Zobacz pełną wersję : Foto Zjawa-początki:)
Witam Was wszystkich. Mam na imię Sławek. Fotografuję aparatem kompaktowym Fujifilm Finepix s1000fd. Proszę o ocenę moich prac.
Pozdrawiam.
na 1 zbyt centralny kadr nie ma przestrzeni po lewej stronie małpki, a na 2 zbyt daleko od obiektu. Trzeba wypatrywać szczegółów - podejdz następnym razem blizej, lub uzyj wiekszego zoomu by pokazac żabę w pełnej krasie np. na 3/4 kadru.
Zgadzam się z ramzesem co do 1 zdjęcia a co do 2 to faktycznie walnij zooma wiekszego i pstryknij fote lub podejdz do niej przystaw do pyszczka i zrob same oczę:canonbe2::nikonbe:ta :P
zarówno na 1 jak i 2 przepały psujące zdjęcie ;/ no i słabo z ostrością w kompakcie, MSZ musisz sporo się na kompie napracować żeby fotki były wyróżniające się
Jak wyżej plus jakaś dziwna plastikowa jakość obrazu. Jakby maksymalne odszumianie czy cóś.
na 1 zbyt centralny kadr nie ma przestrzeni po lewej stronie małpki, a na 2 zbyt daleko od obiektu. Trzeba wypatrywać szczegółów - podejdz następnym razem blizej, lub uzyj wiekszego zoomu by pokazac żabę w pełnej krasie np. na 3/4 kadru.
Dziękuję za ocenę. Dopiero się uczę, a małpkę skadrowałem pewnie zbyt mocno. Co do żaby to była bardzo daleko, zdjęcie robione w zoo, jak bym mógł to bym sie nawet przytulił do niej za te fotkę:wink:
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
zarówno na 1 jak i 2 przepały psujące zdjęcie ;/ no i słabo z ostrością w kompakcie, MSZ musisz sporo się na kompie napracować żeby fotki były wyróżniające się
No dużo, dużo pracy będzie, ale się nie poddaję:) Dzięki za uwagi, napewno wezmę je...do...aparatu:)
Zbyt centralnie nie ostro, widoczne przepalenia na ubraniu i ramka jakby przypadkowa.
Do tego co wyzej dodam:za wysoko trzymałeś aparat.
mi się wydaje, że zbyt duży kontrast i za dużo koloru, musisz ostrożnie używać tych parametrów w programie graficznym bo czasami można popsuć całkiem ładne zdjęcie ;)
Za kYs... Duży kontrast spowodował że postać modelki wydaje mi się być "wklejona" w kadr.
Dziękuję Wszystkim za uwagi. Przy następnych pracach postaram się robić mniej błędów. Pozdrawiam
Czy widać jakieś postępy?
Czy ujęcie jest ok? Światło. kolor, ostrość?
Przede wszystkim brak ostrości :(
Przede wszystkim brak ostrości :(
pamiętaj, że to małpka :|
MSZ ciężko komentować takie fotki
Ale co z tego, że małpka? :shock: IMHO jak ktoś dobrze dobierze kadr, kolory itp. to dużo może osiągnąć. Nie wiem czy najlepszym trendem jest zaczynać od lustra.
kowalikster
3.06.09, 23:37
A co ma ostrość czy możliwość komentowania do samego aparatu? Np. zdjecia helmuth'a nie byly do tej pory z lustra, i jakoś można je było komentować.
Co do tych zdjęć to kolorystyka ok, ale ostrości brak na potęgę. Oglądasz zdjęcia po wstawieniu ich na forum?
Ale co z tego, że małpka? :shock: IMHO jak ktoś dobrze dobierze kadr, kolory itp. to dużo może osiągnąć.
A co ma ostrość czy możliwość komentowania do samego aparatu?
Najwidoczniej tu wychodzi mój brak doświadczenia, poczytam Wasze opinie i może również nauczę się oceniać prace z kompaktowych aparatów bo te MSZ wydają się słabe. I na tym poprzestanę dopóki się nie nauczę od Was sztuki umiejętnej oceny.
Pozdrawiam
Wiesz tu chodzi też o to, że skoro te są słabe, to nie znaczy, że każde z małpki będą słabe. :wink: Po prostu generalnie chodzi o to, aby nie dyskryminować nikogo ze względu na sprzęt jaki używa (a w zasadzie nie tyle jego, co jego zdjęć), bo zdanie można wyrazić :) - przecież od tego jest forum. :)
kowalikster
4.06.09, 08:03
I na tym poprzestanę dopóki się nie nauczę od Was sztuki umiejętnej oceny.
Pozdrawiam
Nie odstawiaj FOCHA przypadkiem. Zresztą sam zainteresowany FOCH zmarł w 1929 r. o ile dobrze pamiętam.
Nie chodzi o to żebyś się powstrzymywał. Ja też nie umiem w każdym zdjęciu dostrzec dobrych/złych aspektów. Ważne żeby do każdego zdjęcia podejść z dystatnsem i bez onanizmu sprzętowego. Oceniamy malowidło a nie pędzle i farby użyte do jego stworzenia.
Wiesz tu chodzi też o to, że skoro te są słabe, to nie znaczy, że każde z małpki będą słabe. :wink: Po prostu generalnie chodzi o to, aby nie dyskryminować nikogo ze względu na sprzęt jaki używa
W tym konkretnym przypadku jest to dla mnie cholernie ciężkie bo z tego aparatu sami widzicie jakie zdjęcia wychodzą, więc podejrzewam, że nawet gdyby Zjawa77 bardzo mocno się starał to te fotki nie będą zbyt dobre dopóki nie zmieni aparatu lub nie nauczy się go poprawnie obsługiwać i nie przeginać przy obróbce ;) w każdym bądź razie Mysikroliku wcale nie chcę dyskryminować ludzi używających kompakty bo sam do niedawna ich używałem, ale uwierz mi, że mam problem pisząc komentarz, czy oceniam umiejętności fotografa czy możliwości jego aparatu :roll:
Nie odstawiaj FOCHA przypadkiem. Nie chodzi o to żebyś się powstrzymywał. Ja też nie umiem w każdym zdjęciu dostrzec dobrych/złych aspektów. Ważne żeby do każdego zdjęcia podejść z dystatnsem i bez onanizmu sprzętowego. Oceniamy malowidło a nie pędzle i farby użyte do jego stworzenia.
Pięknie to napisałeś :mrgreen:
Co do fochów to nie mam zamiaru takowych odstawiać, ciężko mi oceniać prace Zjawy77 ze względu na to, że po prostu mi się nie podobają :| a nie chcę ciągle pisać, że są słabe, bo wyjdę na zgreda który tylko ciągle potrafi marudzić
IMHO:
W kwestii liścia bym napisał, że jest nieostre, krople przepalone, ale nie sądzę aby było to zależne od fotografa, dlatego uważam, że taka ocena może być krzywdząca i zniechęcić Zjawe77 do dalszych publikacji.
Leśne zbliżenie byłoby fajne gdyby pobawić się GO i szerzej skadrować.
[QUOTE=kYs;322547]W tym konkretnym przypadku jest to dla mnie cholernie ciężkie bo z tego aparatu sami widzicie jakie zdjęcia wychodzą, więc podejrzewam, że nawet gdyby Zjawa77 bardzo mocno się starał to te fotki nie będą zbyt dobre dopóki nie zmieni aparatu.
ksys uważam że takie uwagi powinieneś zachować dla siebie bo zapewne o twoich początkowych pracach mówiono tak samo.I nie rozumiem dlaczego tak próbujesz zniechęcić początkującego to tak samo jak tobie by ktoś powiedział że twój aparat jest do niczego i musisz mieć przynajmniej E-3.Ponoć to forum jest dla wszystkich stajni a nie tylko dla Olka:?:
Nie oceniaj sprzętu tylko ZDJĘCIA.
przemoa (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=8859) odnoszę wrażenie, że chyba nie przeczytałeś całego mojego posta z uwagą i zrozumieniem, zapraszam do ponownej lektury, a znajdziesz odpowiedź na Twoje zarzuty
Kys czytałem bardzo uważnie i nadal podtrzymuje to co napisałem. Z twoja wypowiedzią zgodzę się tylko co do krytyki zdjęć.Nie możemy przecież krytykować aparatu jakim są robione obrazy tylko oko fotografującego.A ostra krytyka i ocena uważam że jest jak najbardziej na miejscu bo dzieki temu nowi wrzucający zdjęcia będą bardziej krytycznie patrzeć na swoje prace.
Zjawa postaraj się bardziej zastanowić nad kadrem nie rób od razu zdjęcia,obejdź obiekt do o koła poszukaj dobrego światła,kucnij z lewej z prawej,spójrz z góry,następnie przystaw aparat do oka i zobacz jak w wizjerze to wygląda.Poczytaj jeszcze instrukcję od swojego sprzętu poznaj temperatury BW sprawdź ustawienia auto fokusa,długa praca przed tobą ale nie zniechęcaj się rób zdjęcia dalej i pokazuj swoje prace a na pewno znajda się tacy co ci udzielą dobrych rad.Powodzenia i wytrwałości:grin:
EOT - obiecuję, że nie wspomnę już nic o sprzęcie
czekamy na następne zdjęcia ;)
Witam Wszystkich.
Panie kYs, dla Pana wyjaśniam, co do mojego kiepskiego sprzętu. Z założenia zakupiłem aparat, na którym uczę się robić zdjęcia. Nie mam zamiaru trafić do grona elity, która zakupiła wspaniałe maszyny za 3000 zł i robią zdjęcia raz na pół roku. Co do uwag o tym, że muszę się nauczyć go obsługiwać, to jak najbardziej się zgadzam. A jeśli się moje prace wcale Panu nie podobają z takich czy innych względów to proszę nie oglądać:) Natomiast bardzo dziekuję za konkretną krytykę co do zdjęć. Kolejne prace są w przygotowaniu. Pozdrawiam serdecznie. Dziękuję przemoa:) Ty wiesz, nie ważne jak zaczynasz, ale jak kończysz;)
zjawa wspaniałe maszyny za 3000:?::grin: takie rzeczy to tylko w erze hehehehehe
Pozdrowienia i dobrego światła
...ciężko mi oceniać prace Zjawy77 ze względu na to, że po prostu mi się nie podobają :| a nie chcę ciągle pisać, że są słabe, bo wyjdę na zgreda który tylko ciągle potrafi marudzić...Jest prosty sposób- nie oceniaj! :wink: Nie ma obowiązku oceniania. Nie masz zdania, nie pisz nic. Nie podobają się, nie rozumiesz ich- nie zaglądaj do tego wątku :-P
Pisz tylko wtedy, kiedy masz coś coś konkretnego do powiedzenia. Jeśli już, to oceniaj zdjęcie a nie autora czy aparat.
kowalikster
7.06.09, 21:43
Ocenianie nie powinno się zbiegać jedynie do wyszukiwania słabych punktów zdjęć. To nie jest zabawa w szukanie mankamentów (choć niektórzy się w to bawią). Jednak wielbienie zdjęć też nic nie daje. Myślę że powinno się oceniać zdjęcie jako całość, trzeba znaleźć plusy dodatnie i plusy ujemne :wink:
Jak mi się nie podoba jakieś zdjęcie na całej linii to raczej nie komentuję, bo i co wniesie do dyskysji zdanie "nie podoba mi się wszystko", np. robaczków nie oceniam bo to zupełnie nie moje klimaty.
EOT - obiecuję, że nie wspomnę już nic o sprzęcie
czekamy na następne zdjęcia ;)
EOT - nie mam zamiaru się po raz kolejny tłumaczyć z mojego podejścia do tej sprawy, to co miałem do napisania napisałem więc wydaje mi się, że dalsze roztrząsanie tej sprawy nie ma głębszego sensu
Witam ponownie. Wrzucam dwie fotki z prób makro, oraz dwa ujęcia które mnie zaintrygowały;)
2 bratek bardziej mi się podoba... 1 jest trochę za ciemny w środkowej części, choć kropelki wody nawet fajnie się rozłożyły...:)
Na pierwszym bratku ten cień psuje zdjęcie. Ale drugie już lepsze.
A "braterstwo w deszczu" świetnie wypatrzone.
Pierwszy bratek faktycznie trochę zbyt ciemny, ale drugi wyszedł fajnie.
Zjawa zacznij numerować fotki.Dla mnie braterstwo nieźle wypatrzone szkoda że dziadka obciołeś.
Witam i dziękuję za uwagi, szczególnie że są to pierwsze pozytywne opinie:) Wykonując makro bratków spodobały mi się te krople i na nich chciałem się skupić. Co to dwóch pozostałych zdjęć to indianin w tym czasie się poruszał wiec może ostrośc nie taka, ale ujęcie mnie się osobiście podoba. Dwóch panów chwyciłem w deszczu i robiłem na szybko żeby sie nie rozeszli;)wiec jakość kiepska pewnie, ale tu dla mnie liczy się ujęcie. Proszę o więcej uwag. Pozdrawiam
panowie sa najlepsi :grin:
Też tak uważam, przypadek a jakie fajne ujęcie.
Jeden z tych nieostrych gości to Zidan?:grin:
Ha! Wiedziałam że już gdzieś widziałam tego kolesia :-D
łazi się po starym co? Co do Merlin to nie przesadzaj z obrabianiem bo cię modelka zaskarży heehhehheh:mrgreen:
Hmm.... koło Zidana to on nawet nie stał
łazi się po starym co? Co do Merlin to nie przesadzaj z obrabianiem bo cię modelka zaskarży heehhehheh:mrgreen:
Hmmm......a wiesz, że ta Marylin to wisi na wielkim plakacie na Starym Rynku<lol>?
Marylin już gdzieś widziałam...jest jakiś program do obróbki zdjęć, który pozwala postarzyć delikwenta o kilka ładnych lat :-)
Witaj,
1- słodkie i ma tą przewagę nad 2 że widać dziób ptaka :-)
4- nieostre, ale podoba mi się sam pomysł na fotkę :-)
5- zbyt centralnie i mało wyraźnie
Pozdrawiam
1 i 2 centralny kadr
3 krzywa
4 najlepsza z dotychczasowych
5 bez latawca wyglada jakby skejciarz zawisł w powietrzy.
Płomienie niestety nie ostre i jak dla mnie chyba troche za dłygi czas.
Ale postępy widać i oby tak dalej pozdrawiam
Witaj,
Zgadzam się z przedmówcą- brak ostrości na dwóch ostatnich fotkach, szkoda bo pomysł był fajny :-)
Pozdrawia serdecznie
1 i 2 centralny kadr
3 krzywa
4 najlepsza z dotychczasowych
5 bez latawca wyglada jakby skejciarz zawisł w powietrzy.
Płomienie niestety nie ostre i jak dla mnie chyba troche za dłygi czas.
Ale postępy widać i oby tak dalej pozdrawiam
Z tym lotniarzem taki miał być efekt:) Dzięk za opinię.
Witaj,
Zgadzam się z przedmówcą- brak ostrości na dwóch ostatnich fotkach, szkoda bo pomysł był fajny :-)
Pozdrawia serdecznie
To moje pierwsze fotki ognia, postaram się następnym razem. Ale może macie jakieś sugestie jak zrobić to poprawnie kompaktem?
Jeśli uważacie że za ciemne to taki był zamiar, miało być kontrastowo. (1,2)
Podobają mi się "zbliżenia" :-)
Mnie również Nataszach:) A pytałem czy masz jakies sugestie co go ognia i może zachodów, jak je poprawić. Pozdrawiam
Oj widzę, że chyba takie kiepskie te moje prace że nie chcecie ich oceniać:idea:
zachód 1 - zapomniałeś że horyzontu nie robimy na srodku?
Poza tym bardzo przyjemny kadr i nie wiem co by było mozna poprawić
zachód 2- uważał bym aby turyści nie wyjechali ze zdjęcia lewą stroną heheheh
może tyci jaśniej?
zbliżenie - bardzo ładny kadr tylko znowu jakoś tak centralnie.
Zjawa poszukaj materiałów o kadrowaniu i poczytaj je jeszcze bo wszystkie fotki maja ten sam problem
Od ciebie to brzmi jak komplement;), jak to tylko sprawa kadrowania to już i tak czuję duży postęp w moich pracach. Dziękuję za ocenę:) Pozdrawiam.
A może tak inni sie wypowiedzą, boja się czy jak?:?:
Witam Wszystkich po dłuższej przerwie. Trzy do oceny......a to nie koniec
Pierwsza rzecz jak się rzuca w oczy to brak ostrości na wszystkich trzech zdjęciach. Gdyby nie ostrość (jej brak) to pierwsze byłoby fajne:)
kowalikster
29.09.09, 22:36
Ostrość poszła w las, na grzyby bo ponoć są.
Czy po zmniejszaniu fotek sprawdzasz ich ostrość i ewentualnie wyostrzasz?
Ugryzionych (czy też ugryzających) zupełnie nie łapię.
spadochron super, ciekaw czy go ukradł żonie?
niestety fotograf i ten ostatni z bańką zabrakło przestrzeni z prawej strony, a ogólnie popracować nad ostrzeniem. Powodzenia w szukaniu tematów