Zobacz pełną wersję : E-20 ostrosc!!
skutermarek
1.10.04, 10:53
Witam wszystkich mam problem z ostroscia w olympusie E-20.Prosze o pomoc!!
możesz napisać coś więcej - symptomy
No-shadow Kick
2.10.04, 11:30
Piękny post, problem z ostrością ... :roll: Dzisiaj nie popuszczam i krytykuję wszystko co się da :twisted:
Może coś więcej na ten temat :?: :?:
Pozdrawiam
nie wiem (tak jak inni) o co dokładnie chodzi z tą ostrością.
Ale jeżeli wcześniej miałeś Olka z serii IS (tak jak ja) to przyznaję, że AF aktywny lepiej działał w IS-3000, niż w E-20, dlatego czasami w bardzo skąpym oświetleniu ustawiam na manual (MF).
Na MF możesz jego wartości ustawień podglądnąć na wyświetlaczu (brakuje tylko jeszcze jak dla mnie info o głębi ostrości)
chyba będzie Ci trudno pomóc jak nic nie piszesz
skutermarek
4.10.04, 11:05
Witam wszystkich mam problem z ostroscia w olympusie E-20.Prosze o pomoc!!ROBIE ZDJECIA W NA ZEWNTĄTRZ PRZY DOBRYM OSWIETLENIA I AF POKAZUJE ZE JEST OSTROSC RÓWNIEZ W OBIEKTYWIE WIDZE JAK RÓWNIEZ NA MONITORZE LCD TEZ WIDAC ZE JEST OSROSC NATOMIAST PO WYWOŁANIU ZDJEC CZY NA KOMPIE WYNIKOWE ZDJECIA JEST NIEOSTRE!!CAŁKOWICIE ZAMAZANIE.I TAK OKOŁO60 % ZDJECIEĆ.ZASTANAWIAM SIE CZY Z OBIEKTYWEM JEST COS NIETAK.
No-shadow Kick
4.10.04, 14:51
Dobrze by było, jakbyś zamieścił tutaj jedno takie zdjęcie. Łatwiej możnaby było określić w czym problem. Może po prostu ostrość jest ustawiana dobrze, tylko czas naświetlania jest za długi i robiąc zdjęcia z ręki wychodzą poruszone?
Pozdrawiam
@No-shadow Kick
Też mi się wydaje, że to najbardziej prawdopodobna przyczyna.
zludna rzecz ostrosc w EVF lub na LCD... z uwagi na to iz sa to pomniejszone zdjecia do podgladu to wydaja sie byc ostre... a to normalne, ze musi byc dloogi czas naswietlenia lub zle ustawiony AF (mogl sie rozregulowac), pytanie czy w trybie MF jest tez tak samo ? ... najlepiej zapodaj linka do zdjec... a wszystko stanie sie jasne... :)
:arrow: skutermarek
daj link do fotki to będziemy mogli ocenić czy fotka jest nieostra czy poruszona - to będzie widać
mam nadzieję że nie masz przestawionego trybu pracy AF w menu - dla pewności zresetuj ustawienia OLKA i zrób parę fotek na piorytecie przesłony f 11 z załączonym fleszem gdzieś na zewnątrz - przy takiej przesłonie obszar GO jest wystarczająco duży aby stwierdzić czy aparat rysuje cokolwiek ostro, flesz zamrozi poruszenie
co do pracy AF to możesz mieć przypadkowo właczony tryb makro ( mniejszy obszar ostrzenia) lub pracy z telekonwerterami (brak wspomagania AF)
skutermarek
6.10.04, 15:15
Dziekuje wszystkim za odpowiedzi jestem poczatkujacym fotografem na cyfrówce i na tym forum wiecf niemam pojecia jak mam załaczyc fotki prosze o podpowiedz.pozdrawiam
wystarczy, ze na serwer gdzies je wrzucisz i zapodasz LINK do ow zdjec... kto bedzie chcial to sobie kliknie i looknie, a kto nie to nie bedzie musial przeklinac i sie niecierpliwic, zanim sie sciagna :)