Cóż, i ja pod prysznic!!!
Cóż, i ja pod prysznic!!!
Witaj
na początek to powiem że fajne tytuły wątków podajesz.Najpierw oczami ważki a teraz zielona ważka, przy tym pierwszym myślałem przez chwilę że ktoś pokazał świat tak jak widzi to ważka.
Powracając do zdjęć.
To po pierwsze numeruj zdjęcia w jakiś normalny sposób, będzie łatwiej się do nich odnosić.
Niestety na fotce z sadu brakuje ostrości powiem więcej chyba jej nie ma
Nie wiem jak obrabiasz fotki ale po zmniejszeniu w programie graficznym fote trzeba wyostrzyć. Prosty zabieg ale zdecydowanie polepsza jakość zdjęcia.
A jeszcze fotka leci w lewo.
Mam nadzieję że ten prysznic nie jest za zimny![]()
Drogo, źle ale za to nie terminowo, extra płatne gadanie głupot. Pozdrawiam taztaz.
Powiem tak: zielona tzn. niewiele wiedząca, ale wciąż się ucząca;
zdjęcie sadu jest surowe, bez obróbki.
A z ostrością ... to ciągle mam problem!
Pomijając ostrość bo nie da się wyciągnąć bardziej. Umieszczam moją wersję Twojej fotki.
Mam nadzieje że się nie będziesz gniewać. Chodzi mi o pokazanie,że od nawet minimalnej obróbki ciężko uciec.
Drogo, źle ale za to nie terminowo, extra płatne gadanie głupot. Pozdrawiam taztaz.
najpierw RAW, a potem jpg i zero efektu![]()
No tak, to zmienia postać rzeczy! taztaz
Pierwsze foto nawet fajne ale dałaś za małą przysłonę przez co pierwszy plan jest nie ostry
drugie foto raczej do szuflady nie używaj lampy błyskowej do robienia kwiatkówkwiatki i inne badylki lepiej robić z ich poziomu lub od dołu
pozdrawiam![]()
Jestem taką marionetką nieasertywną
"Pojęcie szumu jest pojęciem względnym."
Rób jpg + RAW. Przydatne z wielu względów, można do woli eksperymentować z wywoływaniem.
Faktycznie, z ostrością nie jest najlepiej, większa liczba przysłony powinna pomóc. Spróbuj kliku różnych kombinacji czas+ przysłona, a potem podczas przeglądania na komputerze zajrzyj do exifa. Zobaczysz, jaka kombinacja jest najlepsza. Po paru próbach powinnaś trafiać.![]()
E-510 z przyległościami + żółty FX z dodatkami
http://www.bociany.org.pl :
kochajmy zwierzaki! tyle jest nieszczęśliwych...