Zobacz pełną wersję : Na sportowo
robert1088
23.06.09, 21:44
Witam i mam problem Chodzi mi o zdjęcia akcji na załączonym zdjęciu a gł o to że 2 plan jest ostry a chyba nie powinien (np budynek) Fotki robiłem w priorytecie migawki czas ustawiłem na 1\500 s iso 100 AF-ciągły (starałem się trzymać na siatce) ; warunki słońce raz chowało to wychodziło zza chmur więc zmienne Wydawało mi się że tryb S jest najlepszą metodą do tego typu ujęć ale coś mi nie wyszło Aparat dobrał 7;1f przy ogniskowej 124 mm POmoc -chodzi mi o to jakiej nie wiem jak to nazwać "procedury " użyć przy tego typu ujęciach Nawet nie wiem czy dobrze to wyjasniłem ale dzieki za opinie (to moje 1 fotki tego typu)
priorytet przyslony i maksymalna dziura.
pzdr
Syd Barrett
24.06.09, 09:48
Jeśli chcesz zatrzymać ruch. Ustaw tak, jak napisał kolega powyżej. Prawdopodobnie się okaże, że minimalny czas otwarcia migawki to za mało, w takim wypadku polecam założenie filtra szarego (np "ND8" robi z f4 - f22. A w takich 10-megapikselowych cyfrakach nie powinno się wychodzić ponad f8.
Jest jeszcze sprawa, że jeśli chcesz maksymalnie rozmyć tło, przy Twoim obiektywie nie powinieneś zumować. To się niestety wiąże z przymknięciem przysłony, czyli z lepiej widocznym tłem.
A jeśli ostrzysz i tak na siatkę to spróbuj ustawiać ostrość przez S-AF, będzie szybciej :-)
diabolique
24.06.09, 09:56
Witam i mam problem Chodzi mi o zdjęcia akcji na załączonym zdjęciu a gł o to że 2 plan jest ostry a chyba nie powinien
Odległość. Żeby rozmyć drugi plan powinieneś stać bliżej i o wiele mniej umieścić w kadrze.
robert1088
24.06.09, 16:15
Dzięki za pomoc