Zobacz pełną wersję : Makro - początkujący fotohobbysta
No proszę - i momenty są :)
Pozdrawiam.
Poniższe może takie sobie, ale jest to cel na ten sezon, chcę "po podglądać" mrówki, już czuję że będzie ciężko.. i może boleć
134.
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.com/a/img59/2914/9qj9.jpg)
Mbsz - bardzo dobry kadr i ujęcie fajne.
Jedynie do "zbytwyostrzenia" bym się przyczepił.
Pozdrawiam.
Poniższe może takie sobie, ale jest to cel na ten sezon, chcę "po podglądać" mrówki, już czuję że będzie ciężko.. i może boleć
134.
No fajnie, a dosyć czernie trochi.
Dzięki za odwiedziny i wskazówki.
Jeszcze jedno - prawie udane zdjęcie
Badyl z przodu i obcięte czułki i brak ostrości psują zdjęcie, mi zaś podoba się pajęczynka w tle.
135.
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/827/ltws.jpg)
Pajeczyna zaj... robote zrobila :)
pozdro
mimo niedostatków, które sam widzisz odbiór zdjęcia b. fajny:grin:
Jeszcze jedno - prawie udane zdjęcie
Badyl z przodu i obcięte czułki i brak ostrości psują zdjęcie, mi zaś podoba się pajęczynka w tle.
135.
To jakiś młodociany osobnik? Ma jakby zaczątki skrzydeł?
Czy już postać doskonała.
Ekspertem nie jestem ale to mi wygląda na stadium przejściowe między larwą a imago. Prostoskrzydłe przechodzą przeobrażenie niezupełne.
Ekspertem nie jestem ale to mi wygląda na stadium przejściowe między larwą a imago. Prostoskrzydłe przechodzą przeobrażenie niezupełne.
Robali nie cierpię, ale ładnie się zaprezentował(czułka szkoda) z tą pajęczyną zarąbiście wygląda.
Witam,
Dawno mnie nie było na forum, zapadłem w letarg zimowy, ale czas się obudzić i zabrać do roboty :D
136.
118540
137.
118541
138.
118542
Dwa pierwsze śliczne! Ale nam się robactwa namnożyło na Forum ;)
kontrast i ostrość można by było żyłować - ale kadry mocne - mogą się podobać ; )
Dzięki wszystkim za odwiedziny i wpisy.
Niestety mZD 60 nagle odmówił posłuszeństwa i musiałem go odesłać do serwisu.
Dobrze że została jeszcze S150 :D - stare dobre szkło (tylko troszkę ciężkie)
Na początek mucha - jakoś tak mi coś nie pasuje, ale jestem ciekaw waszych opinii
139.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=119922&d=1402125498&thumb=1&stc=1
140.
Fajny model mi się trafił, może ktoś z was wie co to
119920
141.
Mały eksperyment, wisiał se na gałązce, niestety musiałem strzelać prosto w słońce, odbiłem światło blendą i tak wyszło.
Niestety wiatr zrobił swoje i ostrości brakło. A owadowi nie chciało się dłużej wisieć to se poleciał.
119921
Chopie! Ty żyjesz! Cieszę się że żyjesz, nie cieszę że obiektyw się sp*.* A robale, jak wiesz, Nyny'emu zostawię do degustacji ;)
Chopie! Ty żyjesz! Cieszę się że żyjesz, nie cieszę że obiektyw się sp*.* A robale, jak wiesz, Nyny'emu zostawię do degustacji ;)
Ano żyję troszkę zapracowany ale żyję. Nawet latawiec odpaliłem. Niedługo będą efekty.
muszka lekko rozmyta pewnie to nie pasuje. Ochotka piórkówka najmocniejsze z ostatniej wrzuty.pozdr
Bardzo dobre kadry, ale ... brak kontrastu ciut ?
Pozdrawiam.
141 fajne, prześwietlony ślimak na 136 też niczego sobie :).
Dzięki za uwagi i odwiedziny
Dziś mucha i świtezianka
142.
120043
143 troszkę inaczej obrobiona wersja tej z dodanej do galerii.
120044
Kolejny set:
Dwa z galerii
144.
120432
145.
120430
I dwa inne nowe
146.
120431
147.
120429
Jak zwykle jestem ciekaw waszych opinii......
Z ostatniego to 144 naj.
pozdro
Dzięki wszystkim za odwiedziny i wpisy
Troszkę rano zaspałem... ale coś tam upolowałem
148.
120848
149.
120849
150.
120850
151. Stack z 4 zdjęć
120851
Wyglądają na za ostre. To chyba uboczny efekt zmniejszania.
Z tego wrzutu to właściwie mucha mi się nie podoba.
Fakt może przedobrzyłem z wyostrzaniem.
To teraz delikaniej z obróbką
152.
121509
153. Znalazłem ciekawego pajączka czyżby to krzyżak zielony?
121510
a mnie się mucha przeostrzona podoba:)
Śliczny pajączek, szkoda tylko, że mu kolana z ostrości wychodzą ;)
Ale fajne fotki. 151. rewelacja. Oj, chyba czas zmienić tytuł wątku i wykasować tego początkującego. Pozdrawiam.
Hej,
Śliczny pajączek, szkoda tylko, że mu kolana z ostrości wychodzą ;)
Ta zabrakło dwóch ostrych ujęć aby złapać "kolana"
Ale fajne fotki. 151. rewelacja. Oj, chyba czas zmienić tytuł wątku i wykasować tego początkującego. Pozdrawiam.
Fakt może już nie początkujący, ładnych parę lat (chyba od 2008 czy 2009r). Jednak wciąż dużo nauki przede mną.
Na dziś średnio udany stack z 12 zdjęć (musiał kurcze ruszać czułkami).
154.
121689
Na dziś średnio udany stack z 12 zdjęć (musiał kurcze ruszać czułkami).
154.
121689
I tak dobrze, że cały nie latał na tej pajęczynie, musiało być zupełnie bezwietrznie, a ducha czułka można zamalować :grin:
I tak dobrze, że cały nie latał na tej pajęczynie, musiało być zupełnie bezwietrznie, a ducha czułka można zamalować :grin:
Tak pogoda była super, troszkę ostre światło.
Co do "zamalowania" to chyba moje zdolności są daleko za słabe aby to wyglądało przyzwoicie, ale dzięki za podpowiedź :grin:
Tak pogoda była super, troszkę ostre światło.
Co do "zamalowania" to chyba moje zdolności są daleko za słabe aby to wyglądało przyzwoicie, ale dzięki za podpowiedź :grin:
Z tym zamalowaniem miałem na myśli bardziej stempelek w jakimś programie graficznym. Światło faktycznie nie dopisało ale efekt w postaci dużej go widoczny. Korci aby samemu spróbować, choć już nie pamiętam kiedy miałem bezwietrzną pogodę, zwykle problem mam w tym, że wszystko się rusza i to jakoś zniechęca do takich eksperymentów.
Z tym zamalowaniem miałem na myśli bardziej stempelek w jakimś programie graficznym. Światło faktycznie nie dopisało ale efekt w postaci dużej go widoczny. Korci aby samemu spróbować, choć już nie pamiętam kiedy miałem bezwietrzną pogodę, zwykle problem mam w tym, że wszystko się rusza i to jakoś zniechęca do takich eksperymentów.
Też myślałem o stempelku, ale jakoś do tego typu narzędzi mnie nie ciągnie, chyba jeszcze ani razu stempla nie użyłem. Nie wiem czy to dobrze czy źle, na razie jak obróbka to całościowa i ewentualnie kadrowanie.
Taki troche dziwny kadr, od tylca, sie jakos nie moge przekonac.
pozdro
Jak zwykle dziękuję za wszystkie wpisy uwagi cenne, i zawsze mile widziane :)
No to kolejne dwa
155.
122321
156.
122322
Zdecydowanie 155 :)
pozdro
stak spoko. ja poległem w tej materii ale kiedyś się nauczę :) z ostatniej wrzuty 155 ale chyba bym w pionie kadrował.pozdr
155 bardzo fajne. W 156 obciął bym trochę dół.
Dzięki za odwiedziny porady i wskazówki.
Dziś kolejny secik
157.
124285
158
124286
159 - mały eksperyment jestem bardzo ciekaw waszych opinii
124287
160 - stack z 12 zdjęć
124288
Wybieram eksperyment i chrzaszcza :)
pozdro
Dziś kolejny secik
Razem z Nyny-m wzajemnie sie uzupelniacie.Tak trzymajcie i oby tak Wam dalej wychodzilo.
Stack troche niekompletny,moze 24 albo wiecej by sie zdalo-Gdybam tylko,bom fachowiec zaden.
Mirek54 co masz na myśli niekompletny (brak pomiędzy, z przodu czy z tyłu tych ujęć)
JPG galeryjnej ważki.
124491
Tylko zmniejszony.
Jak by ktoś był zainteresowany mogę dać RAW-a.
A tak poza tym...
161.
124492
owa ważka sama w sobie w bardzo miłej kolorystyce tyle że całość psuje niejakie tło... mięsisty jegomość z dwójki uchwycony jak należy ale fota cierpi z powodu zachwiania balansu... miło się ogląda wątek : )
Oj miło. nipo foty ekstra!
Dzięki za wpisy i komentarze @glee tło rzeczywiście nijakie (tym razem była to złota blenda, tło z tyłu było nieciekawe więc wziąłem to co było pod ręką).
Mały filmik z porannej toalety motyla tego z galerii https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-77165
http://youtu.be/VW1NrBfDnxs
fajne i ciekawe, bo nigdy nie widziałem motyla w łazience
jakbym musiał myć się taką niteczką to chyba bym zrezygnował:roll::mrgreen:
Długo tak będziesz siedział w "Początkujących" o Tańczący z robalami? :-D
Lubie moj wątek. Jest tu "kupa" historii. Chyba że jest opcja przeniesienia calości.
Lubie moj wątek. Jest tu "kupa" historii. Chyba że jest opcja przeniesienia calości.
No oczywiście, że w całości! Zgadzasz się? Zgadzasz!
Admin, siup wątek do "oceny"
--------------
Iwo: Przeniesione
Ja bym jeszcze wykreśliła słowo "początkujący" z tytułu wątku:)
Ja bym jeszcze wykreśliła słowo "początkujący" z tytułu wątku:)
Zdecydowanie bo na poczatkującego nie wygladasz :D
Dzięki wielkie za to że doceniacie moją pracę.
Dziś "porcja" motyli
162.
126768
163.
126769
164.
126770
165.
126771
Dziś "porcja" motyli
Ładne, pierwsze podoba mi się najbardziej:)
no bo fajne są :grin:
Fajne :)
p.s. Nie masz tego ostatniego w mniejszej skali z cala roslinka?
pozdro
Dzięki wszystkim za odwiedziny.
Fajne :)
p.s. Nie masz tego ostatniego w mniejszej skali z cala roslinka?
pozdro
No dzięki ty to zawsze musisz wytknąć :wink:
Sam o tym pomyślałem jak obejrzałem zdjęcia w domu :oops:
Niestety nie mam
Witam w 2015,
Jakoś ciężko zacząć sezon, jedyny czas dla mnie na zdjęcia to poranek, a jakoś ciężko mi wstać w tym roku.
Poza tym nyny wymiata tak że szkoda gadać :D Jednak widać iż trening czyni mistrzem.
No nic czas zacząć a nie marudzić
166.
149555
Chopie! Ciesza sie że żyjesz, zaczynej :wink:
Ffffflkoncu :)
Dawaj, dawaj foty bos watek zapuscil niemilosiernie.
pozdro
Motylki bardzo fajne:grin:
cichy zwiedzacz forum w końcu coś wrzucił :) fajne ostatnie. pozdr
Super, że wróciłeś na forum, czekam na ciąg dalszy :grin:
Dzięki za miłe powitanie.
Dziś udało mi się ponownie wstać, powinno być teraz lepiej, troszkę się obrobiłem ze sprawami mniej ważnymi i będzie czas na focenie.
Na razie rozgrzewka.
167.
153179
168.
153180
169.
153181
170.
153182
169 dostało plusika :) Przez tą 60 tkę może wrócę do Olka :)
Dzięki
Ja w sumie przez 60 zapomniałem o 150 :D leży i się kurzy :(
Mi polowiec sie najbardziej podobuje :)
pozdro
Jak nyny stawiam na polowca :). 60-tka bardzo fajna, choć na motyle równie chętnie a może i nawet częściej stosuję 75-300 :grin:
Dzięki za odwiedziny i opinie
Dziś znów mała paczka
171.
153313
172.
153314
Dziś testowałem nową samorobną szynę do stackowania - na razie jestem zadowolony, no modyfikację na pewno wprowadzę.
173 Stack z 8 plików
153315
174 Stack 11 plików
153316
Wow, piękna seria :)
Pytanie - one to tak na kleju przy stackowaniu ? :mrgreen:
Hej, Miło Was tu widzieć :D
Nie one są żywe i niczym nie klejone ani pryskane sama natura, obróbka też całościowa żadnego stemplowania, stackowanie + obróbka całościowa zdjęcia.
Używam tylko RawTherapee do obróbki zdjęć + Combine ZP do stackowania.
Fajnie sobie poczynasz z tymi oblechami :grin:
174 superaśne, wg mnie wszystko zagrało, natomiast konik za bardzo zabałaganiony(173), reszta też na wysokim poziomie.
....natomiast konik za bardzo zabałaganiony(173), ....
Ta wiem, miał ze 2 cm długości dlatego skala taka mała i tło a`la "syf" mimo wszystko mi się podobał rzadko widuję takie duże okazy.
Chciałem trawkę odgarnąć ale się bałem że mnie ugryzie lub kopnie :D A po tym jak widziałem jak odgryza głowę innemu owadowi to boję się za blisko podchodzić :D
Dziś może zdjęcie nie perfekcyjne ale chcę pokazać co daje blenda w makro.
175a) bez blendy słoneczko wschodzi widać cień
153519
175b Blenda rozpraszająca od strony słonecznej, oraz od przeciwnej blenda złota aby doświetlić cienie.
153520
Wg mnie zestaw rozpraszająca + coś na doświetlenie (złota, srebrna, biała) to podstawa do pracy w świetle zastanym.
Zresztą oceńcie sami. W razie czego czekam na pytania i uwagi.
A jakie masz te blendy? Może też pokombinuję kiedyś, jak na razie nosić mi się nie chce :roll:
Co bym zrobił w przypadku powyżej? Wziął nożyczki, obciął liścia, złapał go w krokodylki, ustawił w miejscu fajnego światła/tła, połaskotał oblecha aby dobrze się ustawił :mrgreen:, pstryknął foty (z małego statywu), odstawił oblecha na kolejnego liścia aby se dalej pożarł :lol:
Blenda może się przydać, ale musiałbym mieć jakąś małą, kieszonkową :). Szczególnie przydatne jak oblech strachliwy/z ADHD i powyższe nie da się zastosować :|
---------- Post dodany o 19:23 ---------- Poprzedni post był o 19:16 ----------
p.s. Doświetlam czasem małymi lampami.
Ja kupiłem jakieś takie zwykłe z allegro, jedna trójkątna druga okrągła z nakładanymi kolorami (z niej biorę tylko dyfuzor).
W sumie z obcinaniem jest mały problem nie każdy owad to zniesie a tak bezinwazyjnie można. Czasem jest jakaś "akcja" i wówczas tylko blendy.
Każdy sposób ma zalety i wady :D
Poza tym blenda się sprawdza jak muszę tło ułożyć (kładę na trawę za owadem aby "śmieci" schować)
Jakie duże te blendy? musiałbym zmieścić na rower lub do kieszeni, a tam już kupa rzeczy:roll:
Wiesz po złożeniu to krążek wielkości 20cm po rozłożeniu około 50cm.
Waga pomijalnie mała. Na rower się zmieści :D Ja noszę rozłożone.
Na rower się zmieści :D
Pewnie tak, znajomy nawet pralkę zmieścił :mrgreen:
Pewnie tak, znajomy nawet pralkę zmieścił :mrgreen:
Po co mu pralka podczas robienia zdjęć makro :?::wink:
Ja leń jestem, muszę zmieścić w kieszeni statyw, nożyczki, krokodylki na antenie:roll: i lampy ewentualnie :mrgreen:
Ja leń jestem, muszę zmieścić w kieszeni statyw, nożyczki, krokodylki na antenie:roll: i lampy ewentualnie :mrgreen:
A krokodylki Ci po co ? :shock:
nyny pokazywał mi takie patyki z krokodylkami aby unieruchomić źdźbło na wietrze. Ale jak zacząłem takie coś próbować to wszystkie robale spieprzyły :mrgreen:
nyny pokazywał mi takie patyki z krokodylkami aby unieruchomić źdźbło na wietrze. Ale jak zacząłem takie coś próbować to wszystkie robale spieprzyły :mrgreen:
no właśnie do tego co nyny, antena teleskopowa z gwoździem z jednej strony do wbicia w ziemię i krokodylkami z drugiej aby unieruchomić źdźbło, liścia (czasem odcięte). Sprawdza się przy gąsienicach, niektórych chrząszczach, pająkach ale większość jak piszesz spieprzy :mrgreen:
Bo nyny to je hipnotyzuje przed przypinaniem, ale ja bardziej wieże że tam wysokie napięcie jest co by szoku dostały i się nie ruszały:wink:
Prawie dobre zdjęcie - gdyby nie to czółko :evil:
176. Sex o poranku
153543
Nienasycone te oblechy, nawet jeszcze wyschnąć nie zdążyły :shock:
fajne, takie w rosie nie uciekają, można je focić z każdej strony...:)
Rosa to moje przekleństwo. Jakiego robala nie znajde to rosa. Mgła to tak gęsta ze łopata odkopuje. Dni bez rosy to cud. A jak po południu na łąki ide to komary ze mnie McDonald'sa robia. Tanie i byle jakie żarcie ale każdy je.
OFF i już nie gryzą, bez tego na łąkę nie wychodzę bo zżarły by mnie żywcem, a i kleszcze odstrasza, trzy razy się zapomniałem popsikać i musiałem wyciągać drania
( 3 kleszcze w ciągu 2 lat)
W niedzielę trochę fociłem na szlaku Bobolice - Miró i zero ukąszeń, żadnego kleszcza.
ja to chętnie na takiej łące na której focicie bym się zaczaiła i fociła Was jak się znęcacie nad oblechami ;)
to musiałoby być mega :mrgreen:
foto z blendą idealnie pokazane zalety tegoż urządzenia :)
ja to chętnie na takiej łące na której focicie bym się zaczaiła i fociła Was jak się znęcacie nad oblechami ;)
to musiałoby być mega :mrgreen:
foto z blendą idealnie pokazane zalety tegoż urządzenia :)
Zaglądnij do wątku zlotowego - tam masakrerkę strzeliłem jak nad szerszeniem się znęca :)
...
a za blendy dziękować :)
Ladny seksik natym zdjeciu :)
pozdro
Zaglądnij do wątku zlotowego - tam masakrerkę strzeliłem jak nad szerszeniem się znęca :)
...
a za blendy dziękować :)
wiem bo ja wtedy strzeliłam Ciebie jak strzelasz ją :mrgreen:
Dzięki wszystkim za odwiedziny, dziś rano pogoda była idealna, zero wiatru, słoneczko wschodziło, tyko ja coś nie w formie.
Więc kilka mniej udanych kadrów.
P.S. Poranna rosa jak zwykle naturalna :grin:. To już prawie mój znak rozpoznawczy.Chyba będę z ręcznikiem albo suszarką chodził na łąkę.
177
153780
178
153781
179
153782
180
153783
181
153784
179 mnie się podoba, 180 - fajny oblech :)
fajna wrzuta, ja dziś polazłem i rosy zero, słonko wstało nad chmurami, ale zadowolony jestem że wstałem...choć lekko nie było.180 mi naj, 181 fajny motylki w rosie przynajmniej nie zwiewają można spokojnie się poustawiać i pofocić, mi dziś większość uciekała nawet o świtaniu. Tylko dwa cierpliwe były.
Fajna wrzutka, szczególnie trzy środkowe motylki :grin:. Ja odsypiałem wczorajszy dzień, a teraz padać zaczęło więc nic z oblechów choć były w planie.
Fajne mokre motylosy, bardzo się podobają :)
...a teraz padać zaczęło więc nic z oblechów choć były w planie.
padać ? :shock: w jedynej "prawdziwej" telewizji TVN mówili że nie ma szans na deszcz w całym kraju :mrgreen:
a u mnie chmury od rana :roll: ale może to lepsze niż 40 oC
padać ? :shock: w jedynej "prawdziwej" telewizji TVN mówili że nie ma szans na deszcz w całym kraju :mrgreen:
a u mnie chmury od rana :roll: ale może to lepsze niż 40 oC
Ja ich już dawno nie słucham, jak i radia etc. Moje źródła podały, że ma się spierniczyć (dlatego szybciutko śmignąłem w Taterki) i tak też się stało.
Hej jak zwykle dziękuję za odwiedziny, trochę krytyki by się przydało, nyny dawaj, co by kopa dostać.
182. z galeri
153896
183 w sumie mało robala tutaj i kolory za jaskrawe
153897
184 pierwszy raz spotkałem tego osobnika u mnie (w innych rejonach tak)
153898
185 - a to zwłoki - ciekawe co ją uśmierciło w sumie na początku myślałem że to jakaś dziwna mucha ale przyglądając się dokładniej wygląda jak by ją coś zjadało lub zjadło
153899
186.
153900
Obawiam się że to cienizna :(
...
...
jaja sobie robię - super :mrgreen:
jaja sobie robię - super :mrgreen:
Na twardo ?
Hej jak zwykle dziękuję za odwiedziny, trochę krytyki by się przydało, nyny dawaj, co by kopa dostać.
182. z galeri
153896
Pierwsze spojrzenie i kijek widzę. Powiększam i dalej kijek widzę :D
Pierwsze spojrzenie i kijek widzę. Powiększam i dalej kijek widzę :D
Tak to jest mój asystent, trzyma gałązki na wietrze co by mi się nie bujały - wydał się sekret zdjęć :D
182 - trochę ostrości brakło
183 - marne światełko, jakoś w ogóle dziwnie wyszło, najgorsze z serii
184 - jakiś blady zdechlak Ci się trafił :mrgreen:, najfajniejsze obok 186 :grin:. U mnie ich dużo bywa, dopiero zaczynają się pojawiać
185 - najciekawsze :grin:
W ogóle kadry fajne, z przyjemnością obejrzałem :grin:
Dziś jeden klasyk i dwa z testów szyny:
187. Klasycznie
154530
188. Pierwszy stac z 5 zdjęć nogi uszkodzone w sumie do kosza, ale to moja wina, szyna się spisuje ok
154531
189. Drugie podejście tu też z 5 klatek i już jest OK
154532
Ogólnie szyna jest lekka, poręczna, i wygodna dla mnie w użytkowaniu - jestem zadowolony.
188. Ciekawy kolory odwłoku .
Reszta też bardzo dobra.
świetne ostatnie, klasyk bardzo dobry parka też mnie się podoba
Dziś jeden klasyk i dwa z testów szyny:
187. Klasycznie
154530
188. Pierwszy stac z 5 zdjęć nogi uszkodzone w sumie do kosza, ale to moja wina, szyna się spisuje ok
154531
189. Drugie podejście tu też z 5 klatek i już jest OK
154532
Ogólnie szyna jest lekka, poręczna, i wygodna dla mnie w użytkowaniu - jestem zadowolony.
Brawo, szyna sprawdzona, foty klasa :)
luzaczek82
11.08.15, 11:24
Ładne foto,co prawda portrety jak 189 jakoś mnie tak nie kręcą ale detal fajny.
Dzięki za odwiedziny i wpisy,
Wstałem se rano o 4:30 a co polazłem na łąkę a co :D
Dałem się pogryźć komarom (dwa się napiły ze mnie) w sumie to nie wiedziałem że mają później takie fajne czerwone brzuszki :D Musze kiedyś fotkę strzelić.
Mgły ani rosy nie było (o dziwo) czułem że coś jest nie tak. No i zaczęło wiać ......:-x
Udało mi się tylko jednego ustrzelić.
190.
155119
Dzięki za odwiedziny i wpisy,
Nie dziękuj, dawaj jeszcze.
Dałem się pogryźć komarom (dwa się napiły ze mnie) w sumie to nie wiedziałem że mają później takie fajne czerwone brzuszki :D
Trzeba było film nakręcić :lol:
Oblech fajny :grin:
Żywy...;):mrgreen:
Znaczy co, ja czy robal?
Robal żywy, nigdy nie morduję z zimną krwią aby zrobić zdjęcie. Ja chyba też skoro piszę na forum :D.
luzaczek82
17.08.15, 20:00
Ładnie wyszedł...
Pierwszy post w wątku w tym roku, owadów rano u mnie jeszcze nie widać (przymrozki), ale w ciągu dnia miałem gościa na tarasie.
191.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=173568&d=1462307076
I Ty mówisz że posucha, a tu taka piękna bestia :)
W tym roku dużo ich u mnie, normalnie wysyp....
No to jeszcze jedno troszkę mniejsza skala
192.
W tym roku dużo ich u mnie, normalnie wysyp....
No to jeszcze jedno troszkę mniejsza skala
192.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=173570&d=1462308741
Pierwszy post w wątku w tym roku, owadów rano u mnie jeszcze nie widać (przymrozki), ale w ciągu dnia miałem gościa na tarasie.
191.
Fajny gościu. :-D
Hej, dzięki że jeszcze zaglądacie.
U mnie sezon się zaczyna, jutro jest plan aby przed pracą skoczyć, zeszły tydzień to była orka w ogrodzie.
Dziś odpoczywałem i podczas smażenia karkówki na grillu zobaczyłem ważkę na parapecie, pewnie jej pachniało :D
193.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=174037&d=1462734252
Fajny portret, szkoda, że parapetowy ;) Czekam na rezultat focenia.
Szkoda, ze nie masz jej w calosci bo pikne kolory ma :)
pozdro
Witam,
Udało mi się w końcu udać na łowy :D
194.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=174269&d=1462994561
195.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=174270&d=1462994600
196.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=174271&d=1462994677
197.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=174272&d=1462994863
198.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=174270&d=1462994600
174269174270174271174272174270
Udane wyjście :)
Wybieram 198.
No fkoncu ruszyles tylek w teren :p
Pajaczur jest debesciak ;)
pozdro
dwa te same są ale i tak fajna wrzuta, też pajączka :) wybieram
Dzięki za odwiedziny, sorki za dubel :D
Dziś również wstałem, co dziwne spotkałem coś czego nie widziałem u mnie na łące nigdy, i to do tego kilka osobników, postanowiłem im się przyjżeć z bliska.
198. Tu nastawił swoje receptory,
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=174313&d=1463076389
199. Wszedł wyżej i na mnie patrzył, podrażniłem go lekko
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=174314&d=1463076419
200. Zaciągnął się chyba moim repelentem bo go zwaliło z nóg (słońce przebiło się przez mgłe i kolorki mi się zmieniły)
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=174315&d=1463076447
201. Taki tam zwyczajny owadzik na osłodę
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=174316&d=1463076474
174313174314174315174316
sesja kleszcza fajna, ale mi ten zwyczajny się podoba
Dziś również wstałem, co dziwne spotkałem coś czego nie widziałem u mnie na łące nigdy...
Jak Ci się do .upy dobierze to dopiero zobaczysz... :shock:
Wrzutka świetna :)
luzaczek82
12.05.16, 20:35
Bardzo fajna wrzuta...zasypiemy forum insektami :grin:
Kleszczus krwiopijcus zarąbisty :)
Witam,
Dziś mało szczęśliwy wypad,
pogoda idealna, słoneczko za lekkimi chmurami, ciepło bez wiatru.
To znalazłem taką parkę:
201
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=174845&d=1463741154
Chciałem przetestować pierścienie pośrednie i kiszka wyszła, mają luzy na mocowaniu i zdjęcia wyszły mydlane/zamglone.
Poszły na reklamację/zwrot. :cry:
174842174843
Parka fajna, pierścienie jedne manualne też mam luźne, ale dałem za nie grosze więc gdzieś leżą. Kupiłem ze stykami jest dobrze.
No moje to właśnie te ze stykami luzu jest koło 1mm, najgorzej jak połącze dwa pierścienie.
Kiszka normalnie.
Pluskwiaczek i parka kopulujaca mi sie podoba :)
p.s. Bedziesz moosial pincet na kenko odzalowac :p
pozdro
Parka fajna, podoba się :)
Jakie to pierścienie?, może dobrze innych ostrzec.
Ja mam Kenko, zresztą jak kupowałem innych nie było ale może to i dobrze.
Witam,
Nyny chba masz rację trzbe będzie zainwestować, choć za te zapłaciłem ze 160 PLN- plastik, ale gdyby nie te luzy to by było OK.
Kupiłem dokładnie te, sprzedawca zarzeka się że sprzedał kilka i nie było reklamacji, może moje są felerne. Czekam na drugi komplet lub oddaję.
Alnico kupiłem dokładnie te:
174866
Mam nadzięję że jak wymienią będzie OK, wyglądają przyzwoicie, dobrze wykończone, + woreczek transportowy, wszystko jak należy poza luzami.
Dam znać jak się sprawa zakończy.
Luzaczek tez nie ma szczescia i juz drugie chinole bedzie odsylal chyba;)
pozdro
Ja mam Meike, póki co nie narzekam.
500 na kawałek tulejki z kabelkami i stykami to trochę dużo, ale coś czuję że za jakość trzeba będzie zapłacić, lub być może trafię w końcu dobry egzemplarz.
Wygląda OK, jak widać wygląd to nie wszystko, może pecha miałeś. Napisz po wymianie jak się skończyło.
luzaczek82
21.05.16, 15:20
Właśnie odesłałem te pierścienie co pokazałeś...porażka totalna...
Właśnie odesłałem te pierścienie co pokazałeś...porażka totalna...
Czyli nie pech a po prostu ten typ tak ma :|
Fajnie że się jeszcze nie znudziłem.
Czekając na pierścienie - daję szanse sprzedawcy na wymianę - wybrałem się na łąkę.
Znalazłem sobie nową miejscówkę. W sumie dreptałem koło niej długi czas...
Dziś pogoda była pochmurna i lekarstwem na brak światła i to chyba całkiem ok okazało się MAL-1, będę trenował jeszcze ale fajne żródło światła, troszkę za zimne jak dla mnie i będzie trzeba lekki dyfuzorek dorobić.
No to na dziś:
202.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=175385&d=1464377524
203
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=175386&d=1464377532
204
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=175384&d=1464377516
205
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=175387&d=1464377539
205b - Backstage
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=175394&d=1464377876
175385175386175384175387175394
luzaczek82
27.05.16, 21:49
Fajna ostrość i detal,ale jak dla mnie za chłodne deko...a co do 205 to bym mniej wyostrzył...pierścienie te co miałeś to odesłałem 2 komplety(czekam na zwrot kasy)
Fajnie że się jeszcze nie znudziłem.
Czekając na pierścienie - daję szanse sprzedawcy na wymianę - wybrałem się na łąkę.
Znalazłem sobie nową miejscówkę. W sumie dreptałem koło niej długi czas...
Dziś pogoda była pochmurna i lekarstwem na brak światła i to chyba całkiem ok okazało się MAL-1, będę trenował jeszcze ale fajne żródło światła, troszkę za zimne jak dla mnie i będzie trzeba lekki dyfuzorek dorobić.
205b - Backstage
175385175386175384175387175394
Kiedyś próbowałem coś tam z MALem sfocić, teraz nie mam go do czego przypiąć :roll:, póki co próbuję sobie radzić długimi czasami.
Fajna wrzutka, ostatni najładniejszy, najciekawszy :)
Fajna ostrość i detal,ale jak dla mnie za chłodne deko...a co do 205 to bym mniej wyostrzył...pierścienie te co miałeś to odesłałem 2 komplety(czekam na zwrot kasy)
No diody w MAL-1 są za zimne wg mnie. A testowałeś jakieś inne (inny producent) pierścienie? Coś czuję że u mnie skończy się tak samo.
luzaczek82
27.05.16, 22:30
Wiesz co rozmawiałem telefonicznie ze sprzedawcami i podobno nie ma problemu z pierścieniami meike(delta) tylko że wolał bym wersję z metalowym bagnetem a są tylko eco czyli plastik(może się skusze na nie)
Wiesz co rozmawiałem telefonicznie ze sprzedawcami i podobno nie ma problemu z pierścieniami meike(delta) tylko że wolał bym wersję z metalowym bagnetem a są tylko eco czyli plastik(może się skusze na nie)
Coś czuję że przeczekam sezon jak pisał nyny na kenko trzeba będzie zbierać... :(
ja zakupiłem te: http://www.ebay.com/itm/330901232945
jak dojdą to dam znać czy są ok (mam taką nadzieję ;) )
No na razie jedno z galerii.
Muszę przyznać że ten bies jest strasznie upierdliwy do focenia. Od 3 dni na niego poluje. Co wchodzę na łąkę to z 5 sztuk podlatuję do góry jakieś już 2 m ode mnie. Pełno lata w koło ale podejść się nie da. Kurcze 4.30 a te latają jak szalone. Dopiero dziś jak była mgła i im troszkę skrzydełka nasiąkły to z 30 szt które goniłem tylko jeden spokojnie siedział na trawce (chyba jakiś model lub modelka). Wlazł na czubek trawki i pozował. Niestety wiało i czas trzeba było skracać. Skończyło się na stacowaniu, ten egzemplarz to około 20 klatek. Nie widać tego ale miał skrzydełka złożone w literkę V.
206.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=175888&d=1465033894
Wiem, na prawym czułku paprochy po stackowaniu zostały :(
Na lewym czułku. Gadasz jak baba (odwrotnie) :mrgreen:
...
myślałem, że to rusałka żałobnik, ale mi coś nie pasuje ? :roll:
Oj tam, nie marudź o paprochach! I tak ładnie ten motylek wyszedł. Zwłaszcza, jeśli wiało. :)
Super motyl, bardzo fajne zdjęcie :), aż szkoda, że czułka nie zretuszowałeś bo fota tego warta .
202 doskonałe, ew. bym pokombinował z kwadratowym kadrem. Rozmyte tło jest ok, ale całkiem gładkie robi się nudne w nadmiarze.
202 doskonałe, ew. bym pokombinował z kwadratowym kadrem. Rozmyte tło jest ok, ale całkiem gładkie robi się nudne w nadmiarze.
Dzięki żeczywiście 202 w kwadracie powinno być. Spróbuję przerobić, co do tła, to jest jakie jest, nie usprawiedliwiam się ale jak widać na zdjęciach, moje są "zastane" jak robal siedzi w trawie to go nie ruszam, czasem jak coś wkurza w tle to przytnę źdźbło lub listek, ale jak naj mniej ingerencji z mojej strony.
Będę się starał :D
A na osłodę to co co oprócz motylków kochamy czyli mało obleśne oblechy - ważki.
207.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2016/06/27426509466_04d00bcf1c_b-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/HMA2JS)
208.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2016/06/27361523302_59a2d4e4f6_b-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/HFQXBL)
Ważka fajnie wyszła :), 207 starałbym się ciut szerzej.
207 - warto by dać nieco mniej góry a więcej dołu lub przyciąć górę do proporcji 3:2, by modelka znalazła sie na linii mocnej kadru. Poza tym ma rację Alnico że w poziomie trochę ciasno.
208 - ładny, nieszablonowy kadr, ale trochę za dużo niezagospodarowanej przestrzeni po prawej. Po pzrycieciu do proporcji 3:2 poprzez obcięcie prawej zdjecie znacznie zyskuje.
Światło, kolory i tło bardzo ładne na obu.
208 - ładny, nieszablonowy kadr, ale trochę za dużo niezagospodarowanej przestrzeni po prawej. Po pzrycieciu do proporcji 3:2 poprzez obcięcie prawej zdjecie znacznie zyskuje.
Czy to miałeś na myśli:
208b.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=175947&d=1465071665
Trochę inaczej - Ty przyciąłeś po trochu z lewej i prawej, ja sugerowałem ciąć tylko prawą stronę, nie ruszając lewej.
Pewnie miałeś na myśli coś takiego.... hmm.. do końca przekonany nie jestem,
208c
175969
Witam,
Nyny chba masz rację trzbe będzie zainwestować, choć za te zapłaciłem ze 160 PLN- plastik, ale gdyby nie te luzy to by było OK.
Kupiłem dokładnie te, sprzedawca zarzeka się że sprzedał kilka i nie było reklamacji, może moje są felerne. Czekam na drugi komplet lub oddaję.
Alnico kupiłem dokładnie te:
174866
Mam nadzięję że jak wymienią będzie OK, wyglądają przyzwoicie, dobrze wykończone, + woreczek transportowy, wszystko jak należy poza luzami.
Dam znać jak się sprawa zakończy.
Dostałem drugi set pierścieni na wymianę hmm.. po 5 min zapakowałem jutro odsyłam.
Jeden pierścień przez to że obiektyw i aparat mają ciasniejsze pasowanie jak cię moge, przy dwóch to już jakiś żart.
Bardzo szczerze nie polecam.
Dostałem drugi set pierścieni na wymianę hmm.. po 5 min zapakowałem jutro odsyłam.
Jeden pierścień przez to że obiektyw i aparat mają ciasniejsze pasowanie jak cię moge, przy dwóch to już jakiś żart.
Bardzo szczerze nie polecam.
Ale nie rozumiem, że znów luźne czy tym razem za ciasne? Pytam poważnie.
No i to jest problem wlasnie tych chinolu, i wiemy dlaczego kenko tyle kosztuje ;)
pozdro
tak jak obiecałem, to daje znać, że pierścienie meike dostałem, stwierdzam że są bardzo minimalne luzy, na tych z alle... były znacznie większe.
Wymieniać nie będę bo to od chińczyka, no i kasy za dużo nie poszło ;)
Ale nie rozumiem, że znów luźne czy tym razem za ciasne? Pytam poważnie.
Miło że zaglądasz
To już wyjaśniam. Są za luźnie.
Przez to że mocowanie obiektywu i aparatu mają mniejszą tolerancję wykonania, Gdy założę jednen pierścień da się jakoś pracować. Natomiast po zapięciu dwóch pierścieni "luzy" się sumują i już nie nadaję się to do pracy. Powstaje około 1-1,5 mm luzu na łączeniach między pierścieniami.
No to małej przerwie po tym jak mi ktoś przejechał samochodem po głowicy od statywu wracamy do akcji.
W sumie z mojej winy. P Chciałem pożyczyć głowicę kulową na testy i potrzebowałem kolumne centralną nową (inny gwint) Jadąc do tokarza zachaczyłem o sklep aby kupić piwko za robotę dla tokarza, jak ładowałem "towar" do samochodu głowica wraz z kolumną wypadła czego nie zauważyłem. Jak się zorientowałem i wróciłem na miejsce leżała na parkingu rozjechana :sad:. Nie było czasu na testy trzeba było coś kupić.
209:
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=177302&d=1467142454
210:
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=177303&d=1467142473
Pozdrawiam
211 z galerii
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=177304&d=1467142503
świetna wrzuta, 211 extra :)
Nadal muszę rozdać ... :roll:
Nadal muszę rozdać ... :roll:
Załatwione.
Załatwione.
3 x mniej :-P :mrgreen:
Niemniej dziękuję gorąco :D
Świetna parka na ostatnim :)
Makromaniak
30.06.16, 00:04
Tak coś czułem, że ta druga dostojka dostawiana :-)
Ale fotka ładna.....
Tak coś czułem, że ta druga dostojka dostawiana :-)
Ale fotka ładna.....
Druga dostojka została siedziała na dole roślinki i po długich i uślinych namowach + paru pstrykach w zadek postanowiła się przemieścić koło kolegi/koleżanki.
Co nie zmienia faktu że znalezienie tej parki zajęło mi ze dwie godziny.
Żeby nie było wątpilwości to nie PS !
Zdjęcie jest stackiem robione na przysłonie 2,5 aby maksymalnie rozbełtać tło, które było mocno zaśmiecone. Może znów mocno przyostrzyłem jak to mam w zwyczaju.
No to na dziś jedno
212:
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=180656&d=1471375721
Fajne ale spróbowałbym bardziej domknąć obiektyw (ewentualnie stack) aby więcej zmieściło się w go.
Dzięki za uwagę, ale zabrakło mi cierpliwości bo wiało ciut i się trząchał, tym razem nie wyszło tak jak miało :oops:
Dzięki za uwagę, ale zabrakło mi cierpliwości bo wiało ciut i się trząchał, tym razem nie wyszło tak jak miało :oops:
U mnie też ciągle wieje muszę kombinować z unieruchomieniem liścia/łodygi z owadem. Widzę, że masz E-M5MarkII - warto pobawić się ze stackiem, nawet jak się rusza to program poskłada a masz jeszcze zapas ISO i czas można skrócić.
Dziś pierwszy raz z II wylazłem, troszkę się pogubiłem w ustawieniach :wink:, niby to samo a jednak....
Ekranik gibany fajny, jak unieruchamiasz łodygę, bo też mi to dziś przyszło że trzeba by coś wykombinować prostego i dobrego.....
... jak unieruchamiasz łodygę, bo też mi to dziś przyszło że trzeba by coś wykombinować prostego i dobrego.....
Mam antenę teleskopową, którą wbijam jedną stroną w glebę a z drugiej strony przykleiłem na drucie krokodylek, którym łapię obiekt.
Dziś pierwszy raz z II wylazłem, troszkę się pogubiłem w ustawieniach :wink:, niby to samo a jednak....
Ekranik gibany fajny, jak unieruchamiasz łodygę, bo też mi to dziś przyszło że trzeba by coś wykombinować prostego i dobrego.....
czasem można się wspomóc czymś takim:
http://allegro.pl/uchwyt-trzecia-reka-bez-lupy-do-lutowania-fv-24h-i6343706169.html
---------- Post dodany o 23:19 ---------- Poprzedni post był o 23:17 ----------
No to na dziś jedno
212:
fajne, jeszcze śpi w porannej rosie :)
nyny ma takie gibane (giętkie) ramię jak od lampki biurkowej.
To jedna klatka to ostatnie? Bo cos GO chyba nie siadla jak nalezy :(
pozdro
To dwie klatki, ogólnie im dłużej patrze tym gorzej wygląda :)
Właśnie chciałem Ci napisać, że coś Ci nie poszło przy tej focie.
Teraz już to widzę - dzięki :D
Ja kupiłem pierścienie takie same jak nipo80 firmy Omnite czy jakoś tak.
Luzy paromilimetrowe poprzeczne i zła współpraca styków. Oddałem i kupiłem Meike z metalowym bagnetem i jest OK.
Dziś wylazłem na mokradła zobaczyć czy coś wylazło, znalzałem jedną muchę, która nie chciała współpracować i dalej pustka,
Dopiero wracając natknęłem się na gąsienice...., jak na początek sezonu średnio czas się rozruszać ale co mi tam...
Mały test Focus projects 3 - w sumie dobry soft :D
213.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/04/33257292744_a242a184a1_b-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/SEQjt3)P4170310 (https://flic.kr/p/SEQjt3) by Nipo80 (https://www.flickr.com/photos/114914815@N07/), on Flickr
Graty rozpoczecia sezonu :)
pozdro
Makromaniak
19.04.17, 14:01
Barczatka napojka. Jak dla mnie jakoś tak HDR-owo wyszły kolory
Barczatka napojka. Jak dla mnie jakoś tak HDR-owo wyszły kolory
Stack tak, HDR nie :grin:
Dziś byłem w południe na rekonesans, czekam na dobrą pogodę i ruszam skoro świt.
214. Wg mnie Rusałka Kratkowiec - jak się mylę proszę o info poprawię nazwę
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/05/34470823176_d740b9413f_b-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/Uw4YMw)P5070026-1 (https://flic.kr/p/Uw4YMw) by Nipo80 (https://www.flickr.com/photos/114914815@N07/), on Flickr
215 - tu bym prosił o identyfikacje: dzięki wyszomirowi - Osadnik Egeria
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/05/34470838576_3f17951b12_b-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/Uw54n3)P5070004-1 (https://flic.kr/p/Uw54n3) by Nipo80 (https://www.flickr.com/photos/114914815@N07/), on Flickr
Tak z ciekawości, jaki właściwie maja rozmiar te zdjęcia ? Wygląda, że tu na forum są przeskalowane i co za tym idzie ostrość nie jest najlepsza. Klikanie celem powiększenia odsyła do zewnętrznego serwera flickr, nie jest to wygodna forma (dla oglądającego)...
Edit.
Często bywa też, że zdjęcia linkowane z zewnętrznych serwerów po jakimś czasie się już (https://forum.olympusclub.pl/threads/19623-Makro-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-fotohobbysta/page25?p=1039422&viewfull=1#post1039422) nie (https://forum.olympusclub.pl/threads/19623-Makro-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-fotohobbysta/page23?p=965178&viewfull=1#post965178) wyświetlają (https://forum.olympusclub.pl/threads/19623-Makro-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-fotohobbysta/page22?p=961547&viewfull=1#post961547). Zostają tylko komentarze do pustych miejsc.
Hej,
Na forum wstawiam linka do rozmiaru 1024x768.
214 ma rozmiar: 4626x3458
215 ma rozmiar: 1885x1414
Zdjęcia wstawiam na flikra bo wówczas z jednego linku mogę wstawiać na inne fora.
Jeśli jest to naprawdę uciążliwe mogę spróbować inaczej wstawiać - tylko jak?
Wiem jak na forum wstawiać wiem jako załączniki. Jednak dla mnie również uciążliwe jest wstawiać na każde forum oddzielnie, a tak mam plik raz w sieci i go udostępniam.
Jakieś pomysły?
214 faktycznie wygląda na rusałkę kratkowca z wiosennego pokolenia. Ciekawe jest to, ze motyle z drugiego, letniego pokolenia rusałki kratkowca są zupełnie inaczej ubarwione - tło ich skrzydeł jest czarne.
215 to osadnik egeria.
Dzięki wyszomir, niestety na punkty system nie pozwala.
Coś czuję że tego drugiego będzie ciężko nad ranem dopaść, strasznie ruchliwa bestia i to w lesie przesiadująca....
Hej,
Na forum wstawiam linka do rozmiaru 1024x768.
215 ma rozmiar: 1885x1414 ......
Jeśli jest to naprawdę uciążliwe mogę spróbować inaczej wstawiać - tylko jak?
Wiem jak na forum wstawiać wiem jako załączniki.
Jakieś pomysły?
Jakbym wstawiał makro brałbym przykład z nyny-ego (https://forum.olympusclub.pl/threads/20508-Nyny-ego-RAW%C3%B3w-siorbanie/page179). Czyli rozmiar dłuższego boku 1000 pix, choć niekoniecznie jako załącznik. Można od razu wyświetlić w pełnym rozmiarze (wybierając opcję Large) i nie trzeba wówczas klikać do oporu dla lepszej jakości, jak w swoim wątku pisze nyny.
Rozmiary jak piszesz:
215 ma rozmiar: 1885x1414
jak dla mnie są bez sensu. Nie mieszczą się na ekranie monitora FHD po powiększeniu.
...Zdjęcia wstawiam na flikra bo wówczas z jednego linku mogę wstawiać na inne fora. ....Jednak dla mnie również uciążliwe jest wstawiać na każde forum oddzielnie, a tak mam plik raz w sieci i go udostępniam.
Czy na każde forum trzeba wstawiać oddzielnie , tego nie wiem, ale nie sądzę. Na komputerze przygotowujesz plik o dłuższym boku 1000 pix (dla foto makro) i ten sam plik wstawiasz (linkujesz) na x forum.
Jeśli na flickr wstawiasz 4626x3458 pix. , a na forum link do tego zdjęcia przeskalowanego (sądzę, że przez ten flickr) to musisz się liczyć, że jakość już poleci.
Właśnie dziś znalazłem miejsce gdzie są Osadniki Egeria, no i pogoda poszła w bardzo złą stronę. Zrobiło się zimno i deszczowo. A jmiałem już nawet postanowione, że pojadę te prawie 60km. Co do wstawiania zdjęć. Jeśli chcesz pokazać je dobrze to wstawiaj je tu na forum. I nie pełny rozmiar, to bezsensu bo przeskalowane wyglądają koszmarnie. Ja wstawiam 1280 poziome, 900-1000 pionowe na dłuższym boku.
Ja linkuję z Flickra, ale tam wstawiam od razu w forumowym rozmiarze - w przypadku kadrów poziomych 1000 pikseli w poziomie, przy kwadratach i pionowych - 900 pikseli w pionie. Pokazuje zdjęcia w kilku miejscach i wszędzie linkuję z Flickra właśnie w tym rozmiarze.
Dzięki Panowie, za uwagi, kiedyś tak robiłem, jednak odkryłem że Flickr może wstawiać w mniejszym formacie zacząłem z tego korzystać - mój błąd.
Dziś z porannego wypadu. Kurcze ale mam słabą formę, skostniałem normalnie...
216.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/05/34608119271_c178f87454_b-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/5/4194/34608119271_c178f87454_b.jpg)
217.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/05/34577406702_c535059a13_b-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/5/4188/34577406702_c535059a13_b.jpg)
Same bzygi fajne, ale kadrowanie mógłbyś trochę dopracować - na obu nadmiar niezagospodarowanej góry.
Bzyki ładne, ostrość super. :)
Faktycznie tak wykadrowane lepiej by wyglądały :D
Dzięki wielkie.
Dziś stacki z puszki:
218:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/05/34909925565_5220237fdf_b-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/5/4204/34909925565_5220237fdf_b.jpg)
219:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/05/34746511062_2f30afbcf5_b-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/5/4269/34746511062_2f30afbcf5_b.jpg)
Dziś kolejny poranek na łące:
220.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/05/34945177585_90842337d5_b-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/5/4272/34945177585_90842337d5_b.jpg)
221.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/05/34781601212_49418957f5_b-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/5/4268/34781601212_49418957f5_b.jpg)
Ze stacków z puszki wybieram 219. Na 218 na nóżkach widać, ze zabrakło kilku klatek, wydaje mi się też że oko wyszło nieco z głębi ostrości (ale co do tego ostatniego nie mam pewności - musiałbym zobaczyć większy rozmiar). Dodałbym też odrobinę więcej lewej.
Makromaniak
29.05.17, 18:08
stacki składane automatycznie, czy w osobnym programie?
Dzięki Marek za wpisy i wskazówki, faktycznie troszkę klatek zabrakło.
Makromaniak - składać trzeba ręcznie. Korzystam z dwóch CombineZP + Focus projects
No to dziś mały test pierścieni - Meike tym razem zakupiłem i muszę przyznać że jest OK.
222.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/06/34542674914_5fd75951dd_b-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/5/4254/34542674914_5fd75951dd_b.jpg)
223. Tu bez pierścieni
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/06/34542671454_ec85189f25_b-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/5/4257/34542671454_ec85189f25_b.jpg)
224. Portretowo - jakoś co do cięcia nie jestem przekonany....
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/06/35218929742_ecd2c0bdab_b-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/5/4238/35218929742_ecd2c0bdab_b.jpg)
225. Portretowo
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/06/35218935132_a5f9289cb3_b-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/5/4197/35218935132_a5f9289cb3_b.jpg)
216, 217 super. 225 zrobione dobrze tylko jakoś kadrowanie mi nie leży
Dziś
225.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/08/36541209265_2767a58984_b-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4355/36541209265_2767a58984_b.jpg)
226.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/08/35732135803_13378e9c2a_b-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4438/35732135803_13378e9c2a_b.jpg)
227.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/08/36541215125_522fe81853_b-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4387/36541215125_522fe81853_b.jpg)
228.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/08/36372961952_4b9a86a84c_b-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4382/36372961952_4b9a86a84c_b.jpg)
Pozdrawiam
228.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/08/36372961952_4b9a86a84c_b-1.jpg
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4382/36372961952_4b9a86a84c_b.jpg)
Pozdrawiam
Genialne !! :grin:
Janosik289
16.08.17, 11:38
Fotki super , masz oko do tego:!:
Fajne zdjęcia, ale popracowałbym trochę nad kadrami i obróbką. 225 w/g kadr w/g mnie zbyt centralny - zyskuje po obcięciu 1/3 prawego marginesu i proporcjonalnie dołu. Podobnie 226 - obciąłbym połowę prawego marginesu i dla proporcji w pionie (dwukrotnie więcej z góry niż z dołu). 227 - kadrowałbym niżej - w obecnej wersji za dużo zbędnej pustki na górze. Zwiększyłbym też nieco kontrast. Na 228 rozważyłbym lekkie rozluźnienie kadru, a jeżeli już miałby być taki ciasny - zabrałbym 1/4 prawego marginesu dodając w zamian lewej. Przeszkadza mi też na nim brak kontrastu między motylem a tłem w którym motyw ginie.
Oczywiście to tylko moja osobista opinia i nie musisz się z nią zgadzać - każdy może się mylić - ja też:-)
luzaczek82
20.08.17, 10:58
Ładna seria ale 226 kadrował bym deko inaczej,228 ciekawe ale moim zdaniem za bardzo zlewa się tło z modelem:grin:
Dzięki Panowie za opinie:D
Witam,
Przysnęło mi się odrobinkę....:lol:
229.
202634
Hmmm.... fajna sytuacja, ale mam wrażenie że one wcale nie śpią :lol: