Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : problem z zainstalowaniem c-3000 w komputerze

sebapol
15.10.04, 17:26
Witam. Niedawno zostalem szczęsliwym posiadaczem Olympusa c-3000. Kupiłem go na aukcji w stanach. Niestety w zestawie byl tylko sam aparat. Nie było przy nim żadnych sterowników lub softow. I teraz mam problem bo mój komputer( windows XP) "widzi" ten aparat lecz nie może z niego pobrac zdjęć. I jeszcze jakiś problem wystepuje z USB. Przy instalacji sterowników do niego windows potrzebuje płytki z usb driver instalation. Sciagałem z internetu różne programy takie jak Camedia Master 2,5 ale nie mogłem żadnego z nich zainstalowac. Prosze napiszcie jak mam rozwiązać ten problem. Z góry dziekuje. Pozdrawiam

qwerty
15.10.04, 21:21
dziwna sprawa... moze brakuje Ci sterow do usb... hmmm... a moze zainstalowałes stery do usb 2.0 a Twoja płyta w kompie obsługuje tylko 1.1? skoro Win XP widzi aparat... Proponuję... znajdz w necie stery usb odpowiednie dla Twojej płyty - byc moze na stronie jej producenta... A programy typu CM same w sobie chyba nie zawierają sterow wiec jego zainstalowanie nie poprawi sytuacji. Przy okazji, dlaczego nie udało Ci sie zainstalowac CM? Jaki miałes komunikat? I dlaczego instalowałes taką historyczną wersję skoro teraz aktualna jest chyba 4.2 .... sam nie uzywam ale widziałem gdzies w necie...

sebapol
15.10.04, 22:46
Oto treśc komunikatu programu Camedia master: Camedia Master is not installed. Update is canceled. Taki komunikat pojawia mi sie w każdej wersji programu CM.

No-shadow Kick
15.10.04, 22:58
Zaraz, zaraz, z tego kumikatu wynika, że chcesz zainstalować UPDATE do Camedia Master, której wcześniej nie zainstalowałeś.
Musisz zdobyć pełną wersję Camedia Master i dopiero potem instalować update pobrany ze strony Olympusa.

Pozdrawiam

sebapol
15.10.04, 23:29
Aha rozumiem. Więc skąd wziąc pełną wersję CM ?? Chętnie odkupie za rozsadna cene.

marecki
16.10.04, 00:27
Chyba da rade ściągnąć ze stronki olympusa.

sebapol
16.10.04, 09:08
To własnie tych programów ze strony olympusa nie mogłem zainstalowac.A poza tym te proramy to chyba tylko updatery.

chivas
16.10.04, 21:40
Wedlug mnie to masz problem z USB.Nie potrzebujesz bowiem CM zeby zrzucic zdjecia na dysk.Komputer widzi podlaczony aparat jako dodatkowy dysk.Tak bynajmniej jest u mnie C3040Z i WIN2000 i u syna z XP.

sebapol
16.10.04, 21:54
Mój komputer nie widzi aparatu jako dodatkowy dysk, windows wie że aparat jest ale nie pokazuje żadnego dodatkowego dysku.Na jednej ze stron przeczytalem: Aparat C-3000 Zoom należy do klasy Vendor. Łączy się z komputerem poprzez łącze RS 232 lub USB, jednak nie będzie widziany jako stacja dysków, a do jego obsługi - tzn. transferu zdjęć na twardy dysk, niezbędny jest program CamediaMaster seryjnie dołączany do aparatu. Windows 2000 zidentyfikował urządzenie Olympus i użył własnego sterownika Storage Class Autoconnect przeznaczonego do aparatów Olympus instalujących się jako stacja dysków, ponieważ sam aparat nie wspiera tego trybu, nie jest on widziany jako dysk. Aby uruchomić komunikację między programem CamediaMaster a komputerem należy wymienić w systemie (Menedżer Urządzeń) aktualny sterownik na sterownik znajdujący się na płycie CD (tej z programem Camedia Master 2.0) w katalogu: USB/Win2000/.

chivas
17.10.04, 00:58
Nie bardzo rozumiem to wszystko.W pierwszym poscie napisales m.in. o problemach z USB,probowales podlaczyc inne urzadzenie i sprawdzic czy zlacze dziala?W kazdym badz razie u mnie na komuterze z XP nie ma zainstalowanego CM i nigdy nie bylo.Z transferem zdjec na niego nie ma zadnych problemow.

sebapol
17.10.04, 10:48
USB mam sprawne na 100% ponieważ mój internet jest na usb. Być może to jest wina płyty głównej lub sterowników od USB. A jaki masz aparat ??

chivas
17.10.04, 13:47
Ja mam C3040Z i w jego instrukcji znalazlem cos takiego:
Dla WIN95,WIN NT 4.0 lub pozniejszych oraz dla MAC OS 7.6.1 lub pozniejszych przy polaczeniu portem RS-232C jest wymagana inst.CM.
Dla WIN98 i WIN98 SE po porcie RS-232C wymagany jest CM,a po USB sterowniki z CM2.5. Dla WIN2000Pro,WIN ME oraz Mac OS8.6 lub 9 po porcie RS-232C wymagany jest CM,a po USB nie wymagane.
Z uwagi na to,ze to jest starszy model,bo z 2000roku,to jeszcze nie brali pod uwage WIN XP nic o tym nie pisza.Z praktyki jednak wiem ,ze dla XP po USB nie potrzeba CM.Przemyslenia pozostawiam Tobie. A moze poprostu wystarczy po podlaczeniu po USB wlaczyc aparat w pozycje przegladania zdjec?