PDA

Zobacz pełną wersję : Zielona ...ważka :-)

ważka
7.06.09, 18:08
Cóż, i ja pod prysznic!!!

taztaz
7.06.09, 18:18
Witaj
na początek to powiem że fajne tytuły wątków podajesz.Najpierw oczami ważki a teraz zielona ważka :), przy tym pierwszym myślałem przez chwilę że ktoś pokazał świat tak jak widzi to ważka.:)
Powracając do zdjęć.
To po pierwsze numeruj zdjęcia w jakiś normalny sposób, będzie łatwiej się do nich odnosić.
Niestety na fotce z sadu brakuje ostrości powiem więcej chyba jej nie ma:)
Nie wiem jak obrabiasz fotki ale po zmniejszeniu w programie graficznym fote trzeba wyostrzyć. Prosty zabieg ale zdecydowanie polepsza jakość zdjęcia.
A jeszcze fotka leci w lewo.

Mam nadzieję że ten prysznic nie jest za zimny :)

ważka
7.06.09, 18:22
Powiem tak: zielona tzn. niewiele wiedząca, ale wciąż się ucząca :-);
zdjęcie sadu jest surowe, bez obróbki.
A z ostrością ... to ciągle mam problem!

taztaz
7.06.09, 18:37
Pomijając ostrość bo nie da się wyciągnąć bardziej. Umieszczam moją wersję Twojej fotki.
Mam nadzieje że się nie będziesz gniewać. Chodzi mi o pokazanie,że od nawet minimalnej obróbki ciężko uciec.

ważka
7.06.09, 18:43
najpierw RAW, a potem jpg i zero efektu :-(

ważka
7.06.09, 18:47
No tak, to zmienia postać rzeczy! taztaz

Rennsport
7.06.09, 18:59
Pierwsze foto nawet fajne ale dałaś za małą przysłonę przez co pierwszy plan jest nie ostry

drugie foto raczej do szuflady nie używaj lampy błyskowej do robienia kwiatków :) kwiatki i inne badylki lepiej robić z ich poziomu lub od dołu

pozdrawiam :wink:

taztaz
7.06.09, 19:12
najpierw RAW, a potem jpg i zero efektu :-(

Robienie rawów to osobna dziedzina. Dobrze wywołać rawa to nie taka prosta sprawa.
Skup się na jpg niech aparat zadecyduje za Ciebie o kolorze kontraście.
A jak bardziej wgryziesz się w tajniki to przerzucisz się na rawa.

nevra
8.06.09, 00:24
Rób jpg + RAW. Przydatne z wielu względów, można do woli eksperymentować z wywoływaniem.

Faktycznie, z ostrością nie jest najlepiej, większa liczba przysłony powinna pomóc. Spróbuj kliku różnych kombinacji czas+ przysłona, a potem podczas przeglądania na komputerze zajrzyj do exifa. Zobaczysz, jaka kombinacja jest najlepsza. Po paru próbach powinnaś trafiać. :)