PDA

Zobacz pełną wersję : Makro - początkujący fotohobbysta

Strony : [1] 2

nipo80
17.07.09, 11:37
Witam,

Oto moje prace, proszę o rady i opinie:

1.
http://lh5.ggpht.com/_glJcn6MSLCA/Sl40XQytpOI/AAAAAAAABdY/asftuqIgHzY/s576/P7153980.JPG

2.
http://lh4.ggpht.com/_glJcn6MSLCA/Sl9uLiaam4I/AAAAAAAABeQ/-Zem1p4uHPU/s576/P7164060.JPG

3.
http://lh4.ggpht.com/_glJcn6MSLCA/Sl9u3bIzLNI/AAAAAAAABew/RfkgqoeKX08/s576/P7164015.JPG

4.
http://lh3.ggpht.com/_glJcn6MSLCA/Sl925cX6cWI/AAAAAAAABf0/4eLibc6hv3I/s576/P7164036.JPG

5.
http://lh6.ggpht.com/_glJcn6MSLCA/SlzCynVbaVI/AAAAAAAABY8/PkwzkJsondQ/s576/P6133250.JPG

6.
http://lh3.ggpht.com/_glJcn6MSLCA/SlzC2QUFcXI/AAAAAAAABZI/0siXkEn5VOA/s576/P6213551.JPG

taztaz
17.07.09, 11:42
Wszystkie oprócz 6 zdecydowanie za ciemne.

kowalikster
17.07.09, 11:45
Ciemno, i chyba przez to nie ma jak więcej ocenić. Na 3 chyba jest nietrafiona ostrość, ale do końca tego nie widać.

iszi
17.07.09, 13:18
Podoba mi się zdjęcie nr 1. Reszta za ciemna. Troszkę nietrafione kadry lub źle wykadrowane. Np w zdjęciu nr 2 przestrzeń powinna być z lewej strony - mucha zmierza w tym kierunku, te same lub podobne błędy w zdjęciu nr 4 i 3.
Na początki nie jest źle... Pozdrawiam

nipo80
17.07.09, 17:13
Dziękuję za pierwsze i cenne uwagi,

Kurcze sam ściemniłem te zdjęcia bo mi się za jasne wydawały :grin:.

Może zamiast zdjęć powinienem ściemnić monitor :roll:.

Nie chciał bym wyjść na kogoś przemądrzałego i zanim zacząłem robić zdjęcia to łyknąłem troszkę teorii i co do wypowiedzi Iszi:

"Np w zdjęciu nr 2 przestrzeń powinna być z lewej strony - mucha zmierza w tym kierunku..."

Są to kadry celowe (może nie do końca udane ale..).

Nie jest to tak że jeśli obiekt jest po lewej i zmierza w tym kierunku to symbolizuje to czas przeszły (mucha już sobie poszła z tego miejsca).

Gdyby natomiast szła do centrum oznacza to "nadchodzę lub idę tam"

W jaki inny sposób coś dokonanego??

Może gdybym zdjęcie muchy zatytułował: "ja stąd spada" było by ok.

Jeśli się mylę to proszę o poprawienie mnie.

puciu
17.07.09, 17:59
Tak , większość zdjęć jest za ciemna.
Mnie sie podoba najbardziej 5.
Co do kadrowania, to poprzednicy mają racje, a dorabianie ideologii do kiepskiego kadru...
chyba nie tędy droga.
Reguły można łamać, ale musi to być przemyślane i uzasadnione.
Życzę wielu udanych zdjęć.

nipo80
17.07.09, 18:20
Co do kadrowanie nie mówię że kadry są dobre,
tylko mówię co chciałem pokazać,
całe szczęście że to nie moja ideologia tylko gdzieś na jakiejś stronie o tym czytałem, widocznie były to błędne informację, tak tam było uzasadnione.
Spróbowałem z mizernym skutkiem.

Więc na razie będę to uznawał za błąd, i dostosuję się do wskazówek:grin:

7.
To pewnie będzie za jasne, ale mam nadzieję że kadr lepszy

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/07/P6203367JPG-2.jpg
źródło (http://lh5.ggpht.com/_glJcn6MSLCA/SmCl2BhgnCI/AAAAAAAABhE/dGKPKE9i7rA/s512/P6203367.JPG)

Czekam na dalsze opinie

puciu
17.07.09, 19:07
Jak na mój monitor to jasność OK.
Kadr prawidłowy, owad w mocnym punkcie.
Fotka mała, ale z tego co widzę jest ostra.
Teraz pozostaje szukać lepszego światełka (wschody, zachody).
Powodzenia

wylepiony
17.07.09, 19:22
Z poprzedniej serii najlepsza 6, a co do ostatniego zdjęcia, nie podoba mi się kadr, zielona połowa odciąga uwagę od tematu zdjęcia mimo tego, że jest blisko mocnego punktu. Natomiast co do ostrości to może i ona jest ale jakas taka nijaka.
Oczywiście jest to tylko zdanie uczącego się jeszcze laika :)

nevra
17.07.09, 20:00
Mocny punkt, to jedno, a odrobina przestrzeni, to drugie. Chodzi generalnie o to, żeby mucha, mająca głowę zwróconą w lewo, miała gdzie spojrzeć przed siebie, czyli tę przestrzeń właśnie. Odwłokiem nie patrzy, więc za nią może być miejsca mniej.

Gdy człowiek na fotce wskazuje na coś ręką, to za człowiekiem może miejsca nie być, ale przed nim być powinno.

7 jest akurat, kwiatek nieprzepalony, ale trochę mała fotka i nie widać, czy robalek jest ostry. Wydaje mi się, że tak.

rumi
17.07.09, 20:28
Nie chciał bym wyjść na kogoś przemądrzałego i zanim zacząłem robić zdjęcia to łyknąłem troszkę teorii i..

A nie za dużo tej teorii .. może na początek kadruj tak zeby się Tobie podobały zdjecia a nie że mucha zmierza tam to przestrzeń tam ;) .. czekam na kolejne zdjęcia też lubię makro

nikas77
17.07.09, 22:24
Niestety u mnie też fotki są dużo za ciemne.

nipo80
19.07.09, 16:47
No dobra to spróbuję jeszcze parę,
To nie są nowe zdjęcia wiec może być podobnie jak z ostatnimi.
Ale uwagi mile widziane im więcej tym więcej wniosków można wyciągnąć:

8.
http://lh4.ggpht.com/_glJcn6MSLCA/SlzC36wk9DI/AAAAAAAABZM/J8B_TT9SKd0/s576/P6213593.JPG9.
http://lh3.ggpht.com/_glJcn6MSLCA/SlzC6TWN_fI/AAAAAAAABZQ/eL7KLXQgBXw/s576/P62136291.JPG10.
http://lh3.ggpht.com/_glJcn6MSLCA/SlzC2QUFcXI/AAAAAAAABZI/0siXkEn5VOA/s576/P6213551.JPG
I kilka z zeszłego roku
11.
http://lh3.ggpht.com/_glJcn6MSLCA/SEwXvuSYbUI/AAAAAAAAAXM/VibKnZAi38I/s576/DSC04189.JPG
12
http://lh6.ggpht.com/_glJcn6MSLCA/SG506SrGieI/AAAAAAAAAqo/UOZSVyUlWfA/s576/DSC04608.JPG

helmuth
19.07.09, 17:37
Czy te zdjęcia są tak marne jakościowo, że wstydzisz się pokazać w "normalnym" rozmiarze? :-P

nipo80
19.07.09, 17:47
Czy te zdjęcia są tak marne jakościowo, że wstydzisz się pokazać w "normalnym" rozmiarze? :-P

Co znaczy w normalnym rozmiarze??
U mnie są miniaturki po kliknięciu na zdjęcie zostaje powiększone na cały ekran.

W post wstawiam normalnie link do zdjęcia pojawia się znacznik [media]
jak próbuje je wstawić przez "wstaw obrazek" nie pojawiają się na forum.

Zdjęcia mam na Picasaweb - z przyzwyczajenia

W razie czego tu jest link do albumu.

http://picasaweb.google.pl/nipo80

K_Puchatek
19.07.09, 18:33
U mnie są miniaturki po kliknięciu na zdjęcie zostaje powiększone na cały ekran...

No a u mnie po kliknięciu otwierają się w rozmiarze 576x432
To trochę mało, standardem jest dłuższy bok na 800...
Możesz zawsze wstawić bezpośrednio do wątku jako załączniki.
Poza tym MSZ brakuje ostrości, co przy fotkach makro jest poważnym błędem.
Czy wyostrzasz zdjęcia po pomniejszeniu?
Pozdrawiam

helmuth
19.07.09, 19:27
U mnie są miniaturki po kliknięciu na zdjęcie zostaje powiększone na cały ekran.
O normalnym rozmiarze już napisał Puchatek. O wstawianiu zdjęć jest sporo na forum: Poradnik - Jak zamieszczać zdjęcia w postach (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=12293). Na Picassie masz zdjęcie w jakiejś dziwnej rozdzielczości, podlinkowane na forum, zostaje przeskalowane przez automat (bez wyostrzenia). Dlatego taki dziwny rozmiar i brak ostrości.
Nie wiem o jakich miniaturkach piszesz (że się powiększają na cały ekran), te w Twoim poście, powiększają się tak jak pisze Puchatek. Jak przygotujesz w programie graficznym obrazek 800x600 (z wyostrzeniem), 72dpi, do 300KB, umieścisz go w poście jako załącznik to będzie to wyglądało mniej, więcej tak:

nipo80
19.07.09, 21:03
Ok,

więc spróbuję inaczej wstawić fotki

13 - ponoć ślinik wielki -nie za bardzo chciał dziś współpracować

14 - ???

Oprócz opinii proszę o info czy teraz jakoś zamieszczonych zdjęć jest lepsza.
Dla porównania jeszcze raz motyl nr5.

nevra
20.07.09, 00:03
No teraz coś widać. :) Motylek ma fajnie trąbkę zwiniętą, łasuch jeden. :)

Ten długonogi robalek w pionie też się nieźle prezentuje.

MADNESS
20.07.09, 07:14
na wielu zdjęciach jakość pada - dużo chaosu w tle , mało przemyślane jest i zbyt kiepsko dobrana głębia ostrości - jest dużo pracy do wykonania - zdjęcia makro to nie tylko dobrze pokazany robal lub inne stworzenie ale również otoczenie w jakim je wykonałeś i jak je pokazałeś - zabawa z światłem i rosą bardzo wzbogaca drugi plan - bliki i ..... to wszystko składa się na zdjęcie - pozdrawiam i wytrwałości życzę

nipo80
20.07.09, 20:50
No to próbujemy dalej:D
Aż załapię o co chodzi i w tym kierunku będę szedł.

Na razie wszystkie zdjęcia z przydomowego ogródka dlatego rabczki może troszkę monotematyczne.
Myślę jednak że to bez znaczenia najpierw chcę wyrobić technikę potem będę robił wypady na łączkę.

No to zaczynam i czekam na wasze oceny, które są bardzo cenne:

15. Ślimak
21105

16. Inny ślimak
21106

17 mucha - tu mnie pewnie zjecie za to odbicie światła od przysłony (z góry przepraszam :grin:)
21107

P.S. Wysotrzyłem po zmniejszeniu, oraz mam nadzieję ze tak wstawione są teraz dostatecznie duże i widoczne

jolly
20.07.09, 21:16
Mucha najlepsza moim zdaniem. Doświetlasz wbudowaną lampą?
Sporo można podejrzeć / doczytać na cyberfoto w dziale makro http://www.cyberfoto.pl/miasto-krajobraz-natura-makro/33518_1283-macro.htm#post1831059. Mnóstwo zamieszczonych tam zdjęć jest zrobionych kompaktami.
I jeden z moich ulubionych fotografów również pracujący kompaktem - http://benas.atspace.com/home.html. Podziwiam wytrwałość tych ludzi. Bardzo mała głębia ostrości w tego typu fotografii uczy cierpliwości :wink: Życzę powodzenia.

nipo80
20.07.09, 21:25
Mucha najlepsza moim zdaniem. Doświetlasz wbudowaną lampą?
Sporo można podejrzeć / doczytać na cyberfoto w dziale makro http://www.cyberfoto.pl/miasto-krajobraz-natura-makro/33518_1283-macro.htm#post1831059. Mnóstwo zamieszczonych tam zdjęć jest zrobionych kompaktami.
I jeden z moich ulubionych fotografów również pracujący kompaktem - http://benas.atspace.com/home.html. Podziwiam wytrwałość tych ludzi. Bardzo mała głębia ostrości w tego typu fotografii uczy cierpliwości :wink: Życzę powodzenia.

Dziękuję,
Tak doświetlam lampą wbudowaną, reguluję tylko siłę/czas błysku głównie ustawiam na 1/4 do 1/64.
Jako dyfuzor sposób Benasa - czyli wycięta z pojemnika po wodzie destylowanej ścianka i wstawiona na obiektyw (fajne bo sztywne i dość dobrze rozprasza światło).
Co do jego fotografii to uważam że są super - chociaż kolory czasami tak żywe że aż za sztuczne -jak by te jego modele były nieprawdziwe ale to kwestia gustu.

Autofokus zawsze "bujany" z obiektywem bez potwierdzenia ostrości ciężka sprawa.

dzięki za ocenę

jolly
20.07.09, 21:28
Hmmm...pytałam o lampę, bo zwłaszcza na ślimaczkach bardzo widać błysk. Może jeszcze za silne światło było?
Niestety nawet na systemowych obiektywach z dcrem pozostaje autofokus bujany, dlatego pomału zaczynam marzyć o obiektywie macro. :wink:

nipo80
20.07.09, 21:34
Hmmm...pytałam o lampę, bo zwłaszcza na ślimaczkach bardzo widać błysk. Może jeszcze za silne światło było?
Niestety nawet na systemowych obiektywach z dcrem pozostaje autofokus bujany, dlatego pomału zaczynam marzyć o obiektywie macro. :wink:

Błysk widać, mi się wydaję że dlatego bo odległość od obiektu jest za mała, kilkanaście cm przy moim obiektywie 50 + DCR250.

Szczerze to cały czas mi ślinka cieknie na sigme 105 macro ale na razie to poza moim zasięgiem cenowym.
Na razie myśle o zakupie jakiegoś OM koło 100-200 i do tego DCR - powiększenie większe i odległość - robaczki by tak nie uciekały.

nipo80
20.07.09, 23:57
Na dobranoc postanowiłem dołożyć jeszcze 2 fotki.
Jak zwykle proszę o komentarze, które są bardzo cenne dla mnie.

18. Śpiąca gąsienica po deszczu
21129

19. Jaszczurka wygrzewająca się na moim tarasie - o dziwo pozwoliła się wziąc nawet na ręce bardzo spokojny okaz.
21130

Mirek54
21.07.09, 00:07
Szczerze to cały czas mi ślinka cieknie na sigme 105 macro ale na razie to poza moim zasięgiem cenowym.

Postanow sobie ,ze sigma 150 i nic wiecej.Zbieraj az uzbierasz.Kup w sklepie Sigmy,tak zebys przed zaplaceniem mogl strzelic pare fotek i sprawdzic.Wszystko co bedziesz kupowac po kolei to tylko polsrodki.Jak narazie masz co mozesz wykorzystac do konca,zeby naumiec sie patrzyc kadrem na obraz.Pobaw sie dlugim kitem i Raynoxem,tez mozna wiele osiagnac.Sa po drodze anachromy Marumi,ale trzy czy cztery sztuki to w sumie polowa sigmy prawie

nipo80
21.07.09, 00:19
... Pobaw sie dlugim kitem i Raynoxem,tez mozna wiele osiagnac.Sa po drodze anachromy Marumi,ale trzy czy cztery sztuki to w sumie polowa sigmy prawie

Sęk w tym że mam tylko jeden obiektyw z kitów 14-42,
dlatego szukam czegoś dłuższego,

Postanow sobie ,ze sigma 150 i nic wiecej...

No 150 lub 105 ale ceny jak dla mnie astronomiczne:cry: - będą na razie musiały mi błyskać z daleka a ja będę się szkolił na tym co mam.
Myślałem o czymś dłuższym z OM żeby spróbować - tu kasa nie tak wielka.

nataszach
21.07.09, 10:49
Witaj,
Podoba mi się 18- mimo że to robal, to fotka jest ciepła i bardzo przyjemna w odbiorze :-)
Pozdrawiam

rumi
21.07.09, 11:57
17 (mucha) fajna tylko ciemna .. fotografia nie mucha ;)

Ann
21.07.09, 12:13
Witam
Twoje "makro" podoba mi sie , szczególnie 18-stka :)
Pozdrawiam.

nipo80
10.08.09, 20:24
Czas troszkę odświeżyć temat.
Na krótkim urlopie poświęciłem chwilkę na foty,
oto niektóre z nich:

20. Mucha
21757

21. Świerszcz
21758

22. Gąsienica
21759

Jak zwykle proszę o wasze komentarze.

P.S. Czy widać jakieś postępy??

rumi
10.08.09, 21:18
mucha (20) podoba się :)

nipo80
10.08.09, 22:23
Znalazłem jeszcze kilka ciekawych,

24. ??
21778

No to kolacja na dobranoc
24
21779
25
21780
26
21781

Wiem że ostrość nie taka ale dynamika sytuacji była dość duża.
Chyba był najedzony i tylko zapakował na potem

jerryg3
11.08.09, 20:35
muszka niezła, a co dalej ??? rany...

nipo80
11.08.09, 21:40
muszka niezła, a co dalej ??? rany...

Sorki Jerryg3 początek zrozumiałem ale z tym "rany..." znaczy tragedia??
Jeśli tak to co poprawić, pajęczyna to wiem że nie ostra zamieściłem tak aby pokazać kolację pająka trwało to kilka sek. i dużo ruchu.

grizz
12.08.09, 08:50
Niezbyt to pokazanie Ci wyszło... oj niezbyt. Ale Ćwicz :)

nipo80
12.08.09, 20:56
OK, zbłaźniłem się z tą pajęczyną.
Na pokutę coś z szuflady robione Sonym H2 - mam nadzieję że nie zostane zlinczowany.

Prosił bym o jakieś porady i wskazanie na błędy, abym mógł się podciągnąć.
U kogoś łatwiej dostrzec błędy, nam się zdjęcie podoba a innym niestety nie.
Na tym polega doświadczenie iż widzimy błędy te, których inni nie widzą.

27.
21879

helmuth
12.08.09, 22:35
Mucha ohydna :-P
Zbyt szeroko (pewnie spory crop), ramka MZ, niepotrzebna.

nipo80
15.08.09, 19:15
Ćwiczę obróbkę, prosił bym o info czy tak obrobione zdjęcie jest ok, czy przesadziłem.
Dla porównania oryginał.

28.
21960

29.
21961

m_kola
15.08.09, 21:36
Ćwiczę obróbkę, prosił bym o info czy tak obrobione zdjęcie jest ok, czy przesadziłem.

Dla mnie jak najbardziej OK, zdecydowanie korzystniej się prezentuje niż oryginał :) Ciekawe zdjęcia.

nipo80
16.08.09, 18:42
Może będzie troszkę OT, ale cóż.
Dziś na pomorzu ładna pogoda, wyruszyłem zrobić kilka fotek, wróciłem odłożyłem aparat na tarasie.

Wracam a tam ktoś korzysta z mojego sprzętu bez pozwolenia.
Wygrzebałem starego Sony H2 i bach go na gorącym uczynku:wink:
Oto on:
22010

22011

Pobawił się chwilę, obejrzał dokładnie i nie chciał już zejść.
Musiałem go ładnie poprosić żeby mi oddał sprzęt.

Chyba wynika z tego że to najlepszy sprzęt do makro:grin:

Aha tu jest jeszcze jedno z innego profilu.

22019

helmuth
16.08.09, 19:09
Chyba wynika z tego że to najlepszy sprzęt do makro:grin:W każdym razie przyjazny środowisku :mrgreen:

nipo80
17.08.09, 19:35
Dziś wgram troszkę większe powiększenie tego gościa do dosiadł mojego Olka,
Naprawdę z niego sympatyczny gość.
Teraz słyszę jak sobie cyka za oknem.

Jak zwykle proszę o porady i jakieś uwagi, które są zawsze mile widziane.

30.
22053

helmuth
17.08.09, 21:32
Szkoda, że mu czułki uciąłeś.

nipo80
18.08.09, 23:21
Kurcze wiem, ale były po prostu za długie, a chciałem troszkę za jego tył... zostawić miejsca, staram się raczej nie amputować modelom części ciała, ale czasem to siła wyższa.

witia
19.08.09, 08:23
Msz- 29 jest najlepsze.
No i te "reklamowe" też.
Pozdrówka.

jolly
19.08.09, 11:04
No fajny ten ostatni konik. Faktycznie trochę szkoda uciętych czułek.
I jakim obiektywem go robiłeś? OM-ką z dcrem?

nipo80
20.08.09, 20:10
No fajny ten ostatni konik. Faktycznie trochę szkoda uciętych czułek.
I jakim obiektywem go robiłeś? OM-ką z dcrem?

Dokładnie przy pomocy 50-OM i DCR-250, i tu niestety nie ma możliwość zmiany powiększenia, czułki poszły poza kadr.

nipo80
20.08.09, 20:41
No czas aby znów coś poddać waszej surowej ocenie.
Proszę mnie nie oszczędzać, każda negatywna konkretna uwaga jest bodźcem do dalszego doskonalenia się.
Mam tylko nadzieję że widać u mnie jakieś postępy.
Najgorsze w fotografii dla mnie to ocena własnych zdjęć, jakoś innych się łatwiej ocenia:).

Ta seria pochodzi z łąki koło domu czas wykonywania zdjęcięć miedzy 5 a 6 rano - muszę przyznać że warto tak rano wstać:grin:.

No to zaczynam:

31
22122

32
22123

33 tu nawiązanie do śniadania pająka które kiedyś próbowałem pokazać
chyba nr 25 mam nadzieję że lepiej.
22124

3422125

lukasz784
20.08.09, 21:24
Powiem tak... Zdjęcia MSZ są naprawdę baaardzo dobre...
31. Właściwie naświetlona, co najważniejsze OSTRA, ciekawy kadr (szkoda tylko, że centralny :wink:)
32. Znów centralnie, ale pomijając kadr, jest ok... Wszystko wyostrzone jak należy i dobrze dobrany balans kolorów...
33. Trochę ciemne, aczkolwiek najważniejsze szczegóły są w miarę dobrze widoczne... Nie jest źle...
34. Na początku pomyślałem sobie, zwykły kwiatek, ale naprawdę ciekawie go ująłeś, szkoda tylko, że znów centralnie :wink:

PODSUMOWUJĄC: Pewnie już doczytałeś, ale powtórzę... Staraj się unikać centralnego kadrowania, zwłaszcza w makro... Czasem nie trzeba zupełnie inaczej kadrować obiektu, wystarczy po prostu lekko obrócić obiektyw... (wiem, że to może nie być łatwe, bo owady są strasznie ruchliwe, ale możesz zrobić kilka fotek i samemu wybrać)... Bo nie zawsze inny kadr będzie lepszy. Np.: w |34| -> całkiem przyzwoicie to wyglądało... Więc życzę powodzenia w dalszej przygodzie... :grin: POZDRAWIAM!

Ann
21.08.09, 00:26
Musze przyznać , podziwiam Twoja desperacje , żeby wstać o 5 , 6 rano ;) ale opłaciło się :) 31 najlepsza , reszta ciut przyciemne .
Jak napisał Kolega wyżej , unikaj koniecznie centralnych kadrów , pozdrawiam :)

nipo80
21.08.09, 22:49
No sam się podziwiam że tak wstaję bo z natury jestem śpioch :grin:
Ok dzięki za uwagę będę się starał kadrować bardziej niecentralnie.
Czyli mniej więcej tak:
35
22154

Największy problem mam ze światłem na aparacie wygląda ok, po zgraniu jest za ciemne, chyba przyciemnię LCD w aparacie:D
Dziękuję za cenne komentarze i uwagi, najbardziej jednak cieszy że zdjęcia się komuś podobają.

Agulka
21.08.09, 22:57
Największy problem mam ze światłem na aparacie wygląda ok, po zgraniu jest za ciemne, chyba przyciemnię LCD w aparacie:D

Na pocieszenie powiem Ci, że nie jesteś sam, mam dokładnie to samo z moim aparatem (e520), przestałam mu już ufać :wink:, biorę na to poprawkę i patrzę na histogram.

frrrost
22.08.09, 18:22
mucha nr 20 bardzo fajna, tylko bym uciął częśc czarnej góry. Co do ostaniej obróbki to za moco wyostrzyłeś, kontrast i nasycenie za duże, poza tym świerszcz nie cały jest ostry a powinien byc.

nipo80
23.08.09, 10:19
mucha nr 20 bardzo fajna, tylko bym uciął częśc czarnej góry....

- tu się zgadzam - dziękuję za radę

.... Co do ostaniej obróbki to za moco wyostrzyłeś, kontrast i nasycenie za duże, ....

Tu też - racja po przyjżeniu się zdjęciu masz rację troszkę mnie poniosło

.... poza tym świerszcz nie cały jest ostry a powinien byc.

Jeśli chodzi o nr 30, to tutaj może i powinien być ale musiał by być wykonany z innej perspektywy, bo uzyskanie tak dużej głębi na moim sprzęcie graniczy z cudem.

Poza tym chyba nie koniecznie cały owad musi być ostry to zależy na czym się skupiamy.

Dla mnie to zdjęcie wtedy stało by się za płaskie.

Bardzo dziękuje za uwagi i podpowiedzi. - wszystkie są bardzo cenne

nataszach
24.08.09, 09:02
35- podobają mi się kolory, kadr, pomysł :-)

nipo80
24.08.09, 19:05
Hmm.. ostatnio mały eksperyment zrobiłem, wykonałem zdjęcia na obiektywie kitowym, duża winieta ale co mi tam ciach z lewej i troszkę z prawej , potem góra i dół i oto co mi wyszło.
Parametry wykonywania
Niedziela godzina 6 (to było najgorsze), światło zastane, priorytet przysłony

Bardzo proszę o komentarze.

36.
22385

37.
22386

Ann
25.08.09, 01:13
35 super :)
Ostania seryjka "przyciachana" równiez niezła ;)
Pozdrawiam.

nipo80
27.08.09, 20:20
Ostatnio coś zimno rano na dworze u mnie, robaczki się zaczynają dobrze ukrywać a część to chyba sobie już przygotowuje wygodne wyrko na zimę.

Ciężko o jakąś fajna atrakcję.
To z mojego przedostatniego polowania.
Niektóre troszkę centralnie za co przepraszam.

38. Na pajęczynie
22553

39. Kolejny francuski kurczak
22554

40. Kwiatek + dwa niezidentyfikowane bardzo małe stworzenia
22555

pozdrawiam i czekam na komentarze

Ann
28.08.09, 00:38
Musze przyznać sie , ze mam fobie na pająki i ich produkty ;)
Ale staram się z tym walczyć . Fotografowane przez Ciebie "stworki" nie "kąsają" mego oka ;)
Najbardziej podoba mi się ślimaczek , super go ujałeś :)
Kadry mi się wydaja trafne. Nie masz za co przepraszać , to Ty pokazujesz nam swoje spojrzenie na przyrodę :) a dzięki "makro" poznajemy jej piękno :)
Pozdrawiam.

nipo80
28.08.09, 21:22
No po dzisiejszej wyprawie znów parę gorących ujęć.
Zapraszam do komentowania.

41. Żarłok
22608

42 Budujemy domek mały :wink:
22609

43 Pół godzinki dla słoniki
22610

44 Mucha
22611

helmuth
28.08.09, 21:46
Dla mnie najlepszy jest ...potwór na 41 :grin:

Ann
29.08.09, 23:01
Również jestem za 41 :)
W 44 mucha ładnie wyeksponowana na tle żółci tez mi się podoba , jednak zmniejszyłabym nieco nasycenie tła i przydałby się nieco ciaśniejszy kadr.
Pozdrawiam .

Mirek54
29.08.09, 23:12
Poza tym chyba nie koniecznie cały owad musi być ostry to zależy na czym się skupiamy.

Dla mnie to zdjęcie wtedy stało by się za płaskie.

Na owadzie sie skupiamy-w tym wypadku.

Plaskosc fotki robi swiatlo a nie GO-pamietaj

nipo80
29.08.09, 23:50
Na owadzie sie skupiamy-w tym wypadku.
....
lub na jego fragmencie.

Co do światła zgadza się i przepraszam mój błąd dziękuję za poprawienie mnie.

Dla ciekawych co z tego czegoś tłustego wyrośnie

Zapraszam

http://www.lepidoptera.pl/show.php?ID=185&country=PL
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

Również jestem za 41 :)
W 44 mucha ładnie wyeksponowana na tle żółci tez mi się podoba , jednak zmniejszyłabym nieco nasycenie tła i przydałby się nieco ciaśniejszy kadr.
Pozdrawiam .

Nie mogłem zrobić ciaśniej bo za malutka była i już jakość nie ta.:???:
A co do nasycenia - nie ruszałem zdjęcia tylko ostrość i crop, sam jestem zdziwiony takim efektem.

nipo80
12.09.09, 19:06
Dawno już tu nie byłem, ostatnio robaki chyba już się pochowały jedynie całe stada pająków i parę much.

Ne przepadam za pająkami ale cóż.
Jeden krzyżak podczas budowy zasadzki
45.
23332

Chyba i już zaczynam już patrzeć na swoje zdjęcia bardziej rygorystycznie i coraz mniej ze zrobionych zdjęć mi się podoba.
Czy to aby nie nazywa się doświadczeniem??

Mam nadzieję że przez swoje rygorystyczne spojrzenie nie zapędzę się w kozi róg i z radości, z leżenia w mokrej trawie o świcie, zostanie złość że się nie udaję. Oby nie.:cool:
Sezon robakowy się pomału dla mnie kończy, będę musiał chyba poszukać innego natchnienia.

Byle do wiosny....:grin:

maj0nez
12.09.09, 19:11
Witam, robaczki i muchy na wysokim poziomie.
Nie musisz się tak od razu glebić nie jest tak źle trzeba być optymistą.
Pozdrawiam
Karol.

nipo80
12.09.09, 19:51
Tylko że mi czegoś brakuje i nie wiem jak wskoczyć wyżej, wiem że potrzeba treningu a mi się sezon kończy:-x.
I nie wiem na czym by tu trenować

Może to mnie tak gnębi. Maj0nez cieszę się że zdjęcia się podobają.:grin:

Ann
13.09.09, 18:47
Nipo80 , pajączek super :) dla mnie trochę brrrrrrrrrr, ech ta fobia ;)
Przed nami jesień , przepiękna pora roku, obfitująca w cudne kolorki .
Na pewno znajdziesz tu cos dla siebie , życzę przepięknych fotografii :)
Pozdrawiam.

kateb
13.09.09, 20:24
Tylko że mi czegoś brakuje i nie wiem jak wskoczyć wyżej, wiem że potrzeba treningu a mi się sezon kończy:-x.
I nie wiem na czym by tu trenować

Może to mnie tak gnębi. Maj0nez cieszę się że zdjęcia się podobają.:grin:

A mnie się podobają ;D. Żeby wskoczyć na następny poziom to chyba tylko czasu i praktyki trzeba. Popróbować co się da i przeanalizować. A na czym ćwiczyć? Sam nie wiem, ale jakbyś znalazł to wklejaj. Ja czekam na pierścienie pośrednie i też chciałbym znaleźć modeli. Ale ja mam jeszcze daleką drogę do twojego poziomu.

P.S.
Tak jest w każdej dziedzinie, kolejne fazy nauki. Najpierw się pstryka wszystko i wydaje się, że super. Potem zdobywa się wiedzę i okazuje się, że wszystko jest złe. Później znowu człowiek zaczyna od czasu do czasu robić dobre fotki (dzięki metodom prób i błędów rośnie doświadczenie a dodana do tego wiedza pomaga budować kadry jeszcze przed strzałem) i w końcu na starość jest więcej dobrych niż złych. To taki skrót.

nipo80
14.09.09, 23:03
.... i w końcu na starość jest więcej dobrych niż złych. To taki skrót.

Mam nadzieję że troszkę szybciej uda mi się robić więcej dobrych fotek aniżeli dopiero na starość:wink:.

Fajnie że się podobają.
Przejrzałem jeszcze kilka i odkurzyłem.
Zapraszam:

46 - Tak będę siedział! - trochę nie ostre ale to duży cropp.
23405

47 - Krwiopijca ..... i do tego jeszcze brzęczy
23406

48 - Pluskwiak jakiś czy co??
23407

Ann
15.09.09, 00:01
Czasami dobrze jest poodkurzać w kompku ;)
Najbardziej podobał mi się pluskwiak , tylko pozwoliłam go sobie odwrócić zgodnie z grawitacja ;) sorry za ingerencje , jak Ci nie pasuje to usuń moja wersje , pozdrawiam :)

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://images45.fotosik.pl/199/4888049fb7c92959.jpg)

nipo80
29.12.09, 23:26
Witam, po długim "nie byciu" na forum,

Ostatnio odwiedziłem moją ulubioną łączkę, na której której wszelkiego rodzaju robaczki śpią w oczekiwaniu na wiosnę, ja również nie mogę się jej doczekać.

Oto moje ulubione miejsce bezkrwawych łowów - zima 2009.
49
27663

nipo80
11.05.10, 19:53
No i sezon 2010 makro wystartował:

Pierwsze w tym sezonie.
Zaczniemy równo od:
nr 50. Kolacja
33220
nr 51 Mleczyk
33221

Jak zwykle czekam na wasze komentarze.

nipo80
14.05.10, 21:11
Coś skromnie z tymi komentarzami :wink:, ciekawe dlaczego?
Dziś spotkałem na balustradzie jaszczurkę nawet się uśmiechnęła.
52.

źródło (http://www.occur.pl/images/0245c46c/dd768a90/0dcadc990c.JPG)

Bartek Ezier
14.05.10, 22:44
bardzo mi się jaszczurka podoba :-)

Dawid
15.05.10, 01:14
Wredny coś ten jej uśmiech ;)

Igorra
15.05.10, 11:26
heh no wredny uśmiech :)

Tomashhh
15.05.10, 11:38
e tam wredny, ladnie przypozowala i do usmiechu bardziej optymistycznie podchdzcie:grin:

nipo80
15.05.10, 15:47
Dziękuję wszystkim za komentarze, myślę że była zadowolona, albo liczyła na coś za sesję. Nie wiem, w każdym bądź razie ocaliłem ją przed kotem.

A tu uśmiech w troszkę większym zbliżeniu.
53.
[/URL]
źródło (https://forum.olympusclub.pl/
[url=http://www.occur.pl/images/0245c46c/dd768a90/504ba32bd9.JPG]źródło)

2em
15.05.10, 18:00
Udane próby makro, choć warto popracować nad światłem i kadrami. Potencjał jest, tylko teraz sporo czytać, jeszcze więcej oglądać fot dobrych fotografów i będzie dobrze.

helmuth
16.05.10, 11:59
A tu uśmiech w troszkę większym zbliżeniu.A oczki jakieś przepite :-P

Igorra
16.05.10, 13:11
Ale fajna :grin:

Tomashhh
16.05.10, 13:15
A oczki jakieś przepite :-P
oko diablicy :wink:

alken14
16.05.10, 13:18
18 jest dobre
19 jak dla mnie tło za blade

nipo80
20.05.10, 21:16
Jak zwykle dzięki wszystkim za odwiedziny i komentarze.
A to dzisiejsze łowy:
54.
33693
55.
33694
56.
33695

Thomasso
20.05.10, 23:28
55 ma zdecydowanie potencjal. Tlo bym wyczyscil w LG rogu z tego czegos jasniejszego :) Szkoda ze po lewej tak malo za skrzydelkami. Przydaloby sie ciut wiecej, niewiele ijakby mucha byla deczko wyzej :) Ale ogolnie nr 55 jest IMHO najlepszy z tej wrzuty i ogolnie dobry :)

Tom

2em
21.05.10, 08:44
Udane początkowanie, choć większe skale odwzorowania wydają się być bardziej nęcące... :)

waruga
21.05.10, 16:27
54 podoba sie.

nipo80
22.05.10, 21:23
Jak zwykle dzięki za słowa otuchy i krytyki wszystko mile widziane, teraz ćwiczę i ćwiczę, szkoda że czasu tak mało.
Z dnia dzisiejszego:
56. Był wyścig królika z ślimakiem - teraz jaszczurka ze ślimakiem.
33811
57.Brzęczek - sorki za centralny kadr ale inaczej się nie chciał zmieścić.
33812

waruga
22.05.10, 21:39
Slimak dal rade? :-) Na fotce wypdal fajnie.

nipo80
26.05.10, 22:15
Witam,

Dziękuję wszystkim za odwiedziny i komentarze.

Oto jedno z ogródka.
58.
34042

Pozdrawiam

kowalikster
26.05.10, 23:27
Zwykle nie komentuje ani w sumie też nie oglądam fottypu "robok" ale wydaje mi się, że ostatnia fota zyskała by na większej GO.

nipo80
26.05.10, 23:38
Zwykle nie komentuje ani w sumie też nie oglądam fottypu "robok" ale wydaje mi się, że ostatnia fota zyskała by na większej GO.

Dzięki, jestem tego samego zdania, ale było późno słońce bardzo nisko, a i tak robione było przy iso 400 i przysłona 14, na więcej nie pozwoliłby brak światła, a szkoda.

Dokopuje tu jeszcze jedno 59.
34046

nipo80
29.05.10, 21:05
Widzę że zaglądacie ale komentarzy brak:roll:, ciekawe dlaczego?

No cóż dla tych co lubią pooglądać i nie tylko dla nich:

60. mini gąsienica - "w polowaniu na robala"
34186
61. mini gąsienica - "gimnastyka przed spaniem"
34187
62. Zawsze się zastanawiałem jak widzą pająki tyloma oczyma
34188

Igorra
29.05.10, 23:58
Mnie się podoba 62 :)

waruga
30.05.10, 00:58
Mnie sie podoba 61.

Thomasso
30.05.10, 01:26
62 jest kozackie. Swietne po prostu!

61 tez bardzo dobre. Zielony z czarnym tlem komponuje sie doskonale. Pomyslowe.

Tom

Dawid
30.05.10, 01:43
61 i 62 bomba

nipo80
1.06.10, 23:21
Dziękuje wszystkim za komentarze i odwiedziny, jak tylko pogoda pozwoli to znów na trawkę idę robić zdjęcia.

nipo80
5.06.10, 09:53
Z cyklu ważki
63. Z profila:
34506
64. Ładny uśmiech:
34507
65. Chyba się wkurzyła na koniec i zaczęła szczerzyć zęby:
34508

Thomasso
5.06.10, 18:21
Wazka z profilu (63) bardzo dobra. Szkoda, ze nie bardziej w dole kadru, ale ogolnie calkiem, calkiem. Pozostale dwa "en face" nienajszczesliwsze (za mala GO). Choc wiem jak ciezko fajnego robala "tarfic". Dzis osobiscie buszowalem w trawie ok. 5 godzin, na kolanach, na lezaco, ubrudzony, pogryziony przez rozne robaki po to, zeby z ponad 100 ujec do pokazania nadawalo sie moze z 10 :P

T.

waruga
5.06.10, 22:44
Jak dla mnie to 63.

nipo80
12.07.10, 19:48
No to dziękuję wszystkim za wizyty i komentarze.
Zdrowie troszkę podreperowałem :grin:, wiec czas było się wybrać na owady i inne gady, oto co przyniosło dzisiejsze polowanie:
66. Mała gąsieniczka.
36481

67. Jej rodzinka - właściwie tylko mniejsza część bo dużo tego było
36480

68. Ich większy kuzyn
36482

69. Ta sama co na 68. tylko troszkę bardziej z bliska
36483

70. Na koniec biedroneczka mała
36484

waruga
12.07.10, 20:29
66, 67, 69 najbardziej mi podchodza.

wanilia
12.07.10, 21:55
Nie jestem eskpertem w macro ale mam kilka uwag- podpowiedzi.
Złapanie obiektu w kadrze to nie jest "sens" fotografii. Zadbaj aby Twoje foty były nie tylko uwiecznieniem owada ale ładnie komponowały sie w kadrze, aby zagrało światło, żeby zaczęła się opowieść. Postaraj się uwieczniać owady w całości. Stosuj zasadę złotego podziału- bardzo podoba mi sie fota 56 (mucha na różowym kwiatku)- pod kątem ostrości i GO, ale kadr kuleje.
Pozdrawiam i życzę udanych kadrów :)

Subtelly
13.07.10, 15:18
Najbardziej z tej serii podoba mi się fota 69., za zbliżenie i ciekawe kadrowanie : )
66. Nieciekawe kadrowanie, fajna GO natomiast, ale plamka w LG burzy kompozycję (brudna matryca?)
68. Światło i ujęcie na +. Ale bałagan w kadrze, staraj się szukać kadrów, jak napisała Wanilia.
Pozdrawiam i życzę udanych łowów : ))

nipo80
13.07.10, 21:16
Dzięki wszystkim za konstruktywne porady i odwiedziny, naprawdę są dużo wartę, naprawdę wiem że dużo nauki jeszcze przede mną.

Nie długo czas znów wybrać się na łąkę...

nipo80
16.07.10, 22:46
Dziś tylko:
71. tzw Ślepak -oczy cudne ale gryzie strasznie skubany (raczej skubana bo samice gryzą i wysysają krew)
36648

Dawid
17.07.10, 00:02
Świetne ma oczy ;) Ale nie nawidzę tego tałatajstwa!!!!

Igorra
17.07.10, 10:45
Ładnie wyszedł :)

nipo80
20.07.10, 20:25
Dzięki za odwiedziny, postanowiłem że w końcu muszę zapolować na ważki, strasznie ruchliwe te bestie więc starym dobrym zwyczajem wstałem sobie skoro świt koło 4 rano (o dziwo musiałem ubrać polar - wyjątkowo zimno było tego ranka
źródło (http://www.forfoto.pl/images/smilies1/laugh.gif)), mgła taka że pies sąsiada się dusił podczas szczekania.
Wyglądało to mniej więcej tak:
72.
36751

Poszedłem nad kanał, przedzierałem się przez różnego rodzaju pajęczyny,
73.
36752

Mówiłem sobie że dziś je dorwę, wyszukam je w tej mokrej od rosy trawie słońce zaczynało wschodzić - mówię sobie szkoda czasu przyłożyłem sprzęt do oka i trach w pierwszą napotkaną:
74.
36753
Była jednak nie śmiała i nie chciałem jej niepokoić podczas porannego mycia głowy, poszedłem dalej
i znów ciach
75.
36754
Jednak ona też nie była zadowolona, spojrzała na mnie z bykiem kiwnęła głową ku górze podniosłem wzrok i ją zobaczyłem,

Lśniła w słońcu jak złoto, przyłożyłem się do zdjęcia, bałem się że nie będzie chciała pozować, poprosiłem szeptem o zgodę na zdjęcie, kiwnęła głową twierdząco i poszła pierwsza seria:
76.
36755
Potem zbliżenie na jej oczy:
77.
36756
Potem był już szał ujęć, i uściski dłoni
źródło (http://www.forfoto.pl/images/smilies1/blink.gif)
78.
36757

Potem każdy wrócił do swoich zajęć - one grzać się na słońcu ja do pracy, może kiedyś znów się spotkamy.....

Serdecznie dziękuję za wasze wizyty i zapraszam do komentowania
źródło (http://www.forfoto.pl/images/smilies1/laugh.gif)

Informuję iż podczas sesji nie ucierpiał żaden owad, wszystkie dalej cieszą się wolnością i ładną pogdą.

jolly
20.07.10, 20:37
Ależ piękna opowieść :grin: a ważka z wschodzącym słońcem w tle najpiękniejsza.

Thomasso
21.07.10, 01:06
Dla mnie jedynie nr 76 akceptowalny. Choc napisales, ze lsnila w sloncu jak zloto, a tu tego nie widac - szkoda. No i skrzydelka (te nieostre, co wylazly z GO) wlaza w oczy i burza kompozycje - zle sie to oglada. Tak, wiem, ze ciezko ustawic sie w makro, no ale....
Pozostale zdjecia z wazkami - IMHO zaprzepasciles na calej linii. W ogole wazek tam nie widac. Poupychales je w brzegach kadrow - mowa tu o 74 i 75. 77 tez kadrowanie nieszczegolne. Pomimo ciekawych oczu wazki (ladnych, ostrych) uwaga skupi sie automatycznie na tym brazowym, nieostrym pąku/zdzble bardziej w centrum kadru (a tam wlasnie byloby dobrze zeby byly oczy wazki).

Prosze wrocic tam jeszcze raz i powtorzyc sesje! :)

Thomasso

rol6
21.07.10, 08:47
Ciekawa fotograficzna opowieść. :grin:

Mnie najbardziej podobają się foty 76 i 77.

nipo80
21.07.10, 10:55
Dzięki wszystkim za komentarze i uwagi a co do:

Dla mnie jedynie nr 76 akceptowalny. Choc napisales, ze lsnila w sloncu jak zloto, a tu tego nie widac - szkoda. No i skrzydelka (te nieostre, co wylazly z GO) wlaza w oczy i burza kompozycje - zle sie to oglada. Tak, wiem, ze ciezko ustawic sie w makro, no ale....
Thomasso

Bardzo dziękuję za rzeczowe uwagi.
Nie żebym się bronił lub miał ci za złe ale w takiej perspektywie nie da rady złapać całej ważki w GO choć bym się nie wiem jak starał moim sprzętem nie da rady,
Robiłem z innej perspektywy ale miałem za dużą ogniskową i nie mieściła mi się w kadrze.
Może to się Tobie bardziej spodoba.

79.
36787

Pozostale zdjecia z wazkami - IMHO zaprzepasciles na calej linii. W ogole wazek tam nie widac. Poupychales je w brzegach kadrow - mowa tu o 74 i 75. 77 tez kadrowanie nieszczegolne. Pomimo ciekawych oczu wazki (ladnych, ostrych) uwaga skupi sie automatycznie na tym brazowym, nieostrym pąku/zdzble bardziej w centrum kadru (a tam wlasnie byloby dobrze zeby byly oczy wazki).
Thomasso

Dzięki postaram się bardziej następnym razem

Prosze wrocic tam jeszcze raz i powtorzyc sesje! :)
Thomasso

Na pewno tam wrócę bo jest do czego:grin:
Np. by zapolować nie tylko na ważki ale i na motyle..
80.
36788

Quentin35
21.07.10, 11:11
Z poprzedniej wrzuty najbardziej podobają mi się 73 i 76. Co do 79 i 80 to moim zdaniem wyszłyby lepiej gdyby było więcej światła lub tło bardziej kontrastowe. Wiem, że pora wykonywania zdjęć nie sprzyja lepszemu światłu ale w obecnej postaci wydaje mi się, że wszystko jest zbyt jednolite i zlewa się. Całość jako opowieść/reportaż fajnie się komponuje :)

Thomasso
24.07.10, 12:23
79 bardziej mi sie juz podoba. Choc faktycznie za mroczne, ale wiemy ze warunki mocno bojowe ;-) Moznaby wyciagac cos jasniej, ale na tle juz widac paskudny, kolorowy szum.

Tom

kowalikster
24.07.10, 17:15
Bardzo fajna opowieść.

witia
24.07.10, 19:40
73 i 77 - świetne.
Pozdrawiam.

nipo80
31.07.10, 17:31
Dziękuję za wasze odwiedziny i komentarze zapraszam do mojej kolejnej mini serii.

Dziś rano ponownie wybrałem się nad kanał rzeki Redy, chciałem uchwycić poranne słońce i pokazać wam chociaż kawałek miejsca w którym przebywałem, niestety nie udało się tego oddać w 100%:
81.
37201,

Próbowałem powtórzyć serię z ważkami, jednak dziś mi szczęście nie dopisało, spotkałem tylko dwie:

82.
37202
83.
37203

Z czego drugą dość "późno" wiec była już nieco ruchliwa i niechętna do pozowania.

Ale za to natknąłem się na:
84.dziwnego jegomościa:
37204
85. ...
37205

86. Pewną muchę co się ze snu budziła:
37206

87. Żabę
37207

oraz kilka innych żyjących istot... np Tygrzyka paskowanego

ale muszę się znów przemóc i wstać o 4 aby nad nimi popracować

Muszę przyznać ciekawie jest patrzeć jak natura budzi się do życia o poranku.

Subtelly
31.07.10, 18:26
Ogólnie seria poranna mnie się podoba : ))
Szczególnie krajobraz, gdzie tonacja i ujęcie MZ są bdb : )
Na 3 brakuje ostrości na oczach ważki.
4,5 to wojsiłka. 4 fajna, udane kadrowanie, ciekawa GO i ładnie się prezentuje na czarnym : )
W 6 ciekawa GO i kompozycja. Także fajny bokeh : )
Szkoda, że jakość spadła po kompresji, bo ujęcie udane : )
MZ seria niezła : ) Niektóre ujęcia b. fajne : )
Pozdrawiam : )

nipo80
1.08.10, 09:02
No więc kolejny ładny wschód słońca zaliczony, spotkałem jedną z moich ulubionych ważek Świteziankę błyszczącą Calopteryx splendens.
W sumie to poświeciłem jej prawie cały dzisiejszy spacer.
88.
37220
89.a
37221
89.b
37225
90.
37222
91.
37223
No i na koniec tym razem najlepsze z moich "prawie" super kadrów
Wygrało mój osobisty konkurs na zmarnowane ujęcia.
92.:evil::evil:
37224

nipo80
2.08.10, 18:23
Dzięki za odwiedziny, ale coś ostatnio komentarzy brak:cry:.
No cóż to spróbujemy jeszcze suszenie skrzydełek:
93.
37316

Subtelly
2.08.10, 18:36
Ładne ujęcia, ciepła, mocna tonacja, szczególnie w tych pierwszych kadrach. I wszędzie udane kadry i ładna GO : )
Szczególnie podoba mi się ostatnie ujęcie : ) Ale cała seria bardzo fajna. Szkoda, że nie udało się przy starcie, na pewno będzie jeszcze okazja. W ogóle ciężko jest ująć ten gatunek, dość często, przynajmniej jak ja je próbuje ustrzelić, są bardzo płochliwe, a Tobie się udało : )
pozdrawiam : )

Igorra
2.08.10, 18:58
Ostatnia seria i ostatnie zdjęcie, podobają się, ładnie Ci to wyszło :wink:

jerryg3
2.08.10, 19:18
89.a po przycięciu i 93 to moi faworyci z ostatnich. Że też mi się nie chce rankiem wstawać. Pozazdrościc tylko tak udanych zdjęć.

nipo80
2.08.10, 20:30
Dzięki wszystkim komentarze miło że oglądacie i komentujecie.

.... W ogóle ciężko jest ująć ten gatunek, dość często, przynajmniej jak ja je próbuje ustrzelić, są bardzo płochliwe, a Tobie się udało : )

Ogólnie dość ,jak jest na łące przed wschodem słońca :D
Wówczas to jest inny świat, wszystko śpi i raczej ma mało chęci do ucieczki.
Za to jasnych tłach i zdjęciach bez lampy można tylko pomarzyć.
Dyfuzor na lampę wbudowaną lekki błysk musi być.
Szczególnie przy moim sprzęcie.

89.a po przycięciu i 93 to moi faworyci z ostatnich. Że też mi się nie chce rankiem wstawać. Pozazdrościc tylko tak udanych zdjęć.

Hmm mi też się nie chce, ale widząc efekty jakoś nabiera się ochoty.
Na szczęście im krótsze dni tym później trzeba wstać:grin:

Pozdrawiam

nipo80
4.08.10, 00:09
Poranne porządki.
Biegał sobie taki po pajęczynie i zbierał krople rosy gdy kropelka była duża zrzucał je na ziemię.
94.
37380

Dawid
4.08.10, 01:25
Kropelki fajne wyszły ;)

Subtelly
4.08.10, 19:32
94. Bardzo ładne. Kadr, tonacja, światło jak i...kropelki : )
pozdrowienia : )

rol6
4.08.10, 23:52
Pajączek i jego śniatanie plus pajęczyna w kropelkach tworzą bardzo ciekawe zestawienie. :grin:

nipo80
15.08.10, 11:38
Dziś kolejna porcja gąsienicowo pluskwiakowa

95. Gąsienica o poranku
37856

96.
37857

97. Pluskwiak
37858

2em
15.08.10, 17:40
Za dużo lampy błyskowej - burzy naturalność.

acidmk
15.08.10, 17:44
Z ostatniej wrzuty, pierwsze dla mnie najlepsze...fajna morda :-P

tiburon
17.08.10, 00:37
generalnie to nie moje klimaty ale Twoje robale wyjątkowo mi pasują ;-) żaba jak dla mnie szacun i ważki szacun drugi

rol6
17.08.10, 08:06
Mnie z ostatniej wrzuty gąsienica mniej podchodzi, za to bardziej podoba mi się pluskwiak. :grin:

nipo80
22.08.10, 21:58
No i w końcu zakupiłem takowy sprzęt:
http://jabbafoto.pl/opis/325637.html

W sumie lampę kupiłem bardziej do zdjęć typu "u cioci na imieninach", ale nie mogłem się oprzeć pokusie 2w1.

Bałem się że będzie kompletnie tandetna jednak aż tak źle nie jest.
Bardzo dobrze spisuje się w niej (pewnie jak i w innych lampach) dioda AF, aparat dużo szybciej łapie ostrość w ciemnych pomieszczeniach.

Co do przystawki macro to są to dwie żarówki które można niezależnie włączać, efekt pracy poniżej.

Są to moje początki pracy z lampą, myślę że trzeba ją jeszcze wyczuć i nauczyć się z nią pracować.

Minusem jest waga cały zestaw przypięty do aparatu to już niezła waga.

98.
38081

99.
38082

rol6
23.08.10, 08:09
Z takim sprzętem żaden robal się przed Tobą nie ukryje. :grin:

Jeżeli chcesz mieć komfort pracy to niestety musisz się przyzwyczaić do dźwigania sprzętu. Ja w czasie swego urlopu targałem po Tatrach plecak, który ważył ponad 10 kg, a obiektywu 50-200 użyłem tylko dwa razy fotografując szarotki i raz łanię przy Morskim Oku.

Co do zdjęć to bardzie odpowiada mi drugie. Posiłek pajączka wypadł całkiem ciekawie, jednak gdybyś chciał uzyskać jeszcze lepszy efekt na odbiorcy to musiałbyś pokazać oczy pajączka.

nipo80
29.06.11, 21:37
Chyba ze sto lat nic nie wstawiłem (bo czasu nie było na hobby) dziś o 5 rano z łóżka się zwlekłem dokręciłem niedawno nabytą sigme 150 i poszedłem przetestować - kawał szkła i to ciężkie trza się na siłownie zapisać a oto skromne efekty - wiem że centralnie no ale cóż co poza tym...

99.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=50323&d=1309376142
100.

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=50324&d=1309376157

Rysiek_O
29.06.11, 21:41
A gdybys jeszcze poruszal maskownica w ciemni cyfrowej? ;-)

nipo80
29.06.11, 21:47
A gdybys jeszcze poruszal maskownica w ciemni cyfrowej? ;-)

Dziękuję za odpowiedź u mnie tylko lekka korekta odcieni/koloru i delikatne wyostrzenie po zmniejszeniu ewentualnie mały ciach - nic więcej nie wchodzi w rachubę. Nie za bardzo lubię się bawić suwakami. Niech jest tak jak to tam widziałem - jest takim anty "obróbkowiczem" w dobie PS.

Rysiek_O
29.06.11, 21:52
Tylko lekka korekta odcieni i delikatne wyostrzenie po zmniejszeniu ewentualnie mały ciach - nic więcej nie wchodzi w rachubę. Nie za bardzo lubię się bawić suwakami. Niech jest tak jak to tam widziałem - jest takim anty "obróbkowiczem" w dobie PS.
Dawniej, w ciemni chemicznej maskownica służyła do kadrowania i tylko to mialem na myśli :-) Ale i bez tego "ujdzie w tłoku" ;-)

Dawid
29.06.11, 23:27
Pierwsze bardzo przyjemne w odbiorze ;) W Orlu masz sporo łączek, zazdroszczę trochę ;)

rol6
30.06.11, 07:27
Pierwsze (99.) bardzo mi się podoba. W tym roku jeszcze nie polowałem na owady, a takie zdjęcia jak Twoje, zwiększają moją ochotę by samemu spróbować. :grin:

madziazywczak
30.06.11, 07:47
ja też jestem za pierwszym mimo że tych latających owadów nie znoszę

Thomasso
30.06.11, 11:15
A to ja mam pytanie... z jakiej odleglosci od obiektu strzelane? :)

T.

nipo80
30.06.11, 11:23
Dzięki wszystkim za komentarze.

Troszkę tych łąk mam koło siebie - ale to bardziej torfowiska i bagienka niż łąki ale nie narzekam.

A to ja mam pytanie... z jakiej odleglosci od obiektu strzelane? :)

T.

Co do odległości to pewien nie jestem ale na pewno dużo większa niż jak robiłem to z Raynoxem. Przez obiektyw nie widzę dokładnie jak daleko jestem, ale nie mogłem przestawić zakładam że około 30 max 40 cm było.

Następnym razem zwrócę uwagę i dam znać.

Pozdrawiam

nipo80
26.08.11, 22:26
no to dziś znów mała wstawka:
Osrzyłem z odległości od 20-40cm.

101.

źródło (http://www.occur.pl/images/0245c46c/6b38af7e/5801d99652.JPG)

102

źródło (http://www.occur.pl/images/0245c46c/6b38af7e/46153b7023.JPG)

103.

źródło (http://www.occur.pl/images/0245c46c/6b38af7e/9953c91586.JPG)

bast
26.08.11, 22:37
Fotki świetne ;), dla mnie 102

witia
27.08.11, 08:28
99 jak dla mnie.
Pozdrawiam.

waruga
27.08.11, 09:42
Jak dla mnie (99) :-)

Quentin35
27.08.11, 10:07
A ja tak dla odmiany wybieram 103 :) Najbardziej odpowiada mi tam światło. Na poprzednich jest ono bardzo ostre a tam ładnie się prezentuje.

Mirek54
27.08.11, 10:15
Szkoda,ze trzy ostatnie nieostre sa.

robm28
27.08.11, 11:33
bardzo ładne fotki - pozdrawiam

nipo80
27.08.11, 19:26
Dzięki za wypowiedzi szczególnie te krytyczne i konstruktywne są ważne.

Szkoda,ze trzy ostatnie nieostre sa.

A myślałem że nikt nie zauważy :roll:
Tak na serio to pierwsze dwa straciły przy zmniejszaniu - zobaczyłem dopiero po wstawieniu - oryginały są troszkę lepsze, ale i ta im troszeczkę brakuje.
3 faktycznie do duszy jest.
Na swoje usprawiedliwienie dodam tylko że mgła była straszliwa i czasy się wydłużyły a sigma ciężka jest - trza będzie się na siłownie zapisać :P

nyny
27.08.11, 19:56
Fajna wrzuta, ale widac ze z reki;)
Mnie kropelkowe wazki sie widza.
Opieraj o cosik to bedzie cymesik, bo szklo to jest naprawde petarda, ja to sporadycznie tylko zmieniam sigmusie 150 na n105.

pozdro

nipo80
27.08.11, 20:23
Mam coś takiego ale sam nie wiem co o tym myśleć??
Tak jakoś mnie naszło i nacisnąłem migawkę - sam nie wiem dlaczego.
Niby ok ale chyba bez... żyjątka - taka martwa natura

104.

źródło (http://www.occur.pl/images/0245c46c/6b38af7e/9cc9c20b3b.JPG)

Mirek54
27.08.11, 20:35
Mam coś takiego ale sam nie wiem co o tym myśleć??

Nic nie mysl,od myslenia glowa boli.:wink:
Jest dobre i juz-Moze cz/b:?: o takie moze 53580 taka nowa planeta sie tam tworzy w centrum:-P

nipo80
27.08.11, 20:51
Dzięki Mirek54 wiedziałem że można na Tobie polegać w cz/b dużo lepiej.

nipo80
18.03.12, 21:21
na początek w tym sezonie mała rozgrzewka:

105:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/03/265P3176872-1.jpg
źródło (http://obrazki.wapnet.pl/view.php?filename=265P3176872.jpg)

Rysiek_O
18.03.12, 22:00
Ach...spojrzec w te oczy... Gratuluje fotki. Model cierpliwie pozował? czy uchwycone "w biegu" ?

Bodzip
18.03.12, 23:08
Widzę, że S 150 znowu nadaje :D

Skora
19.03.12, 11:32
Ja by troszeczkę kadr podnieść w górę to więcej pająka złapało by się w GO.

Bodzip
19.03.12, 12:00
Ja by troszeczkę kadr podnieść w górę to więcej pająka złapało by się w GO.
Raczej nie. Nie wiem czy znasz ten obiektyw. Tu przesłona była otwarta, stąd mała GO. Ale oczka fajnie wyszły :D

nipo80
19.03.12, 19:50
Dzięki za odwiedziny i wpisy

Ach...spojrzec w te oczy... Gratuluje fotki. Model cierpliwie pozował? czy uchwycone "w biegu" ?
Pozował - grzał się na ścianie domu w pierwszych ciepłych promieniach słońca.

Widzę, że S 150 znowu nadaje :D
A jak :cool:

nipo80
15.04.12, 17:29
Tak w ramach odświeżenia wątku:
106.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/04/pajak-1.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-Su6d5W3dEM8/T4rktayXbqI/AAAAAAAACuQ/yGbEcbKyXAQ/s640/pajak.jpg)

źródło (https://picasaweb.google.com/116881973416638335362/Makro2012#slideshow/5731644944718196386)

nyny
15.04.12, 17:36
Juz Ci pisalem na IRCu, blendy bym uzyl do wydobycia szczegolow:)
Ale ogolnie bardzo przyjemny kadr:)

pozdro

rol6
16.04.12, 11:26
Ciekawe ujęcie, ładne kolory, mnie się podoba. :grin:

nipo80
2.05.12, 10:07
Witam,

Dziś testowałem statyw i szynę.
Trzeba się przyzwyczaić do pracy ze statywem :D
Czekam na wasze komentarze

107.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/05/6062-1.jpg
źródło (http://obrazki.wapnet.pl/images/6062.jpg)

Bodzip
2.05.12, 10:54
buuuu
nie widać, musiałeś źle z galerii zlinkować

nipo80
2.05.12, 13:16
Dzięki , ale to dziwne u mnie było widać :shock:

Bodzip
2.05.12, 13:34
Statyw i sanki - czyli składałeś obrazek z kilku. Można wiedzieć jakim programem ?
Co do zdjęcia to wydaje mi się - podkreślam - wydaje, że GO jest ciut za dużo przed robalem. Przesunięta w tył dałaby więcej robaka w GO.
--edit---
teraz widać

nipo80
2.05.12, 14:42
Hej, dobrze że widać zdjęcie....,
GO jest przed bo włoski wychodziły poza głębie i brzydko wyglądały.
Nie miałem więcej kadrów by przesunąć GO "w głąb robala".

Składałem to z 7 kadrów - darmowym programem CombineZP - nie taki piękny jak Helicon Focus ale działa jak widać.
W sumie dziś pierwszy raz mnie naszło na złożenie kilku kadrów.

Bodzip
2.05.12, 15:40
Zobacz tym programem (http://zerenesystems.com/cms/stacker) :)

nipo80
2.05.12, 16:38
Mam wersję próbną tego programu :D

Powiem tak zrobiłem: w ZS i CombineZP.

3. to Zerene Stacker
4. to CombineZP

Oba puściłem na wszystkich metodach z ustawieniami standardowymi (nie wiem czy dobrze, ale za mało je znam aby się tam bawić).
Następnie wybrałem najlepszy efekt z każdego programu.
Zdjęcia bez jakiejkolwiek późniejszej ingerencji.

Bodzip
2.05.12, 16:40
Jak dla mnie ZS jest ciut bardziej kontrastowy, ale jakość z obydwu - porównywalna.

nipo80
19.05.12, 12:13
Dzięki wszystkim za posty i odwiedziny a dziś:

108 - mały eksperyment co wy na to??

64433

Marcel
19.05.12, 12:49
no historyja fajna, poszedł jak zmyty ;-) , się kurka na 3 chciał załapać ;-) . Poza tym techniczne , kolorystycznie bardzo fajne. Temat z humorem i dobrze wyeksponowany. :-)

nipo80
20.05.12, 23:13
Dzięki za odwiedziny i komantarze - oto kolejna barczatka napójka tym razem z profilu i w całej okazałości.
109.
64529

Bodzip
20.05.12, 23:14
Aż chce się "pogłaskać" :mrgreen:

Marcel
22.05.12, 13:45
Ja nie głaskam , ja u zywam do ząbków ...;-) A poważnie bardzo fajnie pokazana , kadr bez zarzutu , stonowane kolorki.., po prostu fajnie. Nie wiem czy ja dobrze widze ale odrobinke więcej ostrości , ale nie jestem sam pewny .:-)

leszekkl
22.05.12, 14:33
Masz rację, pod ostrzyć by się przydało i będzie świetne :wink:.(robaczki bardzo dobre - kolorystyka)

nipo80
13.07.12, 18:39
Dawno nic nie dokładałem mała biedroneczka:

110.
66859

Zapraszam do komentowania

And.N
13.07.12, 18:54
Ładnie wyszła biedrona

Roba66
13.07.12, 19:08
Zdjęcie przeniesione do wątku macro. (https://forum.olympusclub.pl/threads/7884-Macro-praca-zbiorowa/page17)

And.N
13.07.12, 19:23
Zrobione jakiś czas temu, gdy jeszcze bawiłem się Nikonem

Ładne kolory, tylko nie do odpowiedniego wątku wstawiłeś. Jest taki ogólny zbiorowy makro, a ten autorski.

Roba66
13.07.12, 19:28
Ładne kolory, tylko nie do odpowiedniego wątku wstawiłeś. Jest taki ogólny zbiorowy makro, a ten autorski.
Fakt, to usuwam tu i wrzucam tam.

nipo80
15.07.12, 09:22
Witam

Dzięki za komentarze i odwiedziny -dziś motyl

111.
66901

glee
15.07.12, 10:26
mi się podoba - nawet okręgi na skrzydełkach wspólgrają kolorystycznie z tłem : ) taki chudy i tak się poci :mrgreen:

waruga
25.07.12, 06:20
Witam

Dzięki za komentarze i odwiedziny -dziś motyl

111.
66901

Motylek swietny.

pers
25.07.12, 10:30
Świetnie wygląda ten motylek. Widzę, że rosa dodaje sporo uroku takim zdjęciom.

nipo80
5.08.12, 21:42
Dawno nic tu nie wstawiałem.

To zdubluje zdjęcie z galerii - jestem ciekaw waszych opinii (to jest wersja bardziej wyfiltrowana i wyostrzona)
112.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/08/330normal_Jednorozec_filt-1.jpg
źródło (http://obrazki.wapnet.pl/images/330normal_Jednorozec_filt.jpg)

yamada
18.09.12, 12:41
Dziękuję za wasze odwiedziny i komentarze zapraszam do mojej kolejnej mini serii.

Dziś rano ponownie wybrałem się nad kanał rzeki Redy, chciałem uchwycić poranne słońce i pokazać wam chociaż kawałek miejsca w którym przebywałem, niestety nie udało się tego oddać w 100%:
81.
37201,

Próbowałem powtórzyć serię z ważkami, jednak dziś mi szczęście nie dopisało, spotkałem tylko dwie:

82.
37202
83.
37203

Z czego drugą dość "późno" wiec była już nieco ruchliwa i niechętna do pozowania.

Ale za to natknąłem się na:
84.dziwnego jegomościa:
37204
85. ...
37205

86. Pewną muchę co się ze snu budziła:
37206

87. Żabę
37207

oraz kilka innych żyjących istot... np Tygrzyka paskowanego

ale muszę się znów przemóc i wstać o 4 aby nad nimi popracować

Muszę przyznać ciekawie jest patrzeć jak natura budzi się do życia o poranku.

No fajnie popatrzeć, fajna seria, bardzo fajna

darkelf
18.09.12, 12:48
Fajnie sie patrzy na te "poczatkujace" zdjecia, oczywiscie watek od 2009 :)

nipo80
18.09.12, 20:02
O mój wątek ożył przez chwilę mimo że nic nie wstawiałem.
Dziękuję za odwiedziny.

Dziś się troszkę troszkę w tył ze zdjęciami. Dlaczego? Uczę się aparatu, OMD to nie to samo co E-520, guziki mi nie pasują i nie mogę się przyzwyczaić.
Jednak zmiany na razie nie żałuję. No i uczę się RAW-y obrabiać.
Zdjęcia były robione dziś koło 18 (co raczej z E-520 było mało możliwe).
Światełko w 100% zastane
113. Konik polny
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=70468&d=1347991287

Camera
E-M5

Focal Length
43mm

Aperture
f/6

Exposure
1/100s

ISO
1250

114. Ślimak nagi podczas kolacji
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=70469&d=1347991315

yamada
19.09.12, 23:46
113 ciekawe dokąd mu ten wąs sięga bo kurcze dłuuuugi jest

rol6
20.09.12, 12:34
Konik polny (113) podoba mi się zdecydowanie bardziej. Jak dla mnie trafiony AF, właściwa GO i ładne kolory. :grin:

nipo80
7.05.13, 22:07
No to sezon czas zacząć na razie do galerii się nie nadaję, ale zostawiam pod waszą ocenę.
U mnie mały mikrokilmat i zimno jeszcze tylko +1 nad ranem było.

115.

87891

nyny
7.05.13, 22:23
Kropelki fajne, kadr sam nie wiem...

pozdro

nipo80
8.05.13, 21:52
He, dzięki, miło że ktoś zagląda.

Kropelki to świeża rosa z mokradeł :grin:
Właśnie przez kadr nie w galerii tylko tutaj :) też do końca mi nie leżał.
Niestety tylko jedną muchę załapałem i do tego jak doświetlałem blendą to zrobiło jej się cieplej i zaczęła biegać po łodydze :cry:

nipo80
17.05.13, 20:51
Tak dla porównania

Parametry: Przysłona 6.3,ISO-200,1/20s

Barczatka
1. Pojedynczy strzał
88824
2. Stack
88825

Moominek
17.05.13, 21:02
A może f/16? Tak tylko gdybam (bo przecież efekt na GO będzie inny ze składanki a inny po domknięciu), pewnie ciężko byłoby utrzymać bez statywu. No, chyba że robione ze statywem (stack) to można się pokusić o dłuższe czasy, chyba że się rusza ;). Dziwnie wyszła, nie wiem czy to kwestia wywołania, czy przez światło.

nipo80
2.06.13, 21:24
A może f/16? Tak tylko gdybam (bo przecież efekt na GO będzie inny ze składanki a inny po domknięciu), pewnie ciężko byłoby utrzymać bez statywu. No, chyba że robione ze statywem (stack) to można się pokusić o dłuższe czasy, chyba że się rusza :wink:. Dziwnie wyszła, nie wiem czy to kwestia wywołania, czy przez światło.

Gąsienica się nie ruszała - ale łodyga tak. Wiało troszkę. Coś ciężko z bezwietrznymi dniami.
Raczej wyszła tak przez światło za dużo w pliku nie gmerałem.

banc
2.06.13, 21:34
Gąsienica się nie ruszała - ale łodyga tak. Wiało troszkę. Coś ciężko z bezwietrznymi dniami.
Raczej wyszła tak przez światło za dużo w pliku nie gmerałem.

W skali makro nie ma bezwietrznych dni. Jak wydaje się, że nie ma wiatru to jest konwekcyjny ruch powietrza (ciepło).

nipo80
5.06.13, 18:47
W skali makro nie ma bezwietrznych dni. Jak wydaje się, że nie ma wiatru to jest konwekcyjny ruch powietrza (ciepło).

No bez przesady, zdarzają mi się bezwietrzne dni :lol:.

Z ostatniego połowu kilka kadrów.
Pochmurno było a komary się najadły mną za wszystkie czasy.
116.

źródło (http://imageshack.us/a/img37/2357/p60308301f1.jpg)

117.

źródło (http://imageshack.us/a/img593/8206/p60308031.jpg)

118.

źródło (http://imageshack.us/a/img43/7527/p60307771filtered.jpg)

Lolita
5.06.13, 19:25
Nooooo, 117 Panie niczego sobie :grin: Wygląda jak wegetariański hot dog ;)

nipo80
13.06.13, 17:21
Miło że zaglądacie i coś napiszecie od czasu do czasu.

Dziś kolejna porcja:

119
(http://)
źródło (http://imageshack.us/a/img51/4996/p6060832m.jpg)

120

źródło (http://imageshack.us/a/img11/4549/87236968.jpg)

121

źródło (http://imageshack.us/a/img24/3742/72069678.jpg)

122

źródło (http://imageshack.us/a/img163/1733/p6060930m.jpg)

alnico
13.06.13, 17:50
Fajnie się ogląda ale coś mi ostrość nie leży - czy wyostrzasz po pomniejszeniu?
Kadry też tak do końca mi nie odpowiadają choć pozy robali ciekawie pokazane, więc:
119. niepotrzebnie tyle wolnego miejsca z lewej strony
120. dałbym więcej góry, mniej dołu, trochę mniej lewej
122. mniej dołu, troszkę lewej a więcej prawej i może ciut góry.

witia
13.06.13, 19:42
121 - podoba się.
Pozdrawiam.

nipo80
16.06.13, 12:57
Dzięki jak zwykle za odwiedziny i komentarze.

Z dzisiejszego poranka
123. - w galerii

źródło (http://imageshack.us/a/img546/9754/yend.jpg)

124.

źródło (http://imageshack.us/a/img59/2094/02jp.jpg)

125.

źródło (http://imageshack.us/a/img51/3858/ipxu.jpg)

Uwaga dla widzów o mocnych żołądkach!

126.

źródło (http://imageshack.us/a/img823/3153/8wdo.jpg)

Oraz dwa filmiki ze śniadania - troszkę drastyczne więc nie polecam jak ktoś nie lubi.

http://youtu.be/SuoHrggoZP0

http://youtu.be/Kdoq0CanPik

nyny
16.06.13, 13:29
Caly set dobry.
Wybieram najbardziej piorolotka, zarloka i filmiki :)

pozdro

yamada
16.06.13, 13:46
dobre zdjęcia, filmiki świetne

alnico
16.06.13, 14:23
Fajna wrzutka, robisz coraz lepsze makro, dla mnie najlepsze 125, 126 (za akcję:)), filmiki super (zachęciły mnie żeby samemu spróbować). Z przodu ważki dałbym nieco więcej wolnej przestrzeni.

ahutta
16.06.13, 14:26
Posiłek straszny :mrgreen:
Nieźle to wyszło.

koronax
16.06.13, 16:06
123 wazka super.
126 posiłek , świetnie .
Ładne to makro.:grin:

nipo80
20.06.13, 19:34
Dzięki za tak liczne odwiedziny.

Dziś była tragedia, mimo pojawienia się na łące o 5 rano było już 21 stopni. Wszystko już biegało i latało.

Jednak coś "ustrzeliłem"

127. Z galerii

źródło (http://imageshack.us/a/img163/9701/9hif.jpg)

128.

źródło (http://imageshack.us/a/img441/3264/j5ph.jpg)

koronax
20.06.13, 19:45
Super ta ważka.:grin:

alnico
20.06.13, 19:51
Fajnie wyszła Ci ta ważka:)

nipo80
28.06.13, 16:57
Dzięki za odwiedziny i komentarze :)

No to znów coś na odświeżenie wątku.

129.

źródło (http://imageshack.us/a/img4/4519/9g6a.jpg)

130.

źródło (http://imageshack.us/a/img818/4250/pw2z.jpg)

Camera
E-M5

romek1967
28.06.13, 17:23
Ważki zaważyły że podjąłem ważką decyzję i odważyłem się napisać że fajnie Ci wyszły ostatnie fotki ;) Te z ważkami i ostatni motylek tesh

nipo80
28.06.13, 19:23
Dzięki romek1967 za wpis:). Nie spodziewałem się twojego wpisu pod moimi robalami :D

nyny
28.06.13, 20:50
Wazki OK, na motylu cos swiatlo i kolory sie skitraly.

pozdro

ahutta
28.06.13, 20:54
Wazki OK, na motylu cos swiatlo i kolory sie skitraly.

pozdro

Oj tam, oj tam. W życiu nie widziałem takiego motyla, więc uznaję, że tak ma być ;)

Mirek54
28.06.13, 21:16
Fajne te wazki i motyl.Motyl pewnie o wschodzie robiony.Wczesnym wschodzie.Tak mysle patrzac na kolory.

nyny
28.06.13, 21:21
Ja bym go widzial mniej wiecej tak:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/06/c2tz-1.jpg
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/843/c2tz.jpg/)

pozdro

Mirek54
28.06.13, 21:37
Ja bym go widzial mniej wiecej tak:

pozdro

Tez ladnie.
Az se wrzucilem do swojego tajnego programu do upiekszania:mrgreen:zdjec.Tak mnie upiekszyl91985 i powiedzial "Och i Ach"

Przyjdzie wlasciciel to nas pogoni

nipo80
28.06.13, 21:40
To moja wersja V2

źródło (http://imageshack.us/a/img33/2231/vb1e.jpg)

Bodzip
28.06.13, 21:47
Oryginalne są bardziej zimne, albo moje Darktable tak to widzi. Z ostrością i szczegółem jest doskonale.
Dzięki wielkie za przyjemność i możliwość "pobawienia" się.
==edit==
no dobra, wszyscy wrzucacie :mrgreen:, a ja miałem RAW-a. 2000 na dłuższym boku.

źródło (http://bodzio.dug.net.pl/nipo80/P6240309.jpg)

źródło (http://bodzio.dug.net.pl/nipo80/P6240320.jpg)

nipo80
28.06.13, 21:50
Ok to jak by ktoś chciał jeszcze się wyżyć to podaję link do RAW-ów
https://www.dropbox.com/s/tokhfa5c3a1voga/P6240320.ORF

https://www.dropbox.com/s/tokhfa5c3a1voga/P6240320.ORF (https://www.dropbox.com/s/tokhfa5c3a1voga/P6240320.ORF)

alnico
28.06.13, 23:53
Motyl tak na szybko w Lightroomie:

źródło (http://imageshack.us/a/img577/716/5omv.jpg)

fragmenty motyla niestety uciekają z GO.
i trochę inna wersja:

źródło (http://imageshack.us/a/img69/8290/pw3r.jpg)

W PSie lub GIMPie mozna by bardziej pokombinować na warstwach.
Obie wersje jak dla mnie takie trochę przejarane pod kątem detalu, ostrości :grin:

ahutta
29.06.13, 00:28
Wszyscy się rzucili na walkę z motylem :) To niech też sobie coś wrzucę ;)

91989

nipo80
29.06.13, 09:59
Dzięki wszystkim za wasze wersje ważek. Widzę że jeszcze długa droga przedemną.
No nic będę ćwiczył - dzięki wielkie

Fajne te wazki i motyl.Motyl pewnie o wschodzie robiony.Wczesnym wschodzie.Tak mysle patrzac na kolory.
Mirek przeważnie robię rano o tej porze roku to ciężko ale tak koło 4.45 jestem na łące :)

I tak dla mojej nauki jeszcze 2 z dzisiejszego poranka. (Obie z blendami :grin:) - mam nadzieję że obróbka przynajmniej przyzwoita
131.

źródło (http://imageshack.us/a/img221/7481/7qfs.jpg)

132.

źródło (http://imageshack.us/a/img839/3007/1wio.jpg)

romek1967
29.06.13, 10:27
Ja tam żadnej blendy nie widzę, musiała się schować ;) ale ważki zajefajnie wyszły.

yamada
29.06.13, 12:24
świetne foty, motyl z refleksami światła mi bardziej podchodzi niż bez, wolę wersję Mirka i Twoją niż te pozostałe.

nyny
29.06.13, 13:20
Zazdroszcze switezianek, u mnie ich sa tak nikle garstki, ze nie mam szans znalesc.
Coprawda mam miejsce gdzie ich jest pelno, ale to bym musial jechac troche kilometrow w miejsca skad sie do Bydgoszczy przeprowadzilem ;)

Jesli chodzi o swiatlo i detal jest lepiej niz na ostatnich :)

pozdro

koronax
29.06.13, 13:31
Fajne te makro robisz. Ważki mi się podobają.
Troszkę pobawiłem się ostatnią ważką. :grin:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/06/umq2-1.jpg
źródło (http://imageshack.us/a/img809/9820/umq2.jpg)

nipo80
29.06.13, 16:22
Lepiej, ale troszkę za mocno jak na mój gust.

koronax
29.06.13, 17:36
No, trochę chyba z kolorkami podkreciłem za bardzo. :wink:

nipo80
4.01.14, 12:09
Ostatnio robię porządki, znalazłem jedno, może nie najlepsze jakościowo ale za to dość ciekawy "moment"

133

źródło (http://imageshack.com/a/img541/9204/2r7m.jpg)

Bodzip
4.01.14, 12:17
Wygląda na sex w trakcie obiadu :mrgreen:

Saboor
4.01.14, 12:49
Wygląda na sex w trakcie obiadu :mrgreen:
Jedni lubią na głodniaka, inni "na muchę".

ZYSKI
4.01.14, 13:00
Ale jakie poświęcenie :)

nipo80
4.01.14, 17:05
O i jeszcze filmik znalazłem do zdjecia nr 133 :-P

http://youtu.be/W7iFSl1eXqo

nyny
4.01.14, 17:08
Dobre, dobre :)

pozdro

alnico
4.01.14, 17:09
Świetnie :)

glee
4.01.14, 17:14
:mrgreen: dziwne rzeczy się dzieją - dwie pieczenie na jednym ogniu : D szkoda że nie kombinowałeś by wyciągnąć z tego super ujęcie ; )

nipo80
4.01.14, 17:24
Zdjęcie jest nr 133, a że mi wyszło jak wyszło, to tylko brak moich umiejętności, ciężko czemuś co się rusza zrobić zdjęcie, poza tym w takim wypadku nie ma czasu nawet na "przygotowanie" sceny

empeel
8.01.14, 16:01
Jak dla mnie fantastyczne ujęcie (133) :-) Pozdrawiam