Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Pierwsza lustrzanka , pewnie Olympus

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Pierwsza lustrzanka , pewnie Olympus

Witam ogólnie tematem lustrzanek interesuję się od dwóch dobrych lat.
    Więc dużo czytam , przeglądam galerie , fora internetowe , testy no i ceny
    Był moment , w którym chciałem kupić już D80 ale nie było funduszy , potem okazało się , że był to ostatni moment bo teraz już nowego niestety nie kupię.
    Zastanawiam się teraz nad Olympusem dość poważnie , przekonuje mnie głównie cena takiego zestawu początkowego , dobra optyka , live view . Ale gdy już zacznę oglądać jakieś forum typu forfoto czy inne. Od razu ludzie odradzają mi Olka bo szumi , bo 4/3. Chciałbym się zapytać posiadaczy Olympusa co tak naprawdę jest złego w tym systemie , jakie są plusy a jakie minusy . Oczywiście pomijają crop 2x bo o tym dobrze wiem.
    Druga sprawa E520 jest jedynym dla mnie korpusem , który spełnia głównie moje wymagania . A więc live view , IS , tani z obiektywami. A może jest coś jeszcze na rynku.
    Interesuje mnie jeszcze taka sprawa porównania 14-54VS12-60VS 17-40L zeby mi tak trochę rozjaśnić sytuację pomiędzy tymi obiektywami

| OlyJedi Awatar Bo.
    Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    z tego co piszesz, to wszystko juz wiesz. Teraz musisz zadecydować , co kupić. Wybór należy tylko do Ciebie. Jeśli kupujesz aparat na półkę , to kup taki, który będzie cieszył twoje oko, jeśli do robienia zdjęć, to taki jakim ci bedzie najwygodniej je robić.
    Bo.

"
    Ci, co chcą dobrze, postępują w taki sam sposób jak ci, co chcą źle".
    Aldous Huxley

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    dobra no więc raczej E520 z dual kitem
    jeszcze interesowało by mnie porównanie z
    a300 bo wiadomo jest wiele starych szkieł , które pięknie by pasowały do tego body

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Na LiveView nie patrz, bo jest bardzo niepraktyczny w lustrzankach. Chyba że kupisz E-330, Sony Alfę, którąś z tych co mają LiveView na dodatkowym sensorze albo Panasonica G1/GH1.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Magnesus Zobacz posta
    Sony Alfę, którąś z tych co mają LiveView na dodatkowym sensorze

możesz rozjaśnić ?

| OlyJedi Awatar Kaleb_82
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    A 350 asair
    sprzęt: mózg + obskur(n)a kamera

| OlyJedi Awatar szalik07
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Aghypos Zobacz posta
    możesz rozjaśnić ?

Live view moze dzialac albo w oparciu o glowny sensor aparatu. Wtedy jak wlaczasz LV podnosci sie lustro otwiera migawka i obraz pada na glowna matryce. Tracisz wtedy mozliwosc zagladania do wizjera oraz sa problemy z af w obiektywach ktore nie wspieraja ostrzenia przy uzyciu detekcji kontrastu. (w skrocie)

Lub tez moze byc w aparacie drugi sensor np w e330. Jest on tam schowany za polprzepuszczalnym lustrem a wizjerze. Zaleta tego rozwiazania jest fakt ze wlaczajac LV wszystko inne dalej dziala

Mam nadzieje, ze troche pomoglo.

Pozdrawiam

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Kaleb_82 Zobacz posta
    A 350 asair

jeśli już Sony to raczej A300 podobno mniej szumi

| OlyJedi Awatar herbie_mp
    Mieszka w
    Mysłowice, woj.Śląskie
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Jeśli chcesz kupić pierwsze lustro, to bierz Olka.
    Ja kupiłem rok temu E-510 i nie żałuję. Skusiła mnie relacja jakość/cena. Poprostu za taką cenę żaden inny system nie dawał tak wiele i w tak dobrej jakości A że szumi... W specyficznych warunkach to każdy aparat szumi... I nie ważne, czy to Olek, Canon czy inny Nikon... Poprostu tak jest
    Jeśli poznasz ograniczenia swojego aparatu, to będziesz wiedział jak je obejść...
    Ja polecam
    "Fotografując staraj się pokazać to, czego bez ciebie nikt by nie zobaczył." Robert Bresson

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    LV w sony też jest niepraktyczny, bo pozbawiony jednej z głównych zalet: powiększenia fragmentu kadru przy manualnym ostrzeniu. Generalnie LV we wszystkich dzisiejszych lustrzankach jest niedoskonały, ale na pewno nie pozbawiony zalet. Ułatwia pracę na statywie, z trudnej perspektywy, w manualnym ostrzeniu. A że na AF trzeba poczekać 1-2 sekundy, to trudno. Lepiej poczekać tę chwilę, niż walić na ślepo bez LV i wielokrotnie powtarzać zdjęcie. Albo tarzać się po ziemi, żeby tylko przytknąć oko do wizjera
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb