Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : chęć na olympus sp-570 uz i konwerter makro

drukarka
2.06.09, 13:45
Na początek się przywitam, bo jestem nowy:) a więc: Cześć! :mrgreen:

Zamierzam kupić sobie aparat Olympus sp-570 uz, choć nie jestem jeszcze pewien tego wyboru. Przeglądałem wiele stron, testów, opinii o tym modelu i jedni piszą tak inni inaczej, że przy minimalnej ogniskowej (trybie szerokokątnym jest duże beczkowanie a na max zoom abrreacje chromatyczne), ale taże piszą, że posiada bardzo ładne, żywe kolory i jest bardzo funkcjonalny (bardzo nawiązuje do lustrzanek) co też się u mnie liczy, tak samo jak pierścień do manualnego ustawiania ostrości czy zooma (w prawdzie z minimalnym opóźnieniem, ale można się do tego przecież przyzwyczaić). Zatem proszę o jakieś konkretne opinie na temat ów modelu, czy naprawdę posiada aż tyle wad??
Ja aparatu będę używał przede wszystkim do fotografowania przyrody: rośliny, zwierzęta, także jako makro, będą to również krajobrazy, żadziej ludzie czy architektura.
Teraz odnośnie tego makro, chodzi mi mianowićie o taki konwerter: RAYNOX DCR-250, gdybym go zakupił to i tak potrzebne są jeszcze jakieś "złaczki czy przejściówki"? czy na serio on jest taki uniwersalny że nic nie potrzeba. No i jak jest z jego jakością, można na nim polegać?

Jak coś to jestem amatorem bez większego doświadczenia, więc mogły mi się trafić jakieś błędy rzeczowe czy techniczne, sorra:roll:, tym bardziej proszę o jakieś rady. Dzięki:wink:

voovoo2
2.06.09, 14:06
Do Raynoxa nie potrzebujesz zadnych złączek.

Magnesus
2.06.09, 14:36
Zatem proszę o jakieś konkretne opinie na temat ów modelu, czy naprawdę posiada aż tyle wad??

Tu recenzja podobnego modelu: http://www.dpreview.com/reviews/olympussp560uz/
Oceń sam, nie wiem na ile 570 się różni od 560.

No i jak jest z jego jakością, można na nim polegać?

O jakość Raynoxa nie musisz się obawiać.

voovoo2
2.06.09, 14:47
Co do Twoich obaw o wady,dzisiaj aparaty mają bardzo mało wad.Wazniejsze niz wady są ich ograniczenia.Wynika to z konstrukcji,zastosowanych technologii i przeznaczenia.Banalna prawda jest taka,że decydująć sie na wybór modelu trzeba sprawdzić czy ograniczenia konkretnego aparatu nie będą zbytnim utrudnieniem w Twojej "zabawie" w fotografię.O stronie finansowej nie wspominam.

drukarka
2.06.09, 15:21
Czyli raczej odradzacie, kupno tego modelu. Kurcze, to wszystko przez te pokrętło w obiektywie, bardzo mi się to spodobało... Ciekawe jest także to, że przeszukując sklepy internetowe z aparatami w żadnym nie ma tego modelu, taże na allegro (są tylko używane...) za to wszyscy oferują od razu model wyższy Olympusa czyli 590 z 26krotnym zoomem. Dziwne troche, może na prawdę jest on jakiś "trefny"

voovoo2
2.06.09, 15:25
Niczego nie odradzam poczekaj trochę może odezwie się jakiś uzytkownik tego sprzętu.

Magnesus
2.06.09, 15:45
Czyli raczej odradzacie, kupno tego modelu. Kurcze, to wszystko przez te pokrętło w obiektywie, bardzo mi się to spodobało... Ciekawe jest także to, że przeszukując sklepy internetowe z aparatami w żadnym nie ma tego modelu, taże na allegro (są tylko używane...) za to wszyscy oferują od razu model wyższy Olympusa czyli 590 z 26krotnym zoomem. Dziwne troche, może na prawdę jest on jakiś "trefny"

Może po prostu wycofany z produkcji? Zastąpiony 590?

Kupując aparat kompaktowy z takim zoomem musisz się liczyć z problemami z ostrością, beczką i aberacjami chromatycznymi oraz szumami nawet na podstawowym ISO (matryca jest mała, żeby umożliwić taki zoom przy małym obiektywie), a także tym, że obiektyw na końcu będzie ciemny i nawet stabilizacja może nie pomóc (w sytuacji gdy wysokiego ISO nie da się użyć). Za to dostajesz duży zakres zooma (zaletą tych Olympusów w porównaniu do innych małych hiperzoomów jest dość szeroki kąt) i małą wagę jak na taki zakres. Taki mały wszechstronny aparacik, idealny na wycieczki i do nauki - o ile ma wszystko co trzeba (tryb manualny, RAW).

drukarka
2.06.09, 15:45
A może moglibyście zaproponować jakiś inny aparat, może innej marki (jeśli na tej stronie można) z podobnymi parametrami, chodzi przede wszystkim o zoom 20 krotny i ten pierścień na obiektywie. Oczywiście w tym samym przedziale cenowym - czyil: 1200-1500zl

Magnesus
2.06.09, 15:49
chodzi przede wszystkim o zoom 20 krotny i ten pierścień na obiektywie

A 590 jest zły w porównaniu do 570?
Bo przy takich kryteriach wyboru dużego nie masz. ;) Te Olympus w ogóle mają pierścień zoomu w obiektywie prawdziwy, czy elektroniczny?

Godne polecenia z superzoomów były aparaty Panasonica z serii FZ i Fuji z serii s (s6500, s9600, s100fs) - ale zoom tam był mniejszy i niektóre miały specyficzne wady, które trzeba poznać przed ew. zakupem, żeby się nie zawieść. Nie śledziłem też dokładnie które modele były gorsze, które lepsze.

drukarka
2.06.09, 15:54
Z tego co się orientuje to 590 nie ma pierścienia i przede wszystkim gorzej wygląda. Pewnie pod względem technicznym jest lepszy, ale czy tylko na to się patrzy? 570 ma pierścień ale jest on elektroniczny i działa z minimalnym opóźnieniem.

Jeszcze wracając do moich wymagań wobec nowego aparatu to generalnie chodzi także o pełen manual, najlepiej optyczną stabilizację, zjadalne ISO przy chocoaż 400 i możliwości drobnej rozbudowy: właśnie o konwertery czy filtry.

tyrkand
2.06.09, 20:00
Pokrętło pod obiektywem wcale nie jest takie dobre,dlatego,że jest właśnie elektroniczne. Dodaje mu 'powagi' ale praktyczne nie jest. Poza tym to przyjemny aparat. Na dużych zoomach czasem nie trafia ostrość tam gdzie byśmy chcieli ale to chyba norma w ultra zoomach. Jak kupisz aparat z zoomem np.26razy to problemy z uchwyceniem ostrości mogą być jeszcze większe. To samo dotyczy aberracji chromatycznych.
Żeby założyć filtry musisz dokupić tulejkę (ok.30zł.). Tulejka przeszkadza przy szerokim kącie i przy małym zoomie ale przy dużym zoomie się sprawdza. Mam ten aparat i jak na razie nie narzekam ale cały czas się uczę czegoś nowego.
Wszystko o nim znajdziesz na tym forum tylko dobrze szukaj.
Pozdrawiam.

zbyma72age
2.06.09, 20:20
Jeśli szukasz naprawdę wartościowych porad to proszę zapoznać się z podanymi przeze mnie linkami do stron, gdzie podano wyniki testów:
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=17053&page=4
Co do innych pytań to naprawdę proszę przeczytać zapytania i dyskusje toczone w ramach forum, a dotyczące np. możliwości i sensu kupowania tulejki i konwertera: RAYNOX DCR-250.
Realizuję zdjęcia makro tym aparatem i nie widzę jak na razie potrzeby takiego zakupu, przecież SP-570UZ możemy wykonać zdjęcia sMacro już z odległości 1 cm. Lepiej najpierw dobrze poznać metody realizacji danych zdjęć, a dopiero potem ewentualnie rozbudować posiadany sprzęt.
Dla mnie najistotniejszą różnicą pomiędzy 570 a 590 jest brak możliwości realizacji RAW w tym ostatnim.
To jest aparat wymagający dokładnego zapoznania z możliwościami i ograniczeniami.
Co do regulacji zoom przy pomocy pierścienia, to po zastosowaniu najnowszej wersji oprogramowania ver.1.1, problem opóźnienia został bardzo zredukowany.
Co do tego znakomitego 26krotnego zoomu, w SP-570UZ możemy ustawić w trybie „DOKŁ.ZOOM” - dodatkowy zoom optyczny, powiększenie do 30x;
(Nawet gdy się ktoś uprze to nawet powiększenie 100x osiągamy przy połączeniu powiększenia optycznego 20x i zoomu cyfrowego 5x.)
Proszę zajrzeć do Poradnika:
Tryby i metody ustawiania ostrości w SP-570UZ
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=13721
Gdybym nie posiadał tego aparatu to nie pisał bym różnych poradników dla zainteresowanych (opublikowanych na tym forum).
To jest aparat przeznaczony dla szerokiej rzeszy fotoamatorów, nie pragnących w teren taszczyć ze sobą pełnej torby dodatkowych akcesoriów, a chcących być przygotowanym w każdej chwili, do każdego zdjęcia, zarówno w dzień jak i w nocy, ale którzy przedtem coś poczytają na temat podstaw fotografii.
Pozdrawiam

vitoos
2.06.09, 20:51
Obawiam sie, ze 590 to prawie to samo co 570, tylko większy zoom i więcej pikseli upchniętych na takiej samej matrycy, a co za tym idzie większe szumy. Ja zaproponowałbym Ci kupno SP-565. Od 570 różni sie tylko tym, że nie ma owego pokrętła na obiektywie, nie ma gorącej stopki i ma ciut mniejszy ekran. A kosztuje o wiele mniej niż 570. Sam kilka miesięcy temu zastanawiałem się, czy wziąść 570, czy 565 i kupiłem 565. Jestem z niego zadowolony. Robi świetne (jak na kompakt makro, zdjęcia mają dużą rozpiętość tonalną, energooszczędny, ergonomiczny. Jeśli interesują Cie jeszcze jakieś szczegóły, chętnie odpowiem. Pozdrawiam.

voovoo2
2.06.09, 21:00
Za pieniądze ktorymi dysponujesz mozesz kupić lustrzanke!!!!Warto sie nad tym zastanowić.Uwolni Cię ona od ograniczen jakie ma aparat o który pytasz:-)

drukarka
2.06.09, 23:49
Na razie dziękuję za wszystkie porady. Teraz przeglądam Internet z ofertami innych marek, zainteresował mnie np. Panasonic DCM FZ28 / 50 jeden z pierścieniem drugi bez. Jeszcze się zastanowie, może jednak lustro? Na prawdę ciężki wybór...

Roby
3.06.09, 00:01
Hmm za 1500 zyli kupisz lustro np.e-410,e-510.
A tu możesz rozbudowywać do woli(w obiektywy oczywiście)

drukarka
3.06.09, 01:04
Przed chwilą rozmawiałem z kolegą i tak samo jak niektórzy tutaj też mi radzi brać lustro. Chyba bedzie to jednak lepszy wybór... ale za takie pienądze czyli około 1500zl to moge sobie pozwolić na takie aparty, chyba tylko 3 a mianowicie:

-Olymups E-420 np. http://www.allegro.pl/item648592459_nowy_olympus_e_420_se_kit_torba_lad_ raty_g_ja24_m.html

-Olympus E-520 (chyba jednak za drogi) np. http://www.allegro.pl/item650701008_lustrzanka_olympus_e520_14_42_mm_gw_ plfvat_ss.html

-Sony Alfa A200 np. http://www.allegro.pl/item649442632_sony_a200_alpha_200_18_70_alfa_a200k _4gb_torba.html

może jeszcze
-Nikon D-40 np. http://www.allegro.pl/item652618686_nikon_d40_nikkor_18_55_2gb_okazja_no wy_fv.html

Teraz prosiłbym o jakieś rady odnośnie tych luster, np. takie pytanie: czy ten E-420 ma stabilizacje obrazu, jak cenowo wyglądaja obiektywy do tych luster i inne akcesoria, który jest po prostu najlepszy pod każdym względem. Mam swój typ ale na razie go nie podam, zobacze co napiszecie, potem ja napisze. Dzięki.

Magnesus
3.06.09, 08:08
e-420 nie ma stabilizacji. Pomyśl nad E-510. Chociaż jeśli budżet jest ograniczeniem, to nie wiem czy ma sens pakować się w lustrzankę. Policz sobie ile by cię kosztowały wszystkie obiektywy, które byś chciał mieć. :)

drukarka
3.06.09, 09:39
No dobrze, ale czy trzeba kupować wszystkie obiektywy od razu? Przecież można to robić stopniowo.

drukarka
4.06.09, 00:21
To jak? otrzymam jakieś rady, dotyczące tych luster?

tyrkand
4.06.09, 18:32
Zawęź swój wybór do Sony A200 i E-520.
A 200 to typowo konsumentski produkt. W Olympusie nie pasuje mi matryca a właściwie jej gabaryty. Jest stosunkowo mała i jak pokazują testy generuje więcej szumów. Ot, system 4/3 tak ma. Jednak oglądając zdjęcia wykonane tym aparatem nie widzę tych niedoskonałości. Widać,że można sobie z tym
poradzić. Inna sprawa,że większość zdjęć wykonana tym aparatem jest przy
słonecznej pogodzie.
Postawiłbym mimo wszystko na E-520, ewentualnie Pentax k200(droższy)
lub Pentax k-m.
Pozdrawiam.

drukarka
6.06.09, 20:30
Powiedzmy że bym się zdecydował na E-520 z 2 obiektywami:14-42 i 40 - 150. Teraz moje pytania: czy którymś z tych obiektywów bedę mógł robić zdjęcia makro? (w ogóle się nie znam na lustrach, więc dla niektórych pytanie może wydać się śmieszne), drugie pytanie, czy te obiektywy sprawdzą się w fotografowaniu przyrody, krajobrazów? Jak jest ze stabilizacją w tym aparacie (nie ma opycznej?) i poważne szumy zaczynaja się już od 400ISO, czy to prawda i ostatnie techniczne pytanie: jak to jest z manualnym ostawianiem ostrości? jak to się robi? jest taka możliwość, że samemu się wybiera obiekt w kadrze, który ma być ostry, czy coś takiego?

voovoo2
6.06.09, 22:26
Mozesz robić zdjecia makro (tryb ustawień: "makro")
Ma doskonałą stabilizację matrycy.Działa z obiektywami bez stabilizacji
Nadaje sie do fotografii przyrody i krajobrazów.
Powazne szumy nie wystepują przy ISO 400.
Manualnie ustawia sie ostrośc patrząc w wizjer i kręcąc pierscieniem ostrosci.Efekty widac w wizjerze i aparat daje potwierdzenie ustawienia ostrosci.

drukarka
6.06.09, 23:34
Dziękuje za odpowiedź. AF bedzie działał na tych obiektywach? Czy w ogóle jest możliwość automatycznego ustawiania ostrości?, czy ja sam będę musiał przy karzdym ujęciu nastawiać ostrość? Bo są przecież obiektywy manualne i automatyczne... chyba:oops:

voovoo2
6.06.09, 23:58
Moja cierpliwość nie zna granic!
AF bedzie działał.
Nie będziesz musiał ustawiac ostrości chyba,że w aparacie wybierzesz opcję manualnego ustawiania ostrości.
Resztę musisz doczytać w ksiązkach:-)

Magnesus
7.06.09, 08:17
No i do makro możesz dokupić Raynoxa DCR-250 do 40-150 pasuje jak ulał. :) A jakość zdjęć będzie w porównaniu do planowanego wcześniej ultrazooma jak niebo i ziemia. :)

drukarka
7.06.09, 19:32
Teraz chyba juz jedno z ostatnich:wink: pytań: w tym aparacie jest chyba system obrazu 4:3 i ponoć jest jakiś problem z wyświatlaniem zdjęć na monitorach panoramicznych. Oczywiście, że zdjęcia się wyświatlają jak każde inne ale coś tracąna jakości, nie można panoramy oglądać, chyba. Proszę o pare słów wyjaśnienia.
voovoo2 - nie denerwuj się tak, ja jestem tylko małym, niedoświadczonym człowieczkiem w porównaniu do Was - dlatego pytam >kto pyta nie błądzi< :-P

voovoo2
7.06.09, 20:52
Jestem spokojny:-)
Nic nie tracą na jakości!
Panoramę zobaczysz jezeli wczesniej wykonasz tym aparatem fotkę panoramiczną.
Pzdr :-)

kowalikster
8.06.09, 13:15
w tym aparacie jest chyba system obrazu 4:3 i ponoć jest jakiś problem z wyświatlaniem zdjęć na monitorach panoramicznych. Oczywiście, że zdjęcia się wyświatlają jak każde inne ale coś tracąna jakości, nie można panoramy oglądać, chyba. Proszę o pare słów wyjaśnienia.

Może warto by było odpalić sobie zdjęcie formatu 4/3 na monitorze np. 16/10 lub 16/9 - organoleptycznie sobie odpowiesz sam na swoje pytanie.
Ale można też łatwiej: normalne telewizory masz w proporcji 4/3 i wiekszosz stacji TV właśnie tak nadaje obraz - teraz musisz pokombinować jak tu spr to na telewizorze 16/9.

Napisałeś " >kto pyta nie błądzi< " - ja znam inny odpowiednik: kto czyta ten nie pyta.
Jeśli zadajesz takie pytania to odradzałbym ci kupno lustra. Szkoda twoich nerwów, że zdjęcia są kiepskie itd.