Na początek się przywitam, bo jestem nowya więc: Cześć!
Zamierzam kupić sobie aparat Olympus sp-570 uz, choć nie jestem jeszcze pewien tego wyboru. Przeglądałem wiele stron, testów, opinii o tym modelu i jedni piszą tak inni inaczej, że przy minimalnej ogniskowej (trybie szerokokątnym jest duże beczkowanie a na max zoom abrreacje chromatyczne), ale taże piszą, że posiada bardzo ładne, żywe kolory i jest bardzo funkcjonalny (bardzo nawiązuje do lustrzanek) co też się u mnie liczy, tak samo jak pierścień do manualnego ustawiania ostrości czy zooma (w prawdzie z minimalnym opóźnieniem, ale można się do tego przecież przyzwyczaić). Zatem proszę o jakieś konkretne opinie na temat ów modelu, czy naprawdę posiada aż tyle wad??
Ja aparatu będę używał przede wszystkim do fotografowania przyrody: rośliny, zwierzęta, także jako makro, będą to również krajobrazy, żadziej ludzie czy architektura.
Teraz odnośnie tego makro, chodzi mi mianowićie o taki konwerter: RAYNOX DCR-250, gdybym go zakupił to i tak potrzebne są jeszcze jakieś "złaczki czy przejściówki"? czy na serio on jest taki uniwersalny że nic nie potrzeba. No i jak jest z jego jakością, można na nim polegać?
Jak coś to jestem amatorem bez większego doświadczenia, więc mogły mi się trafić jakieś błędy rzeczowe czy techniczne, sorra, tym bardziej proszę o jakieś rady. Dzięki
![]()