac te proporcje podczas przycinania......Mozesz mnie troche oswiecic ??

| OlyJedi Awatar kurokial
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    "JPEGCrops bardzo prosty w obsłudze programos do obracania wycinania kawałków zdjęć przy czym nie ma mowy o traceniu jakości na edytowanym zdjęciu. Program całkowicie spolszczony dzięki czemu nikt nie powinien mieć problemów z obsługą tym bardziej że interfejs jest bardzo intuicyjny."

http://ekot.dk/programmer/JPEGCrops/download.html

Proszę
    zZz

Mieszka w
    Denia -Costa Blanca
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    Wielkie dzieki Kurokial, na pewno jutro na spokojnie tam zagladne .....wypoczeta i swieza bo dzisiaj juz mi sie oczy zamykaja

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    w CS2, CS3.. klikasz w narzędziach na "kadrowanie".
    Na górnej belce otworzą Ci się okienka szerokości i wysokości w mm, oraz rozdzielczości do druku. W okienka wpisujesz wymiar jaki potrzebujesz np. 20 cm, do drugiego 25 cm i do trzeciego 300 dpi (to dla wydruku).
    Na otwartym zdjęcie ustawiasz narzędzie kadrowania w lewym dolnym rogu i ciągniesz do prawego górnego.
    Ponieważ zdjęcia masz poprzycinane byle jak, więc musisz się liczyć z tym że coś stracisz. Zaznaczony obszar przesuwasz strzałakmi. Jeśli nic nie chcesz stracić to musisz się liczyć ze zniekształceniami.
    Na koniec klikasz na górnej belce na znaczek OK i masz gotowe
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wuwuaaa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    W Olympus Master masz możliwość przycinania w proporcjach 4:3. Nie jest to co prawda super rozbudowane narzędzie z racji tego, że w OM 2 nie możesz wygodnie kadrować w poprzek proporcji, ale dzięki ograniczeniu do 4:3 masz stały stosunek boków.
    Ogólnie do zadań takich jak opisałaś posłuży opcja przeskalowania dostępna w każdym bardziej zaawansowanym programie graficznym, a nawet np. w Irfan View (opcja "zmień rozmiar obrazka") jedne co, to musisz ustawić sobie jednostki na centymetry.
    Niestety przeskalowanie będzie się wiązało z utratą jakości oraz prawidłowych proporcji przedmiotów na zdjęciu. Są programy do bezstratnego przerabiania jpeg ale dotyczy to raczej prostszych operacji jak przycinanie i obracanie, dlatego i tak polecam zamienić pliki na format bezstratny np. na tify, co powinno bardziej ograniczyć straty.
    Takich konwersji proponuję dokonywać jednak w bardziej zaawansowanych programach graficznych np. darmowym GIMPie dzięki czemu zyskasz lepszy algorytm przeróbki (znów minimalizacja strat).
    Moja rada jednak jest taka, byś nie zmieniała proporcji obrazu przez przeskalowanie, jeśli absolutnie nie musisz. Lepiej spróbuj albo od nowa obrobić oryginalny RAW jeśli posiadasz, albo dokadrować do natywnej dla aparatu proporcji boków (dla E-systemu 4:3 lub 3:4) a następnie powiększyć rozmiar - nastąpi strata jakości rownież, ale zachowają się oryginalne proporcje. Ponieważ 4:3 nie pokrywa się z rozmiarami w standardzie wielkości papieru A (np. A-4), na koniec i tak trzeba będzie przyciąć zdjęcia, lub dodać ramki.
    Ostatnio edytowane przez deduch ; 21.08.09 o 11:34

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez deduch Zobacz posta
    W Olympus Master masz możliwość...
    Masakrer ma Canona
    Poszukaj w instrukcji DPP:
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DPP.jpg
Wyświetleń:	194
Rozmiar:	104,8 KB
ID:	22135  
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Mieszka w
    Denia -Costa Blanca
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    Bardzo dziekuje wszystkim za cenne rady, bede kombinowac
    Na wlasny uzytek juz praktycznie nie wywoluje zdjec na papierze, tylko robie foto-ksiazke, to bardzo estetyczna i ciekawa forma do pokazania duzej ilosci zdjec.
    Czasami jak jest dla kogos i nie chce dac z jakiegos powodu oryginalow na DVD, musze zrobic kopie na papierze i okazalo sie ze mam problem z wymiarami....aby wszystkie byly jednakowe i nie tracily na jakosci...
    Jeszcze raz dzieki !!!!
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Wlasnie zrobilam eksperymenty na wszystkie sposoby ktore mi podpowiedzieliscie i w zasadzie wszystkie sie sprawdzaja...ale zawsze trzeba cos stracic....tak jak sie obawialam. No coz przynajmniej teraz juz wiem jedna rzecz wiecej o fotografi
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez masakrer ; 21.08.09 o 15:44 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar slawek
    Mieszka w
    Kęty
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria