Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: problem z zainstalowaniem c-3000 w komputerze

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

problem z zainstalowaniem c-3000 w komputerze

Witam. Niedawno zostalem szczęsliwym posiadaczem Olympusa c-3000. Kupiłem go na aukcji w stanach. Niestety w zestawie byl tylko sam aparat. Nie było przy nim żadnych sterowników lub softow. I teraz mam problem bo mój komputer( windows XP) "widzi" ten aparat lecz nie może z niego pobrac zdjęć. I jeszcze jakiś problem wystepuje z USB. Przy instalacji sterowników do niego windows potrzebuje płytki z usb driver instalation. Sciagałem z internetu różne programy takie jak Camedia Master 2,5 ale nie mogłem żadnego z nich zainstalowac. Prosze napiszcie jak mam rozwiązać ten problem. Z góry dziekuje. Pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    dziwna sprawa... moze brakuje Ci sterow do usb... hmmm... a moze zainstalowałes stery do usb 2.0 a Twoja płyta w kompie obsługuje tylko 1.1? skoro Win XP widzi aparat... Proponuję... znajdz w necie stery usb odpowiednie dla Twojej płyty - byc moze na stronie jej producenta... A programy typu CM same w sobie chyba nie zawierają sterow wiec jego zainstalowanie nie poprawi sytuacji. Przy okazji, dlaczego nie udało Ci sie zainstalowac CM? Jaki miałes komunikat? I dlaczego instalowałes taką historyczną wersję skoro teraz aktualna jest chyba 4.2 .... sam nie uzywam ale widziałem gdzies w necie...

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Oto treśc komunikatu programu Camedia master: Camedia Master is not installed. Update is canceled. Taki komunikat pojawia mi sie w każdej wersji programu CM.

Awatar No-shadow Kick
    Mieszka w
    Gdańsk Zawsze Wietrzny
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Zaraz, zaraz, z tego kumikatu wynika, że chcesz zainstalować UPDATE do Camedia Master, której wcześniej nie zainstalowałeś.
    Musisz zdobyć pełną wersję Camedia Master i dopiero potem instalować update pobrany ze strony Olympusa.

Pozdrawiam
    Olympus C-765UZ + parę dodatków
    Zapraszam do Galerii

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Aha rozumiem. Więc skąd wziąc pełną wersję CM ?? Chętnie odkupie za rozsadna cene.

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Chyba da rade ściągnąć ze stronki olympusa.
    mente et malleo

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    To własnie tych programów ze strony olympusa nie mogłem zainstalowac.A poza tym te proramy to chyba tylko updatery.

Awatar chivas
    Mieszka w
    Trojmiasto
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Wedlug mnie to masz problem z USB.Nie potrzebujesz bowiem CM zeby zrzucic zdjecia na dysk.Komputer widzi podlaczony aparat jako dodatkowy dysk.Tak bynajmniej jest u mnie C3040Z i WIN2000 i u syna z XP.
    chivas
    C3040Z + SM 2x64MB,32MB,16MB + tulejka52mm + UV+Polar+FD + Macro + 0,48xWild Lens + Velbon DX-888 + mini statyw + Remote Control + dekielek(i)
    Live well,laugh often,love much

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Mój komputer nie widzi aparatu jako dodatkowy dysk, windows wie że aparat jest ale nie pokazuje żadnego dodatkowego dysku.Na jednej ze stron przeczytalem: Aparat C-3000 Zoom należy do klasy Vendor. Łączy się z komputerem poprzez łącze RS 232 lub USB, jednak nie będzie widziany jako stacja dysków, a do jego obsługi - tzn. transferu zdjęć na twardy dysk, niezbędny jest program CamediaMaster seryjnie dołączany do aparatu. Windows 2000 zidentyfikował urządzenie Olympus i użył własnego sterownika Storage Class Autoconnect przeznaczonego do aparatów Olympus instalujących się jako stacja dysków, ponieważ sam aparat nie wspiera tego trybu, nie jest on widziany jako dysk. Aby uruchomić komunikację między programem CamediaMaster a komputerem należy wymienić w systemie (Menedżer Urządzeń) aktualny sterownik na sterownik znajdujący się na płycie CD (tej z programem Camedia Master 2.0) w katalogu: USB/Win2000/.

Awatar chivas
    Mieszka w
    Trojmiasto
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Nie bardzo rozumiem to wszystko.W pierwszym poscie napisales m.in. o problemach z USB,probowales podlaczyc inne urzadzenie i sprawdzic czy zlacze dziala?W kazdym badz razie u mnie na komuterze z XP nie ma zainstalowanego CM i nigdy nie bylo.Z transferem zdjec na niego nie ma zadnych problemow.
    chivas
    C3040Z + SM 2x64MB,32MB,16MB + tulejka52mm + UV+Polar+FD + Macro + 0,48xWild Lens + Velbon DX-888 + mini statyw + Remote Control + dekielek(i)
    Live well,laugh often,love much