Zobacz pełną wersję : problem systemowy, zostać czy zmienić?
Mam problem - siedzę od kilku dni w necie i jestem trochę skołowany - stąd zwracam się do Was o pomoc.
Niestety albo też stety moja druga połówka zaraziła się fotografią. W związku z tym potrzebne będzie drugie body (to nie podlega dyskusji).
No i właśnie tu się zaczyna - aktualnie dysponuję e510 + 14-42 + 14-54 + 40-150 (starszy) + FLR50 + filtry + baterie i inne akcesoria. Kupując kolejne w systemie body chciałbym, żeby było powiedzmy bardziej zaawansowane - więc biorę pod uwagę e-30 i e-3 (i tu jest już pierwszy dylemat, które :-/).
Natomiast naczytałem się na dokładkę testów, opinii i przewertowałem nasze forum - no i z wielu wypowiedzi wynika, że za podobną cenę np. w C lub N bedzie lepsze body. Ale nie samym body człowiek żyje :) nie znam się totalnie na obiektywach obcych systemów i nie wiem czy w łącznej podobnej cenie (mam na myśli zestaw body+obiektyw) będzie faktycznie lepiej/korzystniej no i czy w ogóle jest sens myśleć o zmianie systemu? A z drugiej strony jeśli zmiana systemu, to tylko teraz, bo później to będzie już za późno, jak nabędę jeszcze parę drobiazgów do systemu!
A jeśli zmiana systemu to znów ból głowy jakie body (dwa) - jedno lepsze (50d vs d90 vs 300) drugie słabsze (...).
Czy w ogóle da się rozwiązać sensownymi argumentami ten dylemat?
Z góry dzięki za wszelką pomoc.
e-30 do tego zuiko 9-18 i nic Wam więcej do szczęścia nie potrzeba.
pozdrawiam
dog_master
20.06.09, 02:29
Moim zdaniem, jeżeli nie umiesz sam zdecydować i nie widzisz różnicy, to też i jej nie zobaczysz i nie warto zmieniać.
Czemu chcesz mieć bardziej zaawansowane body i co pod tym hasłem rozumiesz? Czego Ci brakuje w E-510?
Co do zmiany systemu - już masz sporo rzeczy ;) a zmienić zawsze się da. Kwestia kasy, ale też i koniunktury na rynku (vide niedawno, osoby sprzedające sprzęt na jesieni, a kupujące na wiosnę... :roll:)
Kolego, jak masz cykać foty, to będziesz je cykał niezależnie od systemu.
Piszesz, że ten wtym teście ten a ten w tamtym lepszy...
OK, ale jakie ma to przełożenie?!?! Ja cykam bo lubie. Nie zawodowo. Stąd:-> profesjonalne testy( że na takim ekranie testowym czy innym) ważę sobie lekce( oczywiście w granicach zdrowego rozsądku).
Ciesz sie tym co lubisz, robisz albo co sprawia Ci frajdę. Jak zaczniesz zarabiać tym na chleb to osbie kupisz PROsprzęt.
pozdrawiam i życzę wielu udanych fot !
Hmmm ...
Nie warto sie bujac ze sprzedażą dotychczasowych klamotów ...
Masz dobre obiektywy ... dobre body (bo sam je mam i jestem happy) ...
Oprócz 9-18 które polecił Robert ja bym dodał EWENTUALNIE 70-300 ...
Body musisz obadać sam (lub połówką)... nie wychodziłbym dalej niż e-30 i E-3 ...
Zmiana systemu to koszty i koszty ... tutaj za niewielka dopłata masz już dwa body i komplet słoików ... Będziesz sie z połowicą uzupełniać ...
I co jeszcze wam do szczęścia potrzebne ? :)
Dzięki Wam serdeczne za sprowadzenie mnie trochę na ziemie - bo chyba sam sie zaczalem nakrecac.
Robert - faktycznie myslalem jeszcze niedawono o zakupie 9-18 i pewnie sie w koncu do niego przymierze.
dog_master - ano brakuje mi chociazby wykorzystania literki R w lampie odchylanego LCD i wiekszego wizjera - a gdyby tak jeszcze potrafil szybciej i precyzyjniej ostrzyc z 40-150 to juz byloby fajnie :), no i nie pogniewalbym sie na mozliwosc robienie zdjec kiedy zastanie mnie deszcz (ostatnio w gorach sie modlilem zeby nie zaczelo padac)
Jeszcze raz dzieki.
Darekw1967
20.06.09, 08:33
Witaj !
Jak jestes zadowolony z Olka to pozostan w tym systemie.
Masz szkla i to calkiem niezle ;)
Pozdrawiam
Syd Barrett
20.06.09, 10:19
Na Twoim miejscu kupiłbym puszkę e520 plus ewentualnie 9-18.
Moim zdaniem, jeżeli nie umiesz sam zdecydować i nie widzisz różnicy, to też i jej nie zobaczysz i nie warto zmieniać.
ale tutaj nie chodzi o zmianę body tylko dokupienie drugiego body o ile dobrze zrozumiałem?
Przy takiej szklarni jaką masz 9-18 uzupełni zakres o brakujące szerokości i haj-lajf.
Dzięki wszystkim.
Robert - tak dokładnie chodzi o drugie body; a dlaczego akurat e-30 a nie wlasnie e-3?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Na Twoim miejscu kupiłbym puszkę e520 plus ewentualnie 9-18.
A co mi da wiecej poza zdalnym wyzwalaniem FL50R?
hijacintus
20.06.09, 11:13
Jak chcesz mieć coś na deszcz, to właśnie E-3 - masz już uszczelniony obiektyw ZD 14-54. A może E1:wink:
[QUOTE=sanminen;328408]Dzięki wszystkim.
Robert - tak dokładnie chodzi o drugie body; a dlaczego akurat e-30 a nie wlasnie e-3?
a dla 1300pln które zostaje w kieszeni? Za tą kasę możesz juz kupić np.grip albo drugie FL-50R co z lampą którą już masz stanowić będzie fajny zestaw do zabawy światłem...
A jeśli zmiana systemu to znów ból głowy jakie body (dwa) - jedno lepsze (50d vs d90 vs 300) drugie słabsze (...).
Jeśli Cię stać na 2 systemy i chcesz tak bardzo C,N ...
to tylko dla uzupełnienia
C 40d + Canon EF 50 f/1.8 II ,
C 40d + Canon EF 85 f/1.8 USM
nikon d80 d90 + Nikon AF-S 50 f/1.4 G
nikon d 80 d90 + Nikon AF 85 f/1.8D
Jak jestes zadowolony z Olka to pozostan w tym systemie.
przemyśl zakup e620 , zaoszczędisz troszke pln :wink:
[QUOTE=sanminen;328408]Dzięki wszystkim.
a dla 1300pln które zostaje w kieszeni? Za tą kasę możesz juz kupić np.grip albo drugie FL-50R co z lampą którą już masz stanowić będzie fajny zestaw do zabawy światłem...
Rajt -cena i jeszcze dodałabym - wagę!
Jesli chodzicie po gorach, to po paru kilometrach kazde dodatkowe 1/2 kg ma znaczenie. Olek ma lzejsze szkla, no i przy 1 systemie mniej klamotow bedziecie nosic, i mozecie razem wziasc wiecej szkieł :-)
Konkretyzując - popieram myśl willowa - E30 plus 9-18!
Bardzo Wam wszystkim dziękuję.
Decyzja zapadła taka - zostaję w E-systemie.
Co do zakupu - to podjechałem jeszcze sobie do sklepu "nie dla idiotów" - bo jednak nic nie zastąpi "macanka i weryfikacji organoleptycznych". Jednak zdecydowanie bardziej podpasowała mi e-3 w porównaniu z e-30. Niestety w tym sklepie ceny są nieakceptowalne przeze mnie.
Na szczęście udało mi się dogadać z jednym z klubowiczów i kupiłem nowe e-3 w rozsądnej cenie. Mam nadzieję, że nie będę żałował wyboru :P
Jeszcze raz dzięki za pomoc w podjęciu decyzji.
Chciałbym Wam jeszcze raz podziękować... za pomoc w podjęciu decyzji... a przy okazji się pochwalić, że właśnie przyszedł nowiutki (90 fotek na liczniku więc raczej nowy:) e-3 (no i z softem w wersji 1.0 - a to w tym momencie zdaje się zaleta w stosunku do 1.3 i 1.4 :).
Nadmienię tylko, że w naprawdę atrakcyjnej cenie (3,7kPLN) trafiło mi się (zakup od forumowicza, któremu przy tej okazji również dziękuję) - zwłaszcza w stosunku do cen e-30 nad którym również się zastanawiałem.
Jak na razie po kilkugodzinnym obcowaniu - jestem pod wrażeniem i bardzo zadowolony z wyboru (bardzo zależało mi na szczelności) no i sterowaniu FL.R (a to akurat mają też inne modele - ale mój e510 nie ma:-/).
Mam natomiast pytanie o gwarancję - czy w polskiej dystrybucji powinna być polska czy europejska gwarancja - i jak to się odbywa z jej podbiciem?