Zobacz pełną wersję : Moje zdjęcia robione Olympusem E-520
Aparat mam już od kilku miesięcy ciągle trwa nauka ograniczona brakiem czasu. Oto kilka moich zdjęć do waszej oceny.
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.flickr.com/photos/28593173@N07/3624861381/)
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.flickr.com/photos/28593173@N07/3624861381/)
Lekcja 1: nie łam zasad kadrowania do czasu, aż nie uznasz, ze złamanie ich coś da.
Lekcja 2: ostra przeróbka nie jest dobrą na początek
Piotr Grześ
15.06.09, 22:56
A coś Ty temu kotu zrobił? Jak można tek potraktować pięknego zwierzaka.
Aż tak go skrzywdziłem? :)
portret ładnej dziewczyny i skoki na łące były robione przy zbyt ostrym/kontrastowym świetle i są lekko prześwietlone.
Na początek witam kolejnego olymaniaka z Koszalina strasznie mało nas tutaj.
O zdjęciach kiedy indziej :)
Na pocatek numeruj foty w jakiś normalny sposób będzie łatwiej się do nich odnosić.
jest slab.o,ale nie przejmuj sie ja tez dostaje baty.nie rob nic kotu naturalnie wyglada lepiej.
kowalikster
16.06.09, 09:04
Witam,
Chyba ci ten kot zalazł za skórę skoro go tak potraktowałeś tą obróbką.
Laski trochę przepalone, mimo że nie widać aby były palące.
Proponowałbym trochę zmniejszyć obróbkę, bo ją zbyt mocną robisz.
Kadrowanie też trochę leży. Ostrość ci uciekła po zmniejszeniu pewnie.
Tyle by było krytyki.
Zdjęcia wg mnie byłyby lepsze i ciekawsze gdybyś ich nie przekombinował, ogólnie zamysł dobry - gorzej z wykonaniem (ale nie łam się bo ja mam taki sam problem).
Pozdrawiam i czekam na kolejne pstryki.
K_Puchatek
16.06.09, 12:01
Prawie wszystko już napisano...
Obydwa pierwsze koty są MSZ zmasakrowane obróbką
Portrecik - z całego zestawu chyba najlepiej (choć się kompletnie nie znam na portretach)
Dziewczyny - lekko przepalone i za ciasno u góry - może kadr pionowy byłby lepszy)
Ostatnie - Zwracaj uwagę na przypadkowe przedmioty w kadrze - tutaj bardzo przeszkadza obcięty plecak przy prawej krawędzi (odciąga uwagę)...
Pozdrawiam...
Ostatni najbardziej do mnie przemawia- pomysł, kolory... Poprawiłabym tylko dwie rzeczy:
- plecak z prawej razi, nie powinien znaleść się w kadrze :-)
- zdjęcie zrobiłabym na wprost, a nie z ukosa, żeby ując wszystkie trzy anioły w tle.
Pozdrawiam
Dziękuję za informacje dobry taki kopniak bo zmobilizuje mnie do poprawienia zdjęć. Generalnie zauważyłem , że chyba w dużej mierze dobra fotografia to fotografia bardzo naturalna. Mi osobiście nie podoba się np. takie typowe makro wydaje mi się b. nudne. Co do kotów tak przeróbka faktycznie jest drastyczna chociaż ten niebieskawy wydawał mi się dobry. Bardzo się cieszę , że umieściłem tutaj nieco zdjęć bo osoby które nie zajmują się fotografią bardzo chwaliły moje zdjęcia:P . Teraz mam nauczkę:) Dodaje jeszcze kilka i proszę oczywiście o dalszą krytykę:)
Przepraszam, że tak dużo ale trochę się tego nazbierało niestety podobne błędy. Dodaje zdjęcie "bez plecaka" :) .
skaczące panie wg mnie powinny być pionowo z niebem w tle, wystarczyło przykucnąć i obrócić puchę o 90 stopni ;)
jeśli chodzi o anioły, znalazłeś fajną analogię pomiędzy zmęczonym wędrownikiem a aniołem numer 100, MSZ fajne ujęcie mogłoby być jakbyś skadrował jeszcze bardziej z ukosa i z przykucków, wtedy miałbyś siedzącego ziomka i w tle również 'odpoczywającego' anioła
drzewko z tą magiczną poświatą na prawdę mi się bardzo podoba, szkoda tylko, że liść w LD się wkradł, no i chyba znowu coś źle obrabiasz bo masz białe mszyce na czarnych fragmentach zdjęcia
jesienny widoczek, całkiem spoko, tylko te przepały
kowalikster
16.06.09, 20:15
Numer zdjęcia, bedzie łatwiej się do nich odnieść.
Druga seria bardzo słaba.
Dziewcze nieostre i ogólnie dla mnie nuda.
Piwosz chyba pstryknięty ot tak w knajpie.
Anioły być może ciekawe w zamyśle, ale wykonanie cienkie. Szumy na ISO 1600 nieciekawie wyglądają. Chyba sam to musisz przyznać.
Białe kropki na drzewie dyskwalifikują to zdjęcie.
Ogólnie zamiary i pomysłu masz ciekawe, gorzej z realizacją, czyli miało być pięknie - wyszło jak zawsze.
Ale nie łam się. Większość z nas ma taki sam problem.
PS. Pamiętaj żeby nie brać naszych oceń jak orzeczenia wyroczni.
Pozdrawiam
PS. Pamiętaj żeby nie brać naszych oceń jak orzeczenia wyroczni.
Pozdrawiam
Mam nadzieję, mam nadzieję...
Nie biorę ale z pewnością macie rację. Mam nadzieję, że z czasem będzie lepiej.
Jasne że będzie :-)
Kolejna fotka z aniołem też fajna :-)
MZ masz oko, umiesz wyłapać fajne rzeczy.