PDA

Zobacz pełną wersję : Pierwsza lustrzanka , pewnie Olympus

Aghypos
13.06.09, 10:07
Witam :) ogólnie tematem lustrzanek interesuję się od dwóch dobrych lat.
Więc dużo czytam , przeglądam galerie , fora internetowe , testy no i ceny :D
Był moment , w którym chciałem kupić już D80 ale nie było funduszy , potem okazało się , że był to ostatni moment bo teraz już nowego niestety nie kupię.
Zastanawiam się teraz nad Olympusem dość poważnie , przekonuje mnie głównie cena takiego zestawu początkowego , dobra optyka , live view . Ale gdy już zacznę oglądać jakieś forum typu forfoto czy inne. Od razu ludzie odradzają mi Olka bo szumi , bo 4/3. Chciałbym się zapytać posiadaczy Olympusa co tak naprawdę jest złego w tym systemie , jakie są plusy a jakie minusy ;) . Oczywiście pomijają crop 2x bo o tym dobrze wiem.
Druga sprawa E520 jest jedynym dla mnie korpusem , który spełnia głównie moje wymagania . A więc live view , IS , tani z obiektywami. A może jest coś jeszcze na rynku.
Interesuje mnie jeszcze taka sprawa porównania 14-54VS12-60VS 17-40L :canonbe2: ;) zeby mi tak trochę rozjaśnić sytuację pomiędzy tymi obiektywami :)

Bo.
13.06.09, 10:38
z tego co piszesz, to wszystko juz wiesz. Teraz musisz zadecydować , co kupić. Wybór należy tylko do Ciebie. Jeśli kupujesz aparat na półkę , to kup taki, który będzie cieszył twoje oko, jeśli do robienia zdjęć, to taki jakim ci bedzie najwygodniej je robić.

Aghypos
13.06.09, 10:51
dobra ;) no więc raczej E520 z dual kitem :)
jeszcze interesowało by mnie porównanie z
a300 :) bo wiadomo :D jest wiele starych szkieł , które pięknie by pasowały do tego body

Magnesus
13.06.09, 12:06
Na LiveView nie patrz, bo jest bardzo niepraktyczny w lustrzankach. Chyba że kupisz E-330, Sony Alfę, którąś z tych co mają LiveView na dodatkowym sensorze albo Panasonica G1/GH1.

Aghypos
13.06.09, 12:11
Sony Alfę, którąś z tych co mają LiveView na dodatkowym sensorze

możesz rozjaśnić ? ;)

Kaleb_82
13.06.09, 12:48
A 350 asair

szalik07
13.06.09, 13:00
możesz rozjaśnić ? ;)

Live view moze dzialac albo w oparciu o glowny sensor aparatu. Wtedy jak wlaczasz LV podnosci sie lustro otwiera migawka i obraz pada na glowna matryce. Tracisz wtedy mozliwosc zagladania do wizjera oraz sa problemy z af w obiektywach ktore nie wspieraja ostrzenia przy uzyciu detekcji kontrastu. (w skrocie)

Lub tez moze byc w aparacie drugi sensor np w e330. Jest on tam schowany za polprzepuszczalnym lustrem a wizjerze. Zaleta tego rozwiazania jest fakt ze wlaczajac LV wszystko inne dalej dziala :)

Mam nadzieje, ze troche pomoglo.

Pozdrawiam

Aghypos
13.06.09, 13:14
A 350 asair

jeśli już Sony to raczej A300 ;) podobno mniej szumi

herbie_mp
13.06.09, 14:29
Jeśli chcesz kupić pierwsze lustro, to bierz Olka.
Ja kupiłem rok temu E-510 i nie żałuję. Skusiła mnie relacja jakość/cena. Poprostu za taką cenę żaden inny system nie dawał tak wiele i w tak dobrej jakości :) A że szumi... W specyficznych warunkach to każdy aparat szumi... I nie ważne, czy to Olek, Canon czy inny Nikon... Poprostu tak jest :wink:
Jeśli poznasz ograniczenia swojego aparatu, to będziesz wiedział jak je obejść...
Ja polecam :grin:

epicure
13.06.09, 14:43
LV w sony też jest niepraktyczny, bo pozbawiony jednej z głównych zalet: powiększenia fragmentu kadru przy manualnym ostrzeniu. Generalnie LV we wszystkich dzisiejszych lustrzankach jest niedoskonały, ale na pewno nie pozbawiony zalet. Ułatwia pracę na statywie, z trudnej perspektywy, w manualnym ostrzeniu. A że na AF trzeba poczekać 1-2 sekundy, to trudno. Lepiej poczekać tę chwilę, niż walić na ślepo bez LV i wielokrotnie powtarzać zdjęcie. Albo tarzać się po ziemi, żeby tylko przytknąć oko do wizjera :)